Povežimo se

Bilje

6 rijetkih i jedinstvenih biljaka koje će uljepšati svaki prostor

Otkrijte šest najrjeđih cvjetova na svijetu koje možete uzgajati kod kuće i pretvorite svoj prostor u cvjetni raj!

Unošenje prirode u zatvoreni prostor dodavanjem sobnih biljaka izvrstan je način za poboljšanje mira i estetske privlačnosti vašeg unutarnjeg prostora. Ako želite dodati egzotičan dodir svom domu, možda biste trebali razmisliti o uzgoju rijetkih cvjetova. Ne samo da su vizualno očaravajući, mnogi od njih također ispuštaju prekrasne mirise.

1. Crni šišmišev cvijet (Tacca chantrieri)

Crni šišmišev cvijet (Tacca chantrieri) je bizaran dodatak koji će uistinu učiniti vaš prostor jedinstvenim.

Pripremite se za očaranost jednim od najrjeđih cvjetova na Zemlji, koji izgleda vrlo slično letećem šišmišu! Ovo je egzotičan cvijet koji razvija duge i tanke stabljike koje izgledaju poput brkova koji se protežu iz središta cvijeta. Ova jedinstvena biljka je autohtona za jugoistočnu Aziju i zahtijeva:

  • Četiri do šest sati indirektnog sunčevog svjetla dnevno
  • Vrlo bogato i dobro drenirano tlo
  • 2,5 do 5 cm vode tjedno, uz svakodnevno prskanje
  • Temperature između 21 i 27 Celzijevih stupnjeva
  • Crni šišarkin cvijet voli visoku vlažnost okoliša, između 60 i 80 posto. Kako bi se održala prikladna razina vlage u zatvorenom prostoru, razmislite o postavljanju ovlaživača zraka ili stavite posudu s vodom blizu biljke.

Ovaj rijetki cvijet će svojom jedinstvenom pojavom zasigurno privući pažnju i dodati egzotičan ukras vašem domu.

5 tropskih biljaka koje će pretvorit svaki prostor u zelenu oazu

2. Kraljica noći (Epiphyllum oxypetalum)

Sljedeći na listi najrjeđih cvjetova koje možete uzgajati u zatvorenom prostoru je Kraljica noći! Ovaj cvijet, autohton za Srednju i Južnu Ameriku, smatra se rijetkim zbog svojih jedinstvenih karakteristika cvjetanja. Kraljica noći cvjeta samo jednom godišnje, obično usred noći, i to u lipnju ili srpnju. Njegovi veliki, bijeli cvjetovi traju samo nekoliko sati, a ispuštaju prekrasan miris koji kombinira arome citrusa, vanilije i jasmina. Za uzgoj ovog cvijeta, pružite mu:

  • Četiri do šest sati indirektnog sunčevog svjetla dnevno
  • Dobro drenirano i humusno tlo
  • 2,5 cm vode svaka jedan do dva tjedna
  • Temperatura između 10 i 32 Celzijevih stupnjeva

Kraljica noći cvjeta samo noću zbog stanja poznatog kao “sindrom oprašivanja“. Ovo evolucijsko stanje čini da ovaj cvijet cvjeta u isto vrijeme kada su šišmiši, njegovi glavni oprašivači, aktivni u divljini.

3. Plumerija (Plumeria spp.)

Pulmerije su jedni od najljepših cvjetova koje možete dodati svom životnom prostoru! Autohtoni su za Karibe, kao i dijelove Srednje i Južne Amerike, ovi rijetki cvjetovi dolaze u različitim bojama, uključujući bijelu, žutu, rozu i crvenu, i imaju voćne, slatke mirise. Ako uzgajate ove cvjetove u zatvorenom prostoru, pružite im:

  • Najmanje šest sati direktnog sunčevog svjetla dnevno
  • Dobro drenirano i pjeskovito tlo
  • Oko 3 cm vode svakih sedam do deset dana
  • Temperatura između 18 i 27 Celzijevih stupnjeva

Pulmerije se tradicionalno koriste na Havajima za izradu cvjetnih ogrlica zvanih leis!

A closeup shot of a beautiful yellow Frangipani flower in nature

4. Plameni ljiljan (Gloriosa superba)

Plameni ljiljan je rijedak i egzotičan cvijet s vibrantnim crvenim i žutim laticama koje se dramatično uvijaju, tako da izgledaju poput plamena! Ovaj cvijet je autohton za Južnu Afriku i Aziju te je također nacionalni cvijet Zimbabvea. Za uzgoj plamenih ljiljana, važno je imati na umu da im je potrebno:

  • Šest sati direktnog sunčevog svjetla dnevno
  • Bogato i dobro drenirano tlo
  • Otprilike 2,5 cm vode jednom do dva puta tjedno
  • Temperatura između 15 i 21 Celzijevih stupnjeva

Plameni ljiljani su otrovni i mogu biti čak smrtonosni za ljude i kućne ljubimce ako se progutaju, zbog spoja nazvanog alkaloid kolhicin!

5. Darwinove papuče (Calceolaria uniflora)

Darwinove papuče (Calceolaria uniflora) su rijedak i neobičan cvijet s karakterističnim oblikom koji podsjeća na papuče ili male torbice. Ovaj cvijet je autohton za područja južne Južne Amerike, uključujući Patagoniju. Njegove živopisne boje, koje obično uključuju kombinaciju žute, narančaste i bijele, čine ga izuzetno atraktivnim dodatkom svakoj zbirci sobnih biljaka. Da biste uzgojili Darwinove papuče, slijedite ove smjernice:

  • Sunčeva svjetlost: Najmanje četiri do šest sati indirektnog sunčevog svjetla dnevno.
  • Tlo: Dobro drenirano i bogato organskim tvarima.
  • Zalijevanje: Oko 2,5 cm vode tjedno, pazeći da tlo ostane vlažno, ali ne previše mokro.
  • Temperatura: Umjerene temperature između 10 i 21 Celzijevih stupnjeva

Darwinove papuče nisu samo neobičan i šarmantan dodatak vašem domu, već i zanimljiv izazov za svakog ljubitelja biljaka.

6. Čokoladni cosmos (Cosmos atrosanguineus)

Kao što ime sugerira, cvjetovi čokoladnog kosmosa ispuštaju bogat miris čokolade koji podsjeća na dekadentni desert! Ovi rijetki cvjetovi autohtoni su za Meksiko i imaju duboke bordo latice s baršunastom teksturom. Za uzgoj ovih cvjetova u zatvorenom prostoru, osigurajte im:

  • Mjesto blizu prozora koje prima najmanje šest sati direktnog sunčevog svjetla dnevno
  • Dobro drenirano i plodno tlo
  • 2,5 cm vode tjedno
  • Temperatura oko 15 do 27 Celzijevih stupnjeva

Cvjetovi čokoladnog cosmosa osjetljivi su na hladne temperature ispod 10 Celzijevih stupnjeva. Pazite da ih držite na mjestu zaštićenom od hladnih propuha ili naglih noćnih padova temperature!

Sobne biljke koje je teško uzgojiti

Bilje

Savjeti za jesensku sadnju maćuhica

Maćuhice cvjetaju tijekom proljeća i jeseni kada su noći hladne, a dani topli. Ako ste među onima sretnicima koji uživaju u blagim južnim zimama, možete uživati u bojama maćuhica posađenih na jesen tijekom cijele zime – čak ih ni mraz i lagano smrzavanje ne zaustavljaju

Idealne za jesenske vrtove, maćuhice nude šareni prikaz gotovo šest mjeseci. U jesen kada su posađene, tijekom zime za vrijeme sunčanih dana, i ponovno u proljeće! S toliko boja za uživanje na različite načine, jesenske i zimske maćuhice trebale bi biti neizostavan dio svakog vrta. Ove biljke donijeti će radost u vrt čak i tijekom hladnih, sumornih mjeseci.

Posadite maćuhice u listopadu kako biste uživali u njihovoj ljepoti tijekom jeseni i zime.

Vrijeme je za sadnju lukovica tulipana – pratite ove jednostavne korake

Sadnja maćuhica

Priprema: Odaberite mjesto za sadnju koje ima dobru drenažu i unesite 10-15 cm bogate organske materije. Maćuhice vole rahlo, plodno tlo. Idealno je tlo s pH vrijednošću od 5,5 do 6,0.

Sadnja: Pazite da ne sadite preduboko jer biljke mogu uvenuti, istrunuti, a korijenje se ugušiti. Iskopajte rupu malo veću od korijenove kugle maćuhice. Postavite biljku u rupu i nježno popunite tlo oko nje. Dobro pritisnite kako bi biljka bila stabilna.

Održavanje: Nakon sadnje, malčirajte i temeljito zalijte cvjetnjak. Provjeravajte biljke u prva tri tjedna nakon sadnje ili dok ne započne novi rast, kako biste osigurali odgovarajuću vlažnost potrebnu za zdrav rast. Kako ove biljke zahtijevaju vrlo malo njege, daljnje održavanje obično nije potrebno da bi dosegle svoj puni potencijal.

Maćuhice su otporne na hladnoću, ali ako očekujete izuzetno hladne noći, možete ih prekriti i plastičnim tunelom kako biste ih zaštitili

Maćuhice – šarolike biljke otporne na hladnoću

Gdje saditi maćuhice

Maćuhice su izuzetno svestrane i mogu se koristiti za ukrašavanje različitih dijelova vašeg vrta ili krajolika. Evo nekoliko ideja za sadnju:

  • Uz staze i zidove: Dodajte nježni niz maćuhica jedne boje ili masu miješanih boja kako biste uljepšali rub, ispod stabla ili uz ogradu, stazu, terasu ili zid.
  • Vrtne gredice: Pokušajte posaditi pojedinačne biljke u gredice oko trajnica i grmlja koji su završili s cvjetanjem kako biste uljepšali inače sumorni dio krajolika i sakrili stariji, uveli rast.
  • Kontejneri: Maćuhice također uspijevaju u posudama postavljenim na terasu ili dvorište, ili pored ulaza u vaš dom kako bi goste dočekale veselim bojama.
  • Viseće košare: Pokušajte s maćuhicama u visećim košarama, koje možete čak unijeti unutra kako biste ih uživali kad je vrijeme prehladno za vrtlarstvo na otvorenom.
  • Kao poklon: Mala posuda s jesenskim maćuhicama također može biti odličan dar za zimske praznike, rođendane ili samo za uljepšavanje dana nekome tko treba dodir boje u svom životu.

Savjeti kako njegovati krizanteme da cvjetaju tijekom cijele jeseni

Nastavite čitati

Bilje

5 sobnih biljaka koje su dobre za vaše zdravlje – provjerite imate li ih

Ove sobne biljke pročišćavaju zrak i donose svježinu prirode ravno u vaš dom

Udisanje svježeg i čistog zraka u pluća ima izravnu povezanost sa smanjenjem stresa i anksioznosti, a to je zbog toga što kisik povećava razinu serotonina (neurotransmitera za sreću), što dovodi do većih osjećaja mira i sreće.

Određene sobne biljke poznate su po tome što čiste i filtriraju zrak od toksičnih kemikalija poput benzena, formaldehida i amonijaka, prema NASA-inom izvješću o čistom zraku.

1. Mirni ljiljan

Osim što jedroliki bijeli cvjetovi pomažu u stvaranju opuštajućeg, mirnog prostora, Mirni ljiljan ili Spatifilum ima najizraženija svojstva za pročišćavanje zraka. On je zapravo po NASA-i najučinkovitiji pročišćivač zraka.

Spatifilum je još jedna sjajna biljka za uklanjanje štetnog benzena i formaldehida, koji mogu biti ispušteni iz jakih sredstava za čišćenje i raznih drugih izvora.

Ova biljka je jedna od rijetkih koja može cvjetati u zatvorenom prostoru, pa je ne samo funkcionalna već i prekrasna.

2. Krizanteme

Ove biljke su izvrsne jer nisu samo pune živih boja, već su i vrlo jeftine.

Krizanteme uklanjaju benzen, formaldehid, a također filtriraju amonijak i ksilene, čineći ih odličnim borcima za čist zrak u zatvorenom prostoru!

3. Engleski bršljan

Prema NASA-inim znanstvenicima, engleski bršljan proglašen je najboljom biljkom za filtriranje zraka jer je najefikasniji u apsorpciji formaldehida.

Također, vrlo je jednostavan za uzgoj i prilagodljiv uvjetima, što ga čini izdržljivom biljkom.

Ovo je odlična biljka koju možete objesiti iznad police s knjigama ili na rub prozora zbog zanimljivog načina na koji raste i visi, dodajući moderan izgled vašem domu.

4. Sanseverija

Zmijska biljka je zapravo jedna od naših omiljenih sobnih biljaka.

Zmijska biljka je posebno savršena za spavaću sobu jer ne samo da uklanja benzen i formaldehid, već apsorbira ugljikov dioksid i tijekom noći oslobađa svježi kisik.

Sanseveria: zmijska biljka koja trpi zanemarivanje

5. Aloe vera

Zadnja biljka na ovom popisu za čišćenje zraka u domu je Aloe vera. Ova biljka postala je poznata po ulju i ljekovitim svojstvima za kožu, no kao sobna biljka također ima sjajne karakteristike.

Uklanja visoke razine formaldehida iz zraka, a kada količina štetnih kemikalija u zraku postane prevelika, listovi biljke prikazat će smeđe mrlje, upozoravajući vas na visoke razine kemikalija u vašem domu.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice