Povežimo se

Gastro

U pećnici ili na tavi: Kako ispeći savršene kestene kod kuće

Za razliku od većine orašastih plodova, kesteni sadrže vrlo malo masti, što ih čini zdravijom alternativom za grickanje

Kesteni su odavno simbol jeseni zbog nekoliko razloga, povezanih s prirodom, kulturom i sezonskim običajima. Pečeni kesteni tradicionalno su se pripremali na otvorenim vatri ili na gradskim ulicama, što stvara osjećaj ugode i topline. Kesteni su relativno niskokalorični u usporedbi s drugim orašastim plodovima, što ih čini boljim izborom za užinu umjesto npr. pekare.

Ali, kesteni koji su se prodavali na Zagrebačkim ulicama za 5,10 kn sada se prodaju za toliko eura. Za cijenu jedne mjerice na ulici, na placu možete kupiti kilu, pa čak i više! Slijedite naš vodič kako ispeći kestene kod kuće, i imat ćete fine,tople kestene za grickanje ili za upotrebu u nekim od omiljenih sezonskih recepata.

Evo kako jednostavno očistiti šipak i kojim ga jelima možete dodati

Priprema kestena u pećnici

Pečenje kestena može biti izazovno, ali kad su pravilno pripremljeni, ljuske se lako skidaju. Trik je u tome da unutarnji plod bude temeljito pečen i mekan prije guljenja. Naravno, kestene gulite dok su još vrući iz pećnice.

Što vam je potrebno:

Oštar nožić, daska za rezanje, lim za pečenje s podignutim rubovima (ili posuda za pečenje ili tava koja može u pećnicu) i čista kuhinjska krpa.

  1. Zagrijte pećnicu: Standardna temperatura od 180°C odlična je za pečenje kestena.
  2. Napravite “X”: Koristeći bazu oštrog nožića, napravite vrlo mali rez na dnu ljuske svakog kestena. Zarežite samo do mesa kestena i nastavite rezati prema gore, uz donju polovicu ljuske. Ponovite to kako biste oblikovali “X”. Na taj će način ljuske puknuti dok se kesteni peku, pa će ih biti lakše guliti.
  3. Namočite kestene: Namočite kestene u posudi s vodom 30 minuta; to će pomoći da se ne isuše tijekom pečenja.
  4. Pecite: Posložite kestene u ravnomjernom sloju na lim za pečenje s rubovima. Pecite ih oko 35 minuta, ili dok ljuske ne popucaju i unutarnji plod ne bude izložen.
  5. Guljenje: Kesteni se najlakše gule dok su još vrući, pa uzmite čistu kuhinjsku krpu i pomoću nje otvorite ljuske. Odbacite svaku ljusku i tanke papirnate kožice koje su pričvršćene za plodove.

Kako ispeći kestene u tavi

Što vam je potrebno:

Tava s debelim dnom (najbolje od lijevanog željeza), oštar nožić, daska za rezanje, čista kuhinjska krpa

Upute:

  1. Priprema kestena: Svaki kesten zarežite u obliku “X” na ravnom dijelu ljuske. Ovaj rez će pomoći ljuski da pukne tijekom pečenja i olakšati guljenje.
  2. Zagrijavanje tave: Stavite tavu na srednju vatru i pustite je da se dobro zagrije. Debelo dno pomaže da se kesteni ravnomjerno ispeku.
  3. Pečenje kestena: Stavite kestene u tavu, u jednom sloju, s izrezanim dijelom prema gore. Povremeno protresite tavu kako bi se kesteni ravnomjerno ispekli. Pokrijte tavu poklopcem ili aluminijskom folijom kako bi toplina ostala u tavi.
  4. Vrijeme pečenja: Pecite kestene 15–20 minuta, povremeno ih miješajući ili tresući tavu. Kada ljuske počnu pucati i meso omekša, kesteni su gotovi.
  5. Guljenje: Kad su kesteni gotovi, zamotajte ih u čistu kuhinjsku krpu na nekoliko minuta kako bi omekšali i zadržali toplinu. Zatim ih ogulite dok su još topli, jer će se ljuske lakše skinuti.

Ovako pripremljeni kesteni su topli, ukusni i savršeni za uživanje tijekom hladnih dana!

Gastro

Zdravo i ukusno: Korjenasto povrće koje ove zime morate imati na svom tanjuru

Počnite dodavati ovo korjenasto povrće u svoja jela i uživajte u prednostima nutritivne i uravnotežene prehrane!

Održavanje zdrave prehrane ključno je za opće zdravlje, a uključivanje korjenastog povrća u vašu prehranu može biti pravi preokret. Ova podzemna čuda nisu samo ukusna, već su i prepuna niza zdravstvenih pogodnosti. Ova povrća bogata hranjivim tvarima nude širok spektar zdravstvenih koristi, od jačanja imuniteta do poticanja zdravlja srca.

1. Mrkve: Za oči i još mnogo toga

Mrkve su poznate po svojoj živopisnoj narančastoj boji i bogate su beta-karotenom, koji tijelo pretvara u vitamin A. “Ovaj esencijalni vitamin podržava zdravlje vida, jača funkciju imuniteta i potiče zdravlje kože,” kaže Bharathi Kumar, nutricionist u bolnici Fortis, Nagarbhavi, Bengaluru. Osim toga, mrkve pružaju dobru količinu vlakana i antioksidansa, što ih čini hranjivim dodatkom vašoj prehrani.

2. Batat: hranjiva snaga

Batat pravo je hranjivo čudo. Sadrži obilne količine vlakana, vitamina A i C, te kalija. Prema riječima nutricionista, ovi složeni ugljikohidrati pomažu u regulaciji razine šećera u krvi, a njihov visok sadržaj antioksidansa može pomoći u smanjenju upala i poboljšanju zdravlja kože. Uključivanje batata u vaša jela dodaje i okus i hranjivu vrijednost.

3. Cikla: Korjenasto povrće za zdravo srce

Kumar objašnjava da je cikla niskokalorična, ali bogata korisnim hranjivim tvarima. Sadrži vlakna, folnu kiselinu, mangan i kalij. Nitrati prisutni u cikli povezani su s poboljšanjem kardiovaskularnog zdravlja i smanjenjem krvnog tlaka. Štoviše, cikla je bogata antioksidansima koji podržavaju funkciju jetre i potencijalno posjeduje protuupalna svojstva. Možete isprobati zdrave recepte s ciklom kako biste je uključili u svoju prehranu.

4. Rotkva: Osvježavajuća i hranjivim tvarima bogata opcija

Svojom hrskavom teksturom i pikantnim okusom, rotkve su osvježavajući dodatak salatama i drugim jelima. Rotkve nisu samo osvježavajući dodatak obrocima, već su i fantastičan izvor antioksidansa, vlakana i vitamina C. “Ove živahne korjenaste biljke povezane su s poboljšanjem probave, zahvaljujući spojevima koji podržavaju proizvodnju probavnih enzima,” kaže Kumar. Osim toga, posjeduju protuupalna svojstva i mogu podržati zdravlje jetre.

5. Repa: Svestrano i bogato korjenasto povrće

Repa ili šalgam je svestrano korjenasto povrće koje nudi brojne zdravstvene koristi. Sadrži vlakna, vitamine C i K, kao i minerale poput kalija i mangana. Niskokalorična i bogata vodom, repa pomaže u održavanju hidratacije. Također, sadrži glukozinolate, spojeve povezane s prevencijom raka.

6. Peršin (pastinak): Korjenasto povrće koje daje slatki preokret u vašim jelima

Izgledom slični mrkvama, ali slađeg okusa i bijele boje, peršuni (pastinaci) pravo su hranjivo čudo. Repa je vrijedan izvor vlakana, vitamina C i folne kiseline, pružajući esencijalne hranjive tvari za podršku zdravoj prehrani. “Peršun također pruža kalij, koji podržava zdravlje srca, te antioksidanse koji potencijalno smanjuju rizik od kroničnih bolesti,” kaže Kumar.






Nastavite čitati

Gastro

Pripremite pitu od sira, bundeve ili čokolade – bez paljenja pećnice!

Za ove recepte inspirirane jeseni ne treba vam pećnica

Jesen je konačno stigla! Što znači da se napokon možemo ušuljati pod dekicu i uživati u plodovima koje nam je donijela. Kada poželite fini jesenski desert predlažemo ove brze deserte bez pečenja. Dovoljno samo pomiješati sastojke i voila – desert je gotov!

Evo kako jednostavno očistiti šipak i kojim ga jelima možete dodati

Pita od bundeva ( koja se ne peče )

@babyhandsbakes No Bake Pumpkin Pie 🎃 Ingredients 15 oz. Pumpkin puree 6.8 oz. Vanilla Instant Pudding Mix {2 boxes 3.4 oz. each} 8 oz. Cool Whip 1 tsp. Pumpkin Pie Spice 1 Graham Cracker Pie Crust Instructions Thaw Cool Whip in refrigerator for 4 hours. Once Cool Whip has thawed, mix together Pumpkin, Pumpkin Pie Spice, Cool Whip, and Vanilla Pudding Mix. Pour mixture into Graham Cracker Pie Crust, replace the lid that came with the crust onto the pie, and freeze for 2 – 3 hours before serving, so it can firm up. After 2 – 3 hours, remove from freezer, slice, top with whip cream, and sprinkle a dash of Pumpkin Pie Spice on top #pumpkinpie #nobake #fallrecipes #easyrecipe ♬ Bloom (Bonus Track) – The Paper Kites

Sastojci:

cca 450mL pirea od bundeve
200 mL mješavine za instant puding od vanilije
cca 250mL tučenog vrhnja
1 žličica mješavine začina za pite od bundeve ( mješavina cimeta, đumbira, muškatnog oraščića, pimenta i klinčića)
gotova kora za pite ( ili ju možete napraviti sami od keksa i putra, kako je opisano u receptu ispod)

Priprema:

Pomiješajte bundevu, začine za pitu od bundeve, tučeno vrhnje (odnosno šlag) i smjesu za puding od vanilije.
Ulijte smjesu u koru za pitu i zamrznite 2 – 3 sata prije posluživanja kako bi se stvrdnula.
Nakon 2 – 3 sata izvadite iz zamrzivača, narežite, prelijte šlagom i po vrhu pospite malo začina za pitu od bundeve. Uživajte!

Cheesecake s pistacijom bez pečenja

@foodbyarii No bake piastachio cheesecake eid recipe🌙 20cm+ 200g biscuits 120g butter filling: 170g cream cheese 250ml whipped cream 1 whipped cream powder 60g powdered sugar 2 tbsp pistachio top: 170g melted pistachio cream #pistachio #cheesecake #dessert ♬ Nature Sounds – Birds – Nature Recordings & Nature And Bird Sounds

Sastojci:
200g keksa
120 g maslaca
punjenje:
170 g krem ​​sira
250 ml vrhnja za šlag
1 šlag u prahu
60 g šećera u prahu
2 žlice pistacija
glazura:
170g otopljene kreme od pistacija

Pogledajte proces u videu, stavite u frižider na par sati i oduševite svoje goste!

Čokoladni tart bez pečenja

@healthylivingjames Easiest No-Bake Chocolate Tart 🍫 🛒 Ingredients:⁣ ▪️ 300ml coconut milk (from a can, roughly 3/4 can) ▪️ 210g chocolate of choice ▪️ 300g ground almonds ▪️ 1/2 cup cacao powder (55g) ▪️ 1/3 cup maple syrup (85ml) ▪️ 3 tbsp coconut oil, melted 1️⃣ Add the coconut milk to a pot over a low heat, once warm add the chocolate and stir until melted. Take off the heat and allow to sit whilst you make the base 2️⃣ To a large mixing bowl add the ground almonds + cacao powder + maple syrup + coconut oil and mix until it combines 3️⃣ Pour into a tart tin and press down (aim for roughly 0.3mm thickness all around) 4️⃣ Now pour the chocolate sauce into the base and place in the fridge for 3-4 hours until the chocolate has firmed up (you can speed this up by placing in the freezer for 1-2 hours) 5️⃣ Finally top with whatever you want and slice #vegan #glutenfree #tiktokbaking #chocolate #dessert #chocolatetart ♬ original sound – James Wythe

Sastojci:
300 ml kokosovog mlijeka (iz limenke, otprilike 3/4 limenke)
210g čokolade po izboru
300g mljevenih badema
1/2 šalice kakao praha (55 g)
1/3 šalice javorovog sirupa (85 ml)
3 žlice kokosovog ulja, otopljenog

Priprema:
Dodajte kokosovo mlijeko u lonac na laganoj vatri, kad se zagrije, dodajte čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Skinite s vatre i ostavite da odstoji dok pripremate podlogu.

U veliku zdjelu za miješanje dodajte mljevene bademe + kakao prah + javorov sirup + kokosovo ulje i miješajte dok se ne sjedini.

Izlijte u kalup za torte i pritisnite (pokušajte da bude oko 0,3 mm debljine).
Ulijte čokoladni preljev u podlogu i stavite u hladnjak na 3-4 sata dok se čokolada ne stegne (ovo možete ubrzati stavljanjem u zamrzivač na 1-2 sata).
Na kraju nadjenite čime god želite, narežite i uživajte.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice