Povežimo se

Lifestyle

Ovo je najprljavija stvar u vašoj kuhinji – puna je bakterija i treba se prati svaki dan

Ako ste pomislili da je u pitanju spužvica – u krivu ste!


Studije otkrivaju kako bolesti povezane s hranom često “zaradimo” u kuhinji, a kako taj prostor često koristimo, pun vlage i topline, jasno je da može postati mjesto na kojem će se bakterije nesmetano razmnožavati. Puno je savjeta kako kuhinju održavati čistom, koje je stvari potrebno redovito čistiti, a kuhinjske spužvice su jedne od njih. Mislite da su one najprljavija stvar u kuhinji? U krivu ste. U pitanju je kuhinjska krpa!

Zašto je kuhinjska krpa najprljavija stvar u kuhinji?

Prema studiji američke organizacije za organizacija za testiranje, inspekciju i certifikaciju proizvoda (NSF), taj mali platneni predmet koji visi u vašoj kuhinji može biti leglo bakterija i odgovorna za širenje istih po cijeloj kući.

Ako malo razmislite, krpa nam je stalno u rukama i često ih brišemo u nju iako ih nismo oprali. Isto tako krpom prelazimo po površinama koje vjerojatno nisu dezinficirane. Ako operete ruke, brišete ih istom krpom, pa ustvari niste napravili ništa… Jedna je studija pregledala 100 kuhinjskih krpa i 50 posto njih je na sebi imala bakterije. Iako zvuči grozno, i ovaj se problem lako može riješiti.

Mijenjajte ih često

Savjet je da kuhinjske krpe koristimo jedan dan i onda ih operemo, ako imate prostora pripremite krpe za cijeli tjedan. Dobra je stvar što krpe nisu skupe ali i dugo traju. Naravno, ako ste od onih koji ne kuhaju i u kuhinju ulazite samo po čašu vode ili namirnice iz hladnjaka, možete preskočiti pranje dva dana.

Pet načina za veliku uštedu vode u kućanstvu – iznenađujuće jednostavno

Prljave krpe odmah spremite u košaru za prljavo rublje

Ne ostavljajte prljavu krpu u kuhinji već je odmah stavite u košaru za prljavo rublje i operite na visokoj temperaturi kako bi se uništile sve bakterije. Važno ih je i dobro osušiti kako se bakterije ne bi imale prilike na njima brzo razviti.

Koristite papirnate ubruse

Ako ste nešto prolili na radnu površinu, obrišite to kuhinjskim papirom a ne platnenom krpom jer se na njoj mogu nalaziti mikroskopski ostaci mesa ili ostalih namirnica. Možda ne volite koristiti kuhinjski papir, ali ako razmislite da vas može zaštiti od otrovanja hranom, isplati se u njih uložiti.

Ovo je najbolji i najjednostavniji način čišćenja roštilja

Krpom nemojte brisati mokro posuđe

Ako perete prljavo posuđe ručno, vjerojatno ih i brišete krpom, pa iako je to najbrži način za sušenje tanjura i šalica, možete na njih prenijeti bakterije s krpe. Ako postoji opcija, ostavite posuđe da se samo suši.

Perite ruke

Ovo je logičan savjet – koristite toplu vodu i sapun. Oprati ruke ne znači samo staviti ih ispod mlaza vode, a stručnjaci nude dobar trik – otpjevajte pjesmicu Sretan rođendan dok ih perete i tako ćete znati da ste ih oprali dobro.

Lifestyle

Muči vas neugodan miris vode iz slavine? Otkrivamo najčešće uzroke i jednostavna rješenja

Malo što je odbojnije od uzimanja gutljaja vode ili pranja posuđa, a pritom nailaska na neugodan miris

Budući da koristimo vodu za kuhanje, čišćenje, piće i kupanje, mudro je zabrinuti se ako voda u vašem domu ima neugodan miris. Ovisno o izvoru mirisa, konzumacija te vode može biti bezopasna ili ozbiljna prijetnja zdravlju.

Smanjite mogući uzrok problema provjeravajući hladnu i toplu vodu na svakoj slavini u kući. Ako se problem javlja na svim slavinama, glavni vodovod je vjerojatno izvor problema. Ako se javlja samo kod tople vode, problem je obično u bojleru, ali ako je miris primjetan samo na određenim slavinama, problem može biti u obližnjoj vodovodnoj instalaciji. Također, identificiranje specifičnog mirisa može pomoći u određivanju što uzrokuje problem. Koristite ovaj vodič za više informacija i odgovor na pitanje: Zašto moja voda smrdi?

1. Zašto moja voda ima miris klora?

Klor je često prisutan u javnim vodovodima na razini od oko 0,2 do 2,0 dijelova na milijun (ppm), no u nekim slučajevima, razina klora može doseći i do 5 ppm, što može uzrokovati blagi miris klora. Obično se miris prirodno smanjuje nakon nekoliko minuta kada je voda izložena zraku, ali vrijedi kontaktirati vodovodnu službu kako biste provjerili lokalne razine klora.

Klor prisutan u vodi može reagirati s organskim materijalom koji se nakuplja unutar cijevi vodovodnog sustava. Ako miris ne nestane nakon izlaganja vode zraku, kontaktirajte lokalnu vodovodnu službu. Ako imate sustav bunara, trebate angažirati profesionalca da ispere vodovod.

2. Miris trulih jaja

Miris sumpora ili trulih jaja čest je u vodovodnim sustavima. Ovaj miris obično se javlja kada dođe do povećanog bakterijskog rasta u odvodu, bojleru ili bunaru. Tijekom vremena, organska tvar može se nakupiti u odvodima, što postaje idealno mjesto za razvoj bakterija. Slično tome, ako je bojler isključen ili postavljen na nisku temperaturu duže vrijeme, bakterije mogu napredovati u mlakoj vodi.

Dezinfekcija i ispiranje odvoda mogu eliminirati miris trulih jaja, ali ako je problem u bojleru, možda ćete morati zamijeniti anodu i ispustiti te isprati spremnik. Ako miris dolazi i iz tople i hladne vode, izvor problema vjerojatno je bunar.

Ovih pet stvari nikad nemojte baciti u odvod
Kontaminacija bunara ozbiljan je problem koji može biti uzrokovan poljoprivrednim otjecanjem, curenjem septičkog sustava ili nekontroliranim bakterijskim rastom u tom području. Kontaktirajte stručnjaka kako biste pronašli izvor kontaminacije, popravili curenje i šokirali bunar kloriranjem kako biste uklonili preostale bakterije. Ako ste na javnom vodovodu, a miris dolazi i iz tople i hladne vode, odmah kontaktirajte vodovodnu službu ili odjel za javno zdravstvo.

3. Zašto moja voda smrdi po kanalizaciji?

Miris kanalizacije oko sudopera često je uzrokovan trulećim organskim materijalom u odvodu. Dobra vijest je da voda nije kontaminirana. Međutim, miris će se zadržati dok se problem ne riješi. Da biste uklonili truleći organski materijal, ulijte pola šalice sode bikarbone u odvod i ulijte pola šalice octa. Ostavite da kemijska reakcija djeluje oko 15 minuta, a zatim isperite odvod vrućom vodom.

Neugodnog mirisa iz odvoda možete se riješiti ovim jednostavnim trikom

Ako miris kanalizacije dolazi iz slavine, a ne samo iz sudopera, to može značiti da se truleći organski materijal nalazi u spremniku pod tlakom bunara. Redovito čišćenje i održavanje spremnika pod tlakom nužno je kako bi se spriječio ili uklonio ovaj problem. Ispustite, isperite i očistite spremnik pod tlakom kako biste uklonili nakupljeni truleći materijal, i razmislite o dezinfekciji bunara klorom.

4. Metalni miris ( ili okus )

Postoji nekoliko razloga zašto vaša voda može mirisati ili čak imati okus po metalu. Najčešći uzrok je propadanje metalnih cijevi u domu. To se obično događa s godinama, kada cijevi počnu otpuštati mangan, cink, željezo ili bakar u vodu. Zamjena cijevi može riješiti ovaj problem, ali pristupačnija opcija je ugradnja reverzne osmoze ili omekšivača vode.

Voda iz bunara ili javnog vodovoda može sadržavati visoke razine raznih metala i minerala, uključujući željezo, bakar, olovo, mangan i cink. Ova visoka koncentracija minerala može uzrokovati da voda miriše na metal, ali rješenje je jednostavno – ugradnja filtera za vodu ili omekšivača vode. Čak i mali omekšivač na slavini u kuhinji može napraviti značajnu razliku.

Voda s mirisom i okusom metala također može biti posljedica niske pH vrijednosti. Općenito, što je niži pH, to je voda metalnijeg okusa. Ovaj problem možete riješiti postavljanjem filtera s remineralizacijom na slavini u kuhinji, koji će blago povisiti pH vode.

5. Zašto moja voda ima miris ribe?

Barij ili kadmij u vodi mogu uzrokovati riblji miris. Barij je uobičajen metal koji se nalazi u mineralnim rudama. Ovaj metal može prodrijeti u bunarski sustav ili glavne cijevi za opskrbu vodom, uzrokujući riblji miris. Slično tome, kadmij može prodrijeti u vodovodni sustav iz industrijskog otpada ili zagađenja gnojivom, dajući vodi riblji miris. Ugradnja sustava za filtraciju reverznom osmozom može riješiti ovaj problem i ukloniti riblji miris.

Kada voda sadrži visoku razinu amonijaka, amonijak može reagirati s niskim razinama klora, stvarajući spoj poznat kao kloramin. Najbolji način za tretiranje visoke razine amonijaka i filtriranje kloramina je sustav za obradu vode, poput filtera s reverznom osmozom ili filtracijskog sustava s granuliranim aktivnim ugljenom (GAC).

Kontaminacija algama može se dogoditi kada jezerima ili rezervoarima tijekom toplijih mjeseci dođe do cvjetanja algi. Ova kontaminacija daje vodi pljesniv miris, ali također može proizvesti riblji miris. Ako koristite bunarski sustav, bunar je potrebno dezinficirati, a ako ste priključeni na javni vodovod, obratite se lokalnoj vodovodnoj službi i prijavite problem.

Nastavite čitati

Lifestyle

Ove maštovite unikatne keramičke pločice plod su zanimljive suradnje mladog para

Ona je umjetnica, a on servisni inženjer. Kad se ta dva zanimanja spoje u ljubavi i poslu, dobije se fenomenalan par koji izrađuje keramičke pločice. 

Lorena Almaši i Mihael Lukušić od kad su se upoznali svaki rad na neki način su izrađivali skupa, razvijali ideje i njihova krativnost ne poznaje granice.

U ovom vrijednom timu, svatko ima svoju nezamjenjivu ulogu. 

Injženjerski dio posla pripada Mihi, dakle kako dobiti iz ničega pločicu

“Moj zadatak u izradi keramičkih pločica je zapravo bio razviti tehniku na neki način, da mi pločice možemo izrađivati u nekoj nakladi, to je bio moj zadatak ispočetka. “

A Lorena je umjetnička duša, zaljubljena u boje i glazure. Njena kreativnost ne poznaje granice i ističe kako nema ogračinja i kako se svašta može izvesti. U svojoj maloj radionici izrađuju keramičke pločice različitim tehnikama. 

“Mi trenutno imamo dvije tehnike kojima izrađujemo keramičke pločice, jedna tehnika je da ju ekstrodiramo, a druga tehnika je da ju prešamo, ovisno o matrici, odnosno ovisno o tome što želimo, da li želimo reljefnu pločicu ili želimo ravnu.

S ekstruderom režemo na dimenzije željene, kad se to izreže slijedi postupak sušenja, nakon postupka sušenja ide prvo pečenje, nakon prvog pečenja, mi pločicu nazivamo biskvitno pečena pločica i nakon toga ide oslikvanje. “

Lorena svaku pločicu ručno oslika i pristaje na baš sve izazove. 

“Ljudi su skužili da mi tu znamo tehniku i ja bi nas nazvala dobre vile pločica, jer su nas ljudi počeli kontaktirat za razno razne stvari koje nikak nisu mogli naći, dakle, počeli smo se baviti restauracijom, to jest počeli smo raditi pločice po uzoru na postojeće, jer su ljudi tražili, pogotovo sad nakon potresa. To nas je iznenadilo, nismo ni mi znali da ćemo se time bavit, ali nama je to isto izazov.

Kada nam ljudi dođu i kažu je li možete ovakve napravit, zamolimo da pričekaju da vidimo i onda napravimo nekakav prototip. Često se i mi sami iznenadimo s tim da možemo raditi. Reljefne nismo imali u planu radit, evo sad ih radimo samo zato što moramo. A zanimljivo je zapravo bilo da smo od reljefnih počeli razvijat cijelu priču.” pojasnila je Lorena i dodala kako istinski uživaju u tome što rade.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice