Povežimo se

Izbor urednice

Sve prednosti bezgotovinskog kartičnog plaćanja

Bezgotovinsko kartično plaćanje jednostavnije je i brže, a često nudi i brojne druge pogodnosti. Ukoliko niste pobornik takvog načina plaćanja možda ipak promijenite mišljenje.  

Kartično plaćanje sve je popularnije

U svijetu je plaćanje karticama sve popularnije. Koristi se prilikom fizičkog plaćanja u trgovini kao i prilikom online kupnje. I građani Hrvatske prepoznali su prednosti kreditnih kartica te ih sve više koriste.

Nova hrvatska banka dio je jedna male, ali vrlo značajne revolucijevezane uz Master card NOVA kreditnu karticu koja svojim korisnicima nudi brojne nove pogodnosti.

Brojni benefiti kreditne kartice

Ugovaranje Mastercard NOVA kreditne kartice je potpuno besplatno te bez upisnine i članarine tijekom cijelog razdoblja korištenja. Klijenti banke, korisnici isključivo Mastercard NOVA kreditne kartice mogu besplatno ugovoriti i MINT@Nova online bankarstvo što im pruža mogućnost podjele kupovine na rate.

Lako je zaključiti da ova kreditna kartica objedinjuje niz pogodnosti.

3u1 kreditna kartica

Mastercard kreditna kartica zapravo je 3u1. To bi značilo da korisnik sam može odabrati na koji način želi podmiriti svoje troškove u određenom mjesečnom razdoblju; u cijelosti, revolving ili može odabrati da svoje kupnje podijeli na rate i to putem online mobilne aplikacije MINT@Nova.

MINT@Nova online bankarstvo Nove hrvatske banke za građane donosi niz funkcionalnosti koje su prilagođene dinamičnom i suvremenom načinu života te predstavlja spoj dvije usluge, mobilnog i internetskog bankarstva.

Jedna od ključnih usluga u MINT@Nova online bankarstvu je podjela na rate koju građani inače mogu koristiti na prodajnim mjestima. Ovo je usluga banke koju dobivate bez obzira na uvjete kupnje na prodajnom mjestu.

Mobilna aplikacija koja će svaku kupovinu učiniti lakšom

Mobilna aplikacija MINT@Nova omogućava da korisnik kartice bez obzira gdje je obavio svoju kupnju s Mastercard NOVA kreditnom karticom, u zemlji ili inozemstvu, na prodajnom mjestu ili online, kasnije unutar same aplikacije može istu podijeliti na rate. Sve što je potrebno je ulogirati se u mobilnu aplikaciju i potom odabrati opciju broja rata do 12 mjeseci. Minimalni iznos za podjelu na rate je već od 200kn.

MINT@Nova online bankarstvo jednostavno je i pregledno, a uz nove funkcionalnosti pruža i veću brzinu izvršavanja akcija. Uz to, biometrijsko potpisivanje omogućava korisnicima da lakše i jednostavnije potpisuju svoje transakcije.

Za korištenje MINT@Nova mobilne aplikacije uz kreditnu karticu nije nužno imati otvoren tekući račun u Novoj hrvatskoj banci.

U bilo kojoj poslovnici NHB-a

Kreditnu karticu možete zatražiti u svakoj poslovnici Nove hrvatske banke ili putem online zahtjeva. Za ugovaranje Mastercard NOVA kreditne kartice potrebno je doći u poslovnicu banke uz osobnu iskaznicu, a ako imate tekući račun u banci, na koji primate redoviti priljev (plaću ili mirovinu) ne morate uz zahtjev priložiti platne liste, već samo predati zahtjev za kreditnu karticu, a ako niste naš korisnik tekućeg računa naše banke možete i bez prebacivanja plaće zatražiti kreditnu karticu uz dodatak platnih lista.

Sve dodatne informacije o kreditnoj kartici i mobilnom bankarstvu možete dobiti u poslovnicama Nove hrvatske banke ili na web stranici banke.

Oglas

Bilje

Bosiljak, neven, lavanda… Koje su biljke najbolja prirodna zaštita protiv komaraca?

Nisu samo dosadni, oni mogu biti i opasni za zdravlje

Ljeto i komarci često dolaze “ruku pod ruku”, pa je ponekad teško uživati u prirodi onako kako bismo htjeli. Osim što ljeti više vremena provodimo vani, u našim domovima češće otvoreni prozori, što znači da su komarci i svuda oko nas.

Protiv njih se možemo boriti kemikalijama, no njihov miris je poprilično agresivan te mnogima ne odgovara. Postoji i prirodan način borbe protiv komaraca. Određene biljke, koje možete zasaditi u vašem vrtu ili balkonu, svojim mirisom tjeraju komarce i ostale insekte. Ako znamo da komarci mogu biti i opasni za naše zdravlje, pametno je poduzeti neke korake. Donosimo pregled pet najboljih i najučinkovitijih.

ružmarin-biljka-domnakvadrat

Ružmarin

Komarci i ružmarin se nikako ne vole! Teglicu ružmarina stavite na dasku od prozora, i tako ste onemogućili komarcima ulaz u prostoriju, pogotovo kada je ružmarin u cvatu. Ako želite biti sigurni da ste rastjerali dosadne insekte, protresite teglicu ružmarina i tako dodatno pojačajte njegovu učinkovitost.

Pet najboljih prirodnih pripravaka za borbu protiv žohara

No, ako se koji uporni komarac ipak provuče kroz zasjedu i ugrize vas, ružmarin će vam opet biti od pomoći. Lišće ove biljke ublažiti će svrbež nastao ugrizom. Ne čudi stoga da se od eteričnog bilja ružmarina rade preparati protiv ugriza komaraca i drugih insekata.

bosiljak-biljka-domnakvadrat

Bosiljak

Osim što je idealan za razno razne gastro kombinacije, bosiljk će vam biti od koristi i u borbi protiv ugriza komaraca. Naime, bosiljak je jedan od najjačh repelenata, točnije, tvari koja se nanosi na kožu, odjeću ili druge površine koje odvraćaju insekte.

Bosiljak će svojim mirisom otjerati komarce, i druge insekte. Bit će djelotvoran i ako vas komarac ugrize. Protrljajte mjesto ugriza listovima bosiljka i smanjit ćete svrbež.

Lavanda

Opće je poznato da je lavanda itekako učinkovita u borbi protiv moljaca, te ju stoga mnogi sušenu stavljaju u platnene vrećice u ormare. No, ova biljka nije samo djelotvorna na tom polju.

Riješite se mrava, pauka i moljaca uz pomoć namirnica koje imate u kuhinji

Lavanda svojim mirisom tjera i komarce, a ujedno osvježava prostor te utječe na raspoloženje.

Neven

Još jedna biljka koja se našla na našem popisu je neven. Osim što cijelo ljeto svojim cvijetom uljepšava prostor, neven itekako ima još jednu bitnu ulogu.

Svojom mirisom neven će otjerati  komarce i druge insekte, a djeluje i na valjkaste crve, nematode,i druge nametnike u zemlji.

Menta

Osim što nikako s komarcima nije na ‘ti’ i tjera ih, menta će svojim mirisomotjerati i mrave, buhe i razne druge insekte. Buketići suhe mente pak imaju neugodan miris za miševe.

Nastavite čitati

Bilje

Ove sobne biljke gotovo je nemoguće uništiti – uz minimalnu njegu mogu živjeti desetljećima!

One će uljepšavati vaš dom godinama

Ako ste ljubitelj biljnog svijeta sigurno uživate promatrajući svoje biljke kako se iz sjemena pretvaraju u predivne, bujne ljepotice. Kod nekih biljaka taj proces rasta može trajati i desetljećima, a posebno su po tome poznate filodendron i monstera.

Ako im se pruži pravilna njega, neke od sobnih biljaka će vam pokazati što su trajnice – mogu živjeti i do 50 godina! Dobar je to razlog da prilikom kupovine sobnog bilja malo razmislite i odaberete one koje će vaš dom krasiti desetljećima.

Donosimo popis biljaka koje su vam sigurno poznate, ali možda niste znali da neke mogu nadživjeti i vas!

Zašto je neparan broj biljaka u domu najbolji izbor? Evo što kaže stručnjakinja

Svekrvin jezik

Ova je biljka trajnica i na glasu je kao neuništiva. “Tvrdi i uski listovi u obliku mača čine ovu biljku omiljenom kod ljubitelja cvijeća ali i dizajnera interijera.”, ističe Justin Hancock, stručnjak za hortikulturu.

Ovisno o vrsti, tamni zeleni listovi mogu biti prošarani srebrnim ili bijelim linijama, a ako joj se pruži pravilna njega, može živjeti i krasiti dom desetljećima.

Zeleni ljiljan

Zeleni ljiljan ili biljka pauk jedna je od sobnih biljaka koje je najlakše uzgajati, a također je i jedna od najpopularnijih.

Biljka je dobila ime po svojim dugim listovima poput pauka koji mogu doseći i do dva metra duljine. Listovi su često prošarani, s nijansama zelene, bijele i žute. Biljka pauk izvrstan je pročišćivači zraka i mogu pomoći u uklanjanju štetnih toksina iz zraka. Zapravo, nalaze se na NASA-inom popisu najboljih biljaka za pročišćavanje zraka. Također je poznato da pomažu u smanjenju stresa i potiču opuštanje.

Možda niste znali, ali osim što će se lako prilagoditi svakom prostoru, ona može živjeti i do 20 godina!

Filodendron

Ovisno o sorti, ova dekorativna tropska biljka može rasti uspravno, penjati se ili padati, što pruža beskrajne mogućnosti za smještaj. Ove biljke mogu narasti do 5 metara visine u idealnim uvjetima, ali je vjerojatnije da će narasti do oko metra u zatvorenom okruženju.

Potrebno joj je malo brige i svjetlosti, a može trajati i do 25 godina!

Begonija

Dolazi u bijeloj, ružičastoj i crvenoj boji. Postoji vise vrsta begonija ali sve imaju osjetljivije mesnate listove.

Ove sobne biljke godinama mogu rasti u vodi – zemlja im nije potrebna

Njoj je potrebno obilato i redovno zalijevanje, a pažnju treba obratiti da se ne zalijevaju listovi. Također kao i sve cvjetnice i nju je potrebno redoviti gnojiti. Najbolje uspijeva na svijetlim i polusjenovitim mjestima, a zimi se lako može održati i u unutarnjem prostoru s mnogo svjetla. Koju god vrstu odabrali, nećete pogriješiti. Sa svojim prekrasnim bojama i oblicima begonija će uljepšati svaki kutak interijera ili eksterijera.

Vaša begonija uz pravilnu njegu može živjeti i više od 10 godina.

žuta-begonija-domnakvadrat

Drvo žada

Poznata kao biljka novca, drvo žada (Crassula spp.) ima mnogo zaobljenih listova. To biljci daje mekan, bujan izgled, što pomaže u unošenju mirne i spokojne energije po kojoj je žad poznat.
Za razliku od drugih sukulenata, ona voli vlažno tlo, a ako primijetite gubitak listova, to je posljedica manjka vlage u zemlji.

Vjerovali ili ne, drvo žada može živjeti i do 70 godina!

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice