Povežimo se

Izbor urednice

Savjeti za hranjenje ptica u jesen: Evo čime ih hraniti

Potrebe ptica, poput ljudskih, mijenjaju se s godišnjim dobima

U jesen ptice počinju tražiti dodatne izvore hrane kako bi se pripremile za hladnije mjesece kada prirodni izvori hrane, poput insekata i plodova, postaju oskudniji. Hranilica im pruža prijeko potrebnu energiju za preživljavanje zime.

No to što traže u toplijoj sezoni poput ljeta možda nije ono što žele (ili trebaju) kad dođe jesen. Kako prilagoditi svoju rutinu hranjenja ptica tome? Evo nekoliko savjeta za hranjenje ptica u jesen koji će vaše lokalne ptice održati sretnima, zdravima i privući ih u vaše dvorište tijekom cijele sezone.

1. Odaberite pravo sjeme za sezonu

Tijekom jeseni, ptice ili migriraju ili se pripremaju za to, pa traže hranu koja će ih opskrbiti energijom. Potražite mješavine sjemena bogate hranjivim sastojcima poput crnih uljanih sjemenki suncokreta.

Nemojte štedjeti na kvaliteti: potražite premium mješavine u specijaliziranim trgovinama opreme za divlje ptice, jer one sadrže znatno veći postotak masti, često su ne-GMO, prikladne za ljudsku konzumaciju te bez punila i pesticida, što ih čini optimalnim izvorom hranjivih tvari za ptice. Ove mješavine sjemena pružit će pticama visokokvalitetan izvor energije potrebne za letenje na duge udaljenosti i izdržavanje hladnijeg vremena.

I ne zaboravite na ptice koje se hrane nektarom, poput oriola i kolibrića! I njima će trebati energija, stoga postavite hranilicu za oriole ili kolibriće s domaćim nektarom (bez crvene boje).

7 dobrih razloga zašto ne biste trebali grabljati lišće u jesen

2. Ponudite hranu bogatu mastima i proteinima

Uz premium mješavine sjemena, loj je izvrstan izvor proteina i masti za ptice. Loj se radi s bazom od životinjske masti koja se zatim “obogaćuje” sastojcima poput bobica, insekata i drugih omiljenih ptičjih poslastica. Pruža dugotrajan izvor energije i idealan je za hranjenje ptica tijekom cijele godine, a posebno u jesen i zimu. Većina loja dolazi u obliku pločica, blokova ili kuglica. Posebne hranilice za loj koriste se kako bi ptice imale pristup loju, a vjeverice i drugi glodavci nisu mogli doći do njega.

Druga hrana bogata proteinima koju ptice obožavaju je maslac od kikirikija. Mnogi ljubitelji ptica u dvorištu ga koriste jer ptice uživaju u njemu! Također je dobar za njih, jer sadrži važne hranjive tvari koje ptice trebaju, poput željeza, kalija i kalcija. Međutim, nisu svi maslaci od kikirikija jednaki: birajte prirodnu ili organsku verziju s manje aditiva.

3. Održavajte hranilice punima i omogućite pristup vodi

Mnoge ptice izviđaju pouzdana mjesta gdje se mogu opskrbiti kako se vrijeme hladi. Konzistentno držanje hranilica punima vrlo je važno, jer će ptice zapamtiti hranilice koje su bile prazne i izbjegavati se vraćati ako ih ostavite praznima više od nekoliko dana. Kada stigne zima, preletjet će vaše dvorište u potrazi za hranom negdje drugdje.

Pticama također treba voda u svim sezonama (ne samo u toplima) za piće i kupanje. Vaše će dvorište postati još privlačnije pticama ako dodate izvor vode poput fontane ili ptičje kupke. Svježa, čista voda je nužna, stoga će vodu trebati mijenjati svaka dva dana. Ako je vaše jesensko vrijeme dovoljno hladno, razmislite o prelasku na grijanu ptičju kupku, koja će spriječiti zamrzavanje vode.

4. Pazite na vjeverice

Jesen je vrijeme skupljanja zaliha za vjeverice. Traže svaki sočan zalogaj koji mogu naći – uključujući vašu ptičju hranu. Kako spriječiti vjeverice da dođu do hranilica na siguran, ali učinkovit način? Postoji nekoliko načina. Prvo, možete spriječiti pristup hranilicama koristeći jednu ili više zaštitnih ploča. Zaštitna ploča je pokrov koji možete postaviti iznad ili ispod hranilica kako biste vjeverice i glodavce držali podalje. Zaštitne ploče mogu se koristiti na obje viseće i hranilice postavljene na stupove.

6 iznenađujućih razloga zašto bi svatko trebao posaditi stablo ispred kuće

Hranilice otporne na vjeverice posebno su dizajnirane kako bi osujetile planove ovih kradljivaca hrane. Zabavno je gledati kako vjeverice ponovno i ponovno pokušavaju zaobići mehanizam jedne od ovih hranilica. Možete se satima zabavljati gledajući kako vjeverice (sigurno) lebde u zraku, pokušavajući, ali ne uspijevajući doći do ptičje hrane.

Jeste li osoba koja misli “sve životinje su dobrodošle za mojim stolom”? Ako je tako, možete odabrati treći način kako bi vjeverice ostale podalje od hranilica: odvratite ih vlastitom hranom! Postavite hranilicu za vjeverice daleko od hranilice za ptice i uživajte u promatranju divljih životinja s obje strane.

Gradnja

Kvalitetni materijali, brzina gradnje i unaprijed definirani troškovi… Ovo su glavne prednosti montažne gradnje

Istra je predvodnica luksuznog turizma u Hrvatskoj, a on zahtjeva i luksuzan smještaj. Istra je uvijek bila otvorena prema novim načinima gradnje ali uz poštivanje tradicionalnih elemenata.

Koncept montažne gradnje, zbog svojih brojnih prednosti, ima sve više poklonika, a Dom projekt jedan je od pionira ovakve gradnje na domaćem tržištu.  

“Dom projekt od 93 godine se bavi gradnjom kuća sa drvenom nosivom konstrukcijom, kako je sazrijevalo tržište u Hrvatskoj, tako su i rasli zahtjevi na naše objekte pa su od nekadašnjih samo prizemnica su počele raditi katnice, stambene zgrade, javni objekti i tako dalje, a naravno sa sazrijevanjem turističke, turističkog tržišta pogotovo u Istri, rasla je i potreba objektima luksuznijeg karaktera s obzirom na strane goste. 

Luksuzne kuće su u principu one pored kojih ćete uvijek zastati kad prolazite pokraj i očarati se njenom ljepotom. Čini je suvremena arhitektura, moderna koncepcija, rasporeda prostorija, veliki otvoreni prostori unutra. Čini je također oprema unutarnja i vanjska, poput sauna, bazena i slično, sustava grijanja, hlađenja i na kraju vanjsko oblikovanje pročelja, obloga kamenom, velike staklene stijene koje daju puno svjetlosti unutra i omogućavaju jedan udoban boravak u takvom objektu. “, ističe mag. ing. aedif. Elis Hajdarovac, direktor Dom projekta.

Montažna gradnja traži iste preduvjete kao i klasična gradnja, građevinsku i lokacijsku dozvola, a oko oblikovanja kuće pomoći će vam stručnjaci iz tvrtke Dom projekt. 

“Arhitektonsko oblikovanje koje izađe ili iz našeg projektnog ureda ili ga dobijemo od privatnog investitora je ustvari jedan od osnovnih preduvjeta da bi mi to u konačnici učinili lijepim ili luksuznim. Materijale koje koristimo za vanjsko oblikovanje uvijek dolaze u suradnji sa privatnim investitorom, ustvari tako se rađaju neka luksuzna rješenja.”, pojasnio je Mladen Štefanac, voditelj prodaje Dom projekta.

Istra kao predvodnica elitnog turizma u Hrvatskoj, zahtjeva i luksuzan smještaj, a nije rijetkost da su takvi objekti građeni predgotovljenim načinom.

Dom projekt gradi objekte prema željama naručitelja, kombinirajući tradicionalne elemente s modernom arhitekturom. 

“Specifičnost istarskog podneblja je što je uvijek Istra bila područje gdje se najviše gradilo ovakvim načinom gradnje. Bila je dosta otvorena po tom pitanju i dolaskom, odnosno povećanjem broja noćenja, razvojem turizma, naravno da je porasla i potreba za što kvalitetnijim i što luksuznijim smještajnim kapacitetima, pa su se tako najprije ovdje nekako odlučili za gradnju luksuznijih objekata u ovakvom predgotovoljenom načinu gradnje. Ono što karakterizira takve objeke u Istri su na primjer, obloga pročelja sa kamenom, šareni crijep kao pokrov na krovu i tako dalje, grilje ili škure kao vanjski neki detalji, uglavnom, nastoji se uz onaj tradicionalni dio opet koji se njeguje, dodavati moderne note takvim objektima i rezultati su izvrsni. 

Mi imamo evo nedavno jedan objekat koji je različit u odnosu na sve ostale, pod navodnicima, montažne gradnje kako je zovemo na tržištu, gdje su otvorene galerije, kosi stropovi, otvoreni krovovi, velike klizne stijene, moderna arhitektura uklopljena u ovu istarsku arhitekturu i detalje sa pravim kamenom, sa drvenim gredama, kamenim aertama i to je ustvari ono što čini Dom projekt prepoznatljiv na ovom tržištu.” pojasnio je Štefanac.

Osim opreme, vanjskog oblikovanja, što čini objekt luksuznim je njegova lokacija pa je tako u biti Istri skoro svaka naša kuća koju gradimo na neki način luksuzna. 

“Tvrtka Dom projekt s obzirom na velike zahtjeve i rješenja koja dolaze od privatnih investitora, vrlo često je inovator na tržištu, što se tiče arhitektonske gradnje. I puno puta je nešto napravila kao probno ili prvo, znači među prvima mislim da smo radili na tržištu obiteljske kuće za privatne investitore, sa ravnim krovom u ovim sistemima gradnje. Dugi niz godina već radimo i među prvima mislim da smo gradili kuće koje vidite na našoj web stranici, kompletno obložene sa kamenom, ne dekorativno nego pravim kamenom. “, zaključuje.

Kvalitetni materijali, brzina gradnje i unaprijed definirani troškovi, prednosti su montažne gradnje kojom možete izgraditi dom kakav ste oduvijek sanjali. 

Nastavite čitati

Izbor urednice

Renovacijom stana u suterenu stvoren divan stambeni postor od 56 kvadrata

Koncept renovacije zahtijevao je da prednji dio stana bude otvorenog tlocrta s dnevnom sobom i kuhinjom 

Pred arhitekticu Gordanu Đerić stavljen je izazov uređenja stana u suterenu. S nekoliko domišljatih rješenja, kreirala je vrlo udoban stan za mladog muškarca. 

Prije renovacije, ovaj suterenski prostor imao je nekoliko zasebnih prostorija s vrlo malo dnevnog svjetla. 

“Ovo je bio jedan podrumsko suterenski stan u određenim nivoima je u razizemlju, koji je više vapio za odredom za čistoću nego za arhitektom i preuređenjem interijerskim. Kada smo došli tu je bilo puno nepovezanih prostorija, podrumskih prostorija u kojima su ljudi stanovali.

Prva faza nam je bila rušenje svih pregradnih zidova, ogoljenje vanjskih zidova do cigle, tada smo dobili jedan jedinstven prostor i ispostavilo se da imamo malo prirodnog svjetla u toj cijeloj priči, onda smo taj problem rješavali na način da smo ovu interpolaciju vanjsku između zgrada koja je ostala tako sticanjem okolnosti, slobodna, napravili kao mali atrij. Od prozora smo napravili balkonska vrata da se iz prostora može izlaziti u taj atrij.”, pojasnila je Gordana Đerić, dipl. ing. arhitekture.

Danas je to stan od 56 četvornih metara, a koncept renovacije zahtijevao je da prednji dio stana bude otvorenog tlocrta s dnevnom sobom i kuhinjom. 

“Kuhinja je bila vrlo zahtjevna za riješiti jer je bilo puno dimnjaka, stupova, zidova koji se nisu mogli dirati, zidova koji su mogli dobiti neka udubljenja, tako da smo se u ta udubljena smjestili s ovim radnim dijelom. Desno i lijevo smo išli sa zatvorenim ormarom, oni su u bijeloj boji da bi se taj prostor proširio, a glavni akcent kuhinje je kombinacija boja, sivo žuto, budući da je podrumski stan, vrlo je bitno da psihološki ima neku poveznicu i radost, da je to žuto, da je svjetlost, da daje pozitivnu energiju kad se ulazi u njega.”, pojašnjava arhitektica.

Od nekad najveće prostorije u stanu napravljena je spavaća soba sa zasebnom garderobom. Zato što je tu smješten najveći prozor koji daje najviše prirodnog osvjetljenja, na spavaću sobu nisu stavljena standardna vrata već pregradni panel. 

Osim spavaće sobe dobila se jedna mala soba, radno gostinjska, koja ima sve potrebne sadržaje, minimalne ali funkcionalne.

Adaptacijom stari stan s brojnim pregradnim zidovima postao otvoren prostor pun svjetlosti

Zahvaljujući knauf zidu, kuhinja i kupaonica dobile su mnogo skladišnog prostora. 

“Kupaonu smo radili zajedno sa kuhinjom tako da smo dobili nekakve Z zidove, gdje smo uvlačili ormare od kupaone, ormare od kuhinje, dobili smo dosta skladišnog prostora, ormare za kupaonu, što je izuzetno rijetko te se može sve smjestiti. Svi sadržaji su zadovoljni, tuš kada velika, 140, lavabo, veš mašina iznad koje je bojler. Kupaona je zanimljiva da ima isto tako, sticanjem okolnosti, veliki prozor, tako da ima prirodnu ventilaciju, dosta prirodnog svjetla i čini ju prozračnom, modernom, ugodnom i efektnom.”, zaključila je arhitektica.

Sterilnost bijele i sive, koje prevladavaju u interijeru, razbila je žuta boja koja daje toplinu  prostoru, a poseban efekt postignut je atraktivnom rasvjetom iznad drvenog stola koji se savršeno uklapa u dizajn ovog suterenog stana.  

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice