Povežimo se

Interijeri

Pet najljepših dekoracija za stol koje će unijeti jesen u vaš dom

Ideje za jesenski dekor dolaze u raznim stilovima i dizajnima, ali svi obično uključuju elemente iz prirode – od boja i mirisa do lišća koje cvjeta tijekom ovih prijelaznih mjeseci

Od rustikalnih drvenih detalja do bogatih narančastih tonova, uvođenje sezonskih ukrasa za stol trenutno će transformirati vaš prostor.

Od udobnih slojevitih tkanina i svijeća do upečatljivih aranžmana s lišćem i suhim cvijećem, pobrinite se da vaš blagovaonski stol ove jeseni bude impresivno uređen uz ove stručne ideje i savjete.

1. Ukrasite svoj stol jesenskim cvijećem

Najlakši način da unesete boje i atmosferu jeseni je putem cvjetnih aranžmana. Svako godišnje doba ima prekrasno cvijeće koje povezujemo s njim – a jesen je prepuna inspiracije. Pa zašto ne biste unijeli prirodu unutra ukrašavajući svoj stol cvijećem u bojama koje su povezane s ovim godišnjim dobom?

Floristica Boška Bahtijarević najradije koristi dalije, kao cvijet koji je najaktivniji krajem ljeta i početkom jeseni te biljke u tamnijim jesenskim bojama. Za Dom na kvadrat napravila je aranžman s bojanim eukaliptusom i cvijetom krokozmija u eksplozivno narančastoj boji te bordo lobiolom.

Novo ruho jeseni

2. Birajte neutralne boje i prirodne materijale

Kada razmišljate o jesenskom ukrasu stola, vjerojatno vam padaju na pamet tamnije nijanse. Iako takve boje mogu stvoriti prekrasan stolni dekor, postoji argument za dizajn ispunjen prirodnim bojama i materijalima.

Kako neutralne boje učiniti zanimljivijima?
‘Moj jedini savjet za stiliziranje stola je: prirodno, prirodno, prirodno! Prirodno zelenilo i grane mogu unijeti sofisticiranost i svečanost. Kada se to spoji s prirodnim materijalima poput lana i ručno izrađenog posuđa ili zdjela, nemoguće je ne stvoriti osjećaj udobnosti i topline – savršeno za jesensku sezonu,’ kaže dizajnerica interijera Mollie Ranize.

U ovom konceptu, neutralne boje su u prvom planu – no dekor i dalje odiše toplinom i ugodom. Jesensko zelenilo i rustikalno posuđe dodaju prijeko potrebnu teksturu, dok završni izgled dekoracije stola dokazuje da neutralne boje i dalje imaju svoje mjesto u jesenskoj estetici.

3. Neka središnji ukras bude u fokusu vašeg jesenskog ukrašavanja stola

Prekrasan središnji ukras može biti savršeni završni detalj za ukrašavanje stola. Od visokih vaza s jesenskim lišćem, nadahnutih vanjskim dekorom, do svijeća, bundeva i još mnogo toga – mogućnosti su beskrajne.

Kao bazu za aranžman od suhog cvijeća možete iskoristiti bundevu, a ispuniti ju možete, kao i ukrasiti, suhim ili svježim cvijećem. Iskoristite razne trave koje ste mogli i ubrati i sušiti preko ljeta. Npr. žito, smilje… što god vam se nađe pod rukom. Aranžmani od suhog cvijeća posebno su popularni u dekoriranju prostora baš zato što ne moraju biti vezani uz godišnje doba i dugo traju.

Jesen kao inspiracija za uređenje doma

Kao osoba koja se dugi niz godina bavi dekoracijama, Željka Dušak preporuča da iskoristite cijelo bogatstvo boja koje vam pruža jesen. Ipak, ako nemate mnogo iskustva, pri uređenju stola budite jednostavni i nemojte pretjerati s više šarenih boja. Možete koristiti i samo jednu boju, koja će onda biti dominantna i lijepo zaokružiti cijelu priču.

4. Unesite jesenski dekor uz stakleno posuđe u boji

Stolno posuđe čini velik dio dekoracije stola, osobito stakleno posuđe. Često zanemaren element, zamjena vinskih čaša za šarenije alternative može trenutno unijeti jesenski ugođaj u vaš dekor.

‘Jantarno stakleno posuđe ponovno postaje popularno i idealno je za jesenski stol – sjaj koji stvara u dodiru sa svjetlom svijeće pomoći će u stvaranju ugodne atmosfere. Koristite crnu boju kao naglasak za suvremeniji izgled i razmislite o terakota prostirci kao zemljanoj osnovi,’ kaže Jennifer Ebert, digitalna urednica časopisa Homes & Gardens.

Ovo je jednostavna i laka promjena koja će odmah podići vaš jesenski dekor stola. Osim toga, ako će vaše stakleno posuđe biti na stolu, zašto ga ne biste učinili i dekorativnim?

5 jesenskih trendova uređenja interijera koje izdvajaju dizajneri

5. Slojevito postavite tkaninu za toplu atmosferu

„Stolnjak trenutno daje dojam topline i domaćeg ugođaja, što je bilo iznimno važno ove godine,“ kaže dizajnerica interijera i stolnog posuđa Birdie Fortescue.

„Zašto zatim ne biste dodali koordinirani printani ubrus i podmetač? Savršen je trenutak da pratite trend suptilnog miješanja uzoraka.“ Slojevito postavljanje teksturiranih i uzorkovanih stolnih tkanina, kao u ovom primjeru, dat će osjećaj ušuškanosti i zaštite od hladnoće.

Oglas

Interijeri

Prugice su popularnije nego ikad – evo kako ih koristiti u uređenju doma

Prugice su klasika. Uvijek su prisutne, uvijek dosljedne, uvijek pouzdane. No, sada sve više dolaze u prvi plan

Pruge nikada zapravo ne izlaze iz mode. Bilo da se radi o hrabroj nautičkoj prugici u vašem primorskom utočištu, suptilnoj prugici koja se savršeno uklapa u estetiku Nancy Meyers, ili o čistoj, sofisticiranoj tankoj prugici, ovaj uzorak odolijeva vremenu.

Postoje određene pruge koje će dolaziti i odlaziti s trendovima, a mi vam donosimo nekoliko načina na koje dizajneri interijera predlažu da ih učinite modernima sada.

Kako koristiti prugice u uređenju doma

Kako biste dobili izgled pruga koji djeluje bezvremenski, a ujedno i moderan, evo što dizajneri trenutno rade u svojim projektima i domovima.

Danas dizajneri postaju kreativniji u pristupu prugama i razmišljaju izvan tradicionalnih okvira. “Pruge se koriste u različitim oblicima i formama, izvan posteljine ili tekstila, poput pločica, na primjer, gdje možete stvoriti potpuno novi uzorak,” kaže stilistica interijera Reghan Blake. “Prilagodba tog uzorka može rezultirati klasičnijom upotrebom pruga ili grafičkim i umjetničkim pristupom.”

Top 5 boja za kućni ured koje potiču produktivnost

1. Koristite ih na posteljini

Blake voli koristiti slojeve pruga na posteljini. Koristit će vodoravne pruge kako bi posteljina izgledala udobnije ili okomite pruge kako bi naglasila dužinu i vizualno izdužila prostor.

Vodoravne ili okomite pruge mogu vizualno proširiti ili produžiti prostor, što je posebno korisno u manjim sobama.

2. Odaberite suptilne prugaste detalje

Pruge ne moraju biti glavna zvijezda u prostoriji kako bi dodale vrijedan detalj.

Prugice, kada su diskretno primijenjene, dodaju sofisticiranost prostoru, bilo da se radi o prugastim ručnicima, jastucima ili zavjesama. Ove male doze uzorka stvaraju profinjen izgled.

3. Koristite prugice kao neutralan element

Tanka pruga može djelovati kao neutralna iz daljine. Koristite je gdje god biste obično posegnuli za jednobojnim elementima, bilo na posteljini, kauču ili zavjesama. Boje se također stapaju i stvaraju bazu koja je prekrasna pozadina za cvjetne uzorke, veće pruge i druge motive. Na ovaj način prugice mogu pomoći u uravnoteženju prostora jer uvode strukturu i ritam bez dominiranja nad drugim elementima u sobi.

4. Uparite ih s upadljivijim uzorcima

Kombiniranjem pruga s jačim uzorcima dodajete dubinu i slojevitost prostoru. Različiti uzorci privlače pažnju i čine prostor zanimljivijim i energičnijim. Prugice su fleksibilne i lako ih je kombinirati s cvjetnim, geometrijskim ili apstraktnim uzorcima. Ovaj pristup otvara vrata kreativnijem dizajnu i personalizaciji interijera.

5. Uključite prugice na više mjesta

Mogućnosti za uključivanje pruga u vaš dom su doista beskrajne. “Pruge su bitna komponenta našeg dizajnerskog stila, zapravo ih koristimo u gotovo svakom projektu,” kaže Amy Peltier, izvršna i kreativna direktorica Peltier Interiors.
Koristite ih bilo gdje, od poste do zidova. “Dodaju dimenziju i uzorak, ali na najsuptilniji način. Zapravo, gotovo bih željela nabrojati mjesta na kojima ne biste trebali koristiti pruge kako bi lista bila manja!”

Nastavite čitati

Interijeri

Top 5 boja za kućni ured koje potiču produktivnost

Ove boje za kućni ured, koje odobravaju stručnjaci, pomoći će vam da bilo koju prostoriju pretvorite u produktivniji radni prostor

Nikada nemojte podcijeniti utjecaj koji prava boja zidova može imati u kućnom uredu. Boja ne samo da je jednostavan način da osvježite prostor bez života, već i prava nijansa boje može povećati produktivnost—uostalom, vjeruje se da neke boje imaju pozitivne psihološke učinke.

Istraživanja čak sugeriraju da određene nijanse stimuliraju mozak, dok se druge boje povezuju sa smanjenjem razine stresa.

1. Svijetlo plava

Za boju zida koja privlači pažnju i istovremeno pomaže da ostanete smireni i sabrani tijekom dana, odaberite svježu nijansu plave. “Ako vaš posao zahtijeva duge periode koncentracije, izaberite čistu, svježu plavu nijansu, poput Nairobi Blue ,” kaže Gibbons. “Plava je univerzalno poznata kao produktivna boja koja vam može pomoći da ostanete smireni, čime pridonosi održavanju fokusa na zadatku.”

2. Umirujuće zelene

Kako biste stvorili smirujuću atmosferu u svom radnom prostoru, obojite svoj kućni ured u suptilnu nijansu umirujuće zelene, kaže Erika Woelfel, stručnjakinja za boje iz Behr Painta. “Tih, opuštajućih nijansi su umirujuće i svestrane, a što je najvažnije, ne odvlače pažnju,” kaže ona. “Nijansa poput Jojobe (N390-3) pružit će ugodnu podlogu za bilo kakvu dekoraciju ili konfiguraciju prostorije.”

5 boja koje će svakom prostoru dodati dozu luksuza – naučite kako ih kombinirati

3. Siva

Ako imate poteškoća s fokusiranjem dok radite od kuće, obojite svoj ured u bogatu, umirujuću nijansu bež-sive kako biste spriječili lutanje misli, kaže Sue Wadden, direktorica marketinga boja u Sherwin-Williamsu. “Fawn Brindle SW 7640 je prekrasna topla bež-siva boja koja će smiriti um i pomoći vam da se usredotočite na zadatke dana,” kaže ona. “Osim toga, slaže se sa svime, pa će se lijepo uklopiti u pozadinu iza vaše druge uredske dekoracije.”

Ove boje zidova mogu drastično povećati vrijednost vaše kuće – saznajte koje!

4. Off-white

Malo tople bijele boje može znatno doprinijeti stabilizaciji vašeg kućnog ureda, kaže Patrick O’Donnell, ambasador marke u Farrow & Ball. “Ako želite ograničiti vizualne smetnje i stvoriti čist prostor, isprobajte toplu bijelu poput Orange Coloured White,” kaže O’Donnell. “Ovo će unijeti samo dašak topline u prostoriju i posebno dobro djeluje ako je vaš kućni ured okrenut prema sjeveru.”

Topli off-white tonovi, poput Dove Wing OC-18, također su odlični, kaže Hannah Yeo, menadžerica za marketing i razvoj boja u Benjamin Mooreu. “[One] su mekane i ugodni za oči,” kaže ona. “Također čine sjajnu pozadinsku boju za dekoraciju koja potiče kreativnost.

5. Ružičasta za kućni ured?

Vjerovali ili ne, naši stručnjaci kažu da neke nijanse ružičaste nisu samo lijepe za gledanje. “Toplije nijanse, poput boje breskve i nježnih koralnih tonova, poznate su po tome što pomažu poboljšati fokus i povećati koncentraciju i kreativnost, što je savršeno za kućni ured,” kaže Gibbons. “Nježna ružičasta poput Wing It ili čak intenzivnija nijansa poput Pop mogu pružiti inspirativnu atmosferu za radni prostor u kući.”



Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice