Povežimo se

Energetska učinkovitost i održivost

Vodič za uštedu energije u domu: 10 najčešćih mitova koje treba izbjegavati

Je li jeftinije držati grijanje stalno na niskoj temperaturi ili ga uključivati samo kad je potrebno?

Postoji mnogo gradskih mitova i “brzih trikova” za uštedu novca na računima za energiju. Mnogi su prilično beskorisni, ali neki ipak nude jednostavne i jeftine načine da smanjite potrošnju energije (i vaš mjesečni račun).

U nastavku su 10 najčešćih mitova i zabluda o uštedi energije koje treba izbjegavati.

1. Je li jeftinije držati grijanje stalno na niskoj temperaturi ili ga uključivati samo kad je potrebno?

Postoje argumenti za i protiv, a odgovor će vjerojatno ovisiti o vrsti sustava grijanja, vašem obrascu korištenja, te vrsti kuće i izolacije koju imate.

Službeni odgovor bio bi – stalno grijanje tijekom cijelog dana dovodi do većih gubitaka topline i viših troškova. Glavna britanska javna organizacija za smanjenje potrošnje energije i emisija ugljika, Energy Saving Trust, daje službeni odgovor da stalno grijanje tijekom cijelog dana troši više goriva, dovodi do većih gubitaka topline, a time i do viših troškova.

Koncept je jednostavan: zagrijavajte svoj dom kada vam je to potrebno; nemojte plaćati za stalno zagrijavanje kada vam nije potrebno. Kažu da je ovo najbolji način za uštedu energije i novca. Najbolje je koristiti timer kako bi termostat uključivao i isključivao grijanje i održavao željenu temperaturu u kući.

2. Rade li solarni paneli zimi?

Uobičajena je zabluda da solarni paneli ne funkcioniraju tijekom zime ili za oblačnih dana. Iako su puno učinkovitiji u stvaranju električne energije kad je sunčano, solarni paneli i dalje mogu proizvoditi struju čak i na najtmurnije dane.

Ključna je dnevna svjetlost, a ne sunčeva svjetlost. Čak i u oblačnim uvjetima, dio sunčeve svjetlosti prolazi kroz oblake, omogućujući panelima da generiraju struju, iako manje učinkovito.

Snijeg i led na solarnih panelima mogu smanjiti izlaznu snagu. No, moderni solarni paneli dizajnirani su da se do neke mjere sami čiste, pa bi smanjena učinkovitost trebala biti privremena.

3. Koriste li uređaji u stanju pripravnosti ili punjači ostavljeni u utičnicama i dalje struju?

Mnogi uređaji, poput igraćih konzola, prijenosnih računala i televizora, troše male količine energije kada nisu u uporabi, ali su i dalje priključeni i uključeni u utičnicu. To se ponekad naziva “vampirska struja“. Lako možete izbjeći korištenje ove standby energije tako da uređaje isključite iz zida.

Energy Saving Trust kaže da možete uštedjeti oko 45 funti godišnje isključivanjem uređaja iz utičnice kada ih ne koristite.

Međutim, prema zakonima EU-a, televizori i drugi uređaji proizvedeni nakon 2013. ne mogu trošiti više od 0,5 vata u stanju pripravnosti. Da biste dobili dojam o razmjeru, televizor koji je ostavljen u stanju pripravnosti 20 sati dnevno koštao bi oko 80 penija godišnje. Dakle, iako možda nećete uštedjeti koliko Energy Saving Trust predviđa, i dalje se isplati to činiti – svi uređaji koriste malu količinu struje, a to se može nakupiti.

4. Hoće li mi pametna brojila uštedjeti novac?

Ne – barem ne sama po sebi. Pametna brojila jednostavno zamjenjuju vaša postojeća brojila za plin i struju (po jedno za svaku), prate vašu potrošnju i automatski šalju očitanja vašem dobavljaču svaki mjesec.

Međutim, mogu vam pomoći da otkrijete načine kako uštedjeti energiju putem zaslona koji imate u kući. Ovaj mali uređaj bežično komunicira s vašim pametnim brojilima, prati vašu potrošnju energije i pokazuje vam koliko vas to košta, gotovo u stvarnom vremenu.

S više informacija o vašoj svakodnevnoj potrošnji energije, moći ćete uočiti načine kako smanjiti potrošnju.

5. Trebam li koristiti uređaje noću?

Korištenje perilice rublja i sušilice noću može vam uštedjeti novac, ali to ovisi o vrsti tarifnog plana koji imate za električnu energiju. Ako ste na tarifi koja nudi jeftinije noćne stope, kao što su Economy 7 ili Economy 10, tada ćete plaćati manje za struju koju koristite tijekom noćnih sati. Ove tarife pružaju niže cijene energije noću (obično između 11 sati navečer i 6 sati ujutro), ali po višoj cijeni tijekom dana.

Ako nemate takvu tarifu, korištenje uređaja noću neće značajno utjecati na vaše račune, jer ćete plaćati istu cijenu električne energije bez obzira na doba dana.

Važno je napomenuti sigurnosne rizike. Vatrogasne službe upozoravaju da je bolje ne koristiti sušilicu dok spavate, jer sušilice mogu uzrokovati požare, stoga bi bilo sigurnije koristiti ove uređaje dok ste budni i možete ih nadzirati.

6. Bi li pomoglo obojiti radijatore u crno?

Što se tiče bojenja radijatora u crno, odgovor je ne, prema Energy Saving Trustu. Najbolje je ostaviti ih bijelima, iako razlika nije velika.

Stručnjaci upozoravaju: Na ove stvari u domu nikada nemojte nanositi boju!

7. Je li jeftinije koristiti električni grijač umjesto radijatora?

Električni grijači učinkovito pretvaraju energiju u toplinu i mogu biti isplativo rješenje ako grijete samo jednu prostoriju na kraće vrijeme. Daju toplinu odmah, ali jednako tako, čim ih isključite, toplina nestaje. Ako grijete veći prostor i želite da ostane topao dulje vrijeme, centralno grijanje će vjerojatno biti bolje rješenje.

Iako su električni grijači jeftiniji, obično ne zagrijavaju prostor u kući tako učinkovito. Dakle, ako grijete samo sebe sat ili dva, električni grijač može biti isplativiji način zagrijavanja u usporedbi s pokretanjem cijelog sustava centralnog grijanja.

Međutim, ako želite grijati više prostorija ili jednu prostoriju tijekom duljeg razdoblja, centralno grijanje vjerojatno će biti učinkovitije.

8. Trebam li ostaviti grijanje uključeno ako idem na put?

Da – zimi. Da biste spriječili smrzavanje cijevi, što može prouzročiti štetu u vrijednosti stotina funti, Energy Saving Trust preporučuje da zimi ostavite grijanje barem donekle uključeno, čak i ako niste kod kuće.

Provjerite svoju policu osiguranja prije odlaska. Opće je pravilo održavati grijanje na najmanje 12°C (iako neki preporučuju barem 15°C), umjesto da ga potpuno isključite.

9. Trebam li isključivati svjetla svaki put kada izlazim iz prostorije?

Energy Saving Trust preporučuje isključivanje svjetla kad napuštate prostoriju, bez obzira na to koliko dugo. Također, izbjegavajte ostavljanje televizora i drugih uređaja u stanju pripravnosti.

10. Ako mi je grijanje uključeno, trebam li držati unutarnja vrata otvorena ili zatvorena?

Bolje je držati vrata prostorija koje ne želite grijati zatvorenima, kaže Energy Saving Trust.

Radijatori, električni panelni grijači, konvektorski grijači i toplinske pumpe rade stvaranjem strujanja zraka u prostoriji. Topli zrak se diže, kruži po sobi, hladi se i spušta, te se ponovno vraća do grijača kako bi se opet zagrijao.

Zatvaranje vrata osigurava da ovo strujanje ostane unutar određenog prostora i sprječava ulazak hladnog zraka.


Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice