Povežimo se

Lifestyle

Ovih pet stvari nikad nemojte baciti u odvod

Ako vam popravci u kući nisu najdraži oblik posla, pridržavajte se ovih savjeta

Ako čistite kuhinju ili možda bojom osvježavate zidove, lako je pomisliti kako i tekuće stvari i ostatke hrane možete baciti u odvod. Neke supstance ipak mogu djelovati tako da će uništiti cijevi, pa je važno održavati ih čistim i izbjegavati u njih bacanje svega što vam je pri ruci – posebno ako niste planirali dodatne troškove i popravke.

Znamo svi da se ostaci skuhane kave, ulje i masnoće nikada ne bi trebale bacati u odvod, ali postoje i iznenađujuće stvari koje vam možda nisu pale na pamet. Evo na što upozoravaju stručnjaci;

1. Boja

Stručnjak za popravke cijevi Kyle Leman navodi kako boja u sebi sadrži štetne kemikalije koje mogu korodirati cijevi koje se tada moraju mijenjati.

Bacanje boje u odvod može i kontaminirati izvor vode uz to što će oštetiti cijevi. Najpametnije je pročitati deklaraciju na proizvodu na kojoj će stajati savjet kako i gdje baciti višak boje.

2. Namirnice koje su bogate vlaknima

Ostatatke namirnica bogate vlaknima, kao što su i krumpir i tjestenina, nikada se ne smiju bacati u odvod jer mogu zaštopati cijevi. Možete nabaviti mrežicu koja se stavlja na rupu za odvod kako bi se višak otpada zadržao na njemu, što možete u konačnici lako ukloniti.

Povremeno spremite svijeće, traperice i jastučnicu u zamrzivač – provjerite zašto

Krumpir, riža, tjestenina su samo neke od namirnica koje se u vodi šire i stvara se supstanca nalik na ljepilo koja će sigurno smetati protoku vode kroz cijevi. Kora s voća i povrća se također može zalijepiti na cijevi. Na vama je samo da pripazite i uklonite otpatke prije nego dođu do cijevi.

3. Sredstva za čišćenje

Iako se čini logično, sredstva za čišćenje predmeta po kući nemojte nikada izlijevati u odvod jer njihov sadržaj lako može oštetiti cijevi ali isto tako i okoliš. kako većina njih sadrži korozivne kemikalije, odlažite ih na za to predviđena mjesta.

4. Naljepnice s proizvoda

Iako se radi o malim naljepnicama koje se mogu nalaziti na banani ili avokadu, one se lako lijepe za stijenke cijevi i tamo ostaju, a samim time mogu i onemogućiti prolaz vodi. Naljepnice skinite i bacite u smeće. Osim što se mogu zalijepiti na cijevi, mogu i završiti na filteru za vodu.

Koliko često treba čistiti filter perilice posuđa? Evo kako to napraviti, jednostavno i učinkovito

5. Ljuska od jajeta

Ljuska od jajeta se neće brzo razgraditi i može se nakupljati u cijevi i sprečavati protok vode. Osim toga se mogu i lijepiti na cijevi što će kroz vrijeme uzrokovati nakupljanje otpada i vama stvoriti dodatne probleme.

Jasno je – ljuske od jaja bacajte u smeće a ne u odvod, a mogu vam poslužiti i kao dio komposta za vaše bilje.

Lifestyle

Muči vas neugodan miris vode iz slavine? Otkrivamo najčešće uzroke i jednostavna rješenja

Malo što je odbojnije od uzimanja gutljaja vode ili pranja posuđa, a pritom nailaska na neugodan miris

Budući da koristimo vodu za kuhanje, čišćenje, piće i kupanje, mudro je zabrinuti se ako voda u vašem domu ima neugodan miris. Ovisno o izvoru mirisa, konzumacija te vode može biti bezopasna ili ozbiljna prijetnja zdravlju.

Smanjite mogući uzrok problema provjeravajući hladnu i toplu vodu na svakoj slavini u kući. Ako se problem javlja na svim slavinama, glavni vodovod je vjerojatno izvor problema. Ako se javlja samo kod tople vode, problem je obično u bojleru, ali ako je miris primjetan samo na određenim slavinama, problem može biti u obližnjoj vodovodnoj instalaciji. Također, identificiranje specifičnog mirisa može pomoći u određivanju što uzrokuje problem. Koristite ovaj vodič za više informacija i odgovor na pitanje: Zašto moja voda smrdi?

1. Zašto moja voda ima miris klora?

Klor je često prisutan u javnim vodovodima na razini od oko 0,2 do 2,0 dijelova na milijun (ppm), no u nekim slučajevima, razina klora može doseći i do 5 ppm, što može uzrokovati blagi miris klora. Obično se miris prirodno smanjuje nakon nekoliko minuta kada je voda izložena zraku, ali vrijedi kontaktirati vodovodnu službu kako biste provjerili lokalne razine klora.

Klor prisutan u vodi može reagirati s organskim materijalom koji se nakuplja unutar cijevi vodovodnog sustava. Ako miris ne nestane nakon izlaganja vode zraku, kontaktirajte lokalnu vodovodnu službu. Ako imate sustav bunara, trebate angažirati profesionalca da ispere vodovod.

2. Miris trulih jaja

Miris sumpora ili trulih jaja čest je u vodovodnim sustavima. Ovaj miris obično se javlja kada dođe do povećanog bakterijskog rasta u odvodu, bojleru ili bunaru. Tijekom vremena, organska tvar može se nakupiti u odvodima, što postaje idealno mjesto za razvoj bakterija. Slično tome, ako je bojler isključen ili postavljen na nisku temperaturu duže vrijeme, bakterije mogu napredovati u mlakoj vodi.

Dezinfekcija i ispiranje odvoda mogu eliminirati miris trulih jaja, ali ako je problem u bojleru, možda ćete morati zamijeniti anodu i ispustiti te isprati spremnik. Ako miris dolazi i iz tople i hladne vode, izvor problema vjerojatno je bunar.

Ovih pet stvari nikad nemojte baciti u odvod
Kontaminacija bunara ozbiljan je problem koji može biti uzrokovan poljoprivrednim otjecanjem, curenjem septičkog sustava ili nekontroliranim bakterijskim rastom u tom području. Kontaktirajte stručnjaka kako biste pronašli izvor kontaminacije, popravili curenje i šokirali bunar kloriranjem kako biste uklonili preostale bakterije. Ako ste na javnom vodovodu, a miris dolazi i iz tople i hladne vode, odmah kontaktirajte vodovodnu službu ili odjel za javno zdravstvo.

3. Zašto moja voda smrdi po kanalizaciji?

Miris kanalizacije oko sudopera često je uzrokovan trulećim organskim materijalom u odvodu. Dobra vijest je da voda nije kontaminirana. Međutim, miris će se zadržati dok se problem ne riješi. Da biste uklonili truleći organski materijal, ulijte pola šalice sode bikarbone u odvod i ulijte pola šalice octa. Ostavite da kemijska reakcija djeluje oko 15 minuta, a zatim isperite odvod vrućom vodom.

Neugodnog mirisa iz odvoda možete se riješiti ovim jednostavnim trikom

Ako miris kanalizacije dolazi iz slavine, a ne samo iz sudopera, to može značiti da se truleći organski materijal nalazi u spremniku pod tlakom bunara. Redovito čišćenje i održavanje spremnika pod tlakom nužno je kako bi se spriječio ili uklonio ovaj problem. Ispustite, isperite i očistite spremnik pod tlakom kako biste uklonili nakupljeni truleći materijal, i razmislite o dezinfekciji bunara klorom.

4. Metalni miris ( ili okus )

Postoji nekoliko razloga zašto vaša voda može mirisati ili čak imati okus po metalu. Najčešći uzrok je propadanje metalnih cijevi u domu. To se obično događa s godinama, kada cijevi počnu otpuštati mangan, cink, željezo ili bakar u vodu. Zamjena cijevi može riješiti ovaj problem, ali pristupačnija opcija je ugradnja reverzne osmoze ili omekšivača vode.

Voda iz bunara ili javnog vodovoda može sadržavati visoke razine raznih metala i minerala, uključujući željezo, bakar, olovo, mangan i cink. Ova visoka koncentracija minerala može uzrokovati da voda miriše na metal, ali rješenje je jednostavno – ugradnja filtera za vodu ili omekšivača vode. Čak i mali omekšivač na slavini u kuhinji može napraviti značajnu razliku.

Voda s mirisom i okusom metala također može biti posljedica niske pH vrijednosti. Općenito, što je niži pH, to je voda metalnijeg okusa. Ovaj problem možete riješiti postavljanjem filtera s remineralizacijom na slavini u kuhinji, koji će blago povisiti pH vode.

5. Zašto moja voda ima miris ribe?

Barij ili kadmij u vodi mogu uzrokovati riblji miris. Barij je uobičajen metal koji se nalazi u mineralnim rudama. Ovaj metal može prodrijeti u bunarski sustav ili glavne cijevi za opskrbu vodom, uzrokujući riblji miris. Slično tome, kadmij može prodrijeti u vodovodni sustav iz industrijskog otpada ili zagađenja gnojivom, dajući vodi riblji miris. Ugradnja sustava za filtraciju reverznom osmozom može riješiti ovaj problem i ukloniti riblji miris.

Kada voda sadrži visoku razinu amonijaka, amonijak može reagirati s niskim razinama klora, stvarajući spoj poznat kao kloramin. Najbolji način za tretiranje visoke razine amonijaka i filtriranje kloramina je sustav za obradu vode, poput filtera s reverznom osmozom ili filtracijskog sustava s granuliranim aktivnim ugljenom (GAC).

Kontaminacija algama može se dogoditi kada jezerima ili rezervoarima tijekom toplijih mjeseci dođe do cvjetanja algi. Ova kontaminacija daje vodi pljesniv miris, ali također može proizvesti riblji miris. Ako koristite bunarski sustav, bunar je potrebno dezinficirati, a ako ste priključeni na javni vodovod, obratite se lokalnoj vodovodnoj službi i prijavite problem.

Nastavite čitati

Lifestyle

Ove maštovite unikatne keramičke pločice plod su zanimljive suradnje mladog para

Ona je umjetnica, a on servisni inženjer. Kad se ta dva zanimanja spoje u ljubavi i poslu, dobije se fenomenalan par koji izrađuje keramičke pločice. 

Lorena Almaši i Mihael Lukušić od kad su se upoznali svaki rad na neki način su izrađivali skupa, razvijali ideje i njihova krativnost ne poznaje granice.

U ovom vrijednom timu, svatko ima svoju nezamjenjivu ulogu. 

Injženjerski dio posla pripada Mihi, dakle kako dobiti iz ničega pločicu

“Moj zadatak u izradi keramičkih pločica je zapravo bio razviti tehniku na neki način, da mi pločice možemo izrađivati u nekoj nakladi, to je bio moj zadatak ispočetka. “

A Lorena je umjetnička duša, zaljubljena u boje i glazure. Njena kreativnost ne poznaje granice i ističe kako nema ogračinja i kako se svašta može izvesti. U svojoj maloj radionici izrađuju keramičke pločice različitim tehnikama. 

“Mi trenutno imamo dvije tehnike kojima izrađujemo keramičke pločice, jedna tehnika je da ju ekstrodiramo, a druga tehnika je da ju prešamo, ovisno o matrici, odnosno ovisno o tome što želimo, da li želimo reljefnu pločicu ili želimo ravnu.

S ekstruderom režemo na dimenzije željene, kad se to izreže slijedi postupak sušenja, nakon postupka sušenja ide prvo pečenje, nakon prvog pečenja, mi pločicu nazivamo biskvitno pečena pločica i nakon toga ide oslikvanje. “

Lorena svaku pločicu ručno oslika i pristaje na baš sve izazove. 

“Ljudi su skužili da mi tu znamo tehniku i ja bi nas nazvala dobre vile pločica, jer su nas ljudi počeli kontaktirat za razno razne stvari koje nikak nisu mogli naći, dakle, počeli smo se baviti restauracijom, to jest počeli smo raditi pločice po uzoru na postojeće, jer su ljudi tražili, pogotovo sad nakon potresa. To nas je iznenadilo, nismo ni mi znali da ćemo se time bavit, ali nama je to isto izazov.

Kada nam ljudi dođu i kažu je li možete ovakve napravit, zamolimo da pričekaju da vidimo i onda napravimo nekakav prototip. Često se i mi sami iznenadimo s tim da možemo raditi. Reljefne nismo imali u planu radit, evo sad ih radimo samo zato što moramo. A zanimljivo je zapravo bilo da smo od reljefnih počeli razvijat cijelu priču.” pojasnila je Lorena i dodala kako istinski uživaju u tome što rade.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice