Gastro
I pića za ljetna osvježenja svoje čaše imaju
Bez obzira na to koje piće birate, pravilan odabir čaše posebno će istaknuti njegov okus. Međutim, ako niste poznavatelj, lako se naći u dilemi.

Volite li više vino ili pivo? Ili je pak vaš odabir neki fini koktel? Nije važno za što ste se odlučili sve dok je posluženo u odgovarajućoj čaši. Jer ona neodgovarajuća može zatomiti okus pića, prebrzo ga zagrijati i jednostavno umanjiti doživljaj. Osim odabira čaše, važno je voditi računa i o temperaturi na kojoj se pojedino piće poslužuje.

S obzirom na vrstu pića dijele se i čaše pa tako imamo vinske, pivske i one za koktele. No, bez obzira na to o kojoj je čaši riječ, nekoliko osnovnih pravila vrijedi za sve njih. Za početak, moraju biti kvalitetno izrađene, najbolje od stakla.
Ljepotice na stalku

Kao što ni svako vino ne ide uz svako jelo, tako ni svako vino ne ide u svaku čašu. Vina uvijek poslužujte u čašama namijenjenima isključivo vinima, dakle na stalku i nešto većeg obujma. Takve čaše sprječavaju gubitak temperature i arome. Kad je riječ o bijelim i rosé vinima, poslužite ih u čašama oblika tulipana. Za mlada crna vina ili crna vina koja su posredno starila koristite čaše istog tipa, ali malo veće. Zaobljeniju, izduženiju i čašu s lagano zaobljenim rubom koristite za reska bijela vina.

Trbušaste, veće čaše sa suženjem prema vrhu koristite za crna vina jer takva čaša bolje ističe njihovu aromu. Za desertna vina najbolje će biti manje čaše koje su sužene pri vrhu. S obzirom na to da ova vina imaju veći postotak alkohola i slađa su, manje čaše idealne su za njih. Za pjenušava vina koristite visoke i uske, tzv. flauta čaše koje će sačuvati mjehuriće i istaknuti okus pjenušaca i šampanjaca.

Držite se osnovnih pravila o temperaturi posluživanja vina. Bijela vina poslužuju se hladnija od crnih. Tako se pjenušci i šampanjci poslužuju na temperaturi između 6 i 8 °C, a na istoj temperaturi se poslužuju i laganija, slađa i suha bijela vina te roséi. Polusuha bijela i mlada, lagana i svježa crna vina poslužuju se na 10 do 12 °C, za obična crna vina idealna je temperatura između 14 i 15 °C. Vrhunska bijela vina poslužuju se na temperaturi između 12 i 14 °C, a vrhunska crna između 16 i 18 °C.+
Za pravi doživljaj piva

I piva imaju svoja pravila. Možda najklasičnija među čašama svakako je krigla. Napravljena je od čvršćeg stakla jer tako bolje čuva temperaturu piva, a istu funkciju ima i drška. U njoj se najčešće poslužuju pilsneri, lageri, stoutovi, porteri i određeni aleovi. Uz kriglu, pinta je također jedan od klasika kad su čaše u pitanju. Dolaze u veličinama od 473 i 590 ml, a pogodne su za gotovo sve vrste piva.
Visoka čaša ili flute idealna je za pšenična piva, ali i sva ona za koje je bitna čvrsta pjena. Stvorena je za Weizenbock, Dunkelweizen, Hefeweizen, Kristalweizen i Gose vrste piva. Snifter ili konjak čaša namijenjena je za piva jačih aroma, a njezin poseban oblik s kratkom nožicom i zaobljenim tijelom potiče na držanje tako da se pivo lagano zagrijava i time dodatno ističe svoju aromu. U njoj se poslužuju belgijska ALE piva, imperial IPA piva, eisbock piva i slično. Po funkciji, slična ovoj je i tulip čaša u kojoj arome jačih piva posebno dolaze do izražaja. Odlična je za voćna i gotovo sva belgijska ALE piva.



Pehar čaša savršena je za pravljenje mjehurića, a osobito će ju voljeti oni koji uživaju u dugom ispijanju piva. U njoj se najčešće poslužuju njemačka bock piva, belgijska ALE piva, dubbel i druga. Pilsner čaša koristi se za svijetla lager i pilsner piva. Zbog izduljenog oblika dulje čuva gaziranost piva i pjenu.
Slatki kokteli

Ljubitelji koktela i žestokih pića također znaju da i za njih postoje posebne čaše. Rock čaša (poznata i kao Old Fashioned ili lowball) namijenjena je koktelima i žestokim pićima s ledom ili bez njega. Brandy najčešće pijemo iz istoimene čaše, a sam oblik s malim otvorom zadržava arome unutar čaše. Koktel ili martini čaša plića je, V oblika i na visokoj nožici koja sprječava da se piće zagrije.

Viša verzija lowball čaše naziva se highball i koristi se za pića koja sadrže više leda ili više bezalkoholnih sastojaka. Iz nje se ispijaju kokteli poput mohita, Bloody Mary, piña colade, Long Island Ice Tea i slično. Slična joj je collins čaša koja je nešto uža i viša. Žestoka alkoholna pića najčešće pijemo iz shot čaše.
Od ostalih čaša za koktele, tu su cordial (za pića koja se poslužuju nakon jela), irish coffee čaša, Nick & Nora i brojne druge.






Gastro
Janjolinka radi najbolje krafne! Isprobajte i vi!
Ovo je najbolji recept za krafne koji ćete ikada probati

Food blogerica Janja Benić, poznatija kao Janjolinka, otkrila nam je svoj recept za krafne koje su pravi hit.
Prozračne, mekane i savršeno punjene – tajna njihovog savršenog okusa leži u pažljivo biranim sastojcima i hladnoj fermentaciji, koja tijestu daje posebnu teksturu i bogatstvo okusa.
U nastavku donosimo recept, kako biste i vi kod kuće napravili najfinije krafne.

Recept za krafne (za 18 krafni od 50 g)
Osnovno tijesto:
- 510 g brašna za dizana tijesta (Čakovečki mlinovi)
- 9 g soli
- Korica pola limuna (neprskanog)
- 150-155 g jaja (3 jaja srednje veličine)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žlica ruma
- 15 g svježeg kvasca
- 120 g hladne vode
- 45 g šećera
- 120 g hladnog maslaca
Priprema tijesta
1. Aktivacija kvasca
U manjoj zdjelici pomiješajte kvasac, malo brašna, šećer i hladnu vodu. Promiješajte i ostavite nekoliko minuta da se aktivira.
2. Spajanje sastojaka
U zdjelu miksera stavite jaja, preostalu vodu i rum. Dodajte brašno i sol, ali ih držite odvojeno od kvasca.
3. Miješanje i dodavanje maslaca
Koristeći mikser s kukom za tijesto, miješajte dok se ne formira kugla. Postupno dodajte hladni maslac narezan na listiće. Mijesite dok tijesto ne postane glatko i elastično.

Dizanje tijesta i oblikovanje krafni
- Prvo dizanje: Ostavite tijesto pokriveno na sobnoj temperaturi 2-2,5 sata, dok ne udvostruči volumen.
- Hladna fermentacija: Nakon prvog dizanja, premijesite tijesto i stavite ga u hladnjak na 6-24 sata. Ova faza poboljšava okus i strukturu tijesta.
- Oblikovanje krafni: Izvadite tijesto iz hladnjaka i podijelite na komade težine 50 g. Oblikujte kuglice i stavite ih na blago pobrašnjen pleh. Pokrijte folijom i ostavite na toplom još 2,5-3,5 sata.

Prženje krafni
Zagrijte ulje na 170-180°C u loncu ili fritezi.
Krafne pržite po 2 minute sa svake strane. Prve dvije minute lonac pokrijte poklopcem, zatim otklopite i pržite drugu stranu.
Vadite krafne na papirnate ručnike kako biste upili višak ulja.
Uvaljajte krafne u šećer pomiješan s malo cimeta.

Punjenje krafni
Možete ih napuniti klasičnom slastičarskom kremom, čokoladnom kremom ili domaćim džemom od malina.
Slastičarska krema
- 1 mahuna vanilije ili 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 250 g mlijeka
- 3 žumanjaka
- 60 g šećera
- 30 g gustina ili glatkog brašna
- 65 g vrhnja za šlag
- Miksajte žumanjke i šećer dok ne poblijede pa umiješajte brašno.
Stavite mlijeko posudu za kuhanje i zagrijte ga neka lagano zavrije povremeno
mješajući.
Vruće mlijeko pomiješajte sa smjesom od jaja i brašna tako da ga izlijete polako kroz
cjedilo. - Stavite cijelu smjesu u čistu posudu i vratite na laganu vatru.
- Neprestano miješajte dok ne postane gusta i glatka smjesa. Kada se smjesa počne
sjajiti tada je gotova. - Maknite s vatre i dodajte ekstrakt vanilije, ukoliko možda koristite mahunu vanilije
nju ćete kuhati s mlijekom od samog početka, a izvaditi ćete ju kada vruće mlijeko
ulijevate k jajima. - Stavite kremu u zdjelu, pokrijte je prozirnom folijom tako da direktno prijanja na
kremu, ne dopuštajući da zrak uđe (ne želimo da se stvori korica na vrhu kreme). - Stavite u hladnjak da se potpuno ohladi.
- Nakon što se krema ohladila, miksajte slatko vrhnje u meki šlag, pazite da ga ne
premiksate. - Slastičarsku kremu miksajte u zasebnoj zdjeli kako bi postala glatka.
- Koristeći špatulu lagano umiješajte tučeno vrhnje u kremu. Uz pomoć dresir vrećice
(ili obične vrećice kojoj ste škarama odrezali vrh) punite krafne.

Čokoladna krema
- 3 žumanjaka
50 g šećera
30 g mliječne čokolade
30 g tamne čokolade
240 g mlijeka
30 g gustina ili glatkog brašna
Malo soli (mali prstohvat) – opcionalno
40-50 g vrhnja za šlag - Miksati žumanjke i šećer.
- Grijati mlijeko i čokoladu dok se čokolada ne rastopi, ali ne smijete pregrijati mlijeko.
- Sve ostalo isto kao i kod slastičarske kreme. Možete čak dodati malo soli u kremu jer
sol potencira okus čokolade (sol se stavlja kad se krema već zgusnuta, dobro
umiješajte sol)
Kasnije u čokoladnu kremu isto možete dodati tučeno vrhnje za šlag ali u manjoj količini
nego kod slastičarske kreme.
Džem od maline
500g malina
450g šećera
1 sok limuna
5 g želina/pektina (ili pola ribane jabuke s korom)
- Pomiješajte maline, šećer, sok limuna i želin/pektin te kuhajte dok se šećer ne
rastopi i sve zajedno ne reducira. - Provjerite je li džem gotov tako da uzmete žličicu džema, stavite na hladan tanjur i
čekate kratko da se ohladi. Potom prođite prstom po sredini i ako se ne vraća prema
sredini znači da je gotov. - Ako koristite jabuku, naribajte ju na početku i stavite zajedno sa svim sastojcima.
- Temperatura koju vam džem treba postići je 104°C
- Kad se džem ohladio, stavite ga u dresir vrećice i punite krafne.
Janjolinkin savjet za najmekše krafne
- Ne preskačite hladnu fermentaciju! Ona daje prozračnost i intenzivan okus.
- Ne dodajte brašno ako se tijesto čini ljepljivim – treba mu vremena da se gluten razvije.
- Pržite na pravoj temperaturi – ako je ulje prevruće, krafne će izgorjeti izvana, a ostati sirove iznutra.
Recept za krafne a la Janjolinka je sigurno najbolji koji ćete ikada probati!
Gastro
Romantična večera za Valentinovo: Recept za savršen petak

Danas je petak, a ujedno i Valentinovo – savršen spoj za romantičnu večeru!
Petkom se tradicionalno jede riba, pa vam donosimo recept koji će oduševiti nepce i upotpuniti atmosferu posebnog dana. Pripremite ukusan rižoto s ciklom i dimljenom oradom te iznenadite voljenu osobu jelom koje spaja eleganciju, zdravlje i vrhunski okus.
Darko Debić profesionalni je kuhar, koji je kuhinju jednog poznatog zagrebačkog hotela zamijenio internetskim blogom. Pripremit će jednostavno jelo, a vjerujte na riječ, nećete pogriješiti spremite li ga za Valentinovo.
Riblja večera
Romantičnu večeru vjerojatno ćete kuhati osobi koju dobro poznajete i sigurno znate što voli jesti. Darko bi za Valentinovo predložio riblju večeru i laganija jela.

Danas će pripremati rižoto s ciklom, a od ribe je odabrao dimljenu oradu u kombinaciji s hrenom, odnosno kremom od hrena.
Koji je vaš jezik ljubavi? Otkrijte kako ga prepoznati
Potrebne namirnice:
- caneroli riža
- cikla
- luk
- češnjak
- parmezan
- maslac
- bijelo vino
- dimljena orada
- hren
- kiselo vrhnje
- majčina dušica
- sol
- rikola (po želji)


Priprema:
Prvo nasjeckamo luk i češnjak. Potom ćemo luk propirjati na malo maslinovog ulja.
Nakon toga dodajemo rižu koju pirjamo dok ne ostakli.
Potom dodajemo češnjak i majčinu dušicu.
Nakon toga dodajemo bijelo vino i sol.
Kada vino iskuha, dodajemo povrtni temeljac.
Sada ćemo lagano povremeno miješati rižu i dolijevati po potrebi temeljac.
Kuhanu ciklu narežemo na manje komade i usitnimo sa štapnim mikserom.


Rižoto ćemo završiti sa dimljenom oradom i kremom od hrena.
Za kremu od hrena pomiješat ćemo hren i kiselo vrhnje i dodat ćemo još malo temeljca.
Nakon toga dodajemo pire od cikle. Možete koristiti pečenu ciklu ili kuhanu za pire.
Potom slijedi maslac i parmezan.
Nakon toga stavljamo rižoto na tanjur, a na vrh dimljeni file orade. Dodajemo malo kreme od hrena i rukole, a po želji možemo rižoto pokapati s malo maslinovog ulja.

You must be logged in to post a comment Login