Lifestyle
Savjeti agronomkinje kako božićnu zvijezdu sačuvati i održavati do idućeg Božića
Iako se božićna zvijezda smatra tradicionalnim ukrasom, u Hrvatskoj se počela koristiti tek sedamdesetih godina prošlog stoljeća
Preci božićne zvijezde dolaze iz Meksika gdje je cijele godine umjerena temperatura pa izrastaju u visoke grmove, a biljke koje imamo kod kuće su posebnim tretmanom smanjenje u lončanice. Slove za biljke koje je teško održavati, no, želite li se ipak okušati, agronomkinja Natalija Vidučić, objasniti će vam kako.
Iako se božićna zvijezda smatra tradicionalnim ukrasom u vrijeme adventa, u Hrvatskoj se počela koristiti tek sedamdesetih godina prošlog stoljeća, nakon što su agronomi kemijskim tretmanom uspjeli smanjiti razmak između listova i uzgojiti lončanicu visine do 40 centimetara koja voli temperaturu između 16 i 18 stupnjeva celzijusa.
Božićna zvijezda ne voli toplinu
“Trebali bi ju držati dalje od izvora topline kojih imamo u stanu zato što će se brže isušivati i bit će problem u njenom rastu. Ono što je bitno da ako je ipak blizu izvoru topline da će se morati češće zalijevati. Naravno, ne smijemo ući u mrak jer ona ipak treba svjetlost za te pricvjetne listove koji su crvene boje. Tako da ju ne smijemo vući u totalni mrak u stanu, da bi ju zaštitili od pretjeranog isušivanja. “, ističe sugovornica.
Božićnu zvijezdu treba zaliti kad se supstrat u kojem se nalazi osuši i svakako pripazite da na podlošku ne ostane vode.
Želite li je sačuvati za idući Božić, Natalija ima nekoliko savjeta
“Ono što je bitno znati da je stabljika zeljasta, šuplja je i vrlo je osjetljiva na višak vlage u supstratu i to je prvo i osnovno što moramo znati kod nje.
Ako ju očuvamo da je ostane zdrava i zelene boje listova, onda ćemo napraviti to da ćemo ju kada uđe u fazu mirovanja vrlo rijetko zalijevat. Naravno, kad se taj supstrat osuši da ćemo ju malo zaliti, ali ne ovakvim intenzitetom dok je ona u ovom periodu cvatnje. Nakon toga dolazi prvo orezivanje, ako je ona narasla možemo raditi tamo krajem ožujka, početkom travnja, jer njen rast ponovno počinje u svibnju.
Već u svibnju ju možemo početi malo intenzivnije zalijevati, možemo ju početi prihranjivati i ono što je idealno da ju stavimo van, da dobije zračnu vlagu, ono što njima najvažnije i da ju stavimo u dio gdje nije direktno izložena suncu. Nakon toga, možemo ju i presaditi, znači zamijeniti taj supstrat u kojem je bila, znači, sve to možemo tada napraviti.”
Iako voli sunce, ponekad ju od svjetla treba dobro sakriti
“Ona vam je biljka kratkog dana, moramo ju početi u rujnu zamračivati, ona deset do 12 sati mora biti u mraku. Recimo, od 7 navečer do 7 ujutro znači kartonsku kutiju stavite preko nje, ili nešto što je skroz zatamnjeno, čak i žarulje ili lampe isto tako smetaju.
Već u rujnu moramo počet radit da bi u studenom dobili te crvene braktee, pricvjetne listove. Jer zapravo, njen sam cvijet kod Euforbije nije ta njena ljepota, nego su ljepota ti pricvjetni listovi koji se nalaze oko cvijeta to su te crvene braktee. “, zaključila je.
Ako su novi listovi Božićne zvijezde žuti i opadaju, to znači da joj je korijen previše mokar, odnosno previše zalijevate. U nedostatku vode, listovi će se objesiti. Dajte joj dovoljno mraka i sunca, a ona će i iduće godine krasiti vaš dom
Lifestyle
Minimalizam za novi početak godine: Kako se riješiti stvari koje vam više ne trebaju?
Započnite novu godinu bez suvišnih stvari i stvorite prostor za ono što vam zaista treba
Novi početak godine savršeno je vrijeme za oslobađanje od predmeta koje ne koristite niti trebate te za reorganizaciju prostora kako bi bolje odgovarao vašim potrebama.
“Kada imate previše stvari, potrebno je mnogo više truda da ih održavate organiziranima,” ističe Katrina Teeple, profesionalna organizatorica i osnivačica tvrtke Operation Organization. “Svatko može živjeti u prostoru bez nereda, samo je potrebno dati prioritet tom procesu i predano ga provesti.”
No, dok se rješavate stvari, važno je razmišljati i o tome kako one mogu dobiti novu svrhu. Umjesto da sve završava na odlagalištima otpada, razmotrite recikliranje i upcycling kao održive alternative.
Novi početak godine: Važnost declutteringa
Mnogi domovi prepuni su stvari koje ljudi ne koriste, od starih vrećica i misterioznih ključeva do nepotrebnih ukrasa i odjeće. Novi početak godine idealno je vrijeme za promjenu. Prepoznajte što vam doista treba i budite odlučni u tome da se riješite viškova.
Stare vrećice za kupovinu
“Svaka kuća ima barem jednu vreću punu vrećica,” kaže Rhea Becker, vlasnica The Clutter Queen. “Zadržite samo nekoliko najkorisnijih i reciklirajte ostatak.”
Plastične vrećice mogu se prenamijeniti u vreće za smeće ili koristiti za druge svakodnevne potrebe, dok se papirnate vrećice mogu reciklirati i tako pridonijeti očuvanju okoliša.
Razmislite i o kupnji platnenih vrećica koje ćete nositi sa sobom na plac ili u dućan.
Staru odjeću
Organiziran ormar može smanjiti stres, uštedjeti vrijeme i olakšati svakodnevni život.
Organizirajte svoj ormar uz ovih 5 genijalnih savjeta stručnjaka
Iako se sređivanje ormara može činiti izazovnim, ne morate to raditi sami. Rješavanje nereda obično je prvi korak do uređenog ormara, što može biti teško ako se ne želite rastati s nekim stvarima. Odjeća koju ne koristite samo doprinosi neredu i otežava pronalaženje potrebnog. Novi početak godine također je i dovoljno dobar razlog za novu odjeću!
Riješite se mrtvih (ili umirućih) biljaka
Novi početak godine idealno je vrijeme za otpuštanje svega što ne doprinosi vašem blagostanju. Oslobađanje od mrtvih biljaka može simbolizirati otpuštanje starog i stvaranje prostora za nove mogućnosti. Uvenule biljke mogu privlačiti insekte, plijesan i druge štetnike, što može biti štetno za vaš dom i druge biljke.
Također početak godine idealno je vrijeme za otpuštanje svega što ne doprinosi vašem blagostanju. Oslobađanje od mrtvih biljaka može simbolizirati otpuštanje starog i stvaranje prostora za nove mogućnosti.
Pokloni koji vam se ne sviđaju ili nećete koristiti
Držanje poklona koje ne volite može izazvati nepotrebnu krivnju. Otpuštanjem takvih predmeta oslobađate se emocionalnog tereta dok zadržavate zahvalnost za gestu darivanja.
Predmeti koje ne koristite mogu pronaći bolju svrhu kod nekoga tko ih stvarno treba ili želi, čime smanjujete nepotrebno bacanje i doprinosite kruženju resursa.
Ako mislite da bi poklon bio savršen za nekog drugog, darujte ga osobi koja bi ga cijenila. Regifting je održiv način da predmet pronađe novi dom.
Predmete koje ne koristite možete donirati lokalnim dobrotvornim organizacijama, skloništima ili socijalnim programima kako bi oni koristili onima kojima su potrebni.
Misteriozni ključevi
Ako ne znate kojoj bravi pripadaju svi ključevi u vašem domu, vrijeme je da ih se riješite, predlaže Devin VonderHaar iz The Modern Minimalist.
Razmislite o mogućnostima recikliranja metala – mnogi centri za reciklažu prihvaćaju stare ključeve, a metal se može ponovno upotrijebiti za nove proizvode.
Zastarjele tehnološke naprave
CD-i, DVD-i, stari mobiteli i ostali uređaji zauzimaju prostor, a više vam nisu korisni. Reciklirajte ih ili ih donirajte nekome kome mogu biti od koristi. Stare uređaje možete odnijeti u specijalizirane centre za reciklažu elektronike, gdje će se dijelovi poput plastike, stakla i metala ponovno iskoristiti.
Plastične posude i stari kuhinjski alati
Plastične posude bez poklopaca i višak kuhinjskih alata samo stvaraju nered. Zadržite ono što koristite, a ostalo reciklirajte ili donirajte.
Plastične posude koje više nisu korisne mogu se prenamijeniti – primjerice, koristiti kao posude za biljke ili organizatore ladica.
Kreativnost na kvadrat – recikliranje starog namještaja
Početak godine: Novi početak uz manje stvari
Oslobađanje od viška predmeta ne znači samo reorganizaciju prostora, već i omogućava da se usredotočite na ono što vam je stvarno važno. Početak godine prilika je za svježi početak s čistijim, funkcionalnijim domom.
Zašto je recikliranje i upcycling važno?
Kada odlučite očistiti svoj prostor i riješiti se nepotrebnih stvari, razmislite o njihovom potencijalu za recikliranje i upcycling. Recikliranje smanjuje količinu otpada na odlagalištima, štedi energiju i smanjuje potrebu za proizvodnjom novih materijala.
Primjerice, papir se može ponovno preraditi do sedam puta prije nego što postane neupotrebljiv, dok se plastika, ako se pravilno reciklira, može prenamijeniti u nove proizvode.
Upcycling je još jedan koristan pristup – pretvaranje starih stvari u nešto novo i korisno. Na primjer, stare drvene ladice možete pretvoriti u police, a od starih tkanina napraviti vrećice za kupovinu. Tako ne samo da štedite novac nego i smanjujete negativan utjecaj na okoliš.
Zaključak
Kada započinjete godinu, sjetite se da smanjenje broja stvari koje posjedujete doprinosi boljoj organizaciji i smirenijem životu. Razmišljanjem o održivim načinima odlaganja stvari, poput recikliranja i upcyclinga, činite dodatni korak prema očuvanju planeta. Početak godine savršeno je vrijeme za novi početak – s manje nereda, više prostora i boljim osjećajem odgovornosti prema okolišu!
izvor: Mydomaine
Dekoracije i detalji
Evo kako odabrati odgovarajuće čaše za vino i šampanjac te servis za novogodišnju večeru
Savjeti koji su dobrodošli!
Čekate li novu 2025. godinu kod kuće, to će sigurno biti u najboljem društvu. Za dobru atmosferu potrebna nam je dobra glazba, mrvica nostalgije, prisjećanje svih onih lijepih trenutaka iz godine na izmaku te nezaobilazni hrana i piće. A danas ćemo izabrati sve što nam je potrebno za njihovo posluživanje prema savjetima Martine Pikl, prodajne savjetnice Lesnine.
Martina, molim te, pomogni mi izabrati čaše za vino, čaše za šampanjac i jedan lijepi servis za moju novogodišnju večeru.
Može, evo možemo krenuti od čaša, ovdje imamo u ponudi nešto malo drugačije, nešto inovativno, jedan set od Villeroy and Boch, to je iz linije Manufacure Rock, kristal staklo tako da je izuzetno kvalitetno, set vam je od 4, imate čaše za pjenušac, čaše za bijelo, čaše za crno vino. Ali isto tako i čašice za rakiju, vodu, viski, što god.
Ovo je fenomenalna kombinacija, mrvicu je drugačija od običnih čaša, a uz njih možemo kombinirati i servis
Iz iste linije imamo tako i liniju tanjura u bijeloj, u ciglenoj boji i u crnoj. To je Manufacture linija, kombinacija je kamena škriljevca i porculana. E sad, tu imamo dosta širok izbor kombinacija, ovisno šta ćete posluživati, evo ovako od jednog plitkog tanjura, dubokog, imate tanjure za tjesteninu, gurmanske tanjure, znači dosta širok ovako izbor. Ovisno šta vam se sviđa.
Malo posebniji tanjuri, ali ih svejedno možemo koristiti za svaki dan?
Posebno se ističe ova linija koja je nešto malo svečanija. Ovo su neke karakteristične boje koje definitivno možete tokom cijele godine koristiti. Iznimno dobra kvaliteta, dodatak kamena samu strukturu tanjura dodatno učvršćuje. Ne ostaju vam od noževa tragovi, normalno koristite perilicu, iznimno dobra kvaliteta.
Baš sam te to htjela pitati, kako zapravo održavati takav servis koji zaista izgleda posebno?
Potpuno isto kao i normalan tanjur od porculana. Mislim dosta su ljudi uvijek skeptični zbog ove grublje teksture, da će ostati trgovi, recimo od rajčica ili nečeg tako možda intenzivnijeg, ali pranjem u perilici je on kao nov, svaki put.
Moja obitelj jako voli kavu i kavu pijemo u apsolutno svako doba dana, pa vidim da zapravo uz Manufacture Rock možemo imati i iste takve šalice…
Možete, s tim da u principu njihova linija prvenstveno donosi šalice koje su od borosilikatnog duplog stakla, veće i manje. Ovo je jedan od noviteta, ova veličina, isto tako postoji u crnoj i u bijeloj, ali prvenstveno su vam šalice iz te linije ovakve. Fenomenalne šalice. Tanjurići su sa duplim dnom tako da što god stavite neće vas peći.
Uglavnom, jedino tanjuriće sad iz te linije imate jednim dijelom u boji cigle ili bijeli i crni. Evo, to je po želji kako god kome odgovara. Čaše osim što postoje u crnoj boji, postoji i varijanta u bijeloj. Isto tako i za pjenušac, bijelo, crno vino, viski, male za rakijicu i za vodu.
Ja ću se onda odlučiti za crnu varijantu čaša za vino, čaše za šampanjac i ipak mi se nekako najviše sviđaju ti crni tanjuri u kombinaciji sa ovim bakrenim za novu godinu. Najbolja varijanta koja postoji.