Povežimo se

Gastro

Evo kako jednostavno očistiti šipak i kojim ga jelima možete dodati

Jesen je idealno vrijeme za konzumaciju svježeg šipka jer je tada u punoj sezoni, što znači da je najsočniji i najbogatiji hranjivim sastojcima

Sezona šipka (nara) je u punom jeku. Traje od rujna do prosinca, pa je sada važno znati kako jesti šipak kako biste mogli uživati u svakom sočnom zrnu. Jesti šipak u jesen donosi brojne zdravstvene prednosti jer je ovo voće prepuno hranjivih tvari i antioksidansa koji jačaju imunitet i štite tijelo od sezonskih bolesti. Čišćenje šipka može zvučati zamorno, ali jednom kad se probijete kroz njegovu debelu crvenu koru, sočni užitci čekaju. Autorica kuharica i stručnjakom za voće podijelili su svoje bogato znanje o šipku.

Šipak 101

Šipak (Punica granatum) je listopadni grm ili malo drvo koje potječe iz antičke Perzije (današnji Iran) i susjednih zemalja, s vremenom se proširivši na Arapski poluotok, Afganistan i Indiju. Danas se ovaj plod veličine bejzbolske lopte uzgaja u umjerenim i tropskim klimama, uključujući Indiju, Iran, Afganistan, Čile, Španjolsku, Izrael, Tursku, Kaliforniju i Arizonu.

Vrste: “Šipak imaju preko 100 sorti, s različitim razinama kiselosti, slatkoće i boje kore, ovisno o regiji,” kaže Leila Taghinia-Milani Heller, autorica knjige Perzijske gozbe: Recepti i priče s obiteljskog stola.

Boja: Iako je crvena najčešća boja kore, neki kultivari se razlikuju, pa vanjska boja može biti burgundska, ružičasta, bijela ili ljubičasta.

Šipci obično sadrže oko 600 jestivih sjemenki, okruženih crvenkastim sočnim mesnatim zrncima, koja se nazivaju arili. “Arili su plod oko manje bijele sjemenke,” kaže Alex Jackson, potpredsjednica prodaje i nabave u Frieda’s Branded Produce, veleprodajnoj tvrtki specijaliziranoj za neobično voće. Da biste došli do sočnih dijelova, morate ukloniti arile iz guste bijele spužvaste strukture zvane žila, koja se nalazi ispod kore. Ovo može biti izazovno jer su arili raspoređeni u brojnim komorama.

Kako očistiti šipak

Uklanjanje zrna je preduvjet za uživanje u svim blagodatima šipka. “Većina ljudi misli da je najbolji način prepoloviti ga i udarati drvenom žlicom kako bi zrno ispalo, no postoji praktičniji (i lakši) način za otvaranje i vađenje arila,” kaže Jackson. Evo kako ona to radi:

  1. Operite šipak pod hladnom tekućom vodom.
  2. Izrežite kvadrat na vrhu, probijajući kroz kožu.
  3. Povucite krunu i uklonite kvadrat, što otkriva unutrašnjost.
  4. Napravite rezove niz strane, od krune prema dnu.
  5. Napravite pet do šest segmenata, zatim izvadite dijelove.
  6. Uklonite žilu prstima.
  7. Zatim možete lako odgristi arile i uživati, ili ih izvaditi žlicom i koristiti u receptima ili kao grickalicu za kasnije.

Hellerina tehnika je malo drugačija. Ona predlaže rezanje kruga na vrhu i dnu, zatim rezanje duž prirodnih rebara. “Šipak režem na način sličan kako gulim naranču,” kaže ona.

Kako jesti šipak

Arili šipka donose osvježavajući okus i mješavinu kiselkastog i slatkog u razna jela, kaže Heller. “Šipci su bitan dio perzijske kuhinje, posebno u sjevernom Iranu, kao i u regijama poput Kashana, Isfahana i pustinjskih područja gdje rastu u izobilju.”

I dok ih možete kuhati, upozorava da se okus može izgubiti pri visokim temperaturama. Evo nekoliko načina kako iskoristiti ovaj crveni dragulj:

  • Dodaci za mliječne proizvode: Jogurt i labneh su sjajan izbor. “Moje omiljeno jelo je pečeni patlidžan s labnehom na vrhu, ukrašen šipcima, začinskim biljem, balzamikom i maslinovim uljem,” kaže Jackson.
  • Prilozi: Šipak daje poseban okus kus-kusu, rižinim jelima i kuhanom povrću.
  • Salate: Arili se često koriste kao slatki, sočni i hrskavi sastojak u salatama.
  • Meso: Dobro se slažu s perzijskim jelima od janjetine i piletine. “Slatkoća šipka nadopunjuje bogatstvo mesa, obogaćujući okus jela,” kaže Heller.
  • Variva i juhe: Sjemenke se odlično slažu s perzijskim varivima, poput variva od patlidžana, oraha i šipka, kao i piletine s orasima i šipkom, poznatog kao fesenjoon.

Voće i povrće iz vrta koje morate oprati prije kuhanja ili jela

Gastro

Zdravo i ukusno: Korjenasto povrće koje ove zime morate imati na svom tanjuru

Počnite dodavati ovo korjenasto povrće u svoja jela i uživajte u prednostima nutritivne i uravnotežene prehrane!

Održavanje zdrave prehrane ključno je za opće zdravlje, a uključivanje korjenastog povrća u vašu prehranu može biti pravi preokret. Ova podzemna čuda nisu samo ukusna, već su i prepuna niza zdravstvenih pogodnosti. Ova povrća bogata hranjivim tvarima nude širok spektar zdravstvenih koristi, od jačanja imuniteta do poticanja zdravlja srca.

1. Mrkve: Za oči i još mnogo toga

Mrkve su poznate po svojoj živopisnoj narančastoj boji i bogate su beta-karotenom, koji tijelo pretvara u vitamin A. “Ovaj esencijalni vitamin podržava zdravlje vida, jača funkciju imuniteta i potiče zdravlje kože,” kaže Bharathi Kumar, nutricionist u bolnici Fortis, Nagarbhavi, Bengaluru. Osim toga, mrkve pružaju dobru količinu vlakana i antioksidansa, što ih čini hranjivim dodatkom vašoj prehrani.

2. Batat: hranjiva snaga

Batat pravo je hranjivo čudo. Sadrži obilne količine vlakana, vitamina A i C, te kalija. Prema riječima nutricionista, ovi složeni ugljikohidrati pomažu u regulaciji razine šećera u krvi, a njihov visok sadržaj antioksidansa može pomoći u smanjenju upala i poboljšanju zdravlja kože. Uključivanje batata u vaša jela dodaje i okus i hranjivu vrijednost.

3. Cikla: Korjenasto povrće za zdravo srce

Kumar objašnjava da je cikla niskokalorična, ali bogata korisnim hranjivim tvarima. Sadrži vlakna, folnu kiselinu, mangan i kalij. Nitrati prisutni u cikli povezani su s poboljšanjem kardiovaskularnog zdravlja i smanjenjem krvnog tlaka. Štoviše, cikla je bogata antioksidansima koji podržavaju funkciju jetre i potencijalno posjeduje protuupalna svojstva. Možete isprobati zdrave recepte s ciklom kako biste je uključili u svoju prehranu.

4. Rotkva: Osvježavajuća i hranjivim tvarima bogata opcija

Svojom hrskavom teksturom i pikantnim okusom, rotkve su osvježavajući dodatak salatama i drugim jelima. Rotkve nisu samo osvježavajući dodatak obrocima, već su i fantastičan izvor antioksidansa, vlakana i vitamina C. “Ove živahne korjenaste biljke povezane su s poboljšanjem probave, zahvaljujući spojevima koji podržavaju proizvodnju probavnih enzima,” kaže Kumar. Osim toga, posjeduju protuupalna svojstva i mogu podržati zdravlje jetre.

5. Repa: Svestrano i bogato korjenasto povrće

Repa ili šalgam je svestrano korjenasto povrće koje nudi brojne zdravstvene koristi. Sadrži vlakna, vitamine C i K, kao i minerale poput kalija i mangana. Niskokalorična i bogata vodom, repa pomaže u održavanju hidratacije. Također, sadrži glukozinolate, spojeve povezane s prevencijom raka.

6. Peršin (pastinak): Korjenasto povrće koje daje slatki preokret u vašim jelima

Izgledom slični mrkvama, ali slađeg okusa i bijele boje, peršuni (pastinaci) pravo su hranjivo čudo. Repa je vrijedan izvor vlakana, vitamina C i folne kiseline, pružajući esencijalne hranjive tvari za podršku zdravoj prehrani. “Peršun također pruža kalij, koji podržava zdravlje srca, te antioksidanse koji potencijalno smanjuju rizik od kroničnih bolesti,” kaže Kumar.






Nastavite čitati

Gastro

U pećnici ili na tavi: Kako ispeći savršene kestene kod kuće

Za razliku od većine orašastih plodova, kesteni sadrže vrlo malo masti, što ih čini zdravijom alternativom za grickanje

Kesteni su odavno simbol jeseni zbog nekoliko razloga, povezanih s prirodom, kulturom i sezonskim običajima. Pečeni kesteni tradicionalno su se pripremali na otvorenim vatri ili na gradskim ulicama, što stvara osjećaj ugode i topline. Kesteni su relativno niskokalorični u usporedbi s drugim orašastim plodovima, što ih čini boljim izborom za užinu umjesto npr. pekare.

Ali, kesteni koji su se prodavali na Zagrebačkim ulicama za 5,10 kn sada se prodaju za toliko eura. Za cijenu jedne mjerice na ulici, na placu možete kupiti kilu, pa čak i više! Slijedite naš vodič kako ispeći kestene kod kuće, i imat ćete fine,tople kestene za grickanje ili za upotrebu u nekim od omiljenih sezonskih recepata.

Evo kako jednostavno očistiti šipak i kojim ga jelima možete dodati

Priprema kestena u pećnici

Pečenje kestena može biti izazovno, ali kad su pravilno pripremljeni, ljuske se lako skidaju. Trik je u tome da unutarnji plod bude temeljito pečen i mekan prije guljenja. Naravno, kestene gulite dok su još vrući iz pećnice.

Što vam je potrebno:

Oštar nožić, daska za rezanje, lim za pečenje s podignutim rubovima (ili posuda za pečenje ili tava koja može u pećnicu) i čista kuhinjska krpa.

  1. Zagrijte pećnicu: Standardna temperatura od 180°C odlična je za pečenje kestena.
  2. Napravite “X”: Koristeći bazu oštrog nožića, napravite vrlo mali rez na dnu ljuske svakog kestena. Zarežite samo do mesa kestena i nastavite rezati prema gore, uz donju polovicu ljuske. Ponovite to kako biste oblikovali “X”. Na taj će način ljuske puknuti dok se kesteni peku, pa će ih biti lakše guliti.
  3. Namočite kestene: Namočite kestene u posudi s vodom 30 minuta; to će pomoći da se ne isuše tijekom pečenja.
  4. Pecite: Posložite kestene u ravnomjernom sloju na lim za pečenje s rubovima. Pecite ih oko 35 minuta, ili dok ljuske ne popucaju i unutarnji plod ne bude izložen.
  5. Guljenje: Kesteni se najlakše gule dok su još vrući, pa uzmite čistu kuhinjsku krpu i pomoću nje otvorite ljuske. Odbacite svaku ljusku i tanke papirnate kožice koje su pričvršćene za plodove.

Kako ispeći kestene u tavi

Što vam je potrebno:

Tava s debelim dnom (najbolje od lijevanog željeza), oštar nožić, daska za rezanje, čista kuhinjska krpa

Upute:

  1. Priprema kestena: Svaki kesten zarežite u obliku “X” na ravnom dijelu ljuske. Ovaj rez će pomoći ljuski da pukne tijekom pečenja i olakšati guljenje.
  2. Zagrijavanje tave: Stavite tavu na srednju vatru i pustite je da se dobro zagrije. Debelo dno pomaže da se kesteni ravnomjerno ispeku.
  3. Pečenje kestena: Stavite kestene u tavu, u jednom sloju, s izrezanim dijelom prema gore. Povremeno protresite tavu kako bi se kesteni ravnomjerno ispekli. Pokrijte tavu poklopcem ili aluminijskom folijom kako bi toplina ostala u tavi.
  4. Vrijeme pečenja: Pecite kestene 15–20 minuta, povremeno ih miješajući ili tresući tavu. Kada ljuske počnu pucati i meso omekša, kesteni su gotovi.
  5. Guljenje: Kad su kesteni gotovi, zamotajte ih u čistu kuhinjsku krpu na nekoliko minuta kako bi omekšali i zadržali toplinu. Zatim ih ogulite dok su još topli, jer će se ljuske lakše skinuti.

Ovako pripremljeni kesteni su topli, ukusni i savršeni za uživanje tijekom hladnih dana!

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice