Uradi sam projekti
Evo ideje kako da sami napravite vijenac za vrata
Da biste doista oduševili sve koji vam dođu na vrata, ključan je vijenac za vrata.
U ovo predbožićno vrijeme dekoracije unutarnjih i vanjskih prostora su neizostavne. Mnogi se trude nadmašiti one prošlogodišnje, no da biste doista oduševili sve koji vam dođu na vrata, ključan je vijenac za vrata. Evo kako ga izraditi.
Svjetleći, decentan cvjetni, od umjetnih ili prirodnih materijala, malen ili veliki – vijenac za vrata stvorit će prvi utisak o vašoj osobnoj estetici na ulazu u vaš dom. Naš odabir ovih blagdana je mirisni prirodni od predivnih grančica bora kojeg će vještim rukama izraditi florist i aranžer Andrija Šebek.
Oblikovanje

Borove grančice pletu se na kolut napravljen od šiblja i učvršćuju žicom. Njegov završni izgled često se usklađuje s izgledom adventskog vijenca. No, stilovi izrade mogu biti i različiti. Ovaj za vrata neće biti toliko bogat kao onaj adventski.
Eukaliptus se dodaje samo na jednu stranu vijenca da bi bio zanimljiv i asimetričan, jer njegova okrugla forma ne mora nužno biti stroga.
Kada je vijenac ispleten, žica se odreže i učvrsti sa stražnje strane vijenca provlačeći je kroz druge žice. Time je podloga za dekoriranje gotova.
Ukrašavanje

Na oblikovani vijenac, potom se stavlja mašna od pliša u crvenoj boji, jer nema Božića ako nema crvene boje. Mašna se sveže u gornjem dijelu vijenca te se dodaje umjetni šipak koji se utisne u grančice i dodatno učvrsti vrućim ljepilom. Pravila u dekoriranju nema.
Vijencu se dodaju i češeri te umjetna imela, biljka za koju se vežu brojne priče.
Sitne dekorativne predmete poput cimeta dobro je grupirati oko većih.
Praznine se dopune i za kraj dolazi vrpca uz pomoću koje ćete vijenac objesiti. Ovoga puta od istoga materijala kao i mašna da budu usklađene.

I vijenac je gotov. Dekorativan s obje strane, svoje mjesto lako će pronaći na vratima, a i popisu želja mnogih. Uposlite prste i uz malo truda i vašim najmilijima ovakvim vijencem možete zaželjeti dobrodošlicu.
Kućni popravci i održavanje
Zašto perilica ne povlači vodu? 6 najčešćih uzroka i rješenja
Pogledajte kako riješiti ovih 6 najčešćih problema

Perilica rublja jedan je od najvažnijih kućanskih uređaja – dok radi kako treba, ne razmišljamo puno o njoj. No što kada perilica ne povlači vodu? Bilo da ste u stanu ili u vikendici koju ste tek otvorili nakon zime, ovaj problem zna biti frustrirajuć.
Dobra vijest je da uz malo provjere možete sami otkriti uzrok – i možda ga odmah riješiti.
Najčešći razlozi zašto perilica ne povlači vodu
1. Provjerite je li slavina otvorena
Zvuči očito, ali često se događa – pogotovo ako ste zatvarali vodu zbog duljeg izbivanja. Prvi korak je provjeriti je li dovodna slavina otvorena i ima li vode u cijevima. Ako je slavina zatvorena, perilica ne povlači vodu i neće moći započeti ciklus pranja.

2. Začepljeni filter na dovodnom crijevu
Na spoju crijeva koje vodi od slavine prema perilici često se nalazi mali metalni filter. Njegova je uloga zaustaviti nečistoće i kamenac iz vodovoda. S vremenom se može začepiti, pogotovo ako u vodi ima mnogo kamenca. Rješenje? Odvrnite crijevo, izvadite filter i očistite ga četkicom pod mlazom vode.
Jednostavna pravila za održavanje perilice i sušilice rublja
3. Crijevo je savijeno ili oštećeno
Ako je dovodno crijevo zgnječeno, presavinuto ili oštećeno, voda ne može pravilno teći. Pogledajte nalazi li se crijevo iza uređaja u neprirodnom položaju. U slučaju oštećenja, crijevo je potrebno zamijeniti.
4. Kvar elektroventila
Elektroventil je dio perilice koji otvara put vodi kada uređaj dobije signal za punjenje. Ako ne radi, voda neće ući u perilicu iako je sve drugo u redu. Ovo je čest kvar, a prepoznaje se po tome što perilica „čuje“ klik, ali voda ne dolazi. U tom slučaju najbolje je kontaktirati ovlašteni servis.

5. Problem s elektronikom ili senzorima
Ako perilica uopće ne reagira – ne uključuje se, ne pokušava uzeti vodu ili odmah prikazuje grešku – moguće je da je problem u programatoru, senzoru razine vode ili kontrolnoj ploči. Ovi kvarovi zahtijevaju stručnu dijagnostiku i najčešće ih nije moguće riješiti bez pomoći majstora.
6. Začepljen filter za odvod
Možda zvuči nevezano, ali začepljeni odvod može uzrokovati greške koje zaustavljaju rad cijelog uređaja. Ako perilica ne može ispustiti vodu iz prethodnog ciklusa, možda neće ni uzeti novu. Provjerite i očistite donji filter – preporučuje se redovito održavanje, barem jednom mjesečno.

Kada perilica ne povlači vodu, a ništa ne pomaže
Ako ste isključili sve osnovne uzroke, a perilica ne povlači vodu, vjerojatno se radi o tehničkom kvaru. Ne pokušavajte rastavljati uređaj sami – to može biti opasno i dodatno otežati popravak. Obratite se ovlaštenom serviseru.
Kada perilica ne povlači vodu, najprije provjerite slavinu, filtere i crijeva – to su najčešći i najlakši problemi koje možete sami riješiti. Ako ništa od toga ne pomogne, vjerojatno je vrijeme za stručnu pomoć. Redovito održavanje i pažljivo rukovanje mogu spriječiti slične kvarove u budućnosti.
Bilje
Kako uzgojiti začinsko bilje kod kuće? 3 greške koje morate izbjeći!

Pitate se kako uzgojiti začinsko bilje kod kuće? Uzgoj začinskog bilja kod kuće sve je popularniji jer omogućava jednostavan pristup svježim začinima tijekom cijele godine.
Bosiljak, menta, ružmarin, timijan i korijander među najlakšim su začinima za uzgoj, ali mnogi početnici rade ključne pogreške koje mogu spriječiti njihov pravilan rast.
Razgovarali smo s Antom Jurićem, vlasnikom OPG-a, koji nam je otkrio tri najčešće greške koje treba izbjeći kako bi začinsko bilje u kućnim uvjetima uspješno raslo i razvijalo se.
Kako uzgojiti začinsko bilje kod kuće – osnovni uvjeti
Prije nego što se upoznamo s najčešćim greškama, važno je razumjeti osnovne uvjete koje biljke trebaju za rast.
- Odabir pravog začina – Najbolje opcije za početnike su bosiljak, ružmarin, majčina dušica, menta i korijander.
- Pravilna sadnja – Sjeme se sije u hranjiv supstrat uz dovoljno vlage.
- Optimalna temperatura – Većina začinskog bilja najbolje raste na temperaturi od 22-24°C.
- Vrijeme rasta – Prvi listovi mogu se koristiti već 3 do 6 tjedana nakon sijanja.
Bez obzira na to koliko pažnje posvetite uzgoju, ako napravite nekoliko ključnih grešaka, biljke mogu brzo propasti.

Greška #1: Prekomjerno zalijevanje
Jedna od najčešćih grešaka kod uzgoja začinskog bilja kod kuće je pretjerano zalijevanje začinskog bilja.
10 najvažnijih savjeta za pravilno zalijevanje biljaka
“Najčešći problem s uzgojem bosiljka je upravo višak vlage. Ljudi često zalijevaju previše misleći da pomažu biljci, ali zapravo potiču truljenje korijena,” objašnjava Jurić.
Kako izbjeći ovu grešku?
- Zalijevajte biljke tek kada je površinski sloj zemlje potpuno suh.
- Koristite posude s rupicama za drenažu kako biste spriječili nakupljanje vode.
- Ružmarin i majčina dušica vole suhu zemlju i rijetko zalijevanje, dok peršin treba nešto više vlage.

Greška #2: Nedostatak svjetlosti
Ako začinsko bilje ne dobiva dovoljno svjetlosti, listovi postaju blijedi, a stabljike se nepravilno izdužuju.
“Ako biljka ne dobije dovoljno prirodnog svjetla, počet će rasti usko i visoko umjesto da razvije čvrste stabljike i zdrave listove,” upozorava Jurić.
Kako osigurati dovoljno svjetla?
- Postavite biljke na prozorsku dasku okrenutu prema jugu ili istoku.
- Osigurajte najmanje 6 sati prirodnog svjetla dnevno.
- Ako prirodnog svjetla nema dovoljno, koristite LED svjetla za biljke.

Greška #3: Mala tegla i nedostatak presađivanja
Mnogi početnici ostavljaju začinske biljke u premalim teglama, što može ograničiti njihov rast.
“Biljke trebaju prostor za razvoj korijena. Ako ostanu u istoj teglici predugo, prestat će rasti, a listovi će početi žutjeti,” objašnjava Jurić.
Kako pravilno presađivati začinsko bilje?
- Kada primijetite da korijenje izlazi kroz rupice na dnu tegle, biljku je potrebno presaditi.
- Koristite veću posudu s hranjivom zemljom i dodajte organsko gnojivo.
- Peršin i bosiljak posebno brzo rastu i zahtijevaju redovito presađivanje.

Kako uzgojiti začinsko bilje za dugotrajnu upotrebu?
Kad biljke dostignu punu zrelost, možete ih osušiti ili zamrznuti kako biste ih koristili i izvan sezone.
- Sušenje – Idealno za ružmarin i majčinu dušicu, jer zadržavaju svoja eterična ulja.
- Zamrzavanje – Najbolje za bosiljak i peršin, jer im aroma ostaje jača nego kod sušenja.
“Svježe začinsko bilje može obogatiti svako jelo, a uzgoj kod kuće jamči da uvijek imate zdrave, netretirane biljke pri ruci,” zaključuje Jurić.
Kako uzgojiti začinsko bilje kod kuće bez greške!
Za uspješan uzgoj začinskog bilja kod kuće važno je pridržavati se nekoliko ključnih pravila:
Osigurajte dovoljno svjetla – biljke trebaju najmanje 6 sati dnevno.
Pazite na zalijevanje – zalijevajte umjereno kako biste spriječili truljenje korijena.
Ne zaboravite presađivanje – biljkama treba dovoljno prostora za rast.
Uz pravilnu njegu, začinsko bilje može rasti tijekom cijele godine, pružajući svježe arome i dodatnu estetsku vrijednost vašem domu.
You must be logged in to post a comment Login