Povežimo se

Uređenje i opremanje

Evo kako odabrati najbolji namještaj za mali prostor

Odabirom pametnih rješenja i prilagođenih komada namještaja možete stvoriti udoban i funkcionalan prostor čak i u malim prostorima – evo kako

Samo zato što možete unijeti kauč kroz vrata, ne znači da je prave veličine za vaš prostor. Pronaći namještaj za mali prostor može biti izazovan zadatak, ali uz nekoliko smjernica možete postići funkcionalan i estetski ugodan ambijent.

Ovih nekoliko trikova o pronalaženju najboljeg namještaja za male prostore u bilo kojoj sobi uštedjet će vam puno stresa.

Tri mala stana kao odličan primjer pametnog i kreativnog uređenja

Pripazite da ne pretrpate prostor

Kada je riječ o strateškom odabiru veličine namještaja, dizajnerica Marlaina Teich kaže da uvijek trebate paziti da ne pretrpate prostor. Birajte više većih komada namještaja, umjesto da ga ispunjavate raznim malim stvarima. U ovom slučaju manje je više.

Dajte namještaju prostora za disanje,” kaže Teich. “Znam da može izgledati teško dok pokušavate sve uklopiti, ali trebate ostaviti dovoljno praznog prostora između.”

Mali stan uređen emocijama

Iskoristite visinu prostorije postavljanjem visokih ormara ili polica koje će pružiti dodatni prostor za pohranu bez zauzimanja puno poda.

Pobrinite se da svaki komad ima svrhu

Ako je prostor skučen, maksimalno iskoristite svoj budžet i kvadraturu tražeći višenamjenski namještaj. Korištenje višenamjenskog namještaja ima nekoliko prednosti, posebno u malim prostorima. Višenamjenski namještaj može se lako prilagoditi promjenama u vašim potrebama ili rasporedu prostorije. Na primjer, kauč na razvlačenje može služiti kao mjesto za sjedenje tijekom dana i kao krevet noću. Mnogi višenamjenski komadi namještaja uključuju dodatne mogućnosti za pohranu, što može pomoći u održavanju reda i organizacije u domu.

Transformacija životnog prostora kroz višenamjenski namještaj

Odaberite jednostavan i funkcionalan namještaj kako bi ostavili prostora za dekoraciju

Odabir jednostavnog i funkcionalnog namještaja omogućuje vam da maksimalno iskoristite vaš mali prostor, ostavljajući dovoljno prostora za dekorativne elemente. Jednostavan namještaj obično ima čist i elegantan dizajn koji se lako uklapa s različitim stilovima dekoracije. To stvara neutralnu osnovu na koju možete dodati dekorativne elemente poput slika, ukrasnih jastuka ili tepiha, što doprinosi estetskoj privlačnosti prostora. Manje kompleksni komadi namještaja mogu doprinijeti općem dojmu čistoće i organiziranosti prostora, čineći ga ugodnijim za boravak i lakšim za održavanje.

Obratite pozornost na proporcije

Pažljivo promišljanje o proporcijama pomoći će vam da maksimalno iskoristite svoj mali prostor, stvarajući funkcionalan i ugodan ambijent koji odgovara vašim potrebama i estetskim preferencijama.

Namještaj za mali prostor treba biti pravilnih proporcija u odnosu na veličinu prostorije. Veliki komadi namještaja mogu pretrpavati prostor, dok premali mogu djelovati neprimjereno. Na primjer, umjesto velikog kauča, razmislite o manjoj ljubavnoj sofi koja bolje odgovara dimenzijama prostorije.

Različite visine namještaja mogu stvoriti dinamičan izgled i iskoristiti vertikalni prostor. Visoki ormari ili police mogu pomoći u pohrani bez zauzimanja puno podne površine, dok niži komadi namještaja otvaraju prostor prema gore.

Kada kombinirate različite komade namještaja u prostoriji, važno je da njihove proporcije međusobno funkcioniraju. Na primjer, ako imate veći kauč, možda je bolje odabrati manji stolić za kavu kako bi se očuvala ravnoteža.

Slijedite “pravilo broja tri” koje će vam osigurati savršeno uređen dom

Oglas

Interijeri

Jennifer Garner otvorila vrata novouređene kuće – promišljeno dizajniran raj prkosi holivudskim stereotipima

Garner je prvi put sama donosila odluke o dizajnu

Smješten u sunčanim brežuljcima Los Angelesa, dom Jennifer Garner predstavlja vještu kombinaciju šarma seoske kuće i suvremene udobnosti, s naglaskom na zajedništvo, korisnost i jednostavan način života. Promišljeno dizajniran raj prkosi holivudskim stereotipima – baš kao i sama Garner, koja osim glumačkog rada, služi kao članica odbora organizacije Save the Children i suosnivačica kompanije Once Upon a Farm, koja proizvodi organske, svježe obroke i grickalice za bebe i djecu.

Kuća iz snova

“Shvatila sam da ću se morati odseliti iz scenarija kuće iz snova,” kaže Jennifer.

“Tražila sam i tražila kuću u koju bih se mogla preseliti, ali mi je trebala privatnost, a svaka kuća koja je imala privatnost bila je previše raskošna za moj ukus.” Ovaj izazov ju je naveo da razmisli o tome da sama izgradi nešto od nule. “Bila sam frustrirana, ali naposljetku sam rekla, U redu, mislim da ću morati graditi i pronašla sam ovu parcelu.” Zatim je angažirala bračni par, arhitekta i dizajnericu interijera, Stevea i Brooke Giannetti, koji sada žive u Tennesseeju, a s kojima je već surađivala na prijašnjim projektima. (Dizajnerica Laura Putnam također je surađivala na projektu.)

Ovaj projekt, međutim, predstavljao je značajnu osobnu prekretnicu za Garner: prvi put je sama donosila odluke o dizajnu. Kao majka troje djece, “željela je novi, topao obiteljski dom,” prisjeća se Steve. Arhitekt je crpio inspiraciju iz Garnerinih uspomena na djetinjstvo u Zapadnoj Virginiji. “Imao sam ideju stvoriti nešto što izgleda kao seoska kuća i štala,” kaže Steve. “Htjeli smo prirodno drvo, udobnost – kuću koja pruža topao zagrljaj jer je ona tako divna osoba.”

Rezultat je rezidencija koja odbacuje grandioznost u korist suptilne elegancije — dom koji, iako impresivan, uvijek izražava divljenje prema veličanstvenosti prirode. Okružena šumama i voćnjacima, dizajn odaje počast prirodi na svakom koraku, bilo kroz umjetnost, tekstile ili arhitekturu.

Nježni oblici i zakrivljene linije

Proces dizajniranja interijera bio je usmjeren na stvaranje mirne, neutralne palete s naglaskom na prirodne teksture. “Jen voli vintage komade,” kaže Brooke, koja je za blagovaonicu nabavila francuski stol iz 1850-ih, kao i ukrasne predmete iz sredine 20. stoljeća od švedskih i danskih dizajnera. “Također ima nešto pomalo razigrano u njoj. Voli nježne oblike, zakrivljene linije. Ova kuća je na neki način verzija Jenine osobnosti.”

Jedan od najugodnijih prostora je kuhinja, koja uključuje radne ploče od poliranog mramora i sapunice, zaobljene stolice za doručak presvučene mohairom i kamin.

Granit više nije najpopularnija radna ploča za kuhinje – evo koja je

“Ona voli mekane i udobne stvari,” kaže Steve o svojoj klijentici. “Ne pokušava biti napadna ili koristiti jarke boje ili nešto slično. Postoji neka prirodna tišina u stvarima koje voli.”

Garner je također željela stvoriti prostore koji podržavaju stvaranje uspomena. “Imala je različite ideje o tome što je važno za njezinu obitelj i kako je zamišljala korištenje tih prostorija,” objašnjava Brooke. To je dovelo do posebnih detalja poput udobne plave radne sobe i kutka za čitanje na katu, s vitražnim prozorima. Prozorima, koje je izradio umjetnik Reed Bradley, nadahnule su ilustracije njegove majke, Marle Frazee, iz dječje knjige All the World, omiljene u obitelji. Djelo prikazuje sove koje predstavljaju Garnerinu djecu i njihovog psa, Birdie.

Okućnica

Vanjski prostori, dizajnirani u suradnji s krajobraznom dizajnericom Christine London, zamišljeni su kao često korišteni. Vrt s kuhinjskim biljem osigurava svježe voće i povrće, dok su bazen i prostor s ognjištem idealni za druženja i opušteno zabavljanje gostiju. Imati vlastito voće i povrće tik uz kuću podsjeća Garner na dom iz djetinjstva. Prisjećajući se svog odrastanja u Zapadnoj Virginiji, kaže: “Vrlo rano se sjećam kako mi je mama govorila da, ako nešto ubereš izravno s trsa, mnogo je vjerojatnije da će ti se svidjeti. Kao da možeš okusiti sunčevu svjetlost.”

Budući da Garner zaista živi u svom domu, Steve i Brooke znali su da će se prostor s vremenom nastaviti razvijati. “Mislim da domovi nikada nisu potpuno završeni,” kaže Brooke. “Ovo je samo jedan trenutak u njihovom životu. Kako obitelj raste i kako njezina djeca postaju starija, dodat će slojeve i mijenjati stvari.” Ipak, za sada, Garner zadovoljno kaže: “Sretna sam što imam osjećaj da stvarno dobro koristimo prostor i da su djeca svugdje po kući. Jednako su ugodni dok sjede u dnevnoj sobi kao i kad rade domaću zadaću u blagovaonici. A to je san, zar ne?”

@archdigest

Join @Jen Garner as she gives us a tour of her oh so cozy home

♬ original sound – Architectural Digest

Naslovna fotografija: screenshot Architectual Digest

Nastavite čitati

Interijeri

Kako odabrati idealnu sjedeću garnituru? Ovi savjeti će vam pomoći

Ako ste stariji, udobnije će vam biti sjediti u višim sofama, a imate li djecu, praktičnije su niže i šire sofe s kojih teže mogu pasti.

Odabir idealne sjedeće garniture ipak zahtijeva malo promišljanja, nije pametno odabrati je samo zato što vam je lijepe boje. Ako želite da vam ona traje dugo godina, važno je prikupiti i dodatne informacije o proizvodu. Evo što savjetuju stručnjaci iz Lesnine.

Prvo definirajte mjesto, dimenzije i oblik

Prva je definiranje točnog mjesta gdje ćete ju smjestiti te dimenzija i oblika sofe koju tražite. Naime, veličina vašeg dnevnog boravka određuje koji tip sofe će mu najbolje pristajati.

Oblik dnevnog boravka i pozicija televizora često definiraju je li za vaš prostor bolje kupiti jedan ili više sjedećih elemenata te hoće li to biti dvosjed, trosjed, četverosjed, kutna garnitura s damskim ležajem, garnitura u obliku slova U, fotelje i naslonjači ili pak kombinacija dva slična ili potpuno ista kauča.

Kako sjedite?

Osim o samom mjestu i obliku prostorije, valja razmisliti i o načinu kako sjedite i kako provodite vrijeme u svom dnevnom boravku.

Kako očarati goste na prvi pogled? Nekoliko savjeta za uređenje predsoblja

Volite li se zavaliti u sofu i više ležati nego sjediti, onda su za vas idealne sofe s dubokim sjedištem i kutne garniture ili trosjedi s damskim ležajem. Ugošćujete li često ljude, puno ugodnije će im biti u sofi sa standardnijom dubinom sjedišta.

Ako ste stariji, udobnije će vam biti sjediti u višim sofama, a imate li djecu, praktičnije su niže i šire sofe s kojih teže mogu pasti.

Provjerite dimenzije

Prije kupnje provjerite dimenzije i oblik koji vam najbolje odgovara, a kod prodajnih savjetnika raspitajte se o konstrukciji, vrsti punjenja, materijala, garanciji. Ne zaboravite i na udobnost i estetiku!

Razmislite o stilu

Kad ste definirali točan oblik i dimenzije, vrijeme je da razmislite o stilu sjedeće garniture koja bi se najbolje uklopila u ostatak doma. Boja, oblik, materijal, vrsta jastuka, nogice, vrsta punjenja… Sve su to stvari o kojima valja razmisliti i tu nema univerzalnih pravila, sve ovisi o vašim željama, ukusu i raspoloživom budžetu.

Dodatne funkcije

Unaprijed planirajte i dodatne funkcije koje su vam potrebne i koje želite na svojoj novoj sjedećoj garnituri ili trosjedu.

Boje imaju moć transformacije prostora – evo koje odabrati prema stilu uređenja

Trebate li dodatno mjesto za spavanje, za vas je idealna garnitura s funkcijom ležaja. Integrirani sanduk za posteljinu pružit će dodatni prostor za pohranu, a nadogradnju udobnosti čine podesivi nasloni za leđa, ruke i glavu.

Koža ili tkanina?

Odluka je na vama. Koža se puno lakše čisti, ali ljudima koji vole sjediti s golim nogama, ona nije osobito draga. No uvijek je možete utopliti zgodnim prekrivačem i ukrasnim jastucima.

Tekst i foto: Lesnina XXXL

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice