Povežimo se

Arhitektura i dizajn

Ekološki životni stil uz niske režije – poslušajte iskustva življenja u CLT kućama

U prethodnim emisija već smo govorili o kućama građenim od CLT-a. Sada smo posjetili stanare tih kuća i provjerili kakva su njihova iskustva te jesu li doista niže režije u odnosu na klasičnu gradnju. 

Naselje u Velikoj Mlaki nadomak Zagreba i Velike Gorice, sastoji se od 44 dvojne i trojne montažne kuće koje su u potpunosti izrađene od CLT-a. 

“CLT ploče križno su lamelirano drvo, lijepljeno u više blokova pod visokim pritiskom, koriste se u namjeni izgradnja kuća, izgradnja visokih zgrada. Dolaze nam u debljinama od 80 milimetara, širine tri metra 20, dužine do 20 metara. 

To nije klasična modularna gradnja sa nekim građevinskim gredama ili sendvič panelima, ovo je križno lijepljeno lamelirano drvo, kvalitetom je to vrhunski.”, pojašnjava Josip Šebalj, prodajni savjetnik tvrtke Frischeis.

Debljina zida u ovim kućama iznosi 100 milimetara debljine, a međukatna konstrukcija je 160 milimetara. Za ovaj je projekt korištena smreka, a CLT se izrađuje još od bora i jele. Osim što je gradnja puno brža od klasične, a kuće su otporne na potrese do 7 stupnjeva po MCS skali, brojne su prednosti života u ovakvim kućama. 

“Kad uđete u objekt ili kuću koja je napravljena od CLT-a, apsolutno je drugačija klima. Tu dolazimo do te vrlo, vrlo dobre izolacije i CLT vole nazvati zdravijom, boljom alternativom armiranom betonu, a ima istu nosivost, a manje je težine. “, dodaje.

Vlado Maršić, Vlasnik CLT kuće navodi kako mu je cijeli život bio san napraviti nešto tako od drva.

“Za CLT kuću smo se odlučili kako sam se školovao na šumarskom fakultetu, cijeli život je bio plan napraviti nešto svoje sa drvom. Međutim, kada sam se školovao, konstantno smo živjeli u najmu i nakon završetka školovanja smo žena i ja odlučili uzeti nešto svoje. I taman je ovaj projekt krenuo s realizacijom kada smo vidjeli da se ovdje ima prostora za napredovanje, za život, blizina grada, blizina mjesta gdje radimo. “

Vlado kaže da sama spoznaja da je kuća napravljena od prirodnih materijala ima umirujući učinak, a najviše ih se dojmila toplinska izolacija. 

“Što se tiče toplinske izolacije, mi u zimskim mjesecima upalimo ventilokonvektore da rade dva sata, zatim ih isključimo i toplina se zadržava samo tako. Međutim, preko ljeta klimu nije ni potrebno paliti. Nama je razlika temperature čak do 7 stupnjeva, vani je recimo 32, nama je u kući 20, 26, 27 sa otvorenim vratima. Znači, sprječavanje ulaska toplog zraka unutra, zadržavanje hladnog zraka u samoj prostoriji.”, dodaje.

Ivana Pavušek u kući živi godinu dana i njeno iskustvo života u CLT kući bolje je od očekivanog. 

“S obzirom da su ovo dvojne kuće, bojala sam se zvučne izolacije, međutim, kad su nam susjedi uselili prije par mjeseci, kao da ih i nema, nije se ništa promijenilo.” 

Benefite niskog energetskog razreda stanovnici su osjetili već prve zime. 

“Energetski razred je A+ i režije su minimalne, sve je na struju i kad usporedim sa drugim ljudima koji se griju na plin, nama su režije stvarno minimalne. Prve zime nam grijanje skoro pa i nije bilo potrebno, grijali smo samo u prizemlju, toplina kako odlazi gore. Do 12. mjeseca smo otvarali prozore jer nam je bilo prevruće koliko se zapravo toplina zadržava u prostoru.”, dodaje.

Istraživanja pokazuju da je život u kućama izrađenim od križno lameliranog drva ima brojne prednosti. Pozitivno utječe na smanjenje razine stresa, bolja koncentracija te snižavanje krvnog tlaka. 

Iako eksterijer ničime ne odaje da su kuće građene od drveta, u interijeru su namjerno ostavljene poneke vidljive grede koje daju poseban dojam svakom stilu uređenja interijera. 

Arhitekti i arhitektura

Šta je arhitektura i čime se bave arhitekti?

Moderna arhitektura obuhvaća širok spektar aktivnosti koje uključuju planiranje, projektiranje i razvoj prostora. Od urbanih zona, poslovnih kompleksa do turističkih naselja, arhitekti igraju ključnu ulogu u oblikovanju prostora u skladu s funkcionalnim, estetskim i sigurnosnim zahtjevima.

Osim estetskog osmišljavanja, arhitekti upravljaju i tehničkim aspektima, poput stabilnosti, energetske učinkovitosti, zaštite od buke i sigurnosti. Njihova uloga uključuje nadzor nad izvedbom, od idejnog rješenja do konačne izgradnje, sve uz suradnju s različitim stručnjacima iz građevinske i inženjerske branše.

Što arhitekt radi?

Arhitekti ne rade samo na vizualnom aspektu zgrada. Njihova uloga uključuje:

  • Planiranje prostora – od strateškog planiranja na razini gradova i regija do detaljnog urbanističkog planiranja;
  • Projektiranje objekata – funkcionalno i oblikovno usklađeno s tehničkim zahtjevima;
  • Suradnja s inženjerima i stručnjacima – za optimalne rezultate u stabilnosti, sigurnosti, energetskoj učinkovitosti;
  • Praćenje izvedbe – nadzor nad procesima gradnje i ocjena uporabivosti objekata.

Arhitekt je, dakle, sintetičar koji kombinira rad cijelog niza stručnjaka kako bi projekt zadovoljio sve uvjete – od lokacijskih ograničenja do važećih urbanističkih planova.

Više od gradnje: Uloga arhitekta u suvremenom svijetu

Pojam arhitekt potječe od starogrčke riječi „arkitekton“, što znači „glavni graditelj“. Međutim, suvremeni arhitekti nadilaze tu ulogu. Oni oblikuju ne samo zgrade, već i prostore u kojima živimo – od urbanih sredina do ruralnih krajeva.

Njihova uloga uključuje:

  • Planiranje i zaštita prostora – osiguravajući usklađenost s prirodnim, kulturnim i ambijentalnim vrijednostima;
  • Održivi razvoj – uključivanje ekološki prihvatljivih rješenja u dizajn;
  • Upravljanje resursima i procesima – strateško planiranje koje uzima u obzir društvene, ekonomske i ekološke aspekte.

Ključne aktivnosti u arhitekturi

  1. Strateško planiranje prostora
    Strateško planiranje usmjereno je na razvoj prostora na razini država, regija i gradova. To uključuje izradu nacionalnih i regionalnih prostornih strategija, koje usmjeravaju razvoj naselja, infrastrukture i zaštitu prirodnih dobara.
  2. Planiranje prostornog razvoja
    Prostorni planovi na razini županija i gradova definiraju pravila za razvoj naselja, turističkih zona, infrastrukture i zaštitu prirodnih i kulturnih vrijednosti. Ovi planovi postavljaju temelje za detaljniju razradu na nižim razinama.
  3. Urbanističko planiranje
    Ova razina planiranja fokusira se na organizaciju gradskih zona, određivanje namjene prostora te definiranje prometne i infrastrukturne mreže. Urbanistički planovi također uključuju mjere zaštite i uvjete za razvoj gradova i naselja.
  4. Detaljno urbanističko planiranje
    Detaljni urbanistički planovi pružaju konkretne smjernice za gradnju, propisujući uvjete poput visinskih gabarita, regulacijskih linija i estetskih smjernica. Ovi planovi neposredno prethode arhitektonskim projektima i ključni su za legalizaciju gradnje.
  5. Izrada stručnih arhitektonsko-urbanističkih rješenja
    Stručna rješenja često uključuju natječaje ili izradu podloga za urbanističke planove. Ova rješenja definiraju smjernice za budući razvoj prostora i usklađuju ga s urbanističkim i arhitektonskim standardima.
  6. Arhitektonsko projektiranje
    Proces projektiranja prolazi kroz tri faze: idejni projekt, glavni projekt i izvedbeni projekt. Arhitekti kroz ove faze definiraju funkcionalnost, konstrukciju, sigurnost, energetsku učinkovitost i estetski oblik zgrade.
  7. Interijersko projektiranje i dizajn
    Dizajn interijera obuhvaća funkcionalno uređenje unutrašnjih prostora, uključujući odabir materijala, boja i namještaja. Interijersko projektiranje mora biti prilagođeno potrebama korisnika i specifičnoj funkciji prostora.
  8. Praćenje i nadzor nad izvedbom
    Arhitekti također prate gradnju kroz faze nadzora, osiguravajući da projekt bude izveden prema planu. Njihova uloga uključuje kontrolu kvalitete, izdavanje građevinskih dozvola i ocjenu uporabivosti zgrada.

Specijalizirani oblici arhitekture i planiranja

Osim tradicionalnih arhitektonskih zadataka, arhitekti se bave i specijaliziranim projektima, uključujući:

  • Restauraciju spomenika kulture – zaštita i obnova povijesnih zgrada i kulturnih objekata;
  • Planiranje krajolika – dizajn i zaštita prirodnih krajolika i parkova;
  • Hortikulturni projekti – integracija zelenih površina u urbane prostore.

Budućnost arhitekture

Arhitektura danas ne obuhvaća samo dizajn zgrada, već cjelokupno planiranje i razvoj prostora koji odgovara na suvremene izazove – od održivosti do urbanizacije. Arhitekti oblikuju naše okruženje, osiguravajući ravnotežu između funkcionalnosti, estetike i zaštite okoliša. Kroz interdisciplinarnu suradnju, oni stvaraju prostore koji zadovoljavaju potrebe današnjih, ali i budućih generacija.

Nastavite čitati

Arhitektonski projekti

Najneobičnije kuće na svijetu

Ako ste mislili da ste avanturističkog duha jer ste zidove dnevnog boravka odlučili obojiti u zeleno ili ste svoj dom opremili ekstravagantnim namještajem, što biste rekli za vlasnike i stanare građevina u obliku košare ili cipele?

Dok povijesne znamenitosti, dvorci i tvrđave obično privlače najveći broj turista, djela moderne arhitekture ne zaostaju kada je riječ o izazivanju oduševljenja. Moderna arhitektura pruža jedinstven doživljaj kroz inovativne i nekonvencionalne zgrade koje privlače pažnju znatiželjnika diljem svijeta. Primjeri poput Gaudijevih građevina u Barceloni ili luksuznog hotela “Arapski toranj” u Dubaiju postali su ikonične destinacije, no brojne neobične građevine širom svijeta jednako su zanimljive.

Najzanimljivije građevine diljem svijeta

Kubične kuće (Rotterdam, Nizozemska)

U Rotterdamu, grad poznat po svojoj inovativnoj arhitekturi, nalazi se jedna od najneobičnijih lokacija – Kubične kuće, koje su projektirane početkom osamdesetih. Ovaj nizozemski lanac hotela pretvorio je neobične, kockaste kuće u turistički raj s 49 jedinstvenih soba. Zgrade su dizajnirane tako da izgledaju kao da lebde, a zanimljivost leži u neobičnoj orijentaciji kuća – one su nagnute pod kutom od 45 stupnjeva.

image013

Kuća na fasadi Muzeja moderne umjetnosti (Beč, Austrija)

Neobično rješenje za osvježavanje inače monotonog izgleda fasade bečkog Muzeja moderne umjetnosti bilo je postavljanje male kuće, koja djeluje kao da je “pala s neba”. Ova instalacija stvorila je upečatljivu kontradikciju između tradicionalne arhitekture muzeja i modernog umetka.

Naopaka kuća (Wonderworks, SAD)

U zabavnom parku Wonderworks u SAD-u, jedna od glavnih atrakcija je naopako postavljena kuća, dizajnirana kao da je srušena. Sličan primjer može se pronaći u sjeveroistočnoj Njemačkoj i Poljskoj, gdje je arhitekt izgradio kuću okrenutu naopako u mjestu Szymbark kao simbol preokreta društvenih normi tijekom komunističke ere.

image021

Pijana kuća (Sopot, Poljska)

Jedna od najneobičnijih poslovnih zgrada nalazi se u poljskom gradu Sopotu. Nazvana pijana kuća, ova građevina izgleda kao da se iskrivila pod čudnim kutovima, a arhitekt je inspiraciju pronašao u ilustracijama umjetnika Jana Marcina Szancera i Pera Dahlberga.

image022

“Zgrada koja pleše” (Prag, Češka)

Poznata kao Dancing House, ova zgrada izgrađena 1996. godine simbolizira plesni par Ginger Rogers i Freda Astairea. Njena fluidna forma, koja izgleda kao da pleše, predstavlja spoj modernizma i simboličkog izraza.

Kuća u obliku klavira (Kina)

Kineska arhitektura također ima svoje primjere neobičnosti, kao što je kuća u obliku klavira. Ovaj impresivan objekt uključuje i staklenu violinu kao ulaz, a unutar nje se nalaze izložbeni prostori.

Neobične kuće Dom2

Fasada Gradske knjižnice (Kansas, SAD)

Fasada Gradske knjižnice u Kansasu izrađena je u obliku ogromnih knjiga. Ovaj kreativan dizajn ne samo da privlači ljubitelje knjiga, već stvara i savršeni kulturni simbol knjižnice.

image010

Kuća u obliku zahodske školjke (Seul, Južna Koreja)

Arhitekt u Južnoj Koreji odlučio je podići svijest o važnosti higijene i brige o zdravlju izgradnjom kuće u obliku zahodske školjke. Ovaj neobični objekt postao je simbol svijesti o sanitarnim potrebama.

Benzinska postaja u obliku čajnika (Washington, SAD)

Ova neobična benzinska postaja izgrađena je davne 1922. godine i predstavlja pravi primjer arhitektonske maštovitosti u malim gradovima poput Zillah, Washington.

Kuća u obliku cipele (Pennsylvania, SAD)

Gostinjska kuća u obliku cipele u Hellamu, Pennsylvania, prvobitno je izgrađena kao marketinški trik za lokalnu obuću. Kasnije je služila kao muzej i slastičarnica, privlačeći turiste svojim neobičnim dizajnom.

image026

Zgrada u obliku košare (Ohio, SAD)

Sjedište tvrtke Longaberger predstavlja repliku njihove poznate košare za piknik. Ova masivna građevina, izgrađena tijekom dvije godine, postala je simbol inovativnog pristupa arhitekturi.

image015

Kuća u obliku aviona (Mississippi, SAD)

Kuća u obliku Boeinga 727 s jacuzzi kadom u pilotskoj kabini i stepenicama na daljinsko upravljanje jedan je od najneobičnijih primjera prenamjene aviona u stambeni prostor.

image001
image002

Nasukani brod (Cista Provo, Hrvatska)

I Hrvatska ima svoj primjer neobične arhitekture – kuća koja izgleda kao nasukani brod smještena je u Cisti Provo u Dalmatinskoj zagori. Nekoć popularni klub, danas je zgrada oronula, ali i dalje izaziva zanimanje turista.

image005

Kuća koja mijenja oblik (Suffolk, Engleska)

U gradu Suffolk, Engleska, izgrađena je inovativna kuća koja može mijenjati oblik i boju na pritisak gumba. Ova nesvakidašnja građevina na čelično-drvenoj konstrukciji prilagođava se vremenskim uvjetima i godišnjim dobima, stvarajući jedinstveni ambijent.

Arhitektura koja izaziva divljenje

Neobična arhitektura izaziva divljenje i privlači tisuće turista diljem svijeta. Inovativni dizajni, koji često balansiraju na rubu između umjetnosti i funkcionalnosti, nude nezaboravna iskustva i čine gradove posebnima. Bilo da se radi o kući u obliku klavira ili aviona, ovakve građevine dokazuju da su granice arhitekture samo u našoj mašti.

image003
image004
image009
image012
image024
image025
image027
image029
image020
image006
image028
Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice