Povežimo se

Josipa Dumančić

Dizajn kupaonice: Samo su male promjene dovoljne za veliki dojam

Čak i ako nisu prostrane ili luksuzno opremljene, male promjene mogu napraviti veliki vizualni i funkcionalni pomak

Kupaonica je prostor kojem često ne posvećujemo dovoljno pažnje kad govorimo o uređenju interijera, a zapravo je to jedno od najvažnijih mjesta u svakom domu. Ovdje započinjemo i završavamo svaki dan, stoga je ključno da taj prostor bude funkcionalan, ugodan, ali i estetski privlačan.

Nije uvijek potrebna kompletna renovacija da bi se postigao osvježeni izgled kupaonice– ponekad su sitni detalji upravo ono što je potrebno za značajnu promjenu. Ono što je posebno zanimljivo kod kupaonica jest da, čak i ako nisu prostrane ili luksuzno opremljene, male promjene mogu napraviti veliki vizualni i funkcionalni pomak.

Zamjena slavina i ručkica

Jedan od najjednostavnijih načina da kupaonica dobije novi sjaj jest zamjena slavina na umivaoniku, tuš kabini ili kadi. Slavine su poput nakita za vašu kupaonicu. One su mali, ali upečatljivi detalji koji mogu promijeniti cjelokupan dojam prostora. Ako trenutno imate standardne slavine, zamjena s modernim, elegantnim dizajnom odmah će podići vizualni dojam kupaonice.

Mat crne slavine ili one u zlatnim nijansama savršen su primjer suvremenih rješenja koja prostoru daju sofisticiran izgled. Štoviše, ovakva promjena nije samo estetska, već može donijeti i funkcionalne prednosti, poput poboljšane kontrole temperature vode ili uštede vode. Također, promjena ručkica na ormarićima i ladicama može osvježiti cjelokupan izgled kupaonskog namještaja bez potrebe za kupovinom novih elemenata. Ove male promjene značajno utječu na estetiku, a ne zahtijevaju veliku financijsku investiciju.

Promjena ogledala

Ogledalo je središnji i neizostavan element svake kupaonice, a često i glavni vizualni fokus. Promjena ovog ključnog komada može transformirati prostor. Razmislite o zamjeni postojećeg s elegantnim modelom koji uključuje dekorativni okvir ili modernu, minimalističku opciju s LED rasvjetom. Također, okrugla ili asimetrična ogledala mogu unijeti dozu suvremenosti i dinamike u prostor.

Boje imaju moć transformacije prostora – evo koje odabrati prema stilu uređenja

Ogledala s ugradbenim svjetlom posebno su korisna, jer nude izvrsno osvjetljenje i stvaraju vizualno prostraniji dojam. Ogledala s ugrađenom LED rasvjetom ne samo da izgledaju sofisticirano, već pružaju i izvrsno osvjetljenje koje je idealno za svakodnevne rutine poput šminkanja ili brijanja. Za one koji žele stvoriti luksuzniji dojam, ogledalo s okvirom u zlatnoj, srebrnoj ili crnoj boji može unijeti dašak elegancije. Pravokutna ogledala s zaobljenim rubovima ili okrugla ogledala sve su popularnija u modernom dizajnu kupaonica jer čine vizualno prostor privlačnijim i većim.

Rasvjeta

Rasvjeta je često zanemarena u dizajnu kupaonica, iako igra ključnu ulogu u stvaranju atmosfere i funkcionalnosti. Ako vaša kupaonica trenutno ima samo osnovnu stropnu za različite potrebe rasvjetu, razmislite o dodavanju nekoliko.

Zidne lampe iznad ili sa strane ogledala pružit će ravnomjerno osvjetljenje lica, dodati će eleganciju i luksuz u prostor što je neophodno za svakodnevne aktivnosti poput šminkanja ili brijanja. Također, postavljanje indirektne rasvjete u sklopu ogledala ili ispod kupaonskih ormarića može stvoriti ugodan, opuštajući ambijent koji je savršen za večernje opuštanje.ž LED trake, primjerice, mogu dodati moderan štih i ujedno osigurati diskretno osvjetljenje tijekom noći.

Ako želite postići ugodan i opuštajući ugođaj razmislite o promjeni žarulja u toplije tonove. Hladna bijela svjetlost često može djelovati preoštro, dok će topli tonovi stvoriti atmosferu sličnu onoj u spa centrima.

Boje ili tapeta za novi izgled

Ako želite napraviti drastičnu promjenu bez renoviranja, promjena boje zidova može biti idealno rješenje. S obzirom na to da kupaonice obično nemaju puno slobodnih zidova zbog pločica i namještaja, čak i mala količina boje može učiniti značajnu razliku. Osvježite zidove svijetlim, neutralnim tonovima kako bi prostor djelovao svjetlije i prozračnije, ili se odvažite s tamnijim nijansama poput tamnoplave, smaragdno zelene ili antracit sive za moderniji izgled.

5 savjeta za uređenje hodnika i predsoblja

Svjetliji tonovi poput bijele, bež ili svijetlo sive unijet će osjećaj čistoće i prostranosti, dok će tamnije nijanse poput tamnoplave ili tamnozelene dodati sofisticiranost i intimnost. Osim boje, tapete postaju sve popularniji izbor u uređenju kupaonica. Vodootporne tapete su izvrsno rješenje za dodavanje uzorka i teksture bez potrebe za pločicama i izvrsna su opcija za unošenje uzorka i osobnosti. Geometrijski uzorci, cvjetni motivi ili tapete s efektom mramora mogu podići cjelokupan izgled vaše kupaonice i dati joj potpuno novu dimenziju- dati unikatnu, luksuznu notu bez visokih troškova.

Biljke – unose svježinu

Iako mnogi izbjegavaju biljke u kupaonicama zbog vlage i manjka svjetlosti, postoje biljke koje obožavaju ovakve uvjete. Biljke su uvijek odličan način za oživljavanje prostora i prirodni su pročišćivači zraka. Paprat, sanseverija, orhideje ili bambus izvrsni su izbori za kupaonice jer uspijevaju u vlažnom okruženju s manje prirodnog svjetla. Biljke će unijeti prirodnu ravnotežu i stvoriti umirujuću atmosferu, idealnu za opuštanje u toploj kupki. Unos zelenila u kupaonicu donosi prirodnu energiju.

Biljke postavite na police, rubove kade ili u viseće posude kako biste maksimalno iskoristili prostor.

Tekstil – detalji koji čine razliku

Promjena tekstila u kupaonici jedna je od najbržih i najpovoljnijih metoda za osvježavanje prostora. Novi ručnici, tepih ili zavjesa za tuš mogu u trenu transformirati kupaonicu. Kupaonski tepisi od mekanih, ugodnih tkanina ne samo da čine prostor udobnijim, već također unose boju i teksturu.

Zavjese za tuš mogu biti poseban dekorativni element – birajte one s zanimljivim uzorcima ili u smirenim bojama koje se skladno uklapaju s ostatkom prostora. Ako želite postići hotelski osjećaj luksuza, birajte ručnike u jednobojnim tonovima poput bijele, bež ili sive. Odlučite se za kvalitetne, mekane materijale u neutralnim tonovima ako želite postići miran, minimalistički ugođaj, ili pak birajte bogate boje i uzorke za dinamičan izgled.

Dodavanje luksuznih detalja-dodir elegancije

Ako želite unijeti dozu luksuza u svoju kupaonicu bez velikih renovacija, mali luksuzni detalji mogu biti pravi izbor. Zamijenite obične dozatore za sapun, čaše za četkice i druge sitnice luksuznijim varijantama. Birajte one u zlatnim, brončanim ili mramornim izvedbama kako biste unijeli sofisticiranost bez velikih ulaganja.

Iako se radi o sitnicama, one imaju veliki vizualni utjecaj i mogu izgledati vrlo luksuzno ako se biraju s pažnjom. Razmislite o dodavanju neobičnih detalja, poput malih mirisnih svijeća, elegantnih staklenih posuda za pamučne blazinice ili vintage ogledala koja će dati kupaonici karakter i toplinu.

Organizacija i skladištenje – ključ uredne kupaonice

Jedna od najvećih estetskih promjena koje možete napraviti u kupaonici jest dobra organizacija i skladištenje. Nered i zagušenost sitnicama mogu potpuno narušiti dojam prostora, koliko god on bio lijepo uređen. Zato je organizacija skladišnog prostora u kupaonici od presudne važnosti. Investirajte u elegantne, funkcionalne elemente za pohranu, poput košara, polica i kutija koje bi trebale biti i funkcionalne i estetski privlačne.

Najbolji savjeti za uređenje garsonjere i malog stana- izbjegavajte ove materijale i boje

Otvorene police ili elegantni ormarići s ogledalima mogu pomoći u skladištenju predmeta. Ako prostor dopušta, otvorene police mogu biti idealan način za pohranu ručnika, kozmetike i drugih kupaonskih potrepština, no vodite računa da sve bude organizirano i vizualno skladno. Također, ako imate dovoljno prostora, razmislite o ugradnji ormara iznad wc-a, što je idealno za pohranu ručnika, toaletnog papira i sredstava za čišćenje. Male, promišljene promjene mogu donijeti veliki vizualni i funkcionalni efekt.

Praktičnost

Osim estetskih intervencija, uvijek je važno voditi računa o praktičnosti prostora. Kupaonica treba biti mjesto gdje se osjećate ugodno i gdje su vam sve stvari pri ruci. Također, odabir materijala treba biti usmjeren na otpornost na vlagu i dugotrajnost

Josipa Dumančić

Četiri ključna pravila koja treba slijediti kada dizajniramo kuhinju iz snova

Dizajniranje kuhinje za mene je uvijek poseban projekt, jer spaja sve aspekte dizajna – od estetike i funkcionalnosti, do odabira pravih materijala i detalja. Kuhinja je prostor u kojem se osjećam najugodnije, jer tu mogu izraziti svoju ljubav prema detaljima, klasičnom stilu i svakodnevnoj praktičnosti.

Svaka kuhinja koju dizajniram nosi sa sobom osobni pečat vlasnika, ali i moju posvećenost stvaranju prostora koji je topao, funkcionalan i prepun detalja koji ostavljaju trajan dojam.

Kao dizajnerica interijera, smatram da je ključ uspješnog dizajna u balansiranju svih tih elemenata, a kuhinja je savršen primjer prostora gdje taj balans postaje stvarnost. Kuhinja je za mene srce svakog doma i prostor gdje se susreću estetika, praktičnost, funkcionalnost i intimnost. Kuhinja nije samo mjesto gdje se kuha- to je prostor za okupljanje, razgovor i stvaranje uspomena, bilo da se radi o obiteljskom doručku ili opuštenoj večeri s prijateljima. Dizajnirati kuhinju znači uskladiti sve ove elemente na način koji izražava osobnost domaćina.

Dizajn kupaonice: Samo su male promjene dovoljne za veliki dojam

Kuhinja je moj teritorij

To je prostor u kojem se najviše osjećam slobodno, gdje se detalji spajaju s funkcionalnošću kako bi stvorili atmosferu koja potiče kreativnost i okuplja ljude. Bez obzira na stil kuhinje – bila ona klasična, moderna ili rustikalna njezin dizajn mora zadovoljiti različite potrebe ukućana. Pravi karakter kuhinje leži u detaljima. Raskošan luster nad kuhinjskim otokom može biti središnji element koji odmah privuče pažnju i unese dozu elegancije. Ručno izrađeni detalji i ukrasne letvice na kuhinjskim elementima također su nešto što rado koristim. To su mali, ali vrlo važni elementi koji prostoru daju karakter i osjećaj da je svaka kuhinja posebna- jedinstvena.

Detalji poput porculanskih ručkica, ukrasni vijenci, ručno izrezbareni drveni detalji na kuhinjskim elementima ili ukrasne nožice koje su izvrstan detalj i ključni element za dodavanje luksuza ili klasične pločice s uzorkom, koje unose osobnost u svaki kutak. U svojim projektima uvijek nastojim stvoriti kuhinje koje pozivaju na okupljanje. Detalji poput ukrasnih tanjurića, vaze s cvijećem na stolu, otoku ili prozoru, ukrasni okviri sa slikama, svijećnjaci – sve su to dodaci koji stvaraju ugodan i privlačan ambijent. Ovakvi elementi ne samo da unose toplinu u prostor, nego i stvaraju osjećaj luksuza i elegancije.

Svaka kuhinja treba imati svoj specifičan stil, a taj stil treba odgovarati kako osobnosti vlasnika, tako i prostoru u kojem se kuhinja nalazi. Klasične kuhinje imaju bezvremensku ljepotu. No, kako bi se zadovoljile potrebe suvremenog života, uvijek uključujem i moderne elemente, od najsuvremenijih kuhinjskih aparata do ergonomskih rješenja koja olakšavaju svakodnevne aktivnosti. Međutim, ispod te klasične površine postoji moderan sustav organizacije prostora, s pametno osmišljenim ladicama, skrivenim odlagalištima i inovativnim rješenjima za ugradbene aparate.

1. Kuhinjski otok

Kuhinjski otok nije samo praktičan, već je simbol zajedništva gdje se priprema hrana, ali i sjedi s kavom i razgovara. Ne mogu zamisliti kuhinju bez otoka. Kuhinjski otok nije samo komad namještaja – to je središnje mjesto u kuhinji, prostor koji spaja funkcionalnost i društveni život.

Boje imaju moć transformacije prostora – evo koje odabrati prema stilu uređenja

Otok omogućava dodatni prostor za radnu površinu, dodatne elemente ili ladice za pohranu, ali također služi i kao mjesto za neformalne obroke ili druženja. Njegova uloga u kuhinji je toliko značajna da ga gotovo uvijek uključujem u svoje projekte, bilo da se radi o velikom prostranom prostoru ili o nešto manjim kuhinjama gdje je svaki centimetar važan.
U manjim kuhinjama, koristi se fleksibilni i multifunkcionalni otok – oni mogu biti mobilni ili sklopivi, čime se omogućava optimalno korištenje prostora. S druge strane, u većim prostorima volim dodati otoke koji postaju pravi ukras kuhinje, s mramornim pločama, ukrasnim nogama i luksuznim lusterom iznad. Takvi otoci postaju fokusne točke koje definiraju stil čitave kuhinje.

2. Rasvjeta

Za mene je rasvjeta jedan od ključnih elemenata. Ne samo da je važno imati dobru radnu rasvjetu, već volim uključiti i ukrasne rasvjetne elemente poput lustera, zidnih lampi ili led traka koje stvaraju atmosferu. Također, volim koristiti skrivene LED trake ispod kuhinjskih elemenata i u radnim zonama. Ta suptilna rasvjeta ne samo da olakšava rad, već stvara ugodnu atmosferu navečer.

Suptilna, topla svjetlost ispod gornjih kuhinjskih elemenata ( ormarića ) ili unutar otvorenih polica stvara osjećaj intimnosti i ugode, dok veliki, raskošni lusteri iznad otoka ili blagovaonskog stola unose dašak luksuza u prostor. Isto tako, pločice u kuhinji mogu biti odličan način da unesete boju, teksturu i uzorak u prostor.

3. Kuhinja i praktičnost

Dok detalji i estetika igraju ključnu ulogu u mom dizajnu, nikada ne zaboravljam na funkcionalnost i praktičnost. Kuhinja, kao radni prostor, mora biti praktična i lako održiva. To znači da uvijek biram materijale i uređaje koji olakšavaju svakodnevno kuhanje i čišćenje. Također, organizacija prostora u kuhinji je ključna. Svaka ladica, ormarić i polica mora imati svoju funkciju. Volim koristiti organizatore i skrivene sustave za odlaganje otpada i reciklažu, jer omogućuju da kuhinja uvijek izgleda uredno i skladno.

4. Materijali

Kada govorimo o materijalima, moj favorit je uvijek drvo. Drvo unosi toplinu, prirodnost i autentičnost u prostor, no također zahtijeva redovito održavanje, pogotovo u kuhinji. Zbog toga često koristim kombinaciju drveta s modernijim materijalima poput kvarca ili mramora za radne ploče. Ovi materijali nisu samo estetski privlačni, već su i iznimno otporni na habanje i lako se čiste, što je ključno u svakodnevnom životu.

Moderna klasika u predivnom stanu od samo 38 kvadrata – ključnu ulogu imaju boje

Medijapan je još jedan materijal koji volim koristiti, pogotovo za fronte. Iako nije prirodni materijal poput drveta, ima mnoge prednosti – lako se može prilagoditi različitim stilovima i bojama. U klasičnim kuhinjama medijapan može izgledati jednako elegantno i luksuzno kao i drvo, ali bez zahtjeva za čestim održavanjem.

Nastavite čitati

Josipa Dumančić

5 savjeta za uređenje hodnika i predsoblja


Hodnik je često zanemaren dio doma i to je prva stvar koju vidimo kada uđemo u stan- stvara prvi dojam. Iako se na prvi pogled čini jednostavnim, dizajniranje hodnika zahtijeva pažljivo planiranje i kreativnost.

Hodnik nije samo funkcionalan prolaz između soba, već je ključni dio stana koji može definirati atmosferu i odraziti stil koji vlada ostatkom prostora. Hodnik često vodi u druge prostorije – kuhinju, dnevni boravak, spavaću sobu pa bi trebao sadržavati elemente koji vizualno povezuju te prostore. Kako bi hodnik bio povezan s ostatkom prostora, on mora reflektirati iste dizajnerske principe.

Ako ste cijeli stan uredili u modernom, minimalističkom stilu, hodnik bi trebao pratiti tu liniju – jednostavnost, čiste linije, neutralne boje. Na taj način, hodnik će se stopiti s ostatkom prostora i djelovati kao prirodni nastavak dnevnog boravka, spavaće sobe ili kuhinje. Primjerice, ako u dnevnom boravku dominiraju vintage komadi namještaja, u hodnik možete unijeti starinsku komodu ili ogledalo sa zlatnim okvirima. Hodnik je, osim estetske uloge, često i funkcionalni prostor za pohranu stvari poput cipela, jakni ili ključeva.

Uređenje interijera s niskim budžetom: Uz malo kreativnosti i znanja, sve je moguće

Multifunkcionalni komadi, poput klupe s prostorom za pohranu ili ugradbeni ormari sa ogledalom, od poda do stropa, mogu vam pomoći da zadržite uredan i organiziran prostor. Dekoracije, poput ogledala, vaza ili skulptura, također su odličan način da dodate osobni pečat hodniku. Ogledala su, osim što su funkcionalna, mogu vizualno povećati prostor. Veliko ogledalo s okvirom koji prati stil ostatka stana ne samo da će hodnik učiniti vizualno prostranijim, već će i reflektirati svjetlost, stvarajući ugodnu atmosferu.

1. Rasvjeta

Hodnici su često prostori bez prirodnog svjetla, što znači da je pravilno osvjetljenje ključno za stvaranje ugodnog ambijenta i transformacije prostora. Rasvjeta u hodniku ne treba biti samo funkcionalna, već može igrati ključnu ulogu u povezivanju s ostatkom interijera. Ako su u ostalim prostorijama korištena elegantna rasvjetna tijela, nastavite tu estetiku i u hodniku.

Zidne lampe, plafonjere ili visilice osigurat će dovoljno svjetla za svakodnevne aktivnosti, no ne zaboravite dodati i neke dekorativne izvore svjetlosti kako bi prostor dobio toplinu i karakter te može biti odličan način da unesete stil i atmosferu u ovaj često zanemareni prostor.

2. Boje kao poveznica

Boje su odličan alat za stvaranje vizualnog kontinuiteta, a istovremeno omogućuju da se prostor osjećajno proširi. Ako su glavne prostorije uređene u neutralnim tonovima poput sive, bijele ili bež, hodnik može slijediti isti ton, ali s malim varijacijama. Možete koristiti nekoliko nijansi tamniju ili svjetliju verziju glavne boje iz stana, čime ćete stvoriti sofisticiran prijelaz između različitih prostorija. Ako volite hrabre boje, hodnik je savršen prostor za eksperimentiranje. Važno je osigurati da su te boje u skladu onima koje se nalaze u ostatku stana.

Na primjer, ako je dnevni boravak uređen u toplim zemljanim tonovima, možete odabrati bogatu terakotu ili maslinasto zelenu za zidove hodnika. Ove boje će unijeti toplinu u prostor i povezati ga s ostatkom stana na harmoničan način. Zamišljate li svoj hodnik u bogatim, dubokim nijansama, poput tamnoplave, smaragdno zelene ili bordo crvene, pobrinite se da te boje odgovaraju detaljima iz ostalih prostorija, poput tepiha, jastuka ili umjetničkih djela i može biti pravo mjesto za nešto unikatno, posebno.

3. Zidne obloge

Hodnik je idealan prostor za eksperimentiranje sa zidnim oblogama i umjetninama. Štukature, tapete ili drvene obloge mogu stvoriti jedinstvenu teksturu i izgled. Ako se u dnevnom boravku ili spavaćoj sobi koriste bogate teksture, poput baršuna ili tkanina s uzorcima, hodnik može nastaviti ovaj motiv kroz upotrebu tapeta s diskretnim uzorkom ili zidnih panela.

Kako odabrati savršeno umjetničko djelo za svoj dom otkriva stručnjak

Umjetnička djela također igraju važnu ulogu u personalizaciji hodnika i povezivanju s ostatkom stana. Izložba fotografija, slika ili skulptura može poslužiti kao prijelazna točka između različitih dijelova stana, a također može dati i odraz vašeg osobnog stila.

4. Podne obloge

Hodnik je savršeno mjesto za eksperimentiranje, ali ključ je u tome da sve promjene djeluju skladno. Podovi su često zanemareni kada se razmišlja o dizajnu hodnika, ali oni mogu imati ogroman utjecaj na ukupni dojam prostora. Ako želite stvoriti dojam prostranosti i povezivanja hodnika s ostatkom stana, najbolje je koristiti isti materijal za podove u cijelom stanu.

Bez obzira na to radi li se o drvenim podovima, laminatu ili keramičkim pločicama, dosljednost materijala stvorit će fluidan prijelaz između prostorija. Posebno je učinkovita u manjim stanovima, jer čini prostor većim i prozračnijim. Međutim, ako želite unijeti zanimljivost i dinamičnost, možete odabrati drugačiji podni materijal za hodnik, ali s jasnom poveznicom na ostatak stana. Primjerice, pločice s geometrijskim uzorcima mogu dodati element igre u prostor, ali pazite da njihove boje i stil odgovaraju ostatku interijera.

Također, možete koristiti upečatljive pločice s marokanskim motivima. Ovaj kontrast može stvoriti interesantan vizualni prijelaz, ali je važno osigurati da boje i uzorci podova hodnika odgovaraju ostatku stana. Drvene podove u dnevnom boravku možete kombinirati s keramičkim pločicama u hodniku koje imaju sličnu boju ili uzorak.

5. Održavanje i praktičnost

Hodnik bi trebao biti estetski povezan s ostatkom stana, ali i njegova praktičnost ne smije biti zanemarena. Ovo je prostor kroz koji svakodnevno prolazimo, često s cipelama, jaknama i torbama, stoga je važno osigurati da materijali budu otporni i jednostavni za održavanje.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice