Gastro
Tikve, tikvice, bundeve, buće (cucurbita maxima)
Ovo je jedan prelijepi Božji blagoslov koji u našu kuhinju ulazi veoma sporo, a k tome smo mu dali pridjev da je samo gospodski, pa ga to još više udaljuje da brže i češće ulazi u naše kuhinje i u naše jelovnike.
Tikve i tikvice su prepune vode i bogate su celulozom, solima i vitaminima. Imaju veoma malo kalorija, samo 14 u jednoj mjernoj jedinici. Idealne su za slabu probavu. Također imajmo na umu da su bogate karotenom posebice one velike žute koje mi zovemo krmetnjačama (damo neprikladna imena i onda ih odbacimo).
Talijani koriste tikve za jelo na mali milijun načina i čak ih izvoze, zatim od njih prave tolike vrste slatkoga i na koncu veoma je poznat i popularan sladoled od tikava i tikvica, kao i njihovi kolači i marmelada od tikava i tikvica.
Pokušajte ovo: po malo tikvice stavite u bilo koju zelenu salatu da se uvjerite kako su lijepe i ukusne i čak ukusnije od krastavaca. Ako ne volite takve,onda ih malo skuhajte u vreloj vodi i navikavajte se na njih.
Neće vam trebati mnogo vremena da se uvjerite i naviknete. No, ne zaboravite da su tikvice odlične pohane, kuhane ili još više na roštilju. Slatka i slana pita bi bila mnogo siromašnija da nije tikava i tikvica.
Buča, tikva ili tikvica je jednako svježa, pečena, kuhana, ukiseljena ili ušećerena ukusna i korisna čovjekova hrana i to uvijek ljekovita hrana.
Naime, tikvice ne smiju biti velike, redovito se beru dok je još svjež cvat na njima; znači, dužina im je dvanaest do petnaest cm, a širina dva i pol do tri cm. Te mlade tikvice su za kuhanje kao i svako povrće i miješaju se s povrćem i satarašem.
Malo veće tikvice se koriste još više u kuhinji i na više načina. Veoma su zgodne za pohanje. Izrežu se na komade, a ne guli se koža, pa se uvaljaju u smjesu za pohanje, kao i patlidžan, i tako serviraju. Mogu se rezati također na veoma tanke plohe i tako baciti na vrelo ulje pa postaju kao meza ili čips za zabavu.
No, tikvica je idealna po veličini i zrelosti onda kada ju možemo lijepo izdubiti, izbaciti sjeme i pripremiti nadjev kao kad pravimo punjene paprike, japrak ili sarmu. Lijepo se napune, polože u lonac u koji se na dno stavi malo pancete ili suhih rebara, samo radi mirisa. Mogu se jednako i peći i kuhati na ovakav način.
Uzgajivači tikvica ili mi koji imamo i mali vrt, moramo znati da ne treba imati previše vriježa (stabala) tikvica, ali zato treba obvezatno svaki put kada uberete tikvicu otkinuti list kod kojega je bila tikvica. Tako stablo napreduje, a ovi veliki i beskorisni listovi daju novima mogućnost da uzimaju onu hranu koju bi oni beskorisno trošili. Zato ovakva stabla znaju biti duga i desetak metara. Kod Talijana u vrtu tamo gdje je i veća potrošnja tikvica, naći ćete samo par stabala a veoma često ih koriste. Eto zato ili evo zašto!
Sve što se kaže za tikvice jednako vrijedi i za velike tikve bilo koje vrste, čak i za one koje mi zovemo ukrasnim tikvama. To su jednako tikve samo križanjem se došlo do raznolikih lijepih i zanimljivih veličina i oblika.
Buča razgrađuje masnoće i kolesterol u krvi, pospješuje izlučivanje urina i žuči, pospješuje rad jetre, smiruje upalu sluznice crijeva…
Imajmo na umu da se od tikve pravi veoma lijepo, skupo i korisno ulje, poznato pod nazivom bućino ulje. Osim ulja od tikava i tikvica se pravi vino zvano „bučino vino”. Ono je dobro kao lijek protiv umora, iscrpljenosti i jačanja imuniteta.
Tikvice su prepune vode i bogate su celulozom, solima i vitaminima. Imaju veoma malo kalorija, samo 14 u jednoj mjernoj jedinici. Idealne su za slabu probavu.
Pokušajte ovo: po malo tikvice stavite u bilo koju zelenu salatu da se uvjerite kako su lijepe i ukusne i čak ukusnije od krastavaca. Ako ne volite takve onda ih malo skuhajte u vreloj vodi i navikavajte se na njih.
Neće vam trebati mnogo vremena da se uvjerite i naviknete. No, ne zaboravite da su tikvice odlične pohane, kuhane ili još više na roštilju. Slatka i slana pita bi bila mnogo siromašnija da nije tikava i tikvica.
Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi
Autor knjige: Fra Franjo Mabić
Gastro
Zdravo i ukusno: Korjenasto povrće koje ove zime morate imati na svom tanjuru
Počnite dodavati ovo korjenasto povrće u svoja jela i uživajte u prednostima nutritivne i uravnotežene prehrane!
Održavanje zdrave prehrane ključno je za opće zdravlje, a uključivanje korjenastog povrća u vašu prehranu može biti pravi preokret. Ova podzemna čuda nisu samo ukusna, već su i prepuna niza zdravstvenih pogodnosti. Ova povrća bogata hranjivim tvarima nude širok spektar zdravstvenih koristi, od jačanja imuniteta do poticanja zdravlja srca.
1. Mrkve: Za oči i još mnogo toga
Mrkve su poznate po svojoj živopisnoj narančastoj boji i bogate su beta-karotenom, koji tijelo pretvara u vitamin A. “Ovaj esencijalni vitamin podržava zdravlje vida, jača funkciju imuniteta i potiče zdravlje kože,” kaže Bharathi Kumar, nutricionist u bolnici Fortis, Nagarbhavi, Bengaluru. Osim toga, mrkve pružaju dobru količinu vlakana i antioksidansa, što ih čini hranjivim dodatkom vašoj prehrani.
2. Batat: hranjiva snaga
Batat pravo je hranjivo čudo. Sadrži obilne količine vlakana, vitamina A i C, te kalija. Prema riječima nutricionista, ovi složeni ugljikohidrati pomažu u regulaciji razine šećera u krvi, a njihov visok sadržaj antioksidansa može pomoći u smanjenju upala i poboljšanju zdravlja kože. Uključivanje batata u vaša jela dodaje i okus i hranjivu vrijednost.
3. Cikla: Korjenasto povrće za zdravo srce
Kumar objašnjava da je cikla niskokalorična, ali bogata korisnim hranjivim tvarima. Sadrži vlakna, folnu kiselinu, mangan i kalij. Nitrati prisutni u cikli povezani su s poboljšanjem kardiovaskularnog zdravlja i smanjenjem krvnog tlaka. Štoviše, cikla je bogata antioksidansima koji podržavaju funkciju jetre i potencijalno posjeduje protuupalna svojstva. Možete isprobati zdrave recepte s ciklom kako biste je uključili u svoju prehranu.
4. Rotkva: Osvježavajuća i hranjivim tvarima bogata opcija
Svojom hrskavom teksturom i pikantnim okusom, rotkve su osvježavajući dodatak salatama i drugim jelima. Rotkve nisu samo osvježavajući dodatak obrocima, već su i fantastičan izvor antioksidansa, vlakana i vitamina C. “Ove živahne korjenaste biljke povezane su s poboljšanjem probave, zahvaljujući spojevima koji podržavaju proizvodnju probavnih enzima,” kaže Kumar. Osim toga, posjeduju protuupalna svojstva i mogu podržati zdravlje jetre.
5. Repa: Svestrano i bogato korjenasto povrće
Repa ili šalgam je svestrano korjenasto povrće koje nudi brojne zdravstvene koristi. Sadrži vlakna, vitamine C i K, kao i minerale poput kalija i mangana. Niskokalorična i bogata vodom, repa pomaže u održavanju hidratacije. Također, sadrži glukozinolate, spojeve povezane s prevencijom raka.
6. Peršin (pastinak): Korjenasto povrće koje daje slatki preokret u vašim jelima
Izgledom slični mrkvama, ali slađeg okusa i bijele boje, peršuni (pastinaci) pravo su hranjivo čudo. Repa je vrijedan izvor vlakana, vitamina C i folne kiseline, pružajući esencijalne hranjive tvari za podršku zdravoj prehrani. “Peršun također pruža kalij, koji podržava zdravlje srca, te antioksidanse koji potencijalno smanjuju rizik od kroničnih bolesti,” kaže Kumar.
Gastro
U pećnici ili na tavi: Kako ispeći savršene kestene kod kuće
Za razliku od većine orašastih plodova, kesteni sadrže vrlo malo masti, što ih čini zdravijom alternativom za grickanje
Kesteni su odavno simbol jeseni zbog nekoliko razloga, povezanih s prirodom, kulturom i sezonskim običajima. Pečeni kesteni tradicionalno su se pripremali na otvorenim vatri ili na gradskim ulicama, što stvara osjećaj ugode i topline. Kesteni su relativno niskokalorični u usporedbi s drugim orašastim plodovima, što ih čini boljim izborom za užinu umjesto npr. pekare.
Ali, kesteni koji su se prodavali na Zagrebačkim ulicama za 5,10 kn sada se prodaju za toliko eura. Za cijenu jedne mjerice na ulici, na placu možete kupiti kilu, pa čak i više! Slijedite naš vodič kako ispeći kestene kod kuće, i imat ćete fine,tople kestene za grickanje ili za upotrebu u nekim od omiljenih sezonskih recepata.
Evo kako jednostavno očistiti šipak i kojim ga jelima možete dodati
Priprema kestena u pećnici
Pečenje kestena može biti izazovno, ali kad su pravilno pripremljeni, ljuske se lako skidaju. Trik je u tome da unutarnji plod bude temeljito pečen i mekan prije guljenja. Naravno, kestene gulite dok su još vrući iz pećnice.
Što vam je potrebno:
Oštar nožić, daska za rezanje, lim za pečenje s podignutim rubovima (ili posuda za pečenje ili tava koja može u pećnicu) i čista kuhinjska krpa.
- Zagrijte pećnicu: Standardna temperatura od 180°C odlična je za pečenje kestena.
- Napravite “X”: Koristeći bazu oštrog nožića, napravite vrlo mali rez na dnu ljuske svakog kestena. Zarežite samo do mesa kestena i nastavite rezati prema gore, uz donju polovicu ljuske. Ponovite to kako biste oblikovali “X”. Na taj će način ljuske puknuti dok se kesteni peku, pa će ih biti lakše guliti.
- Namočite kestene: Namočite kestene u posudi s vodom 30 minuta; to će pomoći da se ne isuše tijekom pečenja.
- Pecite: Posložite kestene u ravnomjernom sloju na lim za pečenje s rubovima. Pecite ih oko 35 minuta, ili dok ljuske ne popucaju i unutarnji plod ne bude izložen.
- Guljenje: Kesteni se najlakše gule dok su još vrući, pa uzmite čistu kuhinjsku krpu i pomoću nje otvorite ljuske. Odbacite svaku ljusku i tanke papirnate kožice koje su pričvršćene za plodove.
Kako ispeći kestene u tavi
Što vam je potrebno:
Tava s debelim dnom (najbolje od lijevanog željeza), oštar nožić, daska za rezanje, čista kuhinjska krpa
Upute:
- Priprema kestena: Svaki kesten zarežite u obliku “X” na ravnom dijelu ljuske. Ovaj rez će pomoći ljuski da pukne tijekom pečenja i olakšati guljenje.
- Zagrijavanje tave: Stavite tavu na srednju vatru i pustite je da se dobro zagrije. Debelo dno pomaže da se kesteni ravnomjerno ispeku.
- Pečenje kestena: Stavite kestene u tavu, u jednom sloju, s izrezanim dijelom prema gore. Povremeno protresite tavu kako bi se kesteni ravnomjerno ispekli. Pokrijte tavu poklopcem ili aluminijskom folijom kako bi toplina ostala u tavi.
- Vrijeme pečenja: Pecite kestene 15–20 minuta, povremeno ih miješajući ili tresući tavu. Kada ljuske počnu pucati i meso omekša, kesteni su gotovi.
- Guljenje: Kad su kesteni gotovi, zamotajte ih u čistu kuhinjsku krpu na nekoliko minuta kako bi omekšali i zadržali toplinu. Zatim ih ogulite dok su još topli, jer će se ljuske lakše skinuti.
Ovako pripremljeni kesteni su topli, ukusni i savršeni za uživanje tijekom hladnih dana!
You must be logged in to post a comment Login