Gastro
Ćevapi
Ćevap je tursko narodno jelo i danas se zove jednako kod njih kao što smo i mi sačuvali i ime i tradiciju kako ćevapa tako i “ćevapdžija”.
Koliko god mjesta ste prošli i toliko ćevapa probali uvijek ste naišli na različite ukuse i veličine, a također i sastojke. Tako će to biti i ubuduće. Ćevapi uistinu traže majstora i pravo meso. I ovdje postoje velike razlike. Sami izbor mesa je sporan. Neki samo preporučuju juneći vrat i ništa više, međutim toliki miješaju juneće i janjeće meso, odnosno miješaju junetinu i svinjetinu. Ja sam probao i priklanjam se onima koji prave ćevape od junećega i svinjskoga mesa. Tu smo jednu zimu probali u nekoliko navrata i bili su najbolji.
Ne bojte se probati jer će se trud itekako isplatiti, a vi okuražiti da ste naučili spravljati još jedno jelo koje združuje obitelj, rodbinu i prijatelje i ne za velike novce.
Odredite količinu mesa koja vam treba. Sameljite meso kao za mljeveni odrezak. Posolite po običaju i dodajte svježe mljevenoga crnoga papra. Dodajte pomalo soka češnjaka i kapule (satrveni češnjak i kapula odstoje malo u vodi) i malo ulja. Ovdje dobro dođe koji dkg krušnih mrvica. Sve to lijepo izmiješajte i ujedinite rukama i ostavite da odleži u hladnjaku do sutra.
Možete ih oblikovati veće i manje ako to radite rukama, a ako to radite sa lijevkom za ćevape onda vam je debljina zadana, a vi odredite po svom nahođenju duljinu.
Danas imamo obilje začina za ćevape, ali ako vam je meso pravo onda se ne bojte raditi i bez začina, ono će samo sebe začiniti uz neizbježnu sol i papar. Možete također u meso dok miruje i zrije kojih par sati u začinima staviti celera i peršina, ali sve je to uzaludno ako vam meso nije prave kakvoće.
Ne okrećite ćevape dok se jedna strana ne ukruti, tako će vam ostati cijeli i lijepo će izgledati. Vrijeme pečenja je desetak minuta. Može se na koncu pri posluživanju dodati koja kap ulja na ćevape.
Uz dobar ćevap ide svako piće; od jogurta do najtežih vina, ali uz loš ćevap ne ide ni voda, kamoli jogurt.
Ako želite napraviti šiš ćevap, onda dodajte u meso i ostale sastojke više papra ili još bolje feferona. Uvaljajte dulje komade, barem dvostruko od uobičajenoga, provucite iglu i drvce od ražnjića i koju kap ulja i pecite kao i ostale ćevape.
Ovako možete napraviti i pljeskavicu, s možda malo dodatka soka češnjaka. Rastanjite na što je moguće manju debljinu jer će se kasnije skupiti, a i još veoma brzo ispeći.
Kada ste svladali ovu stranicu i još ražnjiće i steak, onda možete slobodno na Baščaršiju, Dubravu ili Jelačić plac, a ne samo u obiteljsku kuhinju. U slast! «Glad istjeruje i vuka iz šume», a vi ga istjerajte svojim umijećima.
Nikada dosta iskustva. Nedavno sam spravljao meso na roštilju i naišao je jedan stari talijanski ujak. Rado se primakao i odmah me upozorio da su ćevapi već spremni za tanjur, jer je gledao kako ih ja okrećem.
Rekao mi je da već odskaču-poskakuju kada se prevrću i da je to znak da u njima nema prevelike tekućine i da su već dovoljno pečeni. Otvorio sam par komada i uistinu se uvjerio da je tako.
Dakle, kada ćevapi počnu poskakivati na gradelama, skidajte ih već su pečeni.
Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi
Autor knjige: Fra Franjo Mabić
Gastro
Zdravo i ukusno: Korjenasto povrće koje ove zime morate imati na svom tanjuru
Počnite dodavati ovo korjenasto povrće u svoja jela i uživajte u prednostima nutritivne i uravnotežene prehrane!
Održavanje zdrave prehrane ključno je za opće zdravlje, a uključivanje korjenastog povrća u vašu prehranu može biti pravi preokret. Ova podzemna čuda nisu samo ukusna, već su i prepuna niza zdravstvenih pogodnosti. Ova povrća bogata hranjivim tvarima nude širok spektar zdravstvenih koristi, od jačanja imuniteta do poticanja zdravlja srca.
1. Mrkve: Za oči i još mnogo toga
Mrkve su poznate po svojoj živopisnoj narančastoj boji i bogate su beta-karotenom, koji tijelo pretvara u vitamin A. “Ovaj esencijalni vitamin podržava zdravlje vida, jača funkciju imuniteta i potiče zdravlje kože,” kaže Bharathi Kumar, nutricionist u bolnici Fortis, Nagarbhavi, Bengaluru. Osim toga, mrkve pružaju dobru količinu vlakana i antioksidansa, što ih čini hranjivim dodatkom vašoj prehrani.
2. Batat: hranjiva snaga
Batat pravo je hranjivo čudo. Sadrži obilne količine vlakana, vitamina A i C, te kalija. Prema riječima nutricionista, ovi složeni ugljikohidrati pomažu u regulaciji razine šećera u krvi, a njihov visok sadržaj antioksidansa može pomoći u smanjenju upala i poboljšanju zdravlja kože. Uključivanje batata u vaša jela dodaje i okus i hranjivu vrijednost.
3. Cikla: Korjenasto povrće za zdravo srce
Kumar objašnjava da je cikla niskokalorična, ali bogata korisnim hranjivim tvarima. Sadrži vlakna, folnu kiselinu, mangan i kalij. Nitrati prisutni u cikli povezani su s poboljšanjem kardiovaskularnog zdravlja i smanjenjem krvnog tlaka. Štoviše, cikla je bogata antioksidansima koji podržavaju funkciju jetre i potencijalno posjeduje protuupalna svojstva. Možete isprobati zdrave recepte s ciklom kako biste je uključili u svoju prehranu.
4. Rotkva: Osvježavajuća i hranjivim tvarima bogata opcija
Svojom hrskavom teksturom i pikantnim okusom, rotkve su osvježavajući dodatak salatama i drugim jelima. Rotkve nisu samo osvježavajući dodatak obrocima, već su i fantastičan izvor antioksidansa, vlakana i vitamina C. “Ove živahne korjenaste biljke povezane su s poboljšanjem probave, zahvaljujući spojevima koji podržavaju proizvodnju probavnih enzima,” kaže Kumar. Osim toga, posjeduju protuupalna svojstva i mogu podržati zdravlje jetre.
5. Repa: Svestrano i bogato korjenasto povrće
Repa ili šalgam je svestrano korjenasto povrće koje nudi brojne zdravstvene koristi. Sadrži vlakna, vitamine C i K, kao i minerale poput kalija i mangana. Niskokalorična i bogata vodom, repa pomaže u održavanju hidratacije. Također, sadrži glukozinolate, spojeve povezane s prevencijom raka.
6. Peršin (pastinak): Korjenasto povrće koje daje slatki preokret u vašim jelima
Izgledom slični mrkvama, ali slađeg okusa i bijele boje, peršuni (pastinaci) pravo su hranjivo čudo. Repa je vrijedan izvor vlakana, vitamina C i folne kiseline, pružajući esencijalne hranjive tvari za podršku zdravoj prehrani. “Peršun također pruža kalij, koji podržava zdravlje srca, te antioksidanse koji potencijalno smanjuju rizik od kroničnih bolesti,” kaže Kumar.
Gastro
U pećnici ili na tavi: Kako ispeći savršene kestene kod kuće
Za razliku od većine orašastih plodova, kesteni sadrže vrlo malo masti, što ih čini zdravijom alternativom za grickanje
Kesteni su odavno simbol jeseni zbog nekoliko razloga, povezanih s prirodom, kulturom i sezonskim običajima. Pečeni kesteni tradicionalno su se pripremali na otvorenim vatri ili na gradskim ulicama, što stvara osjećaj ugode i topline. Kesteni su relativno niskokalorični u usporedbi s drugim orašastim plodovima, što ih čini boljim izborom za užinu umjesto npr. pekare.
Ali, kesteni koji su se prodavali na Zagrebačkim ulicama za 5,10 kn sada se prodaju za toliko eura. Za cijenu jedne mjerice na ulici, na placu možete kupiti kilu, pa čak i više! Slijedite naš vodič kako ispeći kestene kod kuće, i imat ćete fine,tople kestene za grickanje ili za upotrebu u nekim od omiljenih sezonskih recepata.
Evo kako jednostavno očistiti šipak i kojim ga jelima možete dodati
Priprema kestena u pećnici
Pečenje kestena može biti izazovno, ali kad su pravilno pripremljeni, ljuske se lako skidaju. Trik je u tome da unutarnji plod bude temeljito pečen i mekan prije guljenja. Naravno, kestene gulite dok su još vrući iz pećnice.
Što vam je potrebno:
Oštar nožić, daska za rezanje, lim za pečenje s podignutim rubovima (ili posuda za pečenje ili tava koja može u pećnicu) i čista kuhinjska krpa.
- Zagrijte pećnicu: Standardna temperatura od 180°C odlična je za pečenje kestena.
- Napravite “X”: Koristeći bazu oštrog nožića, napravite vrlo mali rez na dnu ljuske svakog kestena. Zarežite samo do mesa kestena i nastavite rezati prema gore, uz donju polovicu ljuske. Ponovite to kako biste oblikovali “X”. Na taj će način ljuske puknuti dok se kesteni peku, pa će ih biti lakše guliti.
- Namočite kestene: Namočite kestene u posudi s vodom 30 minuta; to će pomoći da se ne isuše tijekom pečenja.
- Pecite: Posložite kestene u ravnomjernom sloju na lim za pečenje s rubovima. Pecite ih oko 35 minuta, ili dok ljuske ne popucaju i unutarnji plod ne bude izložen.
- Guljenje: Kesteni se najlakše gule dok su još vrući, pa uzmite čistu kuhinjsku krpu i pomoću nje otvorite ljuske. Odbacite svaku ljusku i tanke papirnate kožice koje su pričvršćene za plodove.
Kako ispeći kestene u tavi
Što vam je potrebno:
Tava s debelim dnom (najbolje od lijevanog željeza), oštar nožić, daska za rezanje, čista kuhinjska krpa
Upute:
- Priprema kestena: Svaki kesten zarežite u obliku “X” na ravnom dijelu ljuske. Ovaj rez će pomoći ljuski da pukne tijekom pečenja i olakšati guljenje.
- Zagrijavanje tave: Stavite tavu na srednju vatru i pustite je da se dobro zagrije. Debelo dno pomaže da se kesteni ravnomjerno ispeku.
- Pečenje kestena: Stavite kestene u tavu, u jednom sloju, s izrezanim dijelom prema gore. Povremeno protresite tavu kako bi se kesteni ravnomjerno ispekli. Pokrijte tavu poklopcem ili aluminijskom folijom kako bi toplina ostala u tavi.
- Vrijeme pečenja: Pecite kestene 15–20 minuta, povremeno ih miješajući ili tresući tavu. Kada ljuske počnu pucati i meso omekša, kesteni su gotovi.
- Guljenje: Kad su kesteni gotovi, zamotajte ih u čistu kuhinjsku krpu na nekoliko minuta kako bi omekšali i zadržali toplinu. Zatim ih ogulite dok su još topli, jer će se ljuske lakše skinuti.
Ovako pripremljeni kesteni su topli, ukusni i savršeni za uživanje tijekom hladnih dana!
You must be logged in to post a comment Login