Povežimo se

Interijeri

Kuhinjski otok: Idealne dimenzije i stolci za vaš dom

Sanjate li o renovaciji kuhinje sa željom izrade kuhinjskog otoka, to nas nimalo ne čudi. Kuhinjski otoci postali su najpoželjniji dodatak, a Lesnina donosi nekoliko praktičnih savjeta o potrebnim dimenzijama i stolcima. 

Kuhinjski otok postao je nezaobilazan element modernih kuhinja pružajući dodatnu funkcionalnost i estetsku privlačnost svakom prostoru. 

“Taj cijeli barski dio vezano za kuhinje, bez negativne konotacije koje riječ bar stvara u ljudima, on je sastavni dio tog stana odnosno objekta koji je prilagođen i druženju s obitelji, druženju sa prijateljima, nešto što vas poziva u dom, odnosno namještaj na nekakvoj nazovimo “visokoj nozi”. On tako i izgleda pa onda možemo i taj izraz tome prilagoditi.”, pojasnila je voditeljica odjela kuhinje iz Lesnine, Lovorka Begović.  

Prednost otoka je i multifunkcionalnost

Jedna od glavnih prednosti kuhinjskog otoka je svakako njegova multifunkcionalnost – od pripreme obroka do dodatnog skladišnog prostora. 

“Možemo birat od dijelova kuhinje, te je onda sastavni dio kuhinje, a to su onda najčešće otoci ili poluotoci, koji se izrađuju od kuhinjskih elemenata, u istom stilu kao i kuhinja. I imamo tu drugu varijantu kada se bira kao izdvojeni komad namještaja, to je onda najčešće nešto upečatljivog dizajna, i s takvim nekakvim komadom namještaja se može postići i jedno i drugo. Znači, dobijete funkciju, dobijete nekakav wow efekt jer je to jedan izdvojeni komad namještaja koji onda privlači pažnju.”, dodaje stručnjakinja.

Idealna veličina kuhinjskog otoka

Najčešća pogreška kod odabira je veličina. Dubina otoka trebala bi biti minimalno 60 centimetara, što je standardna dimenzija kuhinjskih elemenata, a prostor između otoka i kuhinjskog elementa treba biti najmanje 110 centimetara, što će osigurati nesmetano korištenje. 

Kako odabrati idealnu sjedeću garnituru? Ovi savjeti će vam pomoći

“Moramo razmišljati o tome koliko je ukućana, šta se u tom prostoru radi, koliko često se prolazi, da li je spojen prema nekakvom drugom dijelu stana pored kojeg se treba prolazit. Zato su tu naši savjetnici koji vam projektiraju kuhinju i koji će s vama sve važne detalje komentirati. “, napominje sugovornica.

Odabir stolica za otok

Ako se otok koristi i za objedovanje, uz njega treba odabrati stolce koji dizajnom i bojom odgovaraju uređenju interijera, a vrsta stolca mora odgovarati visini otoka ili šanka. 

“Mogućnosti su ogromne kod stolaca i zaista se koriste. Od klasičnih modela od punog drveta s višim naslonima, do modernih gdje se koriste razni materijali – od plastike i metala, drva… Koriste se boje i dizajn trenutno u modi, npr. crne noge, zlatne noge, pliš, boje koje su trenutačno aktualne. Industrijski dizajn još uvijek se kod tih barskih stolaca i barova dosta zadržao.  

Barski stolci su visoke varijante gdje se sjedište nalazi na nekakvih 70 ili 75 centimetara i oni su prilagođeni barovima ili povišenim šankovima čija je visina na nekakvih 105, 110 centimetara. Polubarski stolci su prilagođeni kuhinjskim otocima, nastavcima kuhinja, prilagođeni za visinu pulta koji je na nekakvih od 91 do 95, a tu je negdje i, nazovimo ga hibridni stolac, on ima plinski amortizer kojim se može pomicat njegova visina tako da onda s njim dobijete i jedno i drugo. “, zaključila je.

Popularnost kuhinjskih otoka neprestano raste, a s time i mogućnosti dizajna i funkcionalnosti čineći ga srcem prostora za druženje i pripremu hrane.

Oglas

Dizajn i trendovi

Feng Shui u dizajnu interijera: Savjetnica otkriva koje korake morate slijediti

Da biste svoj prostor uredili prema načelima drevne kineske metode Feng shui, stručnjaci će prvo napraviti analizu

Feng shui bazira se na umijeću promatranja prirodnih formi, kvaliteti i kretanju energija u svrhu poboljšanja kvalitete života. Želite li tom metodom urediti svoj dom, Feng shui savjetnika treba uključiti već pri projektiranju, a prvo što će napraviti je Feng shui analiza. 

Sanja Plavljanić Širola, dipl.ing.ahit. savjetnica je za Feng shui ističe da je za analizu potrebno više faktora, prvo je bitan tlocrt te se točno određuju strane svijeta.

“Moram znati datum rođenja ukućana i onda se prvo napravi analiza koji dio stana spada u koju stranu svijeta, naprave se KI brojevi ukućana, kasnije računamo i leteće zvijezde koje opet se raspoređuju po tlocrtu i uglavnom puno faktora utječe na to da na kraju možemo dati neke savjete.”, dodaje.

Leteće zvijezde su poput natalne karte kuće koja nastaje onog trenutka kad je kuća dobila krov i prozore. To se smatra rođenjem objekta, jer energija više ne leti van već ostaje unutra. 

“Svaka osoba ima svoj KI broj, to je energetski broj koji je vezan uz godinu rođenja, jer svaka godina ima drugačiju energiju, onda određenim ljudima odgovaraju bolje jedne strane svijeta, recimo istočnom tipu ljudi istočne strane, zapadnom tipu ljudi, zapadne strane i onda je bolje smjestiti vašu spavaću sobu u zonu koja odgovara vama po vašim KI brojevima, odnosno isto tako gledamo kako ćemo se pozicionirati za radnim stolom, da gledamo u stranu svijeta koja nam paše, da spavamo s tjemenom tamo kamo nam paše, tako da bitno je za puno toga poslije u analizi da znamo koji je taj energetski broj osobe.”

Na već postojećem prostoru također je moguće napraviti nekoliko intervencija da bi prostor bolje odgovarao stanarima. 

“Tu možemo intervenirati bojama, oblicima, možemo eventualno još pomaknuti namještaj da bi se pravilno postavili ljudi u prostoru, kad spavaju, kad sjede, mijenjati možda u kuhinji neki položaj, raspored elemenata – jer to je isto jako važno u koju stranu svijeta u toj mikro lokaciji kuhinje dolazi koji element, znači, može se uvijek nešto napraviti, ali naravno bilo bi idealno već pri projektiranju.”, otkrila je sugovornica.

Renomirani arhitekt Zoran Zidarić prisjeća se početka karijere i otkriva koji su mu danas najveći izazovi

Da bi Feng shui primijenili na kuhinju, treba ju gledati poput pravokutnika koji ima upisane strane svijeta. I tada treba paziti da vatra, odnosno štednjak nikako ne bude na zapadu ili sjeverozapadu. 

“Za vatru je idealno da je smještena na jugozapadu, jugu, sjeveroistoku kuhinje, smije biti i u istoku i jugoistoku, dok je dobro da je voda na sjeveru, na istoku – jugoistoku. Hladnjak koji je mješavina vode i metala, za njega je pak ok da bude u sjeverozapadu ili zapadu, a idealno na sjeveru. Znači, ima puno tih pravila koje bi bilo dobro poštovati, a najbitnije pravilo je da nikad ne stavljamo vodu pored vatre niti vodu nasuprot vatre, što znači nikada štednjak odmah pored sudopera niti točno nasuprot sudopera. “, ističe.

Jedno od općih pravila Feng shui metode je i kako smjestiti zrcalo u prostoru. 

“Moramo paziti da nikada zrcalo ne bude odmah nasuprot ulaznih vrata, jer to svojstvo zrcala da reflektira se odnosi na energiju, onda sva energija koja uđe, kao da se odmah ponovno izbacuje van. Isto tako, karakteristika zrcala da udvostručuje, zato zrcalo nije dobro u spavaćoj sobi, jer ne želimo još ljudi u svojoj spavaćoj sobi, da nam poduplava količinu onako, kao podsvjesno osoba koje su tu. A za neke stvari su, naravno, dobra zrcala. Na primjer, ako je uzak hodnik, zrcalo će ga proširiti, ako ga naravno stavimo sa strane, ali uvijek moramo paziti što se u njemu ogleda. “, zaključila je Plavljanić Širola.

Feng shui metoda promatra oblike prostorija, strane svijeta i energiju ukućana, a sve s ciljem privlačenja pozitivne energije i boljeg osjećaja u prostoru u kojem živimo ili radimo. 

Nastavite čitati

Interijeri

Kako odabrati idealno svjetlo za svaku prostoriju

Znate li da svjetlo utječe na emocije, a boja svjetla na koncentraciju i lučenje melatonina? Zato smo pitali dizajnera svjetla kako bi rasvjeta u domu zapravo trebala postavljena.

Da bi se pravilno odabrala rasvjeta prvo je potrebna informacija o namjeni prostora, veličini i budžetu. 

Ranko Skansi, magistar svjetla i rasvjete ističe kako nakon toga dolazi do razgovora o emocijama i aktivnostima koje se odvijaju u vašoj kući; “Ono što vam mi želimo osigurat je da prostor u kojem boravite stvarno zovete dom i da rado idete nakon posla ili nakon puta kući jer ćete se tamo dobro osjećati. 

U našoj kući suprug ima home office, ja radim ponekad nekakav ručni rad ili slikam slikicu ili makrame ili što god, i na tim mjestima treba malo više svjetla. To uzimam u obzir, a načelno svi ostali prostori se rješavaju gotovo tipski. Zrcalo u kupaoni treba biti tipa hollywood mirror, da imate svjetlo da svih strana koje pada na vaše lice, a ne samo svjetla odozgora. Dnevni boravak treba biti opremljen s puno malih toplih izvora svjetla koji ostvaruju tu opuštajuću, meditativnu atmosferu. Kuhinja mora ima jako radno svjetlo koje ni u kojem slučaju ne radi sjenu kad vi stojite pokraj radne plohe.”,

Svjetlo utječe na atmosferu u prostoru i dojam koji će ostaviti, a da bi dobili ono najbolje, potreban vam je dizajner svjetla. 

“Dizajner svjetla je netko tko je više vezan uz umjetnost i tehnologiju nego uz izvedbu. Projekt rasvjete rade elektroinženjeri, a dizajn svjetla rade ljudi poput mene. Koji mogu biti multidisciplinarno školovani i educirani i samouki i tako dalje, ali u načelu više obuhvaćaju domenu umjetnosti, osjećaja koliko kome svjetla treba na kojem mjestu. 

Imamo jedan široki krug gdje se koriste ustvari multidisciplinarna znanja vrlo intenzivno. To su ergonomija, psihologija, ekonomija, a tu je naravno tehnologija koja je dostupna i raspoloživa. To je dizajn kao priča za sebe i umjetnost kao takva, dakle, kombinacija svega toga, nekakva sinergija između svih tih znanosti, rezultira s našim projektima i rezultatima koji su nakon izvedenog prepoznatljivi. “, pojašnjava sugovornik.

Dizajner svjetla odabrat će količinu i boju rasvjete ovisno o namjeni prostora. 

Pa tako pristup hotelskom dizajnu ili privatnom dizajnu je načelno isti, ne razlikuje se puno. Kod ureda, priča se malo mijenja. Za ured je tipična upotreba malo hladnijeg svjetla koja održava duže koncentraciju, a u privatnim stanovima to je načelno toplije svjetlo. 

“Toplije svjetlo osigurava opuštanje, jednu relaksaciju gotovo je meditativno, a hladno svjetlo je fokusirano, koncentrirano, dosta oštro, dosta neugodno kad se želite opuštat pod takvim svjetlom. Kod kuće vam treba biti mir i to što ste više u stanju stvorit svoj mir, to ćete biti opušteniji, odmorniji, raspoloženiji, vama će brak duže trajat, vama će prijateljstvo duže trajat, vi ćete uživat u prostoru u kojem jeste i ljudi će se čudit, zašto je on uvijek nasmijan, zato jer mi je lijepo. 

Inovativni sistemi PVC stolarije spoj su visoke funkcionalnosti i bezvremenskog dizajna

Jedna od stvari od koje ljudi zaziru to je upotreba boja zidova. Kao što vidite tu kod nas, mi smo se poigrali sa toplim, zemljanim bojama, ali recimo naš wc je napravljen gotovo crno. Dakle, on je jedna sinkopa u cijeloj ovoj harmoniji stana. Međutim, unatoč tome, ispao je fenomenalno. Zašto?

Zato jer kad upotrijebite tamnije boje, vi na neki način negirate prostor, a svjetlo usmjeravate na ono što je bitno. Da li je to stol, da li je to neka skulptura. Zato su često muzeji sa tamnim zidovima i galerije.”, dodaje sugovornik.

Ako vam se sviđa neka svjetiljka, nekoliko je ključnih informacija o kojima ovisi hoće li se uklopiti u prostor. 

Jako je bitno koji je izvor svjetla unutra, da li je to led izvor, može biti u obliku žarulje, dakle retro fit rješenje, a može bit i u formi takozvanog chip on bord sustava što znači da je led montiran na svjetiljku i integralni je dio svjetiljke, navodi Skansi i dodaje:

“To je manje bitno jer je trajnost leda vrlo duga. Vi trebate znati koliko svjetla svjetiljka daje da bi znalo rasporedit svjetiljke u svom stanu, vi morate znat koji kut svjetla nekakav spot svjetiljka odnosno projektor, reflektor daje da bi znali koliko će pokriti prostora na radnoj plohi ili na tlu. Trebate znati boju svjetla, topla boja svjetla se načelno primjenjuje za privatne prostore, za dnevni boravak, za blagovaonu, za hodnik, a malo hladnija, to govorim o 4000 kelvina, za kupaonu, za wc, za kuhinju, za urede.

To su osnovni parametri koji morate znati. Ne morate se bojat niti brinut o snazi, znači vati u kontekstu danas su postali totalno nepotrebna informacija jer je današnja rasvjeta desetak puta učinkovitija od rasvjete koja je bila prije 15 godina prisutna, prema tome, vati vam ne znače ništa. “

LED žarulje imaju više lumena nego vati, što znači da proizvode više svjetla koristeći manje električne energije, a uz minimalan trošak, ovakvom rasvjetom možete kreirati vrhunski ugođaj kod kuće. 

“Za restoran koji ima izvor svjetla na stropu i to svjetlo svijetli u svim smjerovima, se kaže da je to razina studentske menze. Svjetla ima puno, sve se vidi, i ok. Kad je spušteno svjetlo na nekom kabelu i opet je omni direkcionalno, to su kugle rasvjetne, to je razina pizzerije, opet ok. Ali kad je svjetlo fokusirano samo na stol, ne i na ljude oko stola, onda je to restoran visoke klase.

Dakle, to si svi mi možemo ostvariti kod kuće. Upravo taj način rasvjete, ako nam je rasvjeta bitna. I to nisu veliki iznosi koje treba potrošit, to se zaista može napravit sa malim novcima koji su recimo do 100 eura, znači zaista pričamo o niskim iznosima.”, zaključio je sugovornik.

80 posto emocija diktira rasvjeta, zato odabiru rasvjete posvetite dovoljno vremena.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice