Gastro
Koji je roštilj po vašoj mjeri?
Svaka hrana ima bolji okus ako je pripremljena na roštilju. Dolaskom ljepšeg vremena, sezona druženja uz roštilj je otvorena. Ako ste odlučili da je vrijeme za novi roštilj, donosimo savjete stručnjaka kako izabrati idealan roštilj za sebe.
Pevex nudi bogatu ponudu svih vrsta roštilja
Roštilj je središnji dio dvorišta, baš kao što je to štednjak u kuhinji. On je sinonim za ljeto i druženje na otvorenom. Rasprava o tome koji oblik goriva je najbolji za roštiljanje, potpuno je nepotrebna, jer odabir treba odgovarati vašim potrebama i navikama.

Kupujete li novi roštilj, Pevex nudi veliki izbor različitih vrsta, a prije kupnje razmislite koje osobine bi vaš roštilj trebao imati.
Pitanja koja si trebate postaviti kod odabira
“Prvo pitanje koje si moramo postaviti kod biranja roštilja je koju vrstu želimo, električni, plinski ili na ugljen, za koliko ljudi ćemo peći, gdje ćemo peći, na otvorenom ili zatvorenom, koje su naše financijske mogućnosti, imamo li prostor za skladištenje roštilja i koliko nam vremena treba za čišćenje roštilja”, objašnjava Ivan Rak iz Pevexa.

Živite li u zgradi, za vas je možda najbolji odabir električni roštilj. On je savršenih dimenzija za balkon ili terasu, temperatura se jednostavno podešava, rešetka je periva u perilici, a dolaze s posudom za skupljanje masnoće.
“Kod električnog roštilja imamo preklopni i otvoreni. Preklopni je za manje hrane, a otvoreni je za klasični roštilj. Tako da se može i na električnom roštilju isto pripremiti hrana kao i na ugljen”, objašnjava Ivan.

Roštilj prikladan za one koji ne žele otvorenu vatru je plinski roštilj
Ako nema mogućnosti za postavljanje kamenog roštilja, druga opcija je plinski roštilj. Plinski roštilj je jednostavan za upotrebu, s pritiskom jednog gumba se upali, može se održati temperatura ili ako treba promijeniti temperaturu, samo se regulira.


Osnovni plinski roštilj je dobar odabir za pečenje burgera, no želite li peći steak ili ribu, obratite pozornost na raspon temperature koju postiže odabrani model. Što je veći raspon to će roštilj biti bolji za pripremu raznovrsne hrane.
Prednost plinskog roštilja je jednostavna regulacija temperature, što je osobito važno za one koji vole takozvani slow food, odnosno sporu pripremu hrane. Zbog brzog dostizanja željene temperature, idealni su za pripremu brzog ručka. Ako ga namjeravate često koristiti za pripremu ručka, onda je plinski najbolji izbor.
Koju veličinu roštilja odabrati?
Dostupne su tri veličine roštilja, to su mali, srednji i veliki. Mali roštilji su većinom električni roštilji, oni su stolni, dok su srednji roštilji idealni za obiteljske roštilje, a kod velikih roštilja imamo veliku ploču za pečenje što omogućuje pripremanje hrane za više ljudi.
Nepisano je pravilo da je za pripremu objeda za šest osoba dovoljan plinski roštilj s dva plamenika. Veličinu roštilja izabirite ovisno o broju osoba za koju ćete peći.

U Pevexovoj ponudi roštilja naći ćete osnovne električne i plinske roštilje, kao i one naprednije s mogućnošću dimljenja na niskim temperaturama, pečenja na vrlo visokim temperaturama te indirektnog pečenja.
Gurmani obožavaju roštilj na ugljen
Za prave gurmane, jedini pravi roštilj je onaj na ugljen, jer će dim hrani dati poseban okus. Iskusni majstori roštilja slažu se da je na takvom roštilju najteže kontrolirati temperaturu i zahtjeva puno pažnje i koncentracije.
Za razliku od ostale dvije vrste, koje su gotovo odmah spremne za korištenje, roštilj na ugljen treba početi pripremati najmanje trideset minuta prije pečenja, a i čišćenje je puno zahtjevnije.

Roštilji na ugljen oslanjaju se na protok zraka za regulaciju topline. Više zraka koji struji preko ugljena omogućava vatri da gori, a ograničavanje protoka održava ugljen upaljenim za sporo pečenje. Što je hrana bliže ugljenu, brže će se peći, ali je sklona zagorijevanju. Zato potražite roštilj čija se rešetka može podići.
Kod roštilja na ugljen ima više raznolikosti u obliku i materijalu izrade od plinskih ili električnih roštilja. Vrlo cijenjeni su oni od keramike. Ako za to imate mjesta, poseban užitak su pak vrtni roštilji, čije je ložište napravljeno od kvalitetnog šamota, čime je osigurano duže trajanje žara.
pevex.hr
Gastro
Janjolinka radi najbolje krafne! Isprobajte i vi!
Ovo je najbolji recept za krafne koji ćete ikada probati

Food blogerica Janja Benić, poznatija kao Janjolinka, otkrila nam je svoj recept za krafne koje su pravi hit.
Prozračne, mekane i savršeno punjene – tajna njihovog savršenog okusa leži u pažljivo biranim sastojcima i hladnoj fermentaciji, koja tijestu daje posebnu teksturu i bogatstvo okusa.
U nastavku donosimo recept, kako biste i vi kod kuće napravili najfinije krafne.

Recept za krafne (za 18 krafni od 50 g)
Osnovno tijesto:
- 510 g brašna za dizana tijesta (Čakovečki mlinovi)
- 9 g soli
- Korica pola limuna (neprskanog)
- 150-155 g jaja (3 jaja srednje veličine)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žlica ruma
- 15 g svježeg kvasca
- 120 g hladne vode
- 45 g šećera
- 120 g hladnog maslaca
Priprema tijesta
1. Aktivacija kvasca
U manjoj zdjelici pomiješajte kvasac, malo brašna, šećer i hladnu vodu. Promiješajte i ostavite nekoliko minuta da se aktivira.
2. Spajanje sastojaka
U zdjelu miksera stavite jaja, preostalu vodu i rum. Dodajte brašno i sol, ali ih držite odvojeno od kvasca.
3. Miješanje i dodavanje maslaca
Koristeći mikser s kukom za tijesto, miješajte dok se ne formira kugla. Postupno dodajte hladni maslac narezan na listiće. Mijesite dok tijesto ne postane glatko i elastično.

Dizanje tijesta i oblikovanje krafni
- Prvo dizanje: Ostavite tijesto pokriveno na sobnoj temperaturi 2-2,5 sata, dok ne udvostruči volumen.
- Hladna fermentacija: Nakon prvog dizanja, premijesite tijesto i stavite ga u hladnjak na 6-24 sata. Ova faza poboljšava okus i strukturu tijesta.
- Oblikovanje krafni: Izvadite tijesto iz hladnjaka i podijelite na komade težine 50 g. Oblikujte kuglice i stavite ih na blago pobrašnjen pleh. Pokrijte folijom i ostavite na toplom još 2,5-3,5 sata.

Prženje krafni
Zagrijte ulje na 170-180°C u loncu ili fritezi.
Krafne pržite po 2 minute sa svake strane. Prve dvije minute lonac pokrijte poklopcem, zatim otklopite i pržite drugu stranu.
Vadite krafne na papirnate ručnike kako biste upili višak ulja.
Uvaljajte krafne u šećer pomiješan s malo cimeta.

Punjenje krafni
Možete ih napuniti klasičnom slastičarskom kremom, čokoladnom kremom ili domaćim džemom od malina.
Slastičarska krema
- 1 mahuna vanilije ili 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 250 g mlijeka
- 3 žumanjaka
- 60 g šećera
- 30 g gustina ili glatkog brašna
- 65 g vrhnja za šlag
- Miksajte žumanjke i šećer dok ne poblijede pa umiješajte brašno.
Stavite mlijeko posudu za kuhanje i zagrijte ga neka lagano zavrije povremeno
mješajući.
Vruće mlijeko pomiješajte sa smjesom od jaja i brašna tako da ga izlijete polako kroz
cjedilo. - Stavite cijelu smjesu u čistu posudu i vratite na laganu vatru.
- Neprestano miješajte dok ne postane gusta i glatka smjesa. Kada se smjesa počne
sjajiti tada je gotova. - Maknite s vatre i dodajte ekstrakt vanilije, ukoliko možda koristite mahunu vanilije
nju ćete kuhati s mlijekom od samog početka, a izvaditi ćete ju kada vruće mlijeko
ulijevate k jajima. - Stavite kremu u zdjelu, pokrijte je prozirnom folijom tako da direktno prijanja na
kremu, ne dopuštajući da zrak uđe (ne želimo da se stvori korica na vrhu kreme). - Stavite u hladnjak da se potpuno ohladi.
- Nakon što se krema ohladila, miksajte slatko vrhnje u meki šlag, pazite da ga ne
premiksate. - Slastičarsku kremu miksajte u zasebnoj zdjeli kako bi postala glatka.
- Koristeći špatulu lagano umiješajte tučeno vrhnje u kremu. Uz pomoć dresir vrećice
(ili obične vrećice kojoj ste škarama odrezali vrh) punite krafne.

Čokoladna krema
- 3 žumanjaka
50 g šećera
30 g mliječne čokolade
30 g tamne čokolade
240 g mlijeka
30 g gustina ili glatkog brašna
Malo soli (mali prstohvat) – opcionalno
40-50 g vrhnja za šlag - Miksati žumanjke i šećer.
- Grijati mlijeko i čokoladu dok se čokolada ne rastopi, ali ne smijete pregrijati mlijeko.
- Sve ostalo isto kao i kod slastičarske kreme. Možete čak dodati malo soli u kremu jer
sol potencira okus čokolade (sol se stavlja kad se krema već zgusnuta, dobro
umiješajte sol)
Kasnije u čokoladnu kremu isto možete dodati tučeno vrhnje za šlag ali u manjoj količini
nego kod slastičarske kreme.
Džem od maline
500g malina
450g šećera
1 sok limuna
5 g želina/pektina (ili pola ribane jabuke s korom)
- Pomiješajte maline, šećer, sok limuna i želin/pektin te kuhajte dok se šećer ne
rastopi i sve zajedno ne reducira. - Provjerite je li džem gotov tako da uzmete žličicu džema, stavite na hladan tanjur i
čekate kratko da se ohladi. Potom prođite prstom po sredini i ako se ne vraća prema
sredini znači da je gotov. - Ako koristite jabuku, naribajte ju na početku i stavite zajedno sa svim sastojcima.
- Temperatura koju vam džem treba postići je 104°C
- Kad se džem ohladio, stavite ga u dresir vrećice i punite krafne.
Janjolinkin savjet za najmekše krafne
- Ne preskačite hladnu fermentaciju! Ona daje prozračnost i intenzivan okus.
- Ne dodajte brašno ako se tijesto čini ljepljivim – treba mu vremena da se gluten razvije.
- Pržite na pravoj temperaturi – ako je ulje prevruće, krafne će izgorjeti izvana, a ostati sirove iznutra.
Recept za krafne a la Janjolinka je sigurno najbolji koji ćete ikada probati!
Gastro
Romantična večera za Valentinovo: Recept za savršen petak

Danas je petak, a ujedno i Valentinovo – savršen spoj za romantičnu večeru!
Petkom se tradicionalno jede riba, pa vam donosimo recept koji će oduševiti nepce i upotpuniti atmosferu posebnog dana. Pripremite ukusan rižoto s ciklom i dimljenom oradom te iznenadite voljenu osobu jelom koje spaja eleganciju, zdravlje i vrhunski okus.
Darko Debić profesionalni je kuhar, koji je kuhinju jednog poznatog zagrebačkog hotela zamijenio internetskim blogom. Pripremit će jednostavno jelo, a vjerujte na riječ, nećete pogriješiti spremite li ga za Valentinovo.
Riblja večera
Romantičnu večeru vjerojatno ćete kuhati osobi koju dobro poznajete i sigurno znate što voli jesti. Darko bi za Valentinovo predložio riblju večeru i laganija jela.

Danas će pripremati rižoto s ciklom, a od ribe je odabrao dimljenu oradu u kombinaciji s hrenom, odnosno kremom od hrena.
Koji je vaš jezik ljubavi? Otkrijte kako ga prepoznati
Potrebne namirnice:
- caneroli riža
- cikla
- luk
- češnjak
- parmezan
- maslac
- bijelo vino
- dimljena orada
- hren
- kiselo vrhnje
- majčina dušica
- sol
- rikola (po želji)


Priprema:
Prvo nasjeckamo luk i češnjak. Potom ćemo luk propirjati na malo maslinovog ulja.
Nakon toga dodajemo rižu koju pirjamo dok ne ostakli.
Potom dodajemo češnjak i majčinu dušicu.
Nakon toga dodajemo bijelo vino i sol.
Kada vino iskuha, dodajemo povrtni temeljac.
Sada ćemo lagano povremeno miješati rižu i dolijevati po potrebi temeljac.
Kuhanu ciklu narežemo na manje komade i usitnimo sa štapnim mikserom.


Rižoto ćemo završiti sa dimljenom oradom i kremom od hrena.
Za kremu od hrena pomiješat ćemo hren i kiselo vrhnje i dodat ćemo još malo temeljca.
Nakon toga dodajemo pire od cikle. Možete koristiti pečenu ciklu ili kuhanu za pire.
Potom slijedi maslac i parmezan.
Nakon toga stavljamo rižoto na tanjur, a na vrh dimljeni file orade. Dodajemo malo kreme od hrena i rukole, a po želji možemo rižoto pokapati s malo maslinovog ulja.
