Gastro
Koji je roštilj po vašoj mjeri?
Svaka hrana ima bolji okus ako je pripremljena na roštilju. Dolaskom ljepšeg vremena, sezona druženja uz roštilj je otvorena. Ako ste odlučili da je vrijeme za novi roštilj, donosimo savjete stručnjaka kako izabrati idealan roštilj za sebe.
Pevex nudi bogatu ponudu svih vrsta roštilja
Roštilj je središnji dio dvorišta, baš kao što je to štednjak u kuhinji. On je sinonim za ljeto i druženje na otvorenom. Rasprava o tome koji oblik goriva je najbolji za roštiljanje, potpuno je nepotrebna, jer odabir treba odgovarati vašim potrebama i navikama.
Kupujete li novi roštilj, Pevex nudi veliki izbor različitih vrsta, a prije kupnje razmislite koje osobine bi vaš roštilj trebao imati.
Pitanja koja si trebate postaviti kod odabira
“Prvo pitanje koje si moramo postaviti kod biranja roštilja je koju vrstu želimo, električni, plinski ili na ugljen, za koliko ljudi ćemo peći, gdje ćemo peći, na otvorenom ili zatvorenom, koje su naše financijske mogućnosti, imamo li prostor za skladištenje roštilja i koliko nam vremena treba za čišćenje roštilja”, objašnjava Ivan Rak iz Pevexa.
Živite li u zgradi, za vas je možda najbolji odabir električni roštilj. On je savršenih dimenzija za balkon ili terasu, temperatura se jednostavno podešava, rešetka je periva u perilici, a dolaze s posudom za skupljanje masnoće.
“Kod električnog roštilja imamo preklopni i otvoreni. Preklopni je za manje hrane, a otvoreni je za klasični roštilj. Tako da se može i na električnom roštilju isto pripremiti hrana kao i na ugljen”, objašnjava Ivan.
Roštilj prikladan za one koji ne žele otvorenu vatru je plinski roštilj
Ako nema mogućnosti za postavljanje kamenog roštilja, druga opcija je plinski roštilj. Plinski roštilj je jednostavan za upotrebu, s pritiskom jednog gumba se upali, može se održati temperatura ili ako treba promijeniti temperaturu, samo se regulira.
Osnovni plinski roštilj je dobar odabir za pečenje burgera, no želite li peći steak ili ribu, obratite pozornost na raspon temperature koju postiže odabrani model. Što je veći raspon to će roštilj biti bolji za pripremu raznovrsne hrane.
Prednost plinskog roštilja je jednostavna regulacija temperature, što je osobito važno za one koji vole takozvani slow food, odnosno sporu pripremu hrane. Zbog brzog dostizanja željene temperature, idealni su za pripremu brzog ručka. Ako ga namjeravate često koristiti za pripremu ručka, onda je plinski najbolji izbor.
Koju veličinu roštilja odabrati?
Dostupne su tri veličine roštilja, to su mali, srednji i veliki. Mali roštilji su većinom električni roštilji, oni su stolni, dok su srednji roštilji idealni za obiteljske roštilje, a kod velikih roštilja imamo veliku ploču za pečenje što omogućuje pripremanje hrane za više ljudi.
Nepisano je pravilo da je za pripremu objeda za šest osoba dovoljan plinski roštilj s dva plamenika. Veličinu roštilja izabirite ovisno o broju osoba za koju ćete peći.
U Pevexovoj ponudi roštilja naći ćete osnovne električne i plinske roštilje, kao i one naprednije s mogućnošću dimljenja na niskim temperaturama, pečenja na vrlo visokim temperaturama te indirektnog pečenja.
Gurmani obožavaju roštilj na ugljen
Za prave gurmane, jedini pravi roštilj je onaj na ugljen, jer će dim hrani dati poseban okus. Iskusni majstori roštilja slažu se da je na takvom roštilju najteže kontrolirati temperaturu i zahtjeva puno pažnje i koncentracije.
Za razliku od ostale dvije vrste, koje su gotovo odmah spremne za korištenje, roštilj na ugljen treba početi pripremati najmanje trideset minuta prije pečenja, a i čišćenje je puno zahtjevnije.
Roštilji na ugljen oslanjaju se na protok zraka za regulaciju topline. Više zraka koji struji preko ugljena omogućava vatri da gori, a ograničavanje protoka održava ugljen upaljenim za sporo pečenje. Što je hrana bliže ugljenu, brže će se peći, ali je sklona zagorijevanju. Zato potražite roštilj čija se rešetka može podići.
Kod roštilja na ugljen ima više raznolikosti u obliku i materijalu izrade od plinskih ili električnih roštilja. Vrlo cijenjeni su oni od keramike. Ako za to imate mjesta, poseban užitak su pak vrtni roštilji, čije je ložište napravljeno od kvalitetnog šamota, čime je osigurano duže trajanje žara.
pevex.hr
Gastro
Zdravo i ukusno: Korjenasto povrće koje ove zime morate imati na svom tanjuru
Počnite dodavati ovo korjenasto povrće u svoja jela i uživajte u prednostima nutritivne i uravnotežene prehrane!
Održavanje zdrave prehrane ključno je za opće zdravlje, a uključivanje korjenastog povrća u vašu prehranu može biti pravi preokret. Ova podzemna čuda nisu samo ukusna, već su i prepuna niza zdravstvenih pogodnosti. Ova povrća bogata hranjivim tvarima nude širok spektar zdravstvenih koristi, od jačanja imuniteta do poticanja zdravlja srca.
1. Mrkve: Za oči i još mnogo toga
Mrkve su poznate po svojoj živopisnoj narančastoj boji i bogate su beta-karotenom, koji tijelo pretvara u vitamin A. “Ovaj esencijalni vitamin podržava zdravlje vida, jača funkciju imuniteta i potiče zdravlje kože,” kaže Bharathi Kumar, nutricionist u bolnici Fortis, Nagarbhavi, Bengaluru. Osim toga, mrkve pružaju dobru količinu vlakana i antioksidansa, što ih čini hranjivim dodatkom vašoj prehrani.
2. Batat: hranjiva snaga
Batat pravo je hranjivo čudo. Sadrži obilne količine vlakana, vitamina A i C, te kalija. Prema riječima nutricionista, ovi složeni ugljikohidrati pomažu u regulaciji razine šećera u krvi, a njihov visok sadržaj antioksidansa može pomoći u smanjenju upala i poboljšanju zdravlja kože. Uključivanje batata u vaša jela dodaje i okus i hranjivu vrijednost.
3. Cikla: Korjenasto povrće za zdravo srce
Kumar objašnjava da je cikla niskokalorična, ali bogata korisnim hranjivim tvarima. Sadrži vlakna, folnu kiselinu, mangan i kalij. Nitrati prisutni u cikli povezani su s poboljšanjem kardiovaskularnog zdravlja i smanjenjem krvnog tlaka. Štoviše, cikla je bogata antioksidansima koji podržavaju funkciju jetre i potencijalno posjeduje protuupalna svojstva. Možete isprobati zdrave recepte s ciklom kako biste je uključili u svoju prehranu.
4. Rotkva: Osvježavajuća i hranjivim tvarima bogata opcija
Svojom hrskavom teksturom i pikantnim okusom, rotkve su osvježavajući dodatak salatama i drugim jelima. Rotkve nisu samo osvježavajući dodatak obrocima, već su i fantastičan izvor antioksidansa, vlakana i vitamina C. “Ove živahne korjenaste biljke povezane su s poboljšanjem probave, zahvaljujući spojevima koji podržavaju proizvodnju probavnih enzima,” kaže Kumar. Osim toga, posjeduju protuupalna svojstva i mogu podržati zdravlje jetre.
5. Repa: Svestrano i bogato korjenasto povrće
Repa ili šalgam je svestrano korjenasto povrće koje nudi brojne zdravstvene koristi. Sadrži vlakna, vitamine C i K, kao i minerale poput kalija i mangana. Niskokalorična i bogata vodom, repa pomaže u održavanju hidratacije. Također, sadrži glukozinolate, spojeve povezane s prevencijom raka.
6. Peršin (pastinak): Korjenasto povrće koje daje slatki preokret u vašim jelima
Izgledom slični mrkvama, ali slađeg okusa i bijele boje, peršuni (pastinaci) pravo su hranjivo čudo. Repa je vrijedan izvor vlakana, vitamina C i folne kiseline, pružajući esencijalne hranjive tvari za podršku zdravoj prehrani. “Peršun također pruža kalij, koji podržava zdravlje srca, te antioksidanse koji potencijalno smanjuju rizik od kroničnih bolesti,” kaže Kumar.
Gastro
U pećnici ili na tavi: Kako ispeći savršene kestene kod kuće
Za razliku od većine orašastih plodova, kesteni sadrže vrlo malo masti, što ih čini zdravijom alternativom za grickanje
Kesteni su odavno simbol jeseni zbog nekoliko razloga, povezanih s prirodom, kulturom i sezonskim običajima. Pečeni kesteni tradicionalno su se pripremali na otvorenim vatri ili na gradskim ulicama, što stvara osjećaj ugode i topline. Kesteni su relativno niskokalorični u usporedbi s drugim orašastim plodovima, što ih čini boljim izborom za užinu umjesto npr. pekare.
Ali, kesteni koji su se prodavali na Zagrebačkim ulicama za 5,10 kn sada se prodaju za toliko eura. Za cijenu jedne mjerice na ulici, na placu možete kupiti kilu, pa čak i više! Slijedite naš vodič kako ispeći kestene kod kuće, i imat ćete fine,tople kestene za grickanje ili za upotrebu u nekim od omiljenih sezonskih recepata.
Evo kako jednostavno očistiti šipak i kojim ga jelima možete dodati
Priprema kestena u pećnici
Pečenje kestena može biti izazovno, ali kad su pravilno pripremljeni, ljuske se lako skidaju. Trik je u tome da unutarnji plod bude temeljito pečen i mekan prije guljenja. Naravno, kestene gulite dok su još vrući iz pećnice.
Što vam je potrebno:
Oštar nožić, daska za rezanje, lim za pečenje s podignutim rubovima (ili posuda za pečenje ili tava koja može u pećnicu) i čista kuhinjska krpa.
- Zagrijte pećnicu: Standardna temperatura od 180°C odlična je za pečenje kestena.
- Napravite “X”: Koristeći bazu oštrog nožića, napravite vrlo mali rez na dnu ljuske svakog kestena. Zarežite samo do mesa kestena i nastavite rezati prema gore, uz donju polovicu ljuske. Ponovite to kako biste oblikovali “X”. Na taj će način ljuske puknuti dok se kesteni peku, pa će ih biti lakše guliti.
- Namočite kestene: Namočite kestene u posudi s vodom 30 minuta; to će pomoći da se ne isuše tijekom pečenja.
- Pecite: Posložite kestene u ravnomjernom sloju na lim za pečenje s rubovima. Pecite ih oko 35 minuta, ili dok ljuske ne popucaju i unutarnji plod ne bude izložen.
- Guljenje: Kesteni se najlakše gule dok su još vrući, pa uzmite čistu kuhinjsku krpu i pomoću nje otvorite ljuske. Odbacite svaku ljusku i tanke papirnate kožice koje su pričvršćene za plodove.
Kako ispeći kestene u tavi
Što vam je potrebno:
Tava s debelim dnom (najbolje od lijevanog željeza), oštar nožić, daska za rezanje, čista kuhinjska krpa
Upute:
- Priprema kestena: Svaki kesten zarežite u obliku “X” na ravnom dijelu ljuske. Ovaj rez će pomoći ljuski da pukne tijekom pečenja i olakšati guljenje.
- Zagrijavanje tave: Stavite tavu na srednju vatru i pustite je da se dobro zagrije. Debelo dno pomaže da se kesteni ravnomjerno ispeku.
- Pečenje kestena: Stavite kestene u tavu, u jednom sloju, s izrezanim dijelom prema gore. Povremeno protresite tavu kako bi se kesteni ravnomjerno ispekli. Pokrijte tavu poklopcem ili aluminijskom folijom kako bi toplina ostala u tavi.
- Vrijeme pečenja: Pecite kestene 15–20 minuta, povremeno ih miješajući ili tresući tavu. Kada ljuske počnu pucati i meso omekša, kesteni su gotovi.
- Guljenje: Kad su kesteni gotovi, zamotajte ih u čistu kuhinjsku krpu na nekoliko minuta kako bi omekšali i zadržali toplinu. Zatim ih ogulite dok su još topli, jer će se ljuske lakše skinuti.
Ovako pripremljeni kesteni su topli, ukusni i savršeni za uživanje tijekom hladnih dana!