Povežimo se

Dizajn i trendovi

Feng Shui u dizajnu interijera: Savjetnica otkriva koje korake morate slijediti

Da biste svoj prostor uredili prema načelima drevne kineske metode Feng shui, stručnjaci će prvo napraviti analizu

Feng shui bazira se na umijeću promatranja prirodnih formi, kvaliteti i kretanju energija u svrhu poboljšanja kvalitete života. Želite li tom metodom urediti svoj dom, Feng shui savjetnika treba uključiti već pri projektiranju, a prvo što će napraviti je Feng shui analiza. 

Sanja Plavljanić Širola, dipl.ing.ahit. savjetnica je za Feng shui ističe da je za analizu potrebno više faktora, prvo je bitan tlocrt te se točno određuju strane svijeta.

“Moram znati datum rođenja ukućana i onda se prvo napravi analiza koji dio stana spada u koju stranu svijeta, naprave se KI brojevi ukućana, kasnije računamo i leteće zvijezde koje opet se raspoređuju po tlocrtu i uglavnom puno faktora utječe na to da na kraju možemo dati neke savjete.”, dodaje.

Leteće zvijezde su poput natalne karte kuće koja nastaje onog trenutka kad je kuća dobila krov i prozore. To se smatra rođenjem objekta, jer energija više ne leti van već ostaje unutra. 

“Svaka osoba ima svoj KI broj, to je energetski broj koji je vezan uz godinu rođenja, jer svaka godina ima drugačiju energiju, onda određenim ljudima odgovaraju bolje jedne strane svijeta, recimo istočnom tipu ljudi istočne strane, zapadnom tipu ljudi, zapadne strane i onda je bolje smjestiti vašu spavaću sobu u zonu koja odgovara vama po vašim KI brojevima, odnosno isto tako gledamo kako ćemo se pozicionirati za radnim stolom, da gledamo u stranu svijeta koja nam paše, da spavamo s tjemenom tamo kamo nam paše, tako da bitno je za puno toga poslije u analizi da znamo koji je taj energetski broj osobe.”

Na već postojećem prostoru također je moguće napraviti nekoliko intervencija da bi prostor bolje odgovarao stanarima. 

“Tu možemo intervenirati bojama, oblicima, možemo eventualno još pomaknuti namještaj da bi se pravilno postavili ljudi u prostoru, kad spavaju, kad sjede, mijenjati možda u kuhinji neki položaj, raspored elemenata – jer to je isto jako važno u koju stranu svijeta u toj mikro lokaciji kuhinje dolazi koji element, znači, može se uvijek nešto napraviti, ali naravno bilo bi idealno već pri projektiranju.”, otkrila je sugovornica.

Renomirani arhitekt Zoran Zidarić prisjeća se početka karijere i otkriva koji su mu danas najveći izazovi

Da bi Feng shui primijenili na kuhinju, treba ju gledati poput pravokutnika koji ima upisane strane svijeta. I tada treba paziti da vatra, odnosno štednjak nikako ne bude na zapadu ili sjeverozapadu. 

“Za vatru je idealno da je smještena na jugozapadu, jugu, sjeveroistoku kuhinje, smije biti i u istoku i jugoistoku, dok je dobro da je voda na sjeveru, na istoku – jugoistoku. Hladnjak koji je mješavina vode i metala, za njega je pak ok da bude u sjeverozapadu ili zapadu, a idealno na sjeveru. Znači, ima puno tih pravila koje bi bilo dobro poštovati, a najbitnije pravilo je da nikad ne stavljamo vodu pored vatre niti vodu nasuprot vatre, što znači nikada štednjak odmah pored sudopera niti točno nasuprot sudopera. “, ističe.

Jedno od općih pravila Feng shui metode je i kako smjestiti zrcalo u prostoru. 

“Moramo paziti da nikada zrcalo ne bude odmah nasuprot ulaznih vrata, jer to svojstvo zrcala da reflektira se odnosi na energiju, onda sva energija koja uđe, kao da se odmah ponovno izbacuje van. Isto tako, karakteristika zrcala da udvostručuje, zato zrcalo nije dobro u spavaćoj sobi, jer ne želimo još ljudi u svojoj spavaćoj sobi, da nam poduplava količinu onako, kao podsvjesno osoba koje su tu. A za neke stvari su, naravno, dobra zrcala. Na primjer, ako je uzak hodnik, zrcalo će ga proširiti, ako ga naravno stavimo sa strane, ali uvijek moramo paziti što se u njemu ogleda. “, zaključila je Plavljanić Širola.

Feng shui metoda promatra oblike prostorija, strane svijeta i energiju ukućana, a sve s ciljem privlačenja pozitivne energije i boljeg osjećaja u prostoru u kojem živimo ili radimo. 

Oglas

Dizajn i trendovi

5 trendova u dizajnu kuhinja za 2025.: Donose neočekivane boje i zanimljive kombinacije stilova

Kuhinjski ormarići mogu uvelike utjecati na dizajn vaše kuhinje

Kuhinjski ormarići mogu uvelike utjecati na dizajn vaše kuhinje – često zauzimaju veliki dio prostora. Zbog toga je važno imati na umu što je novo u svijetu kuhinjskih ormarića ako planirate renovaciju ili se samo igrate s tom idejom, kako biste dizajnirali kuhinju koju ćete voljeti godinama.

MasterBrand Cabinets, vodeći proizvođač ormarića u Americi, upravo je objavio svoje Izvješće o dizajnu i trendovima ormarića za 2025. godinu, koje odražava trenutačne zahtjeve potrošača, kao i predviđanja stručnjaka iz industrije poput dizajnera interijera. Stephanie Pierce, direktorica dizajna i trendova brenda, objasnila je nalaze izvješća, od trendova u kuhinji koji opadaju do vintage boja koje se vraćaju u modu.

1. Hibrid modernog i tradicionalnog

Izgledalo je kao da će estetski stil seoske kuće ostati zauvijek, ali prema MasterBrandu, stilovi kuhinja u seoskom, urbanom ili industrijskom stilu doživjeli su najveći pad popularnosti u posljednjih nekoliko godina.

Ono što je sada popularno su ‘meki moderni’, moderno-tradicionalni i prijelazni stilovi – zapravo, hibrid modernih i tradicionalnih elemenata. Čini se da milenijalci sada žele odmak od minimalističke estetike (ili ‘mora istosti’, kako to kaže Pierce) koja je dominirala dizajnom više od desetljeća.

Zavirite u kuhinju Hailey Bieber: Savršen je spoj elegancije i funkcionalnosti

2. Neočekivane boje

Boja više nije ograničena samo na kuhinjski otok, čak ni za one koji nisu skloni odvažnim dizajnerskim izborima. Prema Pierce, proširenje boje na cijeli obod kuhinje brzo postaje norma. Također je potvrdila ono što smo primijetili kao trend – plave i zelene nijanse su najpopularnije nakon različitih nijansi bijele.

“Sada postoji šest različitih nijansi plave koje su standardne, a zelena je trenutno u fokusu. Trećina dizajnera koje smo anketirali odabrala je zelenu kao boju koju su koristili u nedavnom projektu,” kaže Pierce. Napominje i da se neočekivane ‘rubne boje’ također počinju pojavljivati – boje poput crvene i bordo, koje imaju nostalgični prizvuk iz ’90-ih. Senf, blijedo žuta i prljavo tirkizna također su u porastu.”

3. Drveni tonovi

Kako raste interes za ekološki prihvatljivim i održivim dizajnom, drveni ormarići, kao prirodni i obnovljivi materijal, privlače pažnju. Drvo unosi toplinu i prirodnu teksturu, što je u skladu s potragom za ugodnim, organskim prostorima.

Hrast, orah i javor su najpopularniji izbori drva, pri čemu potrošači preferiraju svjetlije i srednje tonove. Pierce predviđa da će tamnije kuhinje postati popularnije u narednim godinama, jer su povezane s retro estetikom.”

4. Skriveni elementi

Kuhinje s minimalističkim izgledom postat će sve popularnije, s ormarićima koji skrivaju aparate, punjače i druge dodatke. Tehničke ladice, “garaže” za uređaje i ormarići sa skrivenim značajkama postat će standard za organizirane i čiste kuhinje.

5. Elegantne smočnice i pomoćne kuhinje

Ormarići u smočnicama i pomoćnim kuhinjama dobit će na značaju, s ormarićima od poda do stropa, sudoperima i dodatnim prostorima za pohranu, čineći ove prostore funkcionalnijim i luksuznijim.

Nastavite čitati

Dizajn i trendovi

Granit više nije najpopularnija radna ploča za kuhinje – evo koja je

Možete li pogoditi koja je nova najpopularnija radna ploha?

Nakon nekoliko godina opadanja njegove upotrebe: druga površina je službeno nadmašila granit po popularnosti.

Radi se o kvarcu, poznatom i kao tehnički kamen. Prema izvještaju Nacionalne udruge za kuhinje i kupaonice (NKBA), iako granit danas više nije toliko tražen, uporaba kvarca je u porastu (barem među dizajnerima kuhinja).

Kakve su to kvarcne radne ploče

Tehnički kamen sastoji se od najmanje 90% mljevenog kvarca, koji se zatim miješa s vezivom poput smole i oblikuje u ploče. Tijekom proizvodnje mogu se dodati pigmenti, pa je izbor boja praktički neograničen. Budući da se proizvodi od malih ostataka minerala, umjesto da se vadi u cijelim pločama i transportira diljem svijeta, smatra se ekološki prihvatljivim izborom.

Lijepe i kvalitetne: Kvarcne radne ploče u vašoj kuhinji

Emitira zanemarivu količinu radona, iako nedavna izvješća sugeriraju da radnici mogu biti izloženi značajnim količinama silicija udisanjem prašine tijekom rezanja i postavljanja, što može dovesti do silikoze.

Izgled i stil kvarcne radne ploče

Ako želite izgled prirodnih materijala poput sapunastog kamena ili mramora, ali bez zahtjevnog održavanja, kvarc je privlačna alternativa. Nekada je bio dostupan samo u jednobojnim ili flekavim verzijama, ovisno o tome koliko je kvarc bio fino mljeven tijekom proizvodnog procesa.

Ako vam je minimalistički, industrijski izgled odgovarao, to je bilo u redu, no ukupni efekt bio je hladan i bez osobnosti, što nije privlačilo kupce. Danas tehnologija omogućuje izradu kvarca s organskim varijacijama koje nalikuju prirodnim materijalima. Ovo, slično kao kod dektona, značajno mijenja izgled i osjećaj prostora.

Završna obrada i tekstura

Proizvođači tehničkog kamena proširili su svoju ponudu različitim završnim obradama. I dalje možete pronaći standardni, glatki i sjajni kvarc, ali sada je dostupan i u poliranom ili “brušenom” obliku — s mekšim, četkanim osjećajem — ili teksturiran poput vulkanskog kamena ili betona. Ove novije verzije imaju topliju i ugodniju teksturu, s manje sjaja i sofisticiranosti, ali s većim osjećajem ugodnosti i topline.

Održavanje

Glavna prednost kvarca je njegova izdržljivost: jedan je od materijala s najnižim zahtjevima za održavanje, otporan na oštećenja poput ogrebotina, mrlja, pukotina i usitnjavanja.

Nema potrebe za brtvljenjem površine pri instalaciji ili za kasnijim obnavljanjem brtve. Međutim, kvarc je osjetljiv na visoke temperature, pa je preporučljivo koristiti podmetače za vruće lonce i tave.

Budući da je tehnički kamen neporozan, prilično je otporan na plijesan, gljivice i bakterije. Čišćenje je jednostavno, uz sapun i vodu ili blagi deterdžent.

Želite dizajnirati bezvremensku kupaonicu i kuhinju? Slijedite ove savjete stručnjaka

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice