Gastro
Morska riba
Ovo je preširok pojam da bi se dao u ovako malo prostora opisati, ali je isto tako i nepotrebno, barem nama kontinentalcima, jer nemamo prilike kupiti toliko vrsta riba kada bismo ih sve i poznavali.
Zato se ovdje ograničavamo na samo nama dobro poznate vrste kao što su: orada ili podlanica, arbun, zubatac, pagar, ovčica, pic, fratar, sarag, špar, kantar, škrpun, škrpina, kovač, pauk, trlja ili trilja, brancin, cipal, kavala, lastavica, skuša, lokarda, šarun, inćun, srdela, palamida ili mali tunj, lumbrak, pirka, modrak, kanjac, knez, manula, salpa, bugva, lužina, ušata, iglica, gof, pas, mačka, lampuga, oslić, ugor, grdobina, glavoč, list, iverak, šampjer, sabljarka…
Tu su i morski plodovi mekušaca i školjkara: lignja, totan, hobotnica, mušun – muzgavaci sipa; škampi, hlap, jastog, kozice, gnacigula, grmalj, tigrasta kozica; dagnja, šljemovi, kamenica, kunjka bodljikava srčanka, jakovljeva kapica, kućica, čaška, prnjavice ili vongole, češljače…
Srdela i girica su samo za gradela (žar) i roštilj ili marinadu – svojevrsnu salatu od girica ili srdela koje ste ispržili na žaru i gradelama, samo za to ili vam je preostalo. Stavite ih u posudu sa češnjakom, kapulom, ruzmarinom, octom i uljem i ostavite da odstoje nekoliko sati.
Sve druge preostale navedene su i za roštilj i za kuhanje. Roštilj je uobičajen. Sve se očiste i posuše, a veće se narežu, zapravo, zarežu i stave u umak da malo odstoje, pa se onda stavljaju na žar ili gradela i veoma brzo (desetak minuta) pripreme. Tko voli više jesti, uzima skušu, brancin i lubin, a tko uživa u jelu, uzima šampjera, list ili škarpinu, koje su velike po izgledu, a praktično jedna trećina je za jelo.
Sve ove morske ribe daju jednu veoma lijepu, dapače, izvanrednu juhu i čorbu. Postupak je jednak kao i kod pastrve. Skuhajte ribu i izvadite da je odijelite od kostiju. U kipuću juhu dodajte što želite, od krumpira na kockice, graška, blitve, kelja, cvjetače do svih začina. Ovdje začini moraju biti malo jači jer se morska riba i jače mirisom osjeća.
Kada ste ribu odvojili od kostiju, još jednom pregledajte i sitnite na manje komade. Vratite u juhu ili čorbu, već što želite, i ostavite neka se kuha još petnaestak minuta. Vaše jelo je gotovo.
Ako ste mislili samo juhu, onda će biti jednostavnije i vodnije, a ako ste mislili čorbu, onda će jelo biti gušće.
Vino nećete zaboraviti, jer će ga sama riba tražiti. Zašto? Samo zato što se u narodu oduvijek kaže da riba tri puta pliva, a to je: u vodi (slanoj i slatkoj), u ulju i u vinu… pa ti sada izdaji narodnu tradiciju i običaje, a oduvijek se reklo, također u narodu, da je bolje da propadne selo nego običaj. Dakle, oduvijek smo bili tvrdoglavi, ali pozitivno!
Brancin i (ili) orada u pečeni u soli – jednostavno i brzo
Očistimo brancina ili oradu. Posušimo ih i ne čistimo ljuske. Položimo u tepsiju i prekrijemo krupnom solju ribu. Kada smo prekrili ribu, poprskamo vodom sol da se ujedini i stavimo u pećnicu na 180 stupnjeva C. Duljina pečenja ovisi o veličini ribe. Obično se kaže da ide po kg 35 minuta.
Izvadimo iz pećnice, odstranimo sol i zaželimo – dobar tek! A crnjak? Tu je!
Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi
Autor knjige: Fra Franjo Mabić
Gastro
Juha od butternut tikve: Ovo je jedini recept koji će vam ikada trebati
Butternut tikva, poznata i kao muškatna tikva, nije samo ukusna već je i izuzetno hranjiva, s brojnim blagodatima za zdravlje
Kao jedna od omiljenih toplih, zasitnih juha za jesen, juha od butternut tikve uvijek je dobar izbor. Slatkast i blago zemljani okus butternut tikve čini je savršenom za pripremu ukusne jesenske juhe, a najukusnija kada je “opere” prvi mraz.
Dodatna kremoznost iz blendanih krumpira i začinsko bilje čine je dobrodošlim dodatkom svakom jesenskom obroku, pa čak i vašem blagdanskom stolu.
Butternut tikva: zašto ju volimo
Butternut tikva je bogata beta-karotenom, koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Ovaj vitamin je ključan za zdravlje očiju, sprječava noćno sljepilo i podržava zdravlje mrežnice.
Zdravo i ukusno: Korjenasto povrće koje ove zime morate imati na svom tanjuru
Visok sadržaj vitamina C i vitamina A pomaže jačanju imunološkog sustava, štiteći tijelo od infekcija i bolesti. Antioksidansi poput beta-karotena, vitamina C i E mogu smanjiti upale u tijelu, što je korisno za ljude s kroničnim bolestima poput artritisa, a dijetalna vlakna potiču zdravu probavu, sprječavaju zatvor i podupiru zdravlje crijevne mikroflore.
Juha od butternut tikve
Trebat će vam:
- 1 velika butternut tikva, oguljena i narezana na kockice veličine 2,5 cm (sjemenke uklonjene)
- 2 krumpira, oguljena i narezana na kockice veličine 2,5 cm
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- Sol
- Svježe mljeveni crni papar
- 1 žlica maslaca
- 1 luk, nasjeckan
- 1 stabljika celera, tanko narezana
- 1 velika mrkva, nasjeckana
- 1 žlica svježeg timijana, plus još za ukras
- 1 litra pilećeg temeljca s niskim udjelom natrija
- Vrhnje za posluživanje (po želji)
1. Priprema butternut tikve
Prvo ćete trebati oguliti i narezati tikvu. Ako želite preskočiti ovaj korak, možete uštedjeti vrijeme kupnjom već oguljene i narezane tikve u trgovini, ili na placu.
Sljedeće, trebate ispeći tikvu. Pečenje prije pripreme juhe ključno je za postizanje karameliziranog, duboko slatkog okusa tikve koji svi volimo. Dodajte nekoliko krumpira na isti pleh s tikvom kako bi juha imala dodatnu kremoznost i teksturu, posolite, začinite i poprskajte uljem. Pecite tikvu i krumpir na 180, cca pola sata i obavezno okrenite jednom za vrijeme pečenja.
U pećnici ili na tavi: Kako ispeći savršene kestene kod kuće
Ako želite izbjeći krumpire – juha će i dalje biti ukusna, ali će tekstura biti nešto rjeđa.
2. Priprema ostalih sastojka
Dok se tikva peče, otopite maslac sa žlicom maslinovog ulja u velikom loncu. Dodajte luk, celer i mrkvu i pirjajte na laganoj vatri. Kuhajte dok luk potpuno ne omekša pa dodajte sastojke iz pećnice.
3. Vrijeme je za blendanje
Najjednostavnije je koristiti štapni mikser, jer tada juhu možete blendati direktno u loncu. Ako nemate štapni mikser, možete koristiti obični blender, ali budite oprezni s vrućom tekućinom kako se ne biste opekli.
Dodajte pečenu tikvu u lonac, ulijte temeljac, zatim izmiksajte juhu štapnim mikserom dok ne postane glatka. Za još kremastiju teksturu, juhu možete usitniti u blenderu u više serija.
4. Juha od butternut tikve – serviranje
Dodajte kiselog vrhnja, crème fraîchea ili slatkog vrhnja na vrh juhe za bogatstvo i kremoznost.
Dodajte svježi timijan, peršin, vlasac ili ružmarin za aromatičan završni dodir. Lagani posip svježe nasjeckane čili papričice ili malo čilija u prahu oduševit će ljubitelje pikantnosti i ugrijati nas u hladne dane.
Poslužite uz hrskavi kruh, francusku baguette ili domaće krušne mrvice (popržene na maslinovom ulju).
Ako ste raspoloženi napravite vlastite krutone od suhog kruha začinjene maslinovim uljem, češnjakom i biljem – tako i tako vam je pećnica već ugrijana!
Gastro
Zdravo i ukusno: Korjenasto povrće koje ove zime morate imati na svom tanjuru
Počnite dodavati ovo korjenasto povrće u svoja jela i uživajte u prednostima nutritivne i uravnotežene prehrane!
Održavanje zdrave prehrane ključno je za opće zdravlje, a uključivanje korjenastog povrća u vašu prehranu može biti pravi preokret. Ova podzemna čuda nisu samo ukusna, već su i prepuna niza zdravstvenih pogodnosti. Ova povrća bogata hranjivim tvarima nude širok spektar zdravstvenih koristi, od jačanja imuniteta do poticanja zdravlja srca.
1. Mrkve: Za oči i još mnogo toga
Mrkve su poznate po svojoj živopisnoj narančastoj boji i bogate su beta-karotenom, koji tijelo pretvara u vitamin A. “Ovaj esencijalni vitamin podržava zdravlje vida, jača funkciju imuniteta i potiče zdravlje kože,” kaže Bharathi Kumar, nutricionist u bolnici Fortis, Nagarbhavi, Bengaluru. Osim toga, mrkve pružaju dobru količinu vlakana i antioksidansa, što ih čini hranjivim dodatkom vašoj prehrani.
2. Batat: hranjiva snaga
Batat pravo je hranjivo čudo. Sadrži obilne količine vlakana, vitamina A i C, te kalija. Prema riječima nutricionista, ovi složeni ugljikohidrati pomažu u regulaciji razine šećera u krvi, a njihov visok sadržaj antioksidansa može pomoći u smanjenju upala i poboljšanju zdravlja kože. Uključivanje batata u vaša jela dodaje i okus i hranjivu vrijednost.
3. Cikla: Korjenasto povrće za zdravo srce
Kumar objašnjava da je cikla niskokalorična, ali bogata korisnim hranjivim tvarima. Sadrži vlakna, folnu kiselinu, mangan i kalij. Nitrati prisutni u cikli povezani su s poboljšanjem kardiovaskularnog zdravlja i smanjenjem krvnog tlaka. Štoviše, cikla je bogata antioksidansima koji podržavaju funkciju jetre i potencijalno posjeduje protuupalna svojstva. Možete isprobati zdrave recepte s ciklom kako biste je uključili u svoju prehranu.
4. Rotkva: Osvježavajuća i hranjivim tvarima bogata opcija
Svojom hrskavom teksturom i pikantnim okusom, rotkve su osvježavajući dodatak salatama i drugim jelima. Rotkve nisu samo osvježavajući dodatak obrocima, već su i fantastičan izvor antioksidansa, vlakana i vitamina C. “Ove živahne korjenaste biljke povezane su s poboljšanjem probave, zahvaljujući spojevima koji podržavaju proizvodnju probavnih enzima,” kaže Kumar. Osim toga, posjeduju protuupalna svojstva i mogu podržati zdravlje jetre.
5. Repa: Svestrano i bogato korjenasto povrće
Repa ili šalgam je svestrano korjenasto povrće koje nudi brojne zdravstvene koristi. Sadrži vlakna, vitamine C i K, kao i minerale poput kalija i mangana. Niskokalorična i bogata vodom, repa pomaže u održavanju hidratacije. Također, sadrži glukozinolate, spojeve povezane s prevencijom raka.
6. Peršin (pastinak): Korjenasto povrće koje daje slatki preokret u vašim jelima
Izgledom slični mrkvama, ali slađeg okusa i bijele boje, peršuni (pastinaci) pravo su hranjivo čudo. Repa je vrijedan izvor vlakana, vitamina C i folne kiseline, pružajući esencijalne hranjive tvari za podršku zdravoj prehrani. “Peršun također pruža kalij, koji podržava zdravlje srca, te antioksidanse koji potencijalno smanjuju rizik od kroničnih bolesti,” kaže Kumar.
You must be logged in to post a comment Login