Povežimo se

Dizajn i trendovi

10 ideja za podove u kupaonici za savršen balans praktičnosti i stila

Od teraca do mikrocementa, ove ideje za podove u kupaonice su praktične i apsolutno u trendu

Često započinjemo obnovu kupaonice s određenom paletom boja, stilom unutarnjeg dizajna ili pločicama za zid, ali što je s kreiranjem “wow” efekta pod nogama?

Postoji nekoliko čimbenika koje treba uzeti u obzir na prvi pogled. Materijal mora biti izdržljiv, sposoban izdržati česte prskanja vode, protuklizan i po mogućnosti jednostavan za čišćenje.

S ovim idejama za podove u kupaonici pronađite savršen balans između praktičnosti i stila.

1. Stvorite prirodan ugođaj s prirodnim kamenom

Ideja za pločice koja postoji već stoljećima i koja će izgledati sjajno u suvremenim i tradicionalnim domovima je pod od pravog, prirodnog kamena. Pod od pravog kamena dodaje neosporan osjećaj luksuza i autentičnosti svakoj kupaonici. Svaka ploča ima svoje jedinstvene uzorke i varijacije, što osigurava jedinstvenu estetiku koju nije moguće replicirati sintetičkim materijalima.

Travertin – prirodni dekorativni kamen koji se uklapa u svaki prostor

2. Koristite dvije boje kako bi ste kreirali šahovnicu

Šahovnica je bezvremeni izbor koji se može prilagoditi različitim stilovima unutarnjeg uređenja te dodati dozu razigranosti bez preopterećenja prostora. Ključno je pogoditi paletu boja. Kontrastne boje poput tradicionalne crne i bijele ili tamnoplave i sive stvaraju hrabar izgled i privlače pažnju. Međutim, možete odabrati i suptilnije kombinacije poput nježnog beža i kreme ili terakota-toniranog Rosso mramora i bijele boje.

5 boja koje će svakom prostoru dodati dozu luksuza – naučite kako ih kombinirati

3. Dodajte teksturu uzorkom riblje kosti

Bilo da se odlučite za tradicionalni drveni pod, glatke porculanske pločice ili čak luksuzne vinilne daske, uzorak riblje kosti može se prilagoditi različitim materijalima i estetikama dizajna. Ovaj klasični izbor ne samo da dodaje vizualni interes, već uvodi i osjećaj teksture i dimenzije koji mogu transformirati cijeli prostor.

4. Počastite se mramorom ili pločicama s efektom mramora

Ideje za kupaonice s mramorom su divan način za dodavanje osjećaja luksuza. Dugo slavljen zbog svoje prirodne ljepote, svaka ploča mramora ima različite prirodne žile i jedinstvenu boju, zbog čega je posebno cijenjen kao visokokvalitetna ideja za podove u kupaonici.

Mramor svakako izdržava test vremena, ali je porozniji od porculanskih pločica i drugih umjetnih materijala te može biti sklon mrljama i ogrebotinama. Međutim, ako ste spremni redovito održavati i povremeno nanovo zatvarati površinu, moći ćete uživati u njegovoj klasičnoj ljepoti godinama unaprijed.

5. Tradicionalni drveni pod u kupaonici

Unatoč porastu modernijih materijala, drvo ostaje voljeni izbor vlasnika kuća koji žele svoj prostor obogatiti prirodnom ljepotom i karakterom.

Drveni podovi dodaju osjećaj topline i udobnosti svakoj prostoriji, uključujući i kupaonicu. Njegov prirodni uzorak i tople nijanse stvaraju ugodnu atmosferu koja može pretvoriti čak i najfunkcionalniji prostor u oazu.

6. Vizualno povećajte prostor s velikim formatom pločica

Veliki format pločica za pod u kupaonici znače manje fugne linije i čišći, skladniji izgled, što je idealno za kupaonske ideje u stilu wellnessa s minimalnim vizualnim neredom.

Velike pločice postaju sve popularnije u dizajnu kupaonica zbog njihove sposobnosti da vizualno prošire prostor i stvore suvremeni izgled. Njihova prostrana površina rezultira otvorenijim i prozračnijim osjećajem prostora. Bez obzira volite li bezvremensku eleganciju mramora, industrijski izgled betona ili toplinu prirodnog kamena, postoji opcija velikih pločica koje odgovara svakom stilu.

Dodatno, veća veličina ovih pločica omogućuje dramatičnije uzorke i teksture, što dodaje vizualni interes bez preopterećenja prostora. Također, njihova uniformna veličina i debljina omogućuju bržu i učinkovitiju ugradnju, smanjujući troškove rada i minimizirajući otpad.

Ovim jednostavnim trikom proširite ili suzite prostor u vašem domu

7. Mikrocement – najnoviji kupaonski trend

Mikrocement je još jedan inovativni materijal u modernom dizajnu kupaonica. Njegova glatka, besprijekorna površina i minimalistička estetika savršeno se uklapaju u suvremene interijere, čineći ga popularnim izborom među vlasnicima kuća i dizajnerima.

Mikrocement: Prednosti najpopularnijeg materijala za uređenje vašeg doma

8. Poigrajte se prugicama

Velika novost u trendovima pločica za pod u kupaonici za 2024. godinu su prugaste pločice. Bez obzira preferirate li hrabre, kontrastne pruge ili suptilne varijacije tonova na ton, uključivanje ovog vječnog uzorka u dizajn vaše kupaonice siguran je način za dodavanje sofisticiranosti prostoru.

Od klasičnih horizontalnih pruga do modernih vertikalnih ili dijagonalnih varijacija, postoji prugasti uzorak koji će se uklopiti u svaki dom. Oni također mogu vizualno produžiti prostor, čineći ga većim i prostranijim. Stoga su posebno pogodni za manje kupaonice, gdje je stvaranje iluzije prostora ključno.

9. Pridružite se trendu terazza

Trendovi u unutarnjem uređenju često su vrlo ciklični, pa ima smisla da je trend terazza, nekada smatran zastarjelim, sada ponovno popularan.

‘Wow’ efekt u interijeru ostvarite terrazzo pločicama!

Kupaonice s terazzo podovima su vrlo aktualne za nadolazeću godinu – ali ovaj materijal zapravo datira oko pet stotina godina unatrag, kada je bio izrađen u Italiji upotrebom ostataka mramora i granita, usitnjenih i pomiješanih s cementnom osnovom kako bi se dobili izdržljivi podovi. Njegov retro stil i šarene nijanse čine ga suvremenim favoritom: može se miješati, lijevati na licu mjesta i zatim zatvarati specijaliziranim zanatlijama kako bi se stvorio glatki, neprekinuti pod.

10. Proširite podne pločice i na zidove

Proširivanjem pločica s poda na zidove, ovaj dizajnerski pristup ne samo da dodaje interes i dramu, već stvara osjećaj prostranosti čineći prostor većim i koherentnijim.

Korištenje istih pločica na podu i zidovima također pojednostavljuje dizajnerski proces i održavanje. Važno je obratiti pažnju na detalje, posebno kada je riječ o usklađivanju uzoraka i osiguravanju konzistentnih fugni.

Oglas

Dizajn i trendovi

Granit više nije najpopularnija radna ploča za kuhinje – evo koja je

Možete li pogoditi koja je nova najpopularnija radna ploha?

Nakon nekoliko godina opadanja njegove upotrebe: druga površina je službeno nadmašila granit po popularnosti.

Radi se o kvarcu, poznatom i kao tehnički kamen. Prema izvještaju Nacionalne udruge za kuhinje i kupaonice (NKBA), iako granit danas više nije toliko tražen, uporaba kvarca je u porastu (barem među dizajnerima kuhinja).

Kakve su to kvarcne radne ploče

Tehnički kamen sastoji se od najmanje 90% mljevenog kvarca, koji se zatim miješa s vezivom poput smole i oblikuje u ploče. Tijekom proizvodnje mogu se dodati pigmenti, pa je izbor boja praktički neograničen. Budući da se proizvodi od malih ostataka minerala, umjesto da se vadi u cijelim pločama i transportira diljem svijeta, smatra se ekološki prihvatljivim izborom.

Lijepe i kvalitetne: Kvarcne radne ploče u vašoj kuhinji

Emitira zanemarivu količinu radona, iako nedavna izvješća sugeriraju da radnici mogu biti izloženi značajnim količinama silicija udisanjem prašine tijekom rezanja i postavljanja, što može dovesti do silikoze.

Izgled i stil kvarcne radne ploče

Ako želite izgled prirodnih materijala poput sapunastog kamena ili mramora, ali bez zahtjevnog održavanja, kvarc je privlačna alternativa. Nekada je bio dostupan samo u jednobojnim ili flekavim verzijama, ovisno o tome koliko je kvarc bio fino mljeven tijekom proizvodnog procesa.

Ako vam je minimalistički, industrijski izgled odgovarao, to je bilo u redu, no ukupni efekt bio je hladan i bez osobnosti, što nije privlačilo kupce. Danas tehnologija omogućuje izradu kvarca s organskim varijacijama koje nalikuju prirodnim materijalima. Ovo, slično kao kod dektona, značajno mijenja izgled i osjećaj prostora.

Završna obrada i tekstura

Proizvođači tehničkog kamena proširili su svoju ponudu različitim završnim obradama. I dalje možete pronaći standardni, glatki i sjajni kvarc, ali sada je dostupan i u poliranom ili “brušenom” obliku — s mekšim, četkanim osjećajem — ili teksturiran poput vulkanskog kamena ili betona. Ove novije verzije imaju topliju i ugodniju teksturu, s manje sjaja i sofisticiranosti, ali s većim osjećajem ugodnosti i topline.

Održavanje

Glavna prednost kvarca je njegova izdržljivost: jedan je od materijala s najnižim zahtjevima za održavanje, otporan na oštećenja poput ogrebotina, mrlja, pukotina i usitnjavanja.

Nema potrebe za brtvljenjem površine pri instalaciji ili za kasnijim obnavljanjem brtve. Međutim, kvarc je osjetljiv na visoke temperature, pa je preporučljivo koristiti podmetače za vruće lonce i tave.

Budući da je tehnički kamen neporozan, prilično je otporan na plijesan, gljivice i bakterije. Čišćenje je jednostavno, uz sapun i vodu ili blagi deterdžent.

Želite dizajnirati bezvremensku kupaonicu i kuhinju? Slijedite ove savjete stručnjaka

Nastavite čitati

Dizajn i trendovi

Ove boje zidova mogu drastično povećati vrijednost vaše kuće – saznajte koje!

Ove boje stvaraju osjećaj sigurnosti i udobnosti, što može privući kupce koji traže miran i opuštajući prostor

Dom bi trebao biti vizualni izraz osobe koja u njemu živi, zar ne? Iako to većinom može biti istina, savjeti se mogu promijeniti kada je u pitanju prodaja vaše kuće. Prema novoj studiji koju je proveo Zillow, određene boje zidova mogu povećati cijenu vaše kuće pri prodaji – a neki tonovi čak mogu imati suprotan učinak.

Boje kao moćan vizualni signal

“Ljudi ne kupuju kuće svaki dan, pa pokušavaju brzo obraditi mnogo složenih informacija u području u kojem nemaju puno iskustva”, objasnila je Amanda Pendleton, stručnjakinja za trendove stanovanja iz Zillowa. “Ta nesigurnost vjerojatno je razlog zašto kupci oslanjaju se na boje kao moćan vizualni signal da je dom moderan i suvremen ili umoran i da mu je potrebna održavanje.

Boje imaju moć transformacije prostora – evo koje odabrati prema stilu uređenja

Prema izvješću, koje se temelji na anketama 4,700 nedavnih i potencijalnih kupaca kuća širom zemlje, tamnosive zidove povezane su s višim ponudama u svakoj istraženoj prostoriji: kuhinji, dnevnom boravku, kupaonici i spavaćoj sobi.

Duboka grafitna boja u kuhinji može pomoći da se kuća proda za procijenjenih 2,512 dolara više od sličnih. Odaberete li srednje sivu, ponuda bi mogla porasti još više, a analiza pokazuje da bi odabir mogao donijeti prodavateljima do 2,553 dolara više. Bijele kuhinje, s druge strane, mogle bi rezultirati ponudama kupaca do 612 dolara manje. Tamnosiva boja u dnevnom boravku također je odgovarala višim ponudama od najmanje 1,755 dolara više.

Ovo su boje koje se odlično kombiniraju s drvenim namještajem i podovima

Boja ravnoteže

Siva boja je neutralna i često se smatra bojom ravnoteže. Kao neutralna boja, može omogućiti ostalim bojama da dođu do izražaja. Može imati umirujući učinak, ali u tamnijim nijansama može također izazvati osjećaj melankolije ili tjeskobe ako se ne koristi pažljivo.

U kontekstu dizajna interijera, tamnosiva boja često se koristi za stvaranje sofisticiranih i modernih prostora, kao i za stvaranje osjećaja sigurnosti i udobnosti.

“Kupci su bili izloženi tamnosivim prostorima putem emisija o obnovi domova i svojih društvenih mreža”, izjavila je Mehnaz Khan, specijalistica za psihologiju boja i unutarnju dizajnericu iz Albanyja u New Yorku. Međutim, razlog zašto tamnosive boje zidova mogu povećati cijenu vaše kuće možda također ima veze s dubljim, podsvjesnim razlozima. “Siva je boja povlačenja”, dodala je Khan. “Kako izlazimo iz pandemije i vraćamo se svojim užurbanim životima, kupci žele da dom bude utočište. Žele se povući i pobjeći od nesigurnosti vanjskog svijeta, a sobe obavijene tamnosivom bojom mogu stvoriti taj osjećaj sigurnosti.”

Pripazite da ne pretjerate sa sivilom

Ipak, potpuna preuređenja u sivoj boji nisu ključ za brzu prodaju. Sivi podovi mogli bi naštetiti prodavateljima, a istraživanje Zillowa pokazuje da bi potencijalni kupci ponudili procijenjenih 3,365 dolara manje. Također je važno napomenuti da su podaci pokazali da kupci preferiraju crna ulazna vrata u odnosu na ona obojena sivom bojom.

Ovim jednostavnim trikom proširite ili suzite prostor u vašem domu

Iako postoji mnogo faktora koji utječu na prodajnu cijenu kuće, bojanje je relativno jednostavan “uradi sam” projekt koji bi mogao biti korisno prilikom stavljanja nekretnine na tržište. “Bojenje je relativno pristupačna i jednostavna promjena, a ipak ima velik utjecaj na percepciju kupca o domu”, dodala je Pendleton. “Prvi dojam doprinosi njihovim ukupnim osjećajima o kući i, na kraju, koliko su spremni platiti za nju.”

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice