Povežimo se

Izbor urednice

Interijer koji odiše osobnošću njegovih vlasnika

U srcu predivnog krajolika nedaleko Samobora, nalazi se suvremena kuća od 125 kvadratnih metara koja je dom iz snova za jednu obitelj. Oni su nekadašnju zapuštenu klet pretvorili u svoj epicentar mira, topline i udobnosti. 

Našli smo tu jednu staru klet koja je što se tiče konstrukcije bila u odličnom stanju. Znači nije imala fasadu, ali je imala armirano-betonske serklaže u kutevima i u biti smo prepoznali taj potencijal budući da nije imala susjede. Nalazila se baš u gustoj prirodi, rekla je Larisa Čišić, dipl. ing. arh. 

Prozor kao statement

Prva velika intervencija bila je probijanje prozora u prostoriji otvorenog tlocrta u kojem se nalazi kuhinja, dnevni boravak i blagovaonica. 

Kako do elegantnog izgleda PVC stolarije

Prozor je neki statement ove kuće. On nije postojao kad smo kuću našli. Radilo se u biti o jednom malom dvokrilnom prozoru koji je imao parapet. Moja neka projektantska odluka je bila da ukinemo parapet, ovaj komad zida od samog prozora do poda, tako da kad stojiš na rubu prozora u biti imaš osjećaj kao da možeš zakoračiti u prirodu i u krošnje, objasnila je Čišić. 

Polica za knjige, prostor za pohranu, a zapravo – stepenice!

Druga veća intervencija bio je multifunkcionalni zid. 

To su stepenice koje su u biti zakamuflirane svojom funkcijom ugradbenog ormara na koji je montirana televizija, a ispod nje je taj prostor za pohranu stvari, a s bočne strane, u samoj širini stubišta su spremišta tj. police za knjige. On završava jednim mostom koji vodi do potkrovlja tj. do galerije koju koristimo za spavanje. 

Balkon kao na brodu

Balkon je postojao u zatečenom stanju. Imao je neke malo ružnije zastarjele keramičke pločice na podu. To su kao montažne kocke koje imaju plastičnu potkonstrukciju; ali gornji sloj im je pravo drvo. Tako da nismo ništa trebali odštemavat ni šarafit u pod već samo smo montirali te kocke tako da imamo taj lijepi, topli doživljaj te drvene palube. Fotelju je izradio Daniel, a ovu lampu smo našli na Hreliću. I ona u biti ima dvostruku funkciju. Ona je u biti bila  onaj kao marokanski lampion u koji se stavlja svjećica, a može se staviti i mirisni štapić tako da dim izlazi van nje. A on je napravio da je iznutra žarulja, ali se također može staviti ovo što sam već navela, rekla je Čišić. 

Autentičan interijer

Svaki kutak pažljivo je ispunjen predmetima iz kućne radionice, poput drvenog stola, lampi i lustera izrađenog od starog bubnja. Poseban detalj čini šarolika kolekcija ručno izrađenih maski na crnoj pozadini, koja stvara kontrast boja i tekstura izloženih predmeta.

Svaka ta maska ima tu neku dozu mističnosti, svoju priču, tako da uvijek kad nađemo neku masku volimo ju ponijeti. Bilo to na putovanjima ili na nekom otpadu ili gdje god zateknemo. Ovdje u svom domu smo odlučili napraviti taj jedan crni zid tako da se maske nekako sklope u tu kompoziciju, da nisu prenapadne jer su one u biti tamnijih nijansi, ali opet, pošto su onako 3D reljefne onda mislim da nekako lijepo funkcioniraju, dodala je. 

Spajanje prirode, japanskog i skandinavskog minimalizma te ručno izrađenih predmeta iz kućne radionice, obogaćeno ljubavlju i pažnjom, rezultiralo je inspirativnim i autentičnim dom uronjenim u idilično okruženje bogato zelenilom.

Naš dom je izraz naših osobnosti, onoga kako provodimo vrijeme i čime se bavimo tako da ništa nije nekako umjetno već sve smo napravili kako nam je došlo iz duše. Sve što je drveno je Danielova umjetnost, a slike su moje. To mi onako nakon arhitektonskog posla dođe kao opuštanje. I obožavamo provoditi vrijeme u svom domu, rekla je za kraj Čišić. 

Oglas

Bilje

Bosiljak, neven, lavanda… Koje su biljke najbolja prirodna zaštita protiv komaraca?

Nisu samo dosadni, oni mogu biti i opasni za zdravlje

Ljeto i komarci često dolaze “ruku pod ruku”, pa je ponekad teško uživati u prirodi onako kako bismo htjeli. Osim što ljeti više vremena provodimo vani, u našim domovima češće otvoreni prozori, što znači da su komarci i svuda oko nas.

Protiv njih se možemo boriti kemikalijama, no njihov miris je poprilično agresivan te mnogima ne odgovara. Postoji i prirodan način borbe protiv komaraca. Određene biljke, koje možete zasaditi u vašem vrtu ili balkonu, svojim mirisom tjeraju komarce i ostale insekte. Ako znamo da komarci mogu biti i opasni za naše zdravlje, pametno je poduzeti neke korake. Donosimo pregled pet najboljih i najučinkovitijih.

ružmarin-biljka-domnakvadrat

Ružmarin

Komarci i ružmarin se nikako ne vole! Teglicu ružmarina stavite na dasku od prozora, i tako ste onemogućili komarcima ulaz u prostoriju, pogotovo kada je ružmarin u cvatu. Ako želite biti sigurni da ste rastjerali dosadne insekte, protresite teglicu ružmarina i tako dodatno pojačajte njegovu učinkovitost.

Pet najboljih prirodnih pripravaka za borbu protiv žohara

No, ako se koji uporni komarac ipak provuče kroz zasjedu i ugrize vas, ružmarin će vam opet biti od pomoći. Lišće ove biljke ublažiti će svrbež nastao ugrizom. Ne čudi stoga da se od eteričnog bilja ružmarina rade preparati protiv ugriza komaraca i drugih insekata.

bosiljak-biljka-domnakvadrat

Bosiljak

Osim što je idealan za razno razne gastro kombinacije, bosiljk će vam biti od koristi i u borbi protiv ugriza komaraca. Naime, bosiljak je jedan od najjačh repelenata, točnije, tvari koja se nanosi na kožu, odjeću ili druge površine koje odvraćaju insekte.

Bosiljak će svojim mirisom otjerati komarce, i druge insekte. Bit će djelotvoran i ako vas komarac ugrize. Protrljajte mjesto ugriza listovima bosiljka i smanjit ćete svrbež.

Lavanda

Opće je poznato da je lavanda itekako učinkovita u borbi protiv moljaca, te ju stoga mnogi sušenu stavljaju u platnene vrećice u ormare. No, ova biljka nije samo djelotvorna na tom polju.

Riješite se mrava, pauka i moljaca uz pomoć namirnica koje imate u kuhinji

Lavanda svojim mirisom tjera i komarce, a ujedno osvježava prostor te utječe na raspoloženje.

Neven

Još jedna biljka koja se našla na našem popisu je neven. Osim što cijelo ljeto svojim cvijetom uljepšava prostor, neven itekako ima još jednu bitnu ulogu.

Svojom mirisom neven će otjerati  komarce i druge insekte, a djeluje i na valjkaste crve, nematode,i druge nametnike u zemlji.

Menta

Osim što nikako s komarcima nije na ‘ti’ i tjera ih, menta će svojim mirisomotjerati i mrave, buhe i razne druge insekte. Buketići suhe mente pak imaju neugodan miris za miševe.

Nastavite čitati

Bilje

Ove sobne biljke gotovo je nemoguće uništiti – uz minimalnu njegu mogu živjeti desetljećima!

One će uljepšavati vaš dom godinama

Ako ste ljubitelj biljnog svijeta sigurno uživate promatrajući svoje biljke kako se iz sjemena pretvaraju u predivne, bujne ljepotice. Kod nekih biljaka taj proces rasta može trajati i desetljećima, a posebno su po tome poznate filodendron i monstera.

Ako im se pruži pravilna njega, neke od sobnih biljaka će vam pokazati što su trajnice – mogu živjeti i do 50 godina! Dobar je to razlog da prilikom kupovine sobnog bilja malo razmislite i odaberete one koje će vaš dom krasiti desetljećima.

Donosimo popis biljaka koje su vam sigurno poznate, ali možda niste znali da neke mogu nadživjeti i vas!

Zašto je neparan broj biljaka u domu najbolji izbor? Evo što kaže stručnjakinja

Svekrvin jezik

Ova je biljka trajnica i na glasu je kao neuništiva. “Tvrdi i uski listovi u obliku mača čine ovu biljku omiljenom kod ljubitelja cvijeća ali i dizajnera interijera.”, ističe Justin Hancock, stručnjak za hortikulturu.

Ovisno o vrsti, tamni zeleni listovi mogu biti prošarani srebrnim ili bijelim linijama, a ako joj se pruži pravilna njega, može živjeti i krasiti dom desetljećima.

Zeleni ljiljan

Zeleni ljiljan ili biljka pauk jedna je od sobnih biljaka koje je najlakše uzgajati, a također je i jedna od najpopularnijih.

Biljka je dobila ime po svojim dugim listovima poput pauka koji mogu doseći i do dva metra duljine. Listovi su često prošarani, s nijansama zelene, bijele i žute. Biljka pauk izvrstan je pročišćivači zraka i mogu pomoći u uklanjanju štetnih toksina iz zraka. Zapravo, nalaze se na NASA-inom popisu najboljih biljaka za pročišćavanje zraka. Također je poznato da pomažu u smanjenju stresa i potiču opuštanje.

Možda niste znali, ali osim što će se lako prilagoditi svakom prostoru, ona može živjeti i do 20 godina!

Filodendron

Ovisno o sorti, ova dekorativna tropska biljka može rasti uspravno, penjati se ili padati, što pruža beskrajne mogućnosti za smještaj. Ove biljke mogu narasti do 5 metara visine u idealnim uvjetima, ali je vjerojatnije da će narasti do oko metra u zatvorenom okruženju.

Potrebno joj je malo brige i svjetlosti, a može trajati i do 25 godina!

Begonija

Dolazi u bijeloj, ružičastoj i crvenoj boji. Postoji vise vrsta begonija ali sve imaju osjetljivije mesnate listove.

Ove sobne biljke godinama mogu rasti u vodi – zemlja im nije potrebna

Njoj je potrebno obilato i redovno zalijevanje, a pažnju treba obratiti da se ne zalijevaju listovi. Također kao i sve cvjetnice i nju je potrebno redoviti gnojiti. Najbolje uspijeva na svijetlim i polusjenovitim mjestima, a zimi se lako može održati i u unutarnjem prostoru s mnogo svjetla. Koju god vrstu odabrali, nećete pogriješiti. Sa svojim prekrasnim bojama i oblicima begonija će uljepšati svaki kutak interijera ili eksterijera.

Vaša begonija uz pravilnu njegu može živjeti i više od 10 godina.

žuta-begonija-domnakvadrat

Drvo žada

Poznata kao biljka novca, drvo žada (Crassula spp.) ima mnogo zaobljenih listova. To biljci daje mekan, bujan izgled, što pomaže u unošenju mirne i spokojne energije po kojoj je žad poznat.
Za razliku od drugih sukulenata, ona voli vlažno tlo, a ako primijetite gubitak listova, to je posljedica manjka vlage u zemlji.

Vjerovali ili ne, drvo žada može živjeti i do 70 godina!

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice