Gastro
Kako ispeći savršenu pizzu kod kuće
Tajna dobre pizze nije samo u krušnoj peći, već u temperaturi na kojoj se peče i kvalitetnim sastojcima. Trikove kako dobru pizzu napraviti kod kuće, pokazala nam je food blogerica Sandra Rončević.
Kada se kvasac krene pjeniti, znači da je dobar
Prije nego krenete raditi pizzu, uključite pećnicu na najvišu temperaturu i stavite grijati kamen ili lim na kojem ćete pizzu peći. Zatim aktivirajte kvas.
“Stavim prstohvat šećera, žličicu brašna, to izmiješam i zalijem sa otprilike pedesetak mililitara mlake vode. Kada vidite da se kvasac pjeni, znači da je dobar, te možete nastaviti odmah raditi.”
Ovo tijesto koje ćemo raditi možete napraviti večer prije, pustiti ga na hladnu fermentaciju, a možete ga ostaviti i svega pola sata da odstoji, no optimalno vrijeme fermentacije bi bilo oko sat vremena.
00 brašno je najbolje za pizzu
Sandra koristi 00 brašno, 300 grama. Stavlja ga u zdjelu i mrvicu ga posoli te izmiješa i pusti da odstoji.
“Ja koristim uvijek 00 brašno, ponekad miješam sa Manitobom. To su visoko proteinska i visoko glutenska brašna, talijanska, koja nam daju tu jednu finu, hrskavu koricu.”
Na 100 grama brašna dodaje 60 mililitara, odnosno 60 grama vode. Ako radite od pola kile, znači da dodajete 300 grama vode.
Kada se kvasac mrvicu zapjeni, znači da je aktivan i prebacujete ga u zdjelu sa brašnom, a Sandra ima običaj dodati mlake vode. Nakon što je dodala kvasac i vodu, dodaje otprilike žlicu maslinovog ulja.
“Prvo zamijesim uvijek vilicom, kako bih pokupila sve iz zdjele i onda ga bacim na radnu površinu i zamijesim ga do kraja.”
Radnu površinu uvijek treba dodatno pobrašniti
Tijesto mora biti meko i podatno, dakle treba ga mijesiti dok ne dobijete konzistenciju tijesta koje je podatno meko i ne lijepi se za ruke. No, ne treba pretjerivati sa dodavanjem brašna.
“To je tijesto koje se ne lijepi za ruke, još jedno par minuta ga izmijesim, stavim ga u zdjelu, prekrijem prozirnom folijom i pustim da odmori minimum trideset minuta.”
Dok tijesto odmara, napravit će umak
Uzmite pasiranu odnosno sitno sjeckanu rajčicu, ono što Talijani zovu polpa di pomidoro i procijedite je, jer će izbaciti dosta tekućine.
Gusti dio koji vam ostane začinite sa malo soli, malo maslinovog ulja i origanom i ostavite dok se tijesto digne taman da se svi lijepo okusi povežu.
Za prvi korak još ga malo pobrašnite jer ćemo ga kratko premjesiti.
Tijesto možete valjati, no i ne morate
Sandra ga osobno voli raditi rukama, samo ga utisne s jedne i druge strane. Pritiska ga prema rubovima van kako bi se postigao lijepi pufasti rub.
Pizzu ćemo prvo nadjenuti unaprijed pripremljenim umakom, zatim dodati dobro ocijeđenu mozzarelu sobne temperature i posuti ribanim sirom. Tako nadjeveno tijesto dodatno razvući rukama i oblikovati te prebaciti na papir za pečenje i lopaticom prebaciti na vrući pizza kamen.
Pizzu ćemo peći tri minute na visokoj temperaturi i najniže postavljenoj rešetki. Vruću pizzu dodatno ćemo nadjenuti konfitiranim rajčicama, pršutom i svježim bosiljkom.
Dobar tek!
Gastro
Zdravo i ukusno: Korjenasto povrće koje ove zime morate imati na svom tanjuru
Počnite dodavati ovo korjenasto povrće u svoja jela i uživajte u prednostima nutritivne i uravnotežene prehrane!
Održavanje zdrave prehrane ključno je za opće zdravlje, a uključivanje korjenastog povrća u vašu prehranu može biti pravi preokret. Ova podzemna čuda nisu samo ukusna, već su i prepuna niza zdravstvenih pogodnosti. Ova povrća bogata hranjivim tvarima nude širok spektar zdravstvenih koristi, od jačanja imuniteta do poticanja zdravlja srca.
1. Mrkve: Za oči i još mnogo toga
Mrkve su poznate po svojoj živopisnoj narančastoj boji i bogate su beta-karotenom, koji tijelo pretvara u vitamin A. “Ovaj esencijalni vitamin podržava zdravlje vida, jača funkciju imuniteta i potiče zdravlje kože,” kaže Bharathi Kumar, nutricionist u bolnici Fortis, Nagarbhavi, Bengaluru. Osim toga, mrkve pružaju dobru količinu vlakana i antioksidansa, što ih čini hranjivim dodatkom vašoj prehrani.
2. Batat: hranjiva snaga
Batat pravo je hranjivo čudo. Sadrži obilne količine vlakana, vitamina A i C, te kalija. Prema riječima nutricionista, ovi složeni ugljikohidrati pomažu u regulaciji razine šećera u krvi, a njihov visok sadržaj antioksidansa može pomoći u smanjenju upala i poboljšanju zdravlja kože. Uključivanje batata u vaša jela dodaje i okus i hranjivu vrijednost.
3. Cikla: Korjenasto povrće za zdravo srce
Kumar objašnjava da je cikla niskokalorična, ali bogata korisnim hranjivim tvarima. Sadrži vlakna, folnu kiselinu, mangan i kalij. Nitrati prisutni u cikli povezani su s poboljšanjem kardiovaskularnog zdravlja i smanjenjem krvnog tlaka. Štoviše, cikla je bogata antioksidansima koji podržavaju funkciju jetre i potencijalno posjeduje protuupalna svojstva. Možete isprobati zdrave recepte s ciklom kako biste je uključili u svoju prehranu.
4. Rotkva: Osvježavajuća i hranjivim tvarima bogata opcija
Svojom hrskavom teksturom i pikantnim okusom, rotkve su osvježavajući dodatak salatama i drugim jelima. Rotkve nisu samo osvježavajući dodatak obrocima, već su i fantastičan izvor antioksidansa, vlakana i vitamina C. “Ove živahne korjenaste biljke povezane su s poboljšanjem probave, zahvaljujući spojevima koji podržavaju proizvodnju probavnih enzima,” kaže Kumar. Osim toga, posjeduju protuupalna svojstva i mogu podržati zdravlje jetre.
5. Repa: Svestrano i bogato korjenasto povrće
Repa ili šalgam je svestrano korjenasto povrće koje nudi brojne zdravstvene koristi. Sadrži vlakna, vitamine C i K, kao i minerale poput kalija i mangana. Niskokalorična i bogata vodom, repa pomaže u održavanju hidratacije. Također, sadrži glukozinolate, spojeve povezane s prevencijom raka.
6. Peršin (pastinak): Korjenasto povrće koje daje slatki preokret u vašim jelima
Izgledom slični mrkvama, ali slađeg okusa i bijele boje, peršuni (pastinaci) pravo su hranjivo čudo. Repa je vrijedan izvor vlakana, vitamina C i folne kiseline, pružajući esencijalne hranjive tvari za podršku zdravoj prehrani. “Peršun također pruža kalij, koji podržava zdravlje srca, te antioksidanse koji potencijalno smanjuju rizik od kroničnih bolesti,” kaže Kumar.
Gastro
U pećnici ili na tavi: Kako ispeći savršene kestene kod kuće
Za razliku od većine orašastih plodova, kesteni sadrže vrlo malo masti, što ih čini zdravijom alternativom za grickanje
Kesteni su odavno simbol jeseni zbog nekoliko razloga, povezanih s prirodom, kulturom i sezonskim običajima. Pečeni kesteni tradicionalno su se pripremali na otvorenim vatri ili na gradskim ulicama, što stvara osjećaj ugode i topline. Kesteni su relativno niskokalorični u usporedbi s drugim orašastim plodovima, što ih čini boljim izborom za užinu umjesto npr. pekare.
Ali, kesteni koji su se prodavali na Zagrebačkim ulicama za 5,10 kn sada se prodaju za toliko eura. Za cijenu jedne mjerice na ulici, na placu možete kupiti kilu, pa čak i više! Slijedite naš vodič kako ispeći kestene kod kuće, i imat ćete fine,tople kestene za grickanje ili za upotrebu u nekim od omiljenih sezonskih recepata.
Evo kako jednostavno očistiti šipak i kojim ga jelima možete dodati
Priprema kestena u pećnici
Pečenje kestena može biti izazovno, ali kad su pravilno pripremljeni, ljuske se lako skidaju. Trik je u tome da unutarnji plod bude temeljito pečen i mekan prije guljenja. Naravno, kestene gulite dok su još vrući iz pećnice.
Što vam je potrebno:
Oštar nožić, daska za rezanje, lim za pečenje s podignutim rubovima (ili posuda za pečenje ili tava koja može u pećnicu) i čista kuhinjska krpa.
- Zagrijte pećnicu: Standardna temperatura od 180°C odlična je za pečenje kestena.
- Napravite “X”: Koristeći bazu oštrog nožića, napravite vrlo mali rez na dnu ljuske svakog kestena. Zarežite samo do mesa kestena i nastavite rezati prema gore, uz donju polovicu ljuske. Ponovite to kako biste oblikovali “X”. Na taj će način ljuske puknuti dok se kesteni peku, pa će ih biti lakše guliti.
- Namočite kestene: Namočite kestene u posudi s vodom 30 minuta; to će pomoći da se ne isuše tijekom pečenja.
- Pecite: Posložite kestene u ravnomjernom sloju na lim za pečenje s rubovima. Pecite ih oko 35 minuta, ili dok ljuske ne popucaju i unutarnji plod ne bude izložen.
- Guljenje: Kesteni se najlakše gule dok su još vrući, pa uzmite čistu kuhinjsku krpu i pomoću nje otvorite ljuske. Odbacite svaku ljusku i tanke papirnate kožice koje su pričvršćene za plodove.
Kako ispeći kestene u tavi
Što vam je potrebno:
Tava s debelim dnom (najbolje od lijevanog željeza), oštar nožić, daska za rezanje, čista kuhinjska krpa
Upute:
- Priprema kestena: Svaki kesten zarežite u obliku “X” na ravnom dijelu ljuske. Ovaj rez će pomoći ljuski da pukne tijekom pečenja i olakšati guljenje.
- Zagrijavanje tave: Stavite tavu na srednju vatru i pustite je da se dobro zagrije. Debelo dno pomaže da se kesteni ravnomjerno ispeku.
- Pečenje kestena: Stavite kestene u tavu, u jednom sloju, s izrezanim dijelom prema gore. Povremeno protresite tavu kako bi se kesteni ravnomjerno ispekli. Pokrijte tavu poklopcem ili aluminijskom folijom kako bi toplina ostala u tavi.
- Vrijeme pečenja: Pecite kestene 15–20 minuta, povremeno ih miješajući ili tresući tavu. Kada ljuske počnu pucati i meso omekša, kesteni su gotovi.
- Guljenje: Kad su kesteni gotovi, zamotajte ih u čistu kuhinjsku krpu na nekoliko minuta kako bi omekšali i zadržali toplinu. Zatim ih ogulite dok su još topli, jer će se ljuske lakše skinuti.
Ovako pripremljeni kesteni su topli, ukusni i savršeni za uživanje tijekom hladnih dana!