Povežimo se

Gastro

Revolucionarne ugradbene pećnice za ukusne obroke

Njemački proizvođač premium kućanskih aparata Miele predstavio je novu liniju ugradbenih uređaja. Bili smo na predstavljanju i donosimo vam sve te inovativne novitete.

Stavite file ribe u kocku leda i nakon toga vrijeme je za pečenje. Program kaže da se riba peče 7 minuta. Sasvim dovoljno vremena da sav taj led otopi, zar ne? Međutim, ova pećnica razgovara s vašim namirnicama i nakon sedam minuta savršeno je u njoj pripremljen riblji file, a kocka leda je ostala netaknuta.

miele-dialog-pecnica-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Ovo je Mieleova najnovija pećnica nazvana Dialog. U njoj možete pripremiti ribu u ledu, bez da se led otopi ili teleći file u pčelinjem vosku, opet bez topljenja voska.

miele-dialog-riba-u-ledu-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

„Kod Dialog pećnice toplina djeluje u cijelom volumenu tako što razgovara s hranom. Ona emitira elektromagnetne valove, i sama prepoznaje koliko je hrana apsorbirala magnetnih valova i tako zna kada je unutrašnjost neke namirnice gotova, baš onako kako vi želite“, kaže Ana Turkalj iz Miele-a.

Zahvaljujući gourmet asistentu ne trebate ni previše znati o kuhanju – naime, pećnica vam sama daje upute kako nešto pripremiti. Dialog je tek jedan od proizvoda koje je Miele predstavio u najvećem predstavljanju novih proizvoda u povijesti tvrtke. Svih 10 tvornica diljem svijeta upogonjeno je da proizvede 3000 pojedinačnih modela uređaja u 353 grupe. Osim inovacija, jako se pazilo na dizajn. 

miele-pecnica-pure-line-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

U Pure Line liniji do izražaja dolazi traka od plemenitog čelika koja se nalazi na vrhu vrata i inače služi kao ručka. Dostupna je i ostakljena varijanta iz linije Vitroline.

miele-pecnica-art-line-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Ljubiteljima minimalističkih kuhinje bez vidljivih ručkica dostupna je dizajnerska linija Art line. To su uređaji bez ručke koji dolaze u dvije boje, grafitno sivoj i obsidian crnoj boji. I bez ručke jednostavno se rukuje njima – vrata se elegantno otvaraju na pritisak prsta. Osim dizajna, u vodećem proizvođaču premium kućanskih aparata misle i na inovacije.

miele-pecnica-motion-react-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Jedna od njih je Motion react inovacija – kada se približite uređaju, on reagira i upali svjetla.

miele-pecnica-food-view-inovacija-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Druga je inovacija Food view. Riječ je o kameri koja se nalazi u gornjem dijelu pećnice, visoke definicije i ona radi slike vaših namirnica iz unutrašnjosti, te ih putem mobile control aplikacije šalje na vaš pametni telefon ili tablet, kako bi u svakom trenutku mogli vidjeti pripremljenost vaših namirnica.

miele-pecnica-taste-control-inovacija-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Taste control je funkcija koja sprječava namirnice od isušivanja. Kada je odabrani program završio, tada se otvaraju vrata pećnice i temperatura pećnice se u sljedećih par minuta snižava čak za sto stupnjeva kako bi se spriječilo daljnja obrada namirnica.

Priču o revolucionarnim pećnicama donosimo vam u suradnji s Miele-om.

Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Juha od butternut tikve: Ovo je jedini recept koji će vam ikada trebati

Butternut tikva, poznata i kao muškatna tikva, nije samo ukusna već je i izuzetno hranjiva, s brojnim blagodatima za zdravlje

Kao jedna od omiljenih toplih, zasitnih juha za jesen, juha od butternut tikve uvijek je dobar izbor. Slatkast i blago zemljani okus butternut tikve čini je savršenom za pripremu ukusne jesenske juhe, a najukusnija kada je “opere” prvi mraz.

Dodatna kremoznost iz blendanih krumpira i začinsko bilje čine je dobrodošlim dodatkom svakom jesenskom obroku, pa čak i vašem blagdanskom stolu.

Butternut tikva: zašto ju volimo

Butternut tikva je bogata beta-karotenom, koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Ovaj vitamin je ključan za zdravlje očiju, sprječava noćno sljepilo i podržava zdravlje mrežnice.

Zdravo i ukusno: Korjenasto povrće koje ove zime morate imati na svom tanjuru

Visok sadržaj vitamina C i vitamina A pomaže jačanju imunološkog sustava, štiteći tijelo od infekcija i bolesti. Antioksidansi poput beta-karotena, vitamina C i E mogu smanjiti upale u tijelu, što je korisno za ljude s kroničnim bolestima poput artritisa, a dijetalna vlakna potiču zdravu probavu, sprječavaju zatvor i podupiru zdravlje crijevne mikroflore.

Juha od butternut tikve

Trebat će vam:

  • 1 velika butternut tikva, oguljena i narezana na kockice veličine 2,5 cm (sjemenke uklonjene)
  • 2 krumpira, oguljena i narezana na kockice veličine 2,5 cm
  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • 1 žlica maslaca
  • 1 luk, nasjeckan
  • 1 stabljika celera, tanko narezana
  • 1 velika mrkva, nasjeckana
  • 1 žlica svježeg timijana, plus još za ukras
  • 1 litra pilećeg temeljca s niskim udjelom natrija
  • Vrhnje za posluživanje (po želji)

1. Priprema butternut tikve

Prvo ćete trebati oguliti i narezati tikvu. Ako želite preskočiti ovaj korak, možete uštedjeti vrijeme kupnjom već oguljene i narezane tikve u trgovini, ili na placu.

Sljedeće, trebate ispeći tikvu. Pečenje prije pripreme juhe ključno je za postizanje karameliziranog, duboko slatkog okusa tikve koji svi volimo. Dodajte nekoliko krumpira na isti pleh s tikvom kako bi juha imala dodatnu kremoznost i teksturu, posolite, začinite i poprskajte uljem. Pecite tikvu i krumpir na 180, cca pola sata i obavezno okrenite jednom za vrijeme pečenja.

U pećnici ili na tavi: Kako ispeći savršene kestene kod kuće

Ako želite izbjeći krumpire – juha će i dalje biti ukusna, ali će tekstura biti nešto rjeđa.

2. Priprema ostalih sastojka

Dok se tikva peče, otopite maslac sa žlicom maslinovog ulja u velikom loncu. Dodajte luk, celer i mrkvu i pirjajte na laganoj vatri. Kuhajte dok luk potpuno ne omekša pa dodajte sastojke iz pećnice.

3. Vrijeme je za blendanje

Najjednostavnije je koristiti štapni mikser, jer tada juhu možete blendati direktno u loncu. Ako nemate štapni mikser, možete koristiti obični blender, ali budite oprezni s vrućom tekućinom kako se ne biste opekli.

Dodajte pečenu tikvu u lonac, ulijte temeljac, zatim izmiksajte juhu štapnim mikserom dok ne postane glatka. Za još kremastiju teksturu, juhu možete usitniti u blenderu u više serija.

4. Juha od butternut tikve – serviranje

Dodajte kiselog vrhnja, crème fraîchea ili slatkog vrhnja na vrh juhe za bogatstvo i kremoznost.

Dodajte svježi timijan, peršin, vlasac ili ružmarin za aromatičan završni dodir. Lagani posip svježe nasjeckane čili papričice ili malo čilija u prahu oduševit će ljubitelje pikantnosti i ugrijati nas u hladne dane.

Poslužite uz hrskavi kruh, francusku baguette ili domaće krušne mrvice (popržene na maslinovom ulju).

Ako ste raspoloženi napravite vlastite krutone od suhog kruha začinjene maslinovim uljem, češnjakom i biljem – tako i tako vam je pećnica već ugrijana!

Nastavite čitati

Gastro

Zdravo i ukusno: Korjenasto povrće koje ove zime morate imati na svom tanjuru

Počnite dodavati ovo korjenasto povrće u svoja jela i uživajte u prednostima nutritivne i uravnotežene prehrane!

Održavanje zdrave prehrane ključno je za opće zdravlje, a uključivanje korjenastog povrća u vašu prehranu može biti pravi preokret. Ova podzemna čuda nisu samo ukusna, već su i prepuna niza zdravstvenih pogodnosti. Ova povrća bogata hranjivim tvarima nude širok spektar zdravstvenih koristi, od jačanja imuniteta do poticanja zdravlja srca.

1. Mrkve: Za oči i još mnogo toga

Mrkve su poznate po svojoj živopisnoj narančastoj boji i bogate su beta-karotenom, koji tijelo pretvara u vitamin A. “Ovaj esencijalni vitamin podržava zdravlje vida, jača funkciju imuniteta i potiče zdravlje kože,” kaže Bharathi Kumar, nutricionist u bolnici Fortis, Nagarbhavi, Bengaluru. Osim toga, mrkve pružaju dobru količinu vlakana i antioksidansa, što ih čini hranjivim dodatkom vašoj prehrani.

2. Batat: hranjiva snaga

Batat pravo je hranjivo čudo. Sadrži obilne količine vlakana, vitamina A i C, te kalija. Prema riječima nutricionista, ovi složeni ugljikohidrati pomažu u regulaciji razine šećera u krvi, a njihov visok sadržaj antioksidansa može pomoći u smanjenju upala i poboljšanju zdravlja kože. Uključivanje batata u vaša jela dodaje i okus i hranjivu vrijednost.

3. Cikla: Korjenasto povrće za zdravo srce

Kumar objašnjava da je cikla niskokalorična, ali bogata korisnim hranjivim tvarima. Sadrži vlakna, folnu kiselinu, mangan i kalij. Nitrati prisutni u cikli povezani su s poboljšanjem kardiovaskularnog zdravlja i smanjenjem krvnog tlaka. Štoviše, cikla je bogata antioksidansima koji podržavaju funkciju jetre i potencijalno posjeduje protuupalna svojstva. Možete isprobati zdrave recepte s ciklom kako biste je uključili u svoju prehranu.

4. Rotkva: Osvježavajuća i hranjivim tvarima bogata opcija

Svojom hrskavom teksturom i pikantnim okusom, rotkve su osvježavajući dodatak salatama i drugim jelima. Rotkve nisu samo osvježavajući dodatak obrocima, već su i fantastičan izvor antioksidansa, vlakana i vitamina C. “Ove živahne korjenaste biljke povezane su s poboljšanjem probave, zahvaljujući spojevima koji podržavaju proizvodnju probavnih enzima,” kaže Kumar. Osim toga, posjeduju protuupalna svojstva i mogu podržati zdravlje jetre.

5. Repa: Svestrano i bogato korjenasto povrće

Repa ili šalgam je svestrano korjenasto povrće koje nudi brojne zdravstvene koristi. Sadrži vlakna, vitamine C i K, kao i minerale poput kalija i mangana. Niskokalorična i bogata vodom, repa pomaže u održavanju hidratacije. Također, sadrži glukozinolate, spojeve povezane s prevencijom raka.

6. Peršin (pastinak): Korjenasto povrće koje daje slatki preokret u vašim jelima

Izgledom slični mrkvama, ali slađeg okusa i bijele boje, peršuni (pastinaci) pravo su hranjivo čudo. Repa je vrijedan izvor vlakana, vitamina C i folne kiseline, pružajući esencijalne hranjive tvari za podršku zdravoj prehrani. “Peršun također pruža kalij, koji podržava zdravlje srca, te antioksidanse koji potencijalno smanjuju rizik od kroničnih bolesti,” kaže Kumar.






Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice