Povežimo se

Interijeri

Ove pločice želimo! Ručna izrada i posebna glazura oduševljavaju ljepotom

Svaka od njih je unikat!

Suradnja mlade umjetnice Klasje Habjan i Iverpana rezultirala je predivnim ručno oslikanim pločicama koje čine mural izraženih boja. A izradila ih je jedna vrlo posebna portugalska tvornica.

Klasja Habjan mlada je ilustratorica, dizajnerica i suautorica predivnog murala u Iverpanovom Izlogu ideja koji osim što ukrašava prostor, predstavlja portugalsku tvornicu keramičkih pločica.

Direktor Iverpana, Mladen Jambrović ističe kako su pločice Viuva Lamego portugalske tvrtke posebne po tome što su jedne od rijetkih koje su praktički manufakturno izrađene:

“Izrađene su rukom, nisu industrijske, a posebne su po svojim glazurama. Rijetko ćete naći bilo gdje kod bilo kojeg proizvođača glazure koje imaju isti efekt kao njihove. Riječ je o tradiciji koja traje više od 170 godina i mnogi portugalski, a i svi drugi umjetnici i arhitekti poput Alvaro Siza Viera su veliki pobornici njihovih proizvoda. Kada smo otvarali izlog ideja u Draškovićevoj, ideja je bila da jedan zid napravimo u muralu.

Od brojnih umjetnika mi smo izabrali, odnosno zamolili Klasju i Zitu da se uključe u to i kad su prvi put došle ovdje nije bilo ničega, bili su u tijeku građevinski radovi. Međutim, dopala im se ideja i vrlo brzo su izašle sa 6, 7 prijedloga tog murala. Jedan smo odabrali, a taj vizual je otišao u Portugal, oni su predložili dimenzije pločica. Ispekli su boje zapravo koje su Klasja i Zita odlučile koristiti na ovome zidu. Kako boja ne izgleda isto nakon pečenja, oni su ispekli nekoliko primjera kako bismo postigli pravu boju. Kada su dame rekle da je to to, onda je napravljen mural. On je prvo složen u Portugalu i označen, svaka pločica ima svoje slovo i broj, tako da je naknadno postavljanje super jednostavno.”

Klasja Habjan, ilustratorica i dizajnerica imala je čast s Iverpanom ostvariti taj projekt, a primjer je koji prezentira i svatko se može javiti toj tvornici preko Iverpana i naručit custom pločice koje nisu printane.

“Ručno su aplicirane pa te teksture na drugi način zažive i stvarno je svaka unikat. Oni rade sve ručno, od procesa tih modula do biranja pločica do crtanja po njima, do pečenja i jako je inspirativno vidjet koliko strasti ulažu u svaki taj segment i tako prezentiraju svoju kulturu.”, navela je dizajnerica.

Ove su keramičke pločice limitirane samo u svojoj veličini, 30 puta 30 centimetara, dok ograničenja u dizajnu ne postoje. Sve što umjetnik zamisli, ručno se oslikava na pločice. Detalji im mogu dati i dubinu, a ne samo širinu i visinu. Ova mala tvrtka, Viuva Lamego, ne može se mjeriti s velikim korporacijama po brzini izrade i velikim količinama, ali su apsolutno nenadmašni kada je u pitanju prilagođavanje ideji umjetnika i prostoru, pojasnila je Habjan te dodala:

“Pa meni se sviđa da moji radovi, koji su obično sitni, zažive i na nekom drugom mediju i u nekom drugom formatu, a pločice ipak imaju naravno i utilitarnu stranu, tako da nekako se uklapa u život nekog drugog, neki drugi interijer i ima neku svoju priču, a opet je umjetnički rad koji ima i svoju nezavisnu stranu.”

Klasja ovoga ljeta odlazi u Portugal na rezidenciju gdje će usavršavati svoju vještinu oslikavanja keramičkih pločica.

“Sviđa mi se taj mali format pločice, svaka je za sebe i ono što smo komentirali, možda je jedna dovoljna da jedan zid učini posebnim. Takve pločice koje imaju neku malo grafiku, po meni odgovaraju u možda jednostavniji interijer, u okruženje pločica koje su možda iz te kolekcije samo bez aplikacije.”, zaključila je.

Oglas

Interijeri

Jennifer Garner otvorila vrata novouređene kuće – promišljeno dizajniran raj prkosi holivudskim stereotipima

Garner je prvi put sama donosila odluke o dizajnu

Smješten u sunčanim brežuljcima Los Angelesa, dom Jennifer Garner predstavlja vještu kombinaciju šarma seoske kuće i suvremene udobnosti, s naglaskom na zajedništvo, korisnost i jednostavan način života. Promišljeno dizajniran raj prkosi holivudskim stereotipima – baš kao i sama Garner, koja osim glumačkog rada, služi kao članica odbora organizacije Save the Children i suosnivačica kompanije Once Upon a Farm, koja proizvodi organske, svježe obroke i grickalice za bebe i djecu.

Kuća iz snova

“Shvatila sam da ću se morati odseliti iz scenarija kuće iz snova,” kaže Jennifer.

“Tražila sam i tražila kuću u koju bih se mogla preseliti, ali mi je trebala privatnost, a svaka kuća koja je imala privatnost bila je previše raskošna za moj ukus.” Ovaj izazov ju je naveo da razmisli o tome da sama izgradi nešto od nule. “Bila sam frustrirana, ali naposljetku sam rekla, U redu, mislim da ću morati graditi i pronašla sam ovu parcelu.” Zatim je angažirala bračni par, arhitekta i dizajnericu interijera, Stevea i Brooke Giannetti, koji sada žive u Tennesseeju, a s kojima je već surađivala na prijašnjim projektima. (Dizajnerica Laura Putnam također je surađivala na projektu.)

Ovaj projekt, međutim, predstavljao je značajnu osobnu prekretnicu za Garner: prvi put je sama donosila odluke o dizajnu. Kao majka troje djece, “željela je novi, topao obiteljski dom,” prisjeća se Steve. Arhitekt je crpio inspiraciju iz Garnerinih uspomena na djetinjstvo u Zapadnoj Virginiji. “Imao sam ideju stvoriti nešto što izgleda kao seoska kuća i štala,” kaže Steve. “Htjeli smo prirodno drvo, udobnost – kuću koja pruža topao zagrljaj jer je ona tako divna osoba.”

Rezultat je rezidencija koja odbacuje grandioznost u korist suptilne elegancije — dom koji, iako impresivan, uvijek izražava divljenje prema veličanstvenosti prirode. Okružena šumama i voćnjacima, dizajn odaje počast prirodi na svakom koraku, bilo kroz umjetnost, tekstile ili arhitekturu.

Nježni oblici i zakrivljene linije

Proces dizajniranja interijera bio je usmjeren na stvaranje mirne, neutralne palete s naglaskom na prirodne teksture. “Jen voli vintage komade,” kaže Brooke, koja je za blagovaonicu nabavila francuski stol iz 1850-ih, kao i ukrasne predmete iz sredine 20. stoljeća od švedskih i danskih dizajnera. “Također ima nešto pomalo razigrano u njoj. Voli nježne oblike, zakrivljene linije. Ova kuća je na neki način verzija Jenine osobnosti.”

Jedan od najugodnijih prostora je kuhinja, koja uključuje radne ploče od poliranog mramora i sapunice, zaobljene stolice za doručak presvučene mohairom i kamin.

Granit više nije najpopularnija radna ploča za kuhinje – evo koja je

“Ona voli mekane i udobne stvari,” kaže Steve o svojoj klijentici. “Ne pokušava biti napadna ili koristiti jarke boje ili nešto slično. Postoji neka prirodna tišina u stvarima koje voli.”

Garner je također željela stvoriti prostore koji podržavaju stvaranje uspomena. “Imala je različite ideje o tome što je važno za njezinu obitelj i kako je zamišljala korištenje tih prostorija,” objašnjava Brooke. To je dovelo do posebnih detalja poput udobne plave radne sobe i kutka za čitanje na katu, s vitražnim prozorima. Prozorima, koje je izradio umjetnik Reed Bradley, nadahnule su ilustracije njegove majke, Marle Frazee, iz dječje knjige All the World, omiljene u obitelji. Djelo prikazuje sove koje predstavljaju Garnerinu djecu i njihovog psa, Birdie.

Okućnica

Vanjski prostori, dizajnirani u suradnji s krajobraznom dizajnericom Christine London, zamišljeni su kao često korišteni. Vrt s kuhinjskim biljem osigurava svježe voće i povrće, dok su bazen i prostor s ognjištem idealni za druženja i opušteno zabavljanje gostiju. Imati vlastito voće i povrće tik uz kuću podsjeća Garner na dom iz djetinjstva. Prisjećajući se svog odrastanja u Zapadnoj Virginiji, kaže: “Vrlo rano se sjećam kako mi je mama govorila da, ako nešto ubereš izravno s trsa, mnogo je vjerojatnije da će ti se svidjeti. Kao da možeš okusiti sunčevu svjetlost.”

Budući da Garner zaista živi u svom domu, Steve i Brooke znali su da će se prostor s vremenom nastaviti razvijati. “Mislim da domovi nikada nisu potpuno završeni,” kaže Brooke. “Ovo je samo jedan trenutak u njihovom životu. Kako obitelj raste i kako njezina djeca postaju starija, dodat će slojeve i mijenjati stvari.” Ipak, za sada, Garner zadovoljno kaže: “Sretna sam što imam osjećaj da stvarno dobro koristimo prostor i da su djeca svugdje po kući. Jednako su ugodni dok sjede u dnevnoj sobi kao i kad rade domaću zadaću u blagovaonici. A to je san, zar ne?”

@archdigest

Join @Jen Garner as she gives us a tour of her oh so cozy home

♬ original sound – Architectural Digest

Naslovna fotografija: screenshot Architectual Digest

Nastavite čitati

Interijeri

Feng Shui u spavaćoj sobi: Gdje postaviti krevet, ogledalo ili biljke?

Koristite prirodne materijale, meko osvjetljenje i dobro postavljena zrcala kako biste poboljšali mirnoću i kvalitetu sna

Imate li problema s postizanjem dobrog sna? Pokušali ste s čajevima, rasporedima i čak prilagođavanjem temperature u sobi, ali jeste li razmotrili raspored prostorije i Feng Shui principe?

Feng Shui je filozofija temeljena na drevnom kineskom sustavu prirodnih zakona, koji bi trebali upravljati prostornim rasporedom i orijentacijom namještaja i dekoracije u odnosu na tok energije (Chi). Riječ ‘feng’ na kineskom znači vjetar, a riječ ‘shui’ voda. Zajedno, oni simboliziraju tok života kojemu bi svatko trebao težiti u svom domu koristeći unutarnji dizajn kako bi postigao ravnotežu i sreću.

1. Postavite svoj krevet centralno

Za pozitivnu energiju u Feng Shuiju, vaš krevet treba biti postavljen centralno u sobi uz zid, ali ne potpuno priljubljen uz njega, kako bi energija mogla slobodno teći oko njega. Ovo je temeljni Feng Shui koncept nazvan “zapovjedna pozicija”, koji se odnosi na postavljanje predmeta tako da budu okrenuti prema ulaznim vratima, ali ne u liniji s njima. Najbolja Feng Shui pozicija kreveta je dijagonalno od vrata, tako da ih možete vidjeti, ali ne gledate izravno prema njima.

2. Spavajte s glavom okrenutom prema jugu

Feng Shui se ne odnosi samo na raspored prostorije, već također uzima u obzir vašu poziciju spavanja i smjer. Prema njegovim principima, trebali biste spavati s glavom okrenutom prema jugu. To je u skladu s tradicionalnom kineskom praksom koja je pod utjecajem južnih vjetrova.

3. Razmislite o većem krevetu i madracu

Feng Shui se temelji na interakciji ljudi i okoliša u kojem provode vrijeme. Budući da je veliki dio toga vezan uz mjesto gdje spavamo, odabir većeg kreveta omogućuje nam maksimalan prostor za opuštanje. Ako imate dovoljno prostora, odlučite se za krevet veličine king size ili luksuzno prostrani super king krevet.

Mislite da je vašem madracu “istekao rok”? Postavite si ova pitanja kada razmišljate o kupnji novog

4. Postavite noćne ormariće s obje strane kreveta

Ravnoteža i simetrija su važne za dobar raspored prostorije prema Feng Shuiju. Jednostavan način da to postignete je postavljanje noćnih ormarića. Postavite jedan s obje strane kreveta, i vaša spavaća soba počet će djelovati skladnije, omogućujući vam postizanje bolje Chi energije. Postavite biljku na svaki ormarić i dodatno ćete maksimizirati prirodnu esenciju Feng Shuija u svojoj spavaćoj sobi.

5. Postavite ogledala izvan vidokruga kreveta

Iako su ogledala odlična za povećavanje malih prostorija, postavljanje ogledala može biti izazovno kad primjenjujete Feng Shui u spavaćoj sobi. Najvažnije je osigurati da ogledala nisu u liniji s krevetom, jer bi to moglo unijeti više ometajućih elemenata u vaš vidokrug. To ne znači da su ogledala nepoželjna za sobu s visokom razinom Chi energije. Pokušajte se pobrinuti da se iz kreveta ne vidite u ogledalu te da ono ne bude okrenuto prema vratima – viši položaj ogledala može pomoći u postizanju dobre ravnoteže.

Dobra ideja je postaviti ih nasuprot prozoru. Time ćete maksimizirati količinu svjetlosti u prostoriji bez ometanja dok se pokušavate opustiti u krevetu.

6. Pustite prirodno svjetlo i protok zraka

Priroda je ključna komponenta Feng Shui spavaće sobe, a jednostavan način da uključite prirodni svijet je kroz prozore. Kroz podesive rolete ili zavjese, držite ih otvorenima tijekom dana kako biste pustili dnevno svjetlo. Otvaranjem prozora ili ostavljanjem malog otvora omogućit ćete protok zraka kroz sobu, održavajući je svježom i čistom, što doprinosi boljem snu.

7. Koristite biljke u spavaćoj sobi za svježu energiju

Kako biste dodatno unijeli prirodu i svježu energiju, upotrijebite male sobne biljke koje će unijeti životnu energiju i privući sreću. Biljke u spavaćoj sobi donose mnoge koristi, od opuštanja do pročišćavanja zraka i poboljšanja kvalitete sna. Najbolja biljka za Feng Shui je biljka žada jer simbolizira bogatstvo, prosperitet i prijateljstvo.

8. Koristite prirodnu posteljinu i ekološke materijale

Još jedan način da unesete prirodne elemente u svoju spavaću sobu je korištenje prirodne posteljine. Potražite prirodne madrace od bambusa ili pamuka kako biste smanjili količinu sintetičkih materijala u svom prostoru za spavanje. Oni ne samo da poboljšavaju razinu Feng Shuija u vašoj sobi, već su i idealni za regulaciju temperature jer prirodni materijali bolje upijaju vlagu od sintetičkih.

Koliko često trebate prati posteljinu? Odgovor će vas iznenaditi

9. Ograničite elektroničke uređaje i ekrane

Plava svjetlost jedan je od najgorih čimbenika koji ometaju san. No kada je riječ o stvaranju ispravne razine jina i janga u vašoj spavaćoj sobi, to ide dalje od činjenice da tehnologija ometa naše cirkadijalne ritmove. Budući da se Feng Shui temelji na prirodnom svijetu, sve tehnološko ili umjetno može smanjiti razinu Chi energije u našem okolišu i tako početi ometati naš san i opuštanje.

10. Odaberite umirujuće, prigušene boje

Opuštanje u snu najbolje se postiže kada ništa u dizajnu spavaće sobe ne iskače ili ne privlači previše pažnje. Da biste postigli ovaj osjećaj ravnoteže, koji je također ključni dio Feng Shuija, odaberite prigušene i umirujuće boje i uzorke. Pastelni tonovi ovdje su odlični. Umirujuće nijanse plave, ružičaste i zelene boje izvrsno djeluju na stvaranje skladne spavaće sobe bez ometanja.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice