Povežimo se

Bilje

Kako urediti vrt prema horoskopskom znaku?

Koji vrt odgovara vašoj astro-estetici?

Ako možemo tražiti savjete od zvijezda, možda nam mogu dati i neke čvrste prijedloge o tome koje biljke kupiti. Uostalom, svaki znak ima svoje jedinstvene preferencije, navike, boje moći i vladajuće elemente, pa uz malo strateškog dizajna i kohezivnu temu, možete stvoriti savršen vrt koji odgovara vašem astrološkom znaku.

Ovan: Pustinjski vrt

Ovaj ultra-vatreni znak je uporan, hrabar i tvrdoglav, s primjetnim samopouzdanjem u načinu na koji se nose. Iako mogu biti pomalo nagli, njihov temperament je kratkog vijeka, a njihova strast i odlučnost često ih vode do velikog profesionalnog uspjeha. Nisu se boje isticati svojim odijevanjem—recimo samo da Robert Downey Jr. i Lady Gaga imaju veliku energiju Ovna.

“Ovan će tražiti prostor u kojem ima dovoljno prostora za kretanje, ne voli da ga namještaj ograničava, ne voli puno ukrasnih predmeta…” rekla je astrologinja Julijana Oremović.

Pustinjski vrt donosi vatrenu toplinu, a karakteristični arhitektonski elementi koje kaktusi donose u krajolik su vizualno privlačni. Crvena je ultimativna boja moći za Ovnove, stoga posadite crvenu aloe veru za maksimalni učinak ili vrt izgradite na crvenoj zemlji.

Bik: Vrt za čaj

Bikovi često imaju veliki prirodni talent za stvaranje lijepih i ugodnih stvari jer su tako u kontaktu sa svojim osjetilima. Dobro uređeni domovi, odjevne kombinacije koje su savršena kombinacija udobnog i slatkog te ukusni, složeni recepti njihove su specijalnosti.

Oni nekako teže životu u skladu s prirodom, vole život u kući, još ako mogu imati svoj vrt u kojem uzgajaju voće i povrće to je za njih bingo. Često je centar njihovog doma kuhinja zato što jako vole papati, veliki su gurmani, često i vrsni kuhari. Kod njih često možete vidjeti hladnjak koji je prepun nekih finih pića, pjenušaca, vina.” kaže Julijana.

Bik će imati puno koristi od vrta za čaj, jer će uvijek imati pouzdan izvor aromatičnog, ukusnog bilja i cvijeća za pripremu čajeva, jednostavnih sirupa, kombucha i vjerojatno nekoliko drugih trendovskih pića za koja još nismo ni čuli. Posadite mirisne jestive biljke poput lavande, hibiskusa i biljke čaja: camellia sinensis. Zelena je njihova boja moći, stoga posadite puno lisnatog bilja poput matičnjaka, mente i bosiljka!

Blizanci: Shakespeareov vrt

Blizanci imaju dar govora i rođeni su zabavljači, uvijek se šale i daju oštroumna zapažanja. Merkur, planet komunikacije, vlada ovim zračnim znakom, pa se čini da ovi predavači rijetko ostaju bez daha! Tečno govore sarkazam i tanko prikrivene metafore, a njihova razigrana priroda može im donijeti prijatelje, ali i dovesti do smiješnih nesporazuma i situacija u kojima će se osramotiti.

Shakespeareov vrt je savršen za šarmantne Blizance koji vole zaroniti duboko u nerd hobije i interese. Ruža pod bilo kojim drugim imenom još uvijek miriše jednako slatko, ali žute ruže su najbolja vrsta za vrt Blizanaca!

Rak: Mjesečev vrt

Rakom vlada mjesec, krajnji ženski znak, pa imaju prirodnu nježnost i vole svoj dom učiniti ugodnim i gostoljubivim. Ponekad mogu biti tiši i rezerviraniji, ali mogu komunicirati suptilno na druge načine. “Činjenica je da vole luksuz i vole glamur.” kaže astrologinja.

Mjesečevi vrtovi puni su bijelog, noću cvjetajućeg cvijeća, poput jasmina, koje odražava nježni sjaj mjeseca. Dodajte paviljon i ovaj vodeni znak može sjediti vani i uživati u prizorima, mirisima i zvucima svog prekrasnog vrta na kiši. Zvuči prilično savršeno!

10 najpopularnijih sobnih biljaka na Instagramu

Lav: Vrt mirisa

Lavovi su hrabri i ne boje sjajiti pod svjetlima reflektora. Iako ne trebaju stalno pažnju, sigurno je ne odbijaju—uzbuđuju se kad se dotjeraju i osvoje priznanja i pohvale. Nešto je vrlo magnetsko u njima, a njihovo samopouzdanje i strast privlače mnoge obožavatelje.

Vrt pun mirisnih botaničkih biljaka očarat će romantične lavove, koji će voljeti kraljevski zrak oko sebe nakon nanošenja svojih domaćih mješavina parfema! Osim toga, uživat će se hvaliti da su sami uzgojili sve svoje parfemske biljke i sami očuvali tinkture. Svakako dodajte mirisno cvijeće poput narančaste frezije i žutih ruža za izradu ružine vodice—luksuznog tonika za kožu!

Djevica: Ljekoviti vrt

“Kod djevice će odmah biti jasno da ona želi nekakve čiste linije, da je tu posrijedi skandinavski dizajn recimo, samo da je funkcionalno, da je korisno i da svaka zapravo stvar, svaki predmet u stanu ima neku svoju svrhu, ima ulogu.” govori astrologinja Oremović

Bogatstvo znanja Djevica, u kombinaciji s njihovom voljom da podrže druge, čini ih savršenim izvorom za kućne lijekove, zdravstvene savjete i kreativna rješenja za svakodnevne probleme.

Posadite lijepo uređen vrt s ljekovitim biljkama i biljem u savršeno poredanim, lako dostupnim redovima i djevica u vašem životu će se raznježiti! Kamilica za nesanicu, lavanda za hipertenziju, origano za prehlade i virusne infekcije, ehinacea za upalu grla—ima toliko moćnih biljaka koje možete uzgajati za zdravstvene svrhe!

10 začinskih i ljekovitih biljaka koje je dobro imati u vrtu

Vaga: Zen vrt

U astrologiji vage su neki od znakova koji imaju najviše ukusa i afiniteta za uređivanje interijera i da vrlo često u znaku vage ima jako puno arhitekata i dizajnera, zato što su oni velike estete i imaju istančano oko za detalje i za lijepe stvari.

Vage vole ravnotežu i sklad stoga će u njihovom vrtu sve biti u simetriji, jednom kad se odluče što zapravo žele.

Zen vrt s elementima dizajna feng shuija i ambijentalnim zvukom smirit će um vage. Organizirajte dekorativno kamenje i druge značajke u umjetničkom, minimalističkom rasporedu koji se slaže s tradicijom feng shuija. Ružičasta je boja moći za ovaj slatki znak, stoga će ružičasti cvjetni floksi biti prekrasan pokrivač tla za ispunjavanje praznina između kamenja, fontana i sjedećih područja.

Škorpion: Gotik vrt

“Škorpioni kad uđu u svoj dom prvo će navući zavjesu, jer kad ulaze u dom, ulaze u prostor svoje intime i tu žele biti zaštićeni od vanjskog svijeta, čak i rasvjeta je nekad u njihovom domu prigušenija.”

Cijeli crni gotik vrt odgovara mračnoj, zamišljenoj prirodi škorpiona. Iako mogu izgledati čvrsto izvana, škorpioni su emocionalni vodeni znakovi koji su samo diskretniji u vezi svojih osjećaja i privatniji u vezi svojih emocija. Dakle, nakon što posade svoj gotik vrt, mogu obrisati prašinu s CD-a Evanescence i provesti noć slušajući ga.

Iznenađujuće, mnoge od naših omiljenih vrtnih biljaka i cvjetova dolaze u crnim ili gotovo crnim varijantama, poput heuchere, seduma, petunija i maćuhica. Također, crvena je druga boja moći za škorpione, i sigurni smo da je to potpuno prihvatljiva akcentna boja za gotički dizajn, tako da možete slobodno dodati neke ruže i druge dramatične crvene biljke.

Strijelac: Egzotična oaza

Slobodni duh strijelca uvijek traži novo iskustvo ili avanturu, i uvijek žudi za putovanjima i istraživanjem. Njihova otvorena priroda čini ih zanimljivim i zabavnim sugovornicima, iako imaju izravnu prirodu koja ponekad iznenadi ljude! Njihov oštar smisao za humor, navika da prijatelje draže na prijateljski način i upitni plesni pokreti donose im status “život duše zabave”.

Donesite vibracije oaze s vibrantnim tropskim cvjetovima poput bugenvileje i hibiskusa, postavite mali bar s kabinama i upalite tiki baklje – strijelac je ipak vatreni znak! Plava je njihova boja moći, a iako su pravi plavi cvjetovi rijetkost u svijetu vrtlarstva, strijelac će ih zasigurno pronaći i osvojiti.

Jarac: Automatizirani Robo vrt

Praktičan, razuman znak s nevjerojatnim predviđanjem i planerskim vještinama, Jarci su poznati kao izvrsni inovatori i stratezi. Imaju tendenciju biti malo materijalistički nastrojeni, jer ih motivacija da zarade novac i kupe nove gadgete često pokreće njihova nepogrešiva radna etika. Njihova potreba za organizacijom čine ih odličnim projekt menadžerima, iako neki kažu da mogu izgledati malo robotski.

Automatizirani sustavi za prskanje koji otkrivaju razinu vlage u tlu i ispuštaju savršenu količinu vode svaki put, dok istovremeno bilježe podatke u aplikaciju na Jarčevom mobitelu? Savršenstvo. Smeđa je boja moći za ovaj zemaljski znak, stoga svakako dodajte neke lijepe drvene elemente poput klupa, posuda za biljke i prenamijenjenog naplavljenog drva te nanesite lijepi sloj smeđe kore za malčiranje kako biste sačuvali vodu i regulirali temperaturu tla.

Biodinamičkim vrtlarenjem do kvalitetne hrane – uzgajajte prateći mjesečeve mijene

Vodenjak: Vrt oprašivača

Vodenjaci su strastveni zagovornici koji vole podržavati slabije i stvarati radikalne, pozitivne promjene. Također su vrlo kreativni i skloni umjetničkom, boemskom stilu odijevanja.

“Samo da nije već viđeno, da je nekako odmaknuto od te klasike.” opisuje ih Julijana.

Stvaranje vrta oprašivača bio bi idealan projekt za vodenjaka jer mogu stvoriti neobičan, šareni dizajn podržavajući lokalnu divljač i ekosustav. Vrtovi oprašivača koriste autohtone biljke koje su nisko održive i lako se uzgajaju jer su se prirodno prilagodile da uspijevaju same. Oprašivači poput pčela, leptira i ptica prirodno gravitiraju prema autohtonim biljkama jer su im najpoznatije.

Ribe: Vodena oaza

Ima nešto tako sanjivo i slatko kod riba kao vodeni znak, osjetljive su i emocionalne, ali se kaže da imaju najoštriju intuiciju od svih znakova i često graniče s vidovitošću. Ribe su kreativni sanjari pa će dom urediti u romantičnom stilu u kojem će vladati kreativan nered.

Napravite vrt s jezercem, ispunite ga lopočima i drugim vodenim biljkama, te ogradite jezercem divlje cvijeće koje uspijeva na obalama močvara i rijeka. Rezultati će izgledati baš kao scena iz Monetove slike, što će zadovoljiti idealističku, sanjivu prirodu riba. Ne zaboraviti useliti i par zlanih ribica. Njihova boja moći je nježno, pastelno ljubičasta, stoga posadite neke zlatice i irise oko rubova jezerca kako biste dovršili izgled.

Bilje

Savjeti za jesensku sadnju maćuhica

Maćuhice cvjetaju tijekom proljeća i jeseni kada su noći hladne, a dani topli. Ako ste među onima sretnicima koji uživaju u blagim južnim zimama, možete uživati u bojama maćuhica posađenih na jesen tijekom cijele zime – čak ih ni mraz i lagano smrzavanje ne zaustavljaju

Idealne za jesenske vrtove, maćuhice nude šareni prikaz gotovo šest mjeseci. U jesen kada su posađene, tijekom zime za vrijeme sunčanih dana, i ponovno u proljeće! S toliko boja za uživanje na različite načine, jesenske i zimske maćuhice trebale bi biti neizostavan dio svakog vrta. Ove biljke donijeti će radost u vrt čak i tijekom hladnih, sumornih mjeseci.

Posadite maćuhice u listopadu kako biste uživali u njihovoj ljepoti tijekom jeseni i zime.

Vrijeme je za sadnju lukovica tulipana – pratite ove jednostavne korake

Sadnja maćuhica

Priprema: Odaberite mjesto za sadnju koje ima dobru drenažu i unesite 10-15 cm bogate organske materije. Maćuhice vole rahlo, plodno tlo. Idealno je tlo s pH vrijednošću od 5,5 do 6,0.

Sadnja: Pazite da ne sadite preduboko jer biljke mogu uvenuti, istrunuti, a korijenje se ugušiti. Iskopajte rupu malo veću od korijenove kugle maćuhice. Postavite biljku u rupu i nježno popunite tlo oko nje. Dobro pritisnite kako bi biljka bila stabilna.

Održavanje: Nakon sadnje, malčirajte i temeljito zalijte cvjetnjak. Provjeravajte biljke u prva tri tjedna nakon sadnje ili dok ne započne novi rast, kako biste osigurali odgovarajuću vlažnost potrebnu za zdrav rast. Kako ove biljke zahtijevaju vrlo malo njege, daljnje održavanje obično nije potrebno da bi dosegle svoj puni potencijal.

Maćuhice su otporne na hladnoću, ali ako očekujete izuzetno hladne noći, možete ih prekriti i plastičnim tunelom kako biste ih zaštitili

Maćuhice – šarolike biljke otporne na hladnoću

Gdje saditi maćuhice

Maćuhice su izuzetno svestrane i mogu se koristiti za ukrašavanje različitih dijelova vašeg vrta ili krajolika. Evo nekoliko ideja za sadnju:

  • Uz staze i zidove: Dodajte nježni niz maćuhica jedne boje ili masu miješanih boja kako biste uljepšali rub, ispod stabla ili uz ogradu, stazu, terasu ili zid.
  • Vrtne gredice: Pokušajte posaditi pojedinačne biljke u gredice oko trajnica i grmlja koji su završili s cvjetanjem kako biste uljepšali inače sumorni dio krajolika i sakrili stariji, uveli rast.
  • Kontejneri: Maćuhice također uspijevaju u posudama postavljenim na terasu ili dvorište, ili pored ulaza u vaš dom kako bi goste dočekale veselim bojama.
  • Viseće košare: Pokušajte s maćuhicama u visećim košarama, koje možete čak unijeti unutra kako biste ih uživali kad je vrijeme prehladno za vrtlarstvo na otvorenom.
  • Kao poklon: Mala posuda s jesenskim maćuhicama također može biti odličan dar za zimske praznike, rođendane ili samo za uljepšavanje dana nekome tko treba dodir boje u svom životu.

Savjeti kako njegovati krizanteme da cvjetaju tijekom cijele jeseni

Nastavite čitati

Bilje

5 sobnih biljaka koje su dobre za vaše zdravlje – provjerite imate li ih

Ove sobne biljke pročišćavaju zrak i donose svježinu prirode ravno u vaš dom

Udisanje svježeg i čistog zraka u pluća ima izravnu povezanost sa smanjenjem stresa i anksioznosti, a to je zbog toga što kisik povećava razinu serotonina (neurotransmitera za sreću), što dovodi do većih osjećaja mira i sreće.

Određene sobne biljke poznate su po tome što čiste i filtriraju zrak od toksičnih kemikalija poput benzena, formaldehida i amonijaka, prema NASA-inom izvješću o čistom zraku.

1. Mirni ljiljan

Osim što jedroliki bijeli cvjetovi pomažu u stvaranju opuštajućeg, mirnog prostora, Mirni ljiljan ili Spatifilum ima najizraženija svojstva za pročišćavanje zraka. On je zapravo po NASA-i najučinkovitiji pročišćivač zraka.

Spatifilum je još jedna sjajna biljka za uklanjanje štetnog benzena i formaldehida, koji mogu biti ispušteni iz jakih sredstava za čišćenje i raznih drugih izvora.

Ova biljka je jedna od rijetkih koja može cvjetati u zatvorenom prostoru, pa je ne samo funkcionalna već i prekrasna.

2. Krizanteme

Ove biljke su izvrsne jer nisu samo pune živih boja, već su i vrlo jeftine.

Krizanteme uklanjaju benzen, formaldehid, a također filtriraju amonijak i ksilene, čineći ih odličnim borcima za čist zrak u zatvorenom prostoru!

3. Engleski bršljan

Prema NASA-inim znanstvenicima, engleski bršljan proglašen je najboljom biljkom za filtriranje zraka jer je najefikasniji u apsorpciji formaldehida.

Također, vrlo je jednostavan za uzgoj i prilagodljiv uvjetima, što ga čini izdržljivom biljkom.

Ovo je odlična biljka koju možete objesiti iznad police s knjigama ili na rub prozora zbog zanimljivog načina na koji raste i visi, dodajući moderan izgled vašem domu.

4. Sanseverija

Zmijska biljka je zapravo jedna od naših omiljenih sobnih biljaka.

Zmijska biljka je posebno savršena za spavaću sobu jer ne samo da uklanja benzen i formaldehid, već apsorbira ugljikov dioksid i tijekom noći oslobađa svježi kisik.

Sanseveria: zmijska biljka koja trpi zanemarivanje

5. Aloe vera

Zadnja biljka na ovom popisu za čišćenje zraka u domu je Aloe vera. Ova biljka postala je poznata po ulju i ljekovitim svojstvima za kožu, no kao sobna biljka također ima sjajne karakteristike.

Uklanja visoke razine formaldehida iz zraka, a kada količina štetnih kemikalija u zraku postane prevelika, listovi biljke prikazat će smeđe mrlje, upozoravajući vas na visoke razine kemikalija u vašem domu.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice