Povežimo se

Bilje

Vrtlarski radovi u srpnju koje ne smijete zanemariti

Štetnici su česti u srpnju pa je važno redovito pregledavati biljke i poduzeti mjere za njihovu zaštitu.

Održavanje vrta u srpnju zahtjeva posebnu pažnju, kako bi biljke ostale zdrave i bujne. Ovaj mjesec nam donosi mnoge izazove ali uz pravilnu njegu ćete uživati u prekrasnom i produktivnom vrtu cijelo ljeto.

Vrući srpanjski dani znače da biljke trebaju dodatnu količinu vode. Zalijevajte vrt rano ujutro ili kasno navečer, kako biste smanjili isparavanje. Sakupljanje kišnice može biti koristan način za zalijevanje vrta tijekom sušnih razdoblja. Postavite spremnike za sakupljanje kišnice. Koristite vrtnu pumpu za sigurno i praktično navodnjavanje, a one mobilne su i praktične za upotrebu.

Redovito uklanjajte korov jer drugim biljkama uzima hranjive tvari i vodu koja je potrebna vašim biljkama. Korištenje malča oko biljaka može spriječiti rast korova ali i pomoći u zadržavanju vlage.

Orezivanje biljaka je važno za održavanje njihovog zdravlja. Uklanjanje ocvalih cvjetova potiče novi cvat a orezivanje grmova i živice pomaže da zadrže željeni oblik. Koristite škare za živicu za brz i učinkovit rad.

8 znakova koji otkrivaju da je vaša biljka bolesna – evo kako je spasiti

Biljke trebaju dodatne hranjive tvari tijekom ljeta kako bi nastavile cvjetati i rasti. Štetnici su česti u srpnju pa je važno redovito pregledavati biljke i poduzeti mjere za njihovu zaštitu. Redovito pregledajte biljke kako biste otkrili znakove bolesti na vrijeme. Brza reakcija može spriječiti širenje i sačuvati zdravlje vašeg vrta.

Redovita košnja trave je ključna tijekom srpnja

Tehnologija pametnog vrtlarenja donosi niz prednosti za moderne vrtlare. Robotske kosilice rade tiho, sigurno, nježno i naravno pametno. Redovnom se košnjom travnjak održava u savršenom obliku.

Iako je srpanj u punom jeku ljeta, razmislite o pripremi vrta za jesen

Planirajte sadnju biljaka koje cvjetaju u jesen. Postoji niz biljaka koje možete posijati u srpnju. Posebno su prikladne biljke kratkog vremenskog roka rasta kao što je začinsko bilje i salata.

Idealno je vrijeme za berbu i sušenje začinskog bilja. Mnoge biljke postižu vrhunac arome u srpnju.

Robotske kosilice – idealno rješenje za jednostavno i efikasno održavanje travnjaka

Vrt nije samo mjesto za rad i uzgoj biljaka, već i prostor za kreativnost i druženje. Kroz razne aktivnosti možete iskoristiti plodove svog vrta na jedinstvene načine. Izradite vijence od svježih cvjetova, priredite osvježivače zraka i ulje od bilja iz vašeg vrta, pripremite džemove i sirupe. Uključite i djecu u vrtne i kreativne radove. Izradite hotel za kukce, hranilice za životinje, životinje od češera i perja. Vrt nudi beskrajne mogućnosti za uživanje i povezivanje s prirodom. Uključite pametne uređaje i iskoristite svaki trenutak s obitelji i prijateljima.

Oglas

Bilje

10 sobnih biljaka koje će vaš dom ispuniti predivnim mirisima

Ispunite svoj dom umirujućim mirisima prirode

Za mnoge vrtlare sezonski mirisi mirisnog vanjskog cvijeća dovoljan su razlog da ulože trud u sadnju i održavanje vrta. Uz cvjetnice s ovog popisa, možete se okružiti prirodnim cvjetnim aromama – čak i u zatvorenom prostoru

Jessica Mercer iz Plant Addicts-a i Justin Hancock, hortikulturist iz Costa Farms-a, podijelili su svoje omiljene biljke koje su prikladne za unutarnje prostore i koje lijepo mirišu, od jasmina i gardenije do naranče i eukaliptusa – uz savjete o tome kako svaka biljka može uspijevati u vašem domu.

1. Voštani cvijet (Hoya)

Hoye dolaze u raznim bojama – bijeloj, ružičastoj, ljubičastoj i drugima – te s različitim oblicima listova. “Većina vrsta ili sorti proizvodi grozdove voštanih cvjetova u obliku zvijezde, koji mogu mirisati na čokoladu, citrus ili vaniliju!” kaže Hancock. “Može cvjetati povremeno tijekom cijele godine ako dobiva dovoljno svjetla.”

2. Anđeoska truba

Ovo južnoameričko drvo, Brugmansia x candida, dobilo je svoje uobičajeno ime po jako mirisnim cvjetovima u obliku trube, kaže Mercer. “Cvjetovi su najmirisniji u večernjim satima i mirišu slatko, s notama mošusa, limuna i jasmina,” dodaje. “Najbolje će rasti i cvjetati ako se tijekom ljeta drži vani.”

Kada vanjske temperature padnu ispod 15 °C, Mercer preporučuje unos biljke unutra. “Možete ju pustiti da miruje zimi i spremiti je u hladan, suh prostor ili je održavati kao sobnu biljku na toplom, sunčanom prozoru,” savjetuje ona.

3. Kalamondin ili Sobna naranča

Iako ovo drvo neće donijeti plodove osim ako ga ručno ne oprašite, i dalje možete uživati u njegovom citrusnom mirisu. “Kalamondin proizvodi sitne bijele cvjetove u obliku zvijezde, sa slatkim mirisom narančinog cvijeta,” kaže Mercer. “Smjestite ga na najsunčanije mjesto koje možete pronaći, a ljeti ga stavite vani za dodatnu dozu UV svjetla.”

3. Gardenija

Ikoničan miris cvjetova gardenije inspirirao je bezbrojne parfeme i mirise za dom. “Gardenije su poznate po tome da zahtijevaju mnogo pažnje, kako u zatvorenom, tako i na otvorenom,” kaže Mercer. “Njihova potreba za visokom vlagom i toplim temperaturama daje im reputaciju ‘dive’, ali raskošni cvjetovi vrijede tog truda.”

4. Begonije

“Većina begonija nije poznata po svom mirisu, ali postoje neke sorte koje imaju lagan, slatkast miris,” kaže Mercer. Čajna ruža je odličan primjer. “Begonija čajne ruže ima obilne svijetloružičaste cvjetove tijekom cijele godine,” dodaje. “Begonije vole visoku vlagu i najbolje cvjetaju pri razini vlage od oko 50 posto.”

5. Lovor

Ako više volite aromatičan miris od slatkog, odlučite se za zimzeleni lovor. “Lovor (Laurus nobilis) ima mirisno lišće koje miriše na balzam, bilje i citruse, posebno kada se trlja ili zgnječi”, kaže Mercer.

6. Pasiflora

Većina vrsta pasiflore nema aromu, kaže Hancock, ali sorta Vanilla Cream je iznimka. Bijeli cvjetovi koji mirišu na med cvjetaju tijekom cijele godine.

“Ostaje manja od mnogih drugih uobičajenih pasiflora, pa je lakše uživati ​​unutra budući da ne morate obaviti tonu rezidbe da biste je držali pod kontrolom”, kaže Hancock. “Cvjetovi se otvaraju ujutro i često zatvaraju između ručka i podneva, pa ako ga uzgajate, svakako ga držite na mjestu gdje ćete moći uživati ​​u mirisu.”

7. Arapski jasmin

Iako se obično uzgaja kao biljka na otvorenom, Hancock je vidio kako arapski jasmin uspješno cvjeta dok prezimljava u sunčanom uredu.

“Navika je malo nezgodna – nije baš vinova loza, ali je previše vitak da bi bio dobro odgojen grm, osim ako ga ne orezujete”, kaže on. “[Ali] cvjetovi su prekrasni: pupoljci poput bisera graciozno se otvaraju u čiste bijele cvjetove koji imaju slatki miris jasmina. (Ovo je jasmin koji se koristi za dodavanje mirisa zelenom čaju.) Postoje varijante s jednim i dva cvata na raspolaganju; prema mom osobnom iskustvu, tipovi s jednim cvjetanjem obično daju više cvjetova od dvostrukih.”

8. Pelargonije

Pelargonije dolaze u više od desetak sorti; tri Hancockova omiljena izbora su Atomic Snowflake, Chocolate Mint i Orange Fizz.

“Veliki, listovi [Atomic Snowflake] su mekani i prošarani s nepravilnim kremasto-bijelim rubovima. Kada se protrljaju, listovi imaju citrusni miris s cvjetnim tonovima“, kaže Hancock. “Čokoladna metvica još je jedan favorit—ima velike, nejasne listove s ljubičastom mrljom u sredini i miris mente s čokoladnim prizvucima. Orange Fizz, kao što mu ime govori, miriše poput boce narančine sode.”

9. Madagaskarski jasmin

“Lijepa cvjetajuća loza s čisto bijelim, voštanim cvjetovima u obliku zvijezde i debelim kožastim lišćem, zabavno ju je omotati oko stupa ili rešetke”, kaže Hancock. “Ako ima dovoljno svjetla, izbacuje grozdove tih mirisnih cvjetova – koji imaju umjereno jak cvjetni miris – od proljeća do jeseni.”

10. Eukaliptus

Zemljani miris eukaliptusa prirodna je nadopuna cvjetnijim mirisima ostalih cvjetova na ovom popisu. “Eukaliptus je zabavan jer pruža cjelogodišnji miris iz lišća”, kaže Hancock. “To je također arhitektonska biljka, sa svojim uspravnim rastom i srebrno-plavim zaobljenim listovima. Ako imate dovoljno svjetla – i strpljenja – možete je uzgojiti u obliku stabla.”

10 najpopularnijih sobnih biljaka na Instagramu

Nastavite čitati

Bilje

12 sobnih biljaka koje možete uzgajati u staklenkama

Uz malo truda, uzgoj biljaka u staklenkama može postati prekrasan dodatak vašem domu

Uzgajanje biljaka u staklenkama može biti zabavno i vizualno privlačno. Iako se ne preporučuje stavljanje biljaka u posude bez drenažnih rupa, uz pažljiv režim zalijevanja i pravu vrstu, mogli biste postići uspjeh. Evo nekoliko potencijalnih biljaka koje možete isprobati za ovaj eksperiment bez drenaže.

1. Sanseveria

Sanseveria je jedna od najjednostavnijih biljaka za održavanje. Ne zahtijeva često zalijevanje i dobro podnosi zaboravljanje. Idealna je za one koji nemaju “zelene prste” ili nemaju previše vremena za brigu o biljkama. Ove biljke mogu preživjeti u gotovo bilo kojoj posudi, pod uvjetom da ih ne prekomjerno zalijevate.

2. Zlatni puzavac

Ako želite zadržati svoj zlatni puzavac u staklenki, postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir. Iako nije zahtjevna biljka, kao i većina tropskih biljaka, najbolje se razvija u dosljedno vlažnom (ali ne mokrom!) tlu. Stavite staklenku na policu ili u knjižnicu, jer kada imaju priliku ponekad narastu i do 2,4 metra!

Ove sobne biljke godinama mogu rasti u vodi – zemlja im nije potrebna

3. Kalateja

Kalateje su idealna vrsta za uzgoj unutar kuće, obožavaju vlagu i najbolje uspijevaju u dosljedno vlažnom tlu, što ih čini još jednim potencijalnim izborom za sadnju u staklenkama.

4. Vriježasta kamenika

Ove jednostavne biljke, koje se ponekad nazivaju jagodnim begonijama, odlične su za početnike jer rijetko imaju problema s štetočinama ili bolestima. Osim toga, njihova sposobnost brze ekspanzije znači da ćete u vrlo kratkom vremenu moći imati zapanjujuću biljku u središtu pažnje.

5. Carska begonija

Prilagodljive i svestrane, carske begonije vrlo su tolerantne na širok spektar uvjeta, a njihova reputacija kao jednostavnih za uzgoj mogla bi im omogućiti da se suoče s izazovom života u staklenki, iako će se bolje snalaziti u plitkim staklenkama koje su pune krupnijeg, poroznog supstrata. Postavite je na mjesto koje dobiva filtriranu svjetlost i rotirajte je tjedno kako biste osigurali ravnomjeran rast.

6. Zebrasta afelandra 

U svom prirodnom staništu u Brazilu, Zebrasta afelandra (Aphelandra squarrosa) može narasti do 2m. Međutim, kao sobna biljka, neće doseći te visine i maksimalno će narasti do oko pola metra. Ali nemojte se razočarati jer njezina kompaktna veličina kao dijela vašeg doma još jedan je razlog zašto bi mogla biti dobro prilagođena životu u staklenkama.

7. Drvo žada

Drvo žada (Crassula ovata) može biti odličan izbor za uzgoj u staklenkama zahvaljujući svojoj otpornosti na zanemarivanje, sposobnosti da se nose s korijenjem koje je pretrpano, izdržljivosti, niskim zahtjevima za održavanje i sposobnosti da izdrže duže razdoblja bez vode. Većina sukulenata voli da ih se ostavi na miru i često su žrtve prekomjernog zalijevanja od strane svojih vlasnika. Drvo žada se koristi u otvorenim terarijima, bez problema se prilagođavajući nedostatku drenaže.

8. Gospin vlasak

Gospin vlasak dobro reagira na skučenije prostore, što ga čini pogodnim za staklenke bez drenažnih rupa. Ova biljka može rasti u različitim svjetlosnim uvjetima, od indirektnog svjetla do polusjene, što je čini svestranom opcijom za staklenke smještene u različitim dijelovima doma.

9. Ludesia

Zbog svoje sposobnosti podnošenja uvjeta bez drenaže, poput terarija, i činjenice da se obično smatraju jednim od najlakših orhideja za uzgoj, ove biljke bi mogle biti dobar izbor za sadnju u staklencima, pod uvjetom da ih ne zalijete previše i ne stvorite močvarne uvjet. Ludisia, poznata i kao orhideja dragulj, prilagođena je za rast u tlu, a ne na drveću, pa može podnijeti zadržavanje vlage. Preferiraju plitke posude, što ih čini odličnim izborom za niske staklenke ili čak staklene zdjele.

Znate li kada i kako presaditi orhideju? Pratite ove jednostavne korake

10. Anturij

Anturij bi mogao biti dobra biljka za uzgoj u staklenci zbog svoje sposobnosti da podnosi visoku vlagu i zahtjeva umjerenu njegu. Ove biljke vole vlažno tlo, što se lako može održavati u staklenci, gdje se zadržava vlaga. Osim toga, anturiji su prilično otporniji i mogu se prilagoditi različitim uvjetima svjetlosti, što ih čini pogodnima za unutarnje prostore. Uz pravilno zalijevanje i odgovarajuće uvjete, anturij može lijepo rasti u staklenci i pridonijeti dekoraciji doma svojom raskošnom, sjajnom folirom i cvjetovima.

11. Asplenium nidus

Ova prekrasna paprat voli visoku vlagu, što se lako može održavati u staklenci. Staklenke pomažu u zadržavanju vlage, stvarajući uvjete slične prirodnom staništu ove biljke. Asplenium nidus može uspjeti u uvjetima slabije svjetlosti, što je pogodna karakteristika za unutarnje prostore gdje staklenke često nalaze svoje mjesto.

12. Saracenija 

Saracenije mesožderke idealno su prilagođene za uzgoj u staklenci zbog svojih specifičnih potreba. Ove biljke preferiraju vodene i močvarne uvjete, što staklenka može lako osigurati. Njihovi plitki korijeni mogu se dobro smjestiti u staklenkama, a visoka razina vlage pomaže im u očuvanju zdravlja. Osim toga, Saracenije koriste vodu za privlačenje i hvatanje insekata, što dodatno poboljšava njihovu sposobnost preživljavanja u ovakvim uvjetima. Stoga, staklenka može biti savršeno okruženje za njihovo uspješno uzgajanje.

Nekoliko savjeta za uspješno sadnju biljaka koje možete uzgajati u staklenkama

Ove biljke nekoliko samo su neke koje možete uzgajati u staklenkama. Stavite kamenčiće ili šljunak na dno staklenke kako biste stvorili prostor za odvod viška vode, što može spriječiti truljenje korijena. Prilikom zalijevanja budite oprezni i izbjegavajte prekomjernu vlagu. Bolje je zalijevati manje i postepeno dodavati vodu ako je potrebno. Postavite staklenku na mjesto s filtriranom svjetlošću kako biste osigurali optimalne uvjete rasta za biljku.



Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice