Povežimo se

Uradi sam

Kintsugi – restauracija zlatnog spoja

Kintsugi je stoljećima stara japanska umjetnost popravljanja slomljene, napuknute i oštećene keramike. Nastala je kada se japanskom šogunu u 15. stoljeću razbila najdraža šalica te je dao kineskim majstorima da je poprave, no nije mu se svidio rezultat budući da se vratila prekrivena željeznim spojnicama te zatim dao šalicama japanskim majstorima da je poprave. Oni su koristili tadašnje prirodne smole i lakove, pomiješane sa zlatnim prahom, srebrnim, platinom ili slično te su time naglasili zapravo nesavršenosti posude, njezin vijek trajanja i to se zapravo cijeni u japanskoj kulturi i umjetnosti, savršenstvo nesavršenosti, objasnila je Dora Briševac restauratorica umjetnina. 

Umjetnost i filozofija

Kintsugi nije samo oblik popravka već filozofija i način unošenja nove ljepote u oštećeni predmet, a može se primijeniti na različitim predmetima. Kintsugi metoda nije previše različita od klasične restauracije keramike, jedino su materijali različiti. Ukoliko upotrijebite materijale koji su prikladni za tu vrstu posude, vjerujem da je moguće sve popravit. Ono što je vrlo teško su porculanske posude i staklo jer spada u drugačiju kategoriju te se koriste različita, drugačija ljepila. 

Umjetnost zlatnog popravka

Vjerovali ili ne, postoji način kako se pravilno razbije posuda. Nije isto za ovu tehniku ili za bilo kakvu restauraciju keramike, da li je razbijena po dnu ili sa strane, zato što neki fragmenti će kasnije biti neupotrebljivi, posuda se u nekim slučajevima čak neće moći uopće spojiti. Kako bi dobili uzdužne pravilne linije, karakteristične za Kintsugi tehniku, postoji određeni način i razbijanja. 

Razbijanje

Da se razbijeni fragmenti ne bi izgubili, posuda se stavlja u vrećicu i postavlja na bok. Pretpostavljamo da će ovako popucat, ako udarimo po dnu, dno će se rasuti u puno malih dijelova te će kasnije biti jako teško, ono dno je temelj na kojem se gradi.

Ako se dno razbije, jako je teško kasnije zalijepit sve fragmente. Ako udaramo po boku najmanja je šansa da će se dno u više komada razbit. Možemo puknut jednom, dva put, ali baš onako na 10 komadića, to nije u redu. 

Za razbijanje se koristi gumeni čekić kako bi se izbjeglo oštećenje glazura keramike. Nakon toga, potrebno je pronaći sve dijelove i sastaviti posudu. 

Ljepljenje

Zatim slijedi priprema epoksi smole. Epoksi dvokomponentno ljepilo koristimo zato što ima brži, brže vrijeme stezanja od klasične epoksidne smole koja ima i do 24 sata vrijeme stezanja. U tu epoksivnu smolu miješamo zlatni prah te kasnije kako bi upotpunili izgled, dok epoksivna smola je završila sa stezanjem ali još uvijek onako pikava na dodir, premazujemo sa zlatom te ona kada se potpuno osuši, veže za sebe to zlato te konačno, dobiva to izgled i to zlato više se ne može obrisati. 

Spajanje

Spajanje počinje od dna posude, a oba dijela treba držati zajedno nekoliko minuta, dok ljepilo ne stegne.  

Tradicionalna kintsugi restauracija traje i do mjesec dana po posudi. Današnje smole, epoksi recimo smole, ljepila imaju različito vrijeme stezanja. One smole koje su prikladne za konzumaciju i dodiru s hranom, one stežu i do 8 sati. 

Kad je cijela posuda zalijepljena, a smola se još nije potpuno osušila, dodaje se još zlatnog praha. Dora koristi mineralni prah. 

Oni koji se planiraju baviti s tom tehnikom i restauracijom, moraju paziti na upotrebu materijala te upotrebu također zlata. Znači to mora biti prirodno zlato ili mineralni prah, kako bi bilo sigurno za konzumaciju. No, ukoliko je za to čisto dekorativne svrhe, dovoljno je i ovo. 

Posljednji korak u procesu je brisanje posude i uklanjanje viška ljepila. Umjetnost zlatnog popravka dala je ovoj posudi predivan novi izgled.

Uradi sam

Jednostavni trikovi zbog kojih će vaša kuća uvijek lijepo mirisati

Ovo je 7 jednostavnih trikova da vaš dom miriše nevjerojatno, prema riječima stručnjaka

Malo je stvari ugodnijih od dolaska u svjež, čist i ugodno mirisan dom. No, nije potrebno opterećivati svoj prostor jakim kemikalijama kako bi ugodno mirisao. U nastavku su jednostavni trikovi zbog kojih će vaša kuća uvijek lijepo mirisati.

1. Vanilija na žaruljama: Jednostavan trik za miris doma

Žarulje se zagrijavaju i ispuštaju miris, zbog čega ih uvijek treba održavati čistima. Također, ovaj proces možete iskoristiti kako biste vaš dom ispunili ugodnim mirisom. “Dodajte nekoliko kapi ekstrakta vanilije na žarulje po kući (dok su isključene!). Kad se žarulja zagrije, ispuštat će suptilan miris vanilije,” kaže Mike Qiu, investitor u nekretnine i vlasnik Good As Sold Home Buyers, za Homes & Gardens.

2. Mirisne svijeće – ali bez paljenja!

Koristite mirisne svijeće bez paljenja. “Smjestite nekoliko svijeća tamo gdje ih najmanje očekujete – ali ih nemojte paliti,” savjetuje dizajnerica interijera Dee Murphy za Good Housekeeping. “Isprobajte u ormaru za posteljinu ili bilo gdje gdje se nalaze tkanine koje mogu upiti miris. Ne samo da ćete svaki put kad otvorite vrata dobiti ugodno iznenađenje, već će i vaša posteljina nositi taj miris gdje god je koristite.”

3. Paprena metvica u kanti za smeće

Paprena metvica može biti iznenađujuće učinkovito rješenje za neugodne mirise u kanti za smeće. Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja paprene metvice na pamučne kuglice ili papirnati ručnik i stavite ih na dno kante prije nego što umetnete vrećicu za smeće. Ova metoda ne samo da neutralizira neugodne mirise i odbija insekte, već ostavlja osvježavajući miris svaki put kada otvorite kantu.

4. Bijeli ocat

Bijeli ocat može biti izuzetno učinkovit za neutralizaciju neugodnih mirisa u vašem domu. Jednostavno ulijte šalicu bijelog octa u lonac i pustite da lagano kuha na štednjaku nekoliko minuta. Para octa pomaže neutralizirati tvrdokorne mirise poput dima, kuhanja ili ustajalosti u zraku. Iako miris octa može isprva biti intenzivan, on će brzo nestati, ostavljajući zrak svježim i čistim. Ovo je jednostavan i prirodan način za osvježavanje vašeg prostora!

“Nakon kuhanja, posebno s masnim jelima, kuhajte bijeli ocat na štednjaku kako biste uklonili miris,” kaže David Cusick, glavni direktor strategije u House Method, za The Kitchn. “Također, možete ostaviti čašu octa na pultu preko noći kako biste ujutro dočekali kuhinju s osvježenim mirisom.”

Zašto je dobro držati zdjelicu s octom u kuhinji? Razlog će vas iznenaditi

5. DIY kuglice za uklanjanje neugodnih mirisa iz odvoda

Ako vaš odvod za smeće ima neugodan miris, napravite vlastite kuglice za čišćenje koristeći limun i ocat. “Ako vaš odvod za smeće ispušta neugodne mirise, najlakši način da ga očistite je da napravite smrznute kockice za čišćenje koristeći bijeli ocat i kora limuna ili naranče,” kaže Jill Nystul sa One Good Thing by Jillee. “Jednostavno bacite nekoliko kockica u odvod, sameljite ih u odvodu, i to će napraviti veliku razliku.”

Neugodnog mirisa iz odvoda možete se riješiti ovim jednostavnim trikom

6. Osvježite namještaj

Kada ste posljednji put očistili svoju tapeciranu garnituru?

Namještaj može brzo poprimiti neugodne mirise, posebno kada su kućni ljubimci dopušteni da se na njemu odmaraju, pa je važno redovito usisavati tapecirani namještaj kako bi ostao čist,” kaže Nystul. “Za brzo osvježenje, pospite sodu bikarbonu po tapecirungu, ostavite da odstoji oko pola sata, a zatim je usisajte.”

7 načina kako se riješiti ‘mirisa psa’ iz svog doma

7. Prokuhajte vodu s najdražim začinama iz kuhinje

Kuhanje eteričnih ulja, ili začina u loncu je čist i povoljan način da vaš dom miriše nevjerojatno. “Ako imamo vremena, ponesemo prijenosni kuhalo i kuhamo sastojke za miris kako bi miris proširio cijelom kućom,” kaže Hannah Jones, agentica za nekretnine i osnivačica New Build Homes, za Homes & Gardens.

“Ova metoda je isplativa i lako je prilagoditi prema osobnim preferencijama. Prvo, trebate prokuhati vodu na štednjaku. Obično dodajem jedan narezan limun, nekoliko grančica ružmarina, ekstrakt vanilije i klinčiće. Obično pustim da smjesa prokuha, a divan miris se širi kroz cijelu kuću. Ovo mi je donijelo ogromne komplimente tijekom dana otvorenih vrata i isproban je način da vaš dom bude udoban i mirisan te da ostavi dojam dobrodošlice!”











Nastavite čitati

Uradi sam

Stigla je sezona grijanja: Pet savjeta kako do uštede energije i manjih troškova

Ovi savjeti pomoći će vam da uštedite energiju i smanjite račune

Sezona grijanja je u punom zamahu. Ako imate radijatore koje zagrijava voda iz bojlera, to znači da imate centralno grijanje. Trebali biste održavati dom dovoljno toplim kako biste smanjili rizik da dom postane vlažan i da se razbolite. Pridržavanjem ovih savjeta možete smanjiti potrošnju energije i održati dom toplim na ekonomičniji način tijekom sezone grijanja.

1. Pronađite najnižu ugodnu temperaturu

Vaš termostat očitava toplinu u prostoriji i isključuje centralno grijanje ako je temperatura dostigla postavljenu razinu.

Obično ćete ustanoviti da je temperatura između 18°C i 21°C ugodna.

Pokušajte postaviti termostat 1 stupanj niže kako biste vidjeli je li vam temperatura i dalje ugodna. Svaki stupanj za koji smanjite termostat može vam uštedjeti oko 10% na računu za energiju.

Ako imate zdravstveno stanje koje bi se moglo pogoršati zbog hladnoće, nemojte postavljati termostat niže od 21°C.

Prednosti solarnih sustava za grijanje vode: Od uštede i energetske učinkovitosti do zaštite okoliša

2. Provjerite da grijanje radi samo kad vam je potrebno

Tajmer ili programator vam omogućuju postavljanje vremena kada će centralno grijanje biti uključeno. Možete uštedjeti energiju tako da namjestite grijanje da bude uključeno samo kada je to potrebno.

Koliko možete kontrolirati svoje centralno grijanje ovisi o vrsti tajmera ili programatora koji imate. Na primjer, neki programatori omogućuju postavljanje različitih vremena uključivanja i isključivanja grijanja tijekom vikenda ili kada ste na odmoru.

Razmislite o razdobljima kada vam grijanje nije potrebno. Ako tijekom dana nitko nije kod kuće, mogli biste namjestiti grijanje da bude isključeno dok ne dođe vrijeme vašeg povratka.

Možda odlučite postaviti centralno grijanje na nisku temperaturu umjesto da ga isključujete – primjerice, ako živite u starijem domu kojem treba više vremena da se zagrije.

Ovisi o tome što vam je najudobnije – ali grijanje koje stalno radi bit će skuplje.

3. Koristite zavjese i rolete i kada je sezona grijanja

Tijekom dana držite zavjese otvorenima kako biste pustili sunčevu svjetlost, a navečer ih zatvorite kako biste zadržali toplinu u domu. Deblje zavjese posebno su učinkovite u sprječavanju gubitka topline kroz prozore.

Čak i ako je hladno, isplati se držati zavjese ili rolete otvorenima tijekom dana kada je svjetlo, jer sunčeva svjetlost može zagrijati prostoriju.

Ako imate centralno grijanje, pazite da vam zavjese ne vise preko radijatora. Umjesto toga, zavjese gurnite iza radijatora.

4. Izolirajte prozore i vrata

Kroz prozore i vrata može se gubiti puno topline. Ako nemate dvostruka stakla, razmislite o postavljanju sekundarne izolacijske folije na prozore. Ta folija je povoljna i jednostavna za postavljanje. Također, postavljanje brtvi oko vrata i prozora može dodatno spriječiti propuštanje topline.

Kako zaštititi cvijeće od hladnoće i mraza: Pripremite se na vrijeme!

Propuh nastaje kada topli zrak izlazi kroz pukotine i otvore u domu.

Ako grijete samo jednu prostoriju, držite vrata zatvorenima. Možete smanjiti druge propuste u kući blokiranjem nekih od otvora kroz koje prolazi zrak, primjerice:

  • ključanice i otvore za poštu
  • pukotine između dasaka na podu
  • dimnjake koje ne koristite
  • otvore pri dnu vrata

Važno je osigurati da i dalje imate dotok svježeg zraka u dom – to će vam pomoći u sprječavanju pojave plijesni.

5. Obucite se kada krene sezona grijanja!

Kada počne sezona grijanja, preporučuje se toplije oblačiti kod kuće kako biste smanjili potrebu za stalnim pojačavanjem grijanja i tako uštedjeli energiju i novac. Nošenje slojeva odjeće i korištenje toplih dodataka kao što su čarape, džemperi ili dekice, omogućuje vam da se osjećate ugodno na nižoj sobnoj temperaturi, čime smanjujete troškove grijanja, a kada ste toplije obučeni, manje ste osjetljivi na promjene temperature unutar doma, što znači da nećete osjećati potrebu da stalno prilagođavate termostat.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice