Povežimo se
dom na kvadrat bozicna cestitka

Gastro

Napravite najfinije vanilin kiflice, po receptu tete Jasne

Ovaj recept za vanilin kiflice postat će vaš omiljeni

Vanilin kiflice su neizostavni dio božićnih blagdana u Hrvatskoj. Njihova nježna aroma vanilije i maslačna tekstura simboliziraju toplinu doma i zajedništvo.

Iako postoji bezbroj recepata na internetu, mnogi od nas dobili su savršen recept koji se prenosi s generacije na generaciju. Ovo su najfinije vanilin kiflice, po receptu tete Jasne.

Mala povijest vanilin kiflica

Hrvatska je dugo bila dio Austro-Ugarske Monarhije, a vanilin kiflice (njem. Vanillekipferl) su klasičan primjer kolača iz tog doba. Ovaj recept potječe iz austrijske kuhinje, ali je brzo postao popularan diljem monarhije, uključujući Hrvatsku. Blizina i kulturna razmjena među zemljama srednje Europe omogućila je širenje ovog recepta.

Okus vanilin kiflica privlači sve generacije – nježno su slatke, orašaste i aromatične zahvaljujući vanilin šećeru, što ih čini savršenim desertom uz kavu, čaj ili kao dio božićnog stola.

Osim što su jednostavne za pripremu, ove kiflice mogu dugo trajati ako se pravilno skladište. To ih čini praktičnima za blagdane, kada se unaprijed pripremaju veće količine kolača.

Ovog Božića nezaobilazni su medenjaci

Napravite najfinije vanilin kiflice, po receptu tete Jasne

sastojci:

  • 35 dkg glatkog brašna
  • 12 dkg mljevenih oraha
  • 10 dkg šećera u prahu
  • 2 paketića vanil šećera
  • 1 cijeli maslac
  • 1 bjelanjak

priprema:

Od bijelanjka i pola mjere šećera u prahu umutite snijeg, druga će vam polovica trebati za posipanje pećenih vanilin kiflica. U snijeg postepeno dodajte maslac, vanil šećer, brašno i mljevene orahe.

Smjesu zamjesite rukom i ostavite u frižideru pola sata.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

Od smjese napravite kuglice, koje ćete razvaljati u vanilin kiflice. Pripazite da su sve približno iste veličine. Pecite otprilike 10 minuta, a kada su gotove pospite šećerom u prahu i ostavite ih na papiru za pečenje kako bi se stvrdnule.

vanilin kiflice

Poslužite ih s toplim ili hladnim mlijekom, što je jednostavan i ukusan način da ih djeca uživaju.

Vanilin kiflice često bude nostalgiju jer su povezane s djetinjstvom, obiteljskim okupljanjima i blagdanima. Mnogi ljudi ih povezuju s uspomenama na bake koje su ih s ljubavlju pripremale.

Gastro

Juha od butternut tikve: Ovo je jedini recept koji će vam ikada trebati

Butternut tikva, poznata i kao muškatna tikva, nije samo ukusna već je i izuzetno hranjiva, s brojnim blagodatima za zdravlje

Kao jedna od omiljenih toplih, zasitnih juha za jesen, juha od butternut tikve uvijek je dobar izbor. Slatkast i blago zemljani okus butternut tikve čini je savršenom za pripremu ukusne jesenske juhe, a najukusnija kada je “opere” prvi mraz.

Dodatna kremoznost iz blendanih krumpira i začinsko bilje čine je dobrodošlim dodatkom svakom jesenskom obroku, pa čak i vašem blagdanskom stolu.

Butternut tikva: zašto ju volimo

Butternut tikva je bogata beta-karotenom, koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Ovaj vitamin je ključan za zdravlje očiju, sprječava noćno sljepilo i podržava zdravlje mrežnice.

Zdravo i ukusno: Korjenasto povrće koje ove zime morate imati na svom tanjuru

Visok sadržaj vitamina C i vitamina A pomaže jačanju imunološkog sustava, štiteći tijelo od infekcija i bolesti. Antioksidansi poput beta-karotena, vitamina C i E mogu smanjiti upale u tijelu, što je korisno za ljude s kroničnim bolestima poput artritisa, a dijetalna vlakna potiču zdravu probavu, sprječavaju zatvor i podupiru zdravlje crijevne mikroflore.

Juha od butternut tikve

Trebat će vam:

  • 1 velika butternut tikva, oguljena i narezana na kockice veličine 2,5 cm (sjemenke uklonjene)
  • 2 krumpira, oguljena i narezana na kockice veličine 2,5 cm
  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • 1 žlica maslaca
  • 1 luk, nasjeckan
  • 1 stabljika celera, tanko narezana
  • 1 velika mrkva, nasjeckana
  • 1 žlica svježeg timijana, plus još za ukras
  • 1 litra pilećeg temeljca s niskim udjelom natrija
  • Vrhnje za posluživanje (po želji)

1. Priprema butternut tikve

Prvo ćete trebati oguliti i narezati tikvu. Ako želite preskočiti ovaj korak, možete uštedjeti vrijeme kupnjom već oguljene i narezane tikve u trgovini, ili na placu.

Sljedeće, trebate ispeći tikvu. Pečenje prije pripreme juhe ključno je za postizanje karameliziranog, duboko slatkog okusa tikve koji svi volimo. Dodajte nekoliko krumpira na isti pleh s tikvom kako bi juha imala dodatnu kremoznost i teksturu, posolite, začinite i poprskajte uljem. Pecite tikvu i krumpir na 180, cca pola sata i obavezno okrenite jednom za vrijeme pečenja.

U pećnici ili na tavi: Kako ispeći savršene kestene kod kuće

Ako želite izbjeći krumpire – juha će i dalje biti ukusna, ali će tekstura biti nešto rjeđa.

2. Priprema ostalih sastojka

Dok se tikva peče, otopite maslac sa žlicom maslinovog ulja u velikom loncu. Dodajte luk, celer i mrkvu i pirjajte na laganoj vatri. Kuhajte dok luk potpuno ne omekša pa dodajte sastojke iz pećnice.

3. Vrijeme je za blendanje

Najjednostavnije je koristiti štapni mikser, jer tada juhu možete blendati direktno u loncu. Ako nemate štapni mikser, možete koristiti obični blender, ali budite oprezni s vrućom tekućinom kako se ne biste opekli.

Dodajte pečenu tikvu u lonac, ulijte temeljac, zatim izmiksajte juhu štapnim mikserom dok ne postane glatka. Za još kremastiju teksturu, juhu možete usitniti u blenderu u više serija.

4. Juha od butternut tikve – serviranje

Dodajte kiselog vrhnja, crème fraîchea ili slatkog vrhnja na vrh juhe za bogatstvo i kremoznost.

Dodajte svježi timijan, peršin, vlasac ili ružmarin za aromatičan završni dodir. Lagani posip svježe nasjeckane čili papričice ili malo čilija u prahu oduševit će ljubitelje pikantnosti i ugrijati nas u hladne dane.

Poslužite uz hrskavi kruh, francusku baguette ili domaće krušne mrvice (popržene na maslinovom ulju).

Ako ste raspoloženi napravite vlastite krutone od suhog kruha začinjene maslinovim uljem, češnjakom i biljem – tako i tako vam je pećnica već ugrijana!

Nastavite čitati

Gastro

Zdravo i ukusno: Korjenasto povrće koje ove zime morate imati na svom tanjuru

Počnite dodavati ovo korjenasto povrće u svoja jela i uživajte u prednostima nutritivne i uravnotežene prehrane!

Održavanje zdrave prehrane ključno je za opće zdravlje, a uključivanje korjenastog povrća u vašu prehranu može biti pravi preokret. Ova podzemna čuda nisu samo ukusna, već su i prepuna niza zdravstvenih pogodnosti. Ova povrća bogata hranjivim tvarima nude širok spektar zdravstvenih koristi, od jačanja imuniteta do poticanja zdravlja srca.

1. Mrkve: Za oči i još mnogo toga

Mrkve su poznate po svojoj živopisnoj narančastoj boji i bogate su beta-karotenom, koji tijelo pretvara u vitamin A. “Ovaj esencijalni vitamin podržava zdravlje vida, jača funkciju imuniteta i potiče zdravlje kože,” kaže Bharathi Kumar, nutricionist u bolnici Fortis, Nagarbhavi, Bengaluru. Osim toga, mrkve pružaju dobru količinu vlakana i antioksidansa, što ih čini hranjivim dodatkom vašoj prehrani.

2. Batat: hranjiva snaga

Batat pravo je hranjivo čudo. Sadrži obilne količine vlakana, vitamina A i C, te kalija. Prema riječima nutricionista, ovi složeni ugljikohidrati pomažu u regulaciji razine šećera u krvi, a njihov visok sadržaj antioksidansa može pomoći u smanjenju upala i poboljšanju zdravlja kože. Uključivanje batata u vaša jela dodaje i okus i hranjivu vrijednost.

3. Cikla: Korjenasto povrće za zdravo srce

Kumar objašnjava da je cikla niskokalorična, ali bogata korisnim hranjivim tvarima. Sadrži vlakna, folnu kiselinu, mangan i kalij. Nitrati prisutni u cikli povezani su s poboljšanjem kardiovaskularnog zdravlja i smanjenjem krvnog tlaka. Štoviše, cikla je bogata antioksidansima koji podržavaju funkciju jetre i potencijalno posjeduje protuupalna svojstva. Možete isprobati zdrave recepte s ciklom kako biste je uključili u svoju prehranu.

4. Rotkva: Osvježavajuća i hranjivim tvarima bogata opcija

Svojom hrskavom teksturom i pikantnim okusom, rotkve su osvježavajući dodatak salatama i drugim jelima. Rotkve nisu samo osvježavajući dodatak obrocima, već su i fantastičan izvor antioksidansa, vlakana i vitamina C. “Ove živahne korjenaste biljke povezane su s poboljšanjem probave, zahvaljujući spojevima koji podržavaju proizvodnju probavnih enzima,” kaže Kumar. Osim toga, posjeduju protuupalna svojstva i mogu podržati zdravlje jetre.

5. Repa: Svestrano i bogato korjenasto povrće

Repa ili šalgam je svestrano korjenasto povrće koje nudi brojne zdravstvene koristi. Sadrži vlakna, vitamine C i K, kao i minerale poput kalija i mangana. Niskokalorična i bogata vodom, repa pomaže u održavanju hidratacije. Također, sadrži glukozinolate, spojeve povezane s prevencijom raka.

6. Peršin (pastinak): Korjenasto povrće koje daje slatki preokret u vašim jelima

Izgledom slični mrkvama, ali slađeg okusa i bijele boje, peršuni (pastinaci) pravo su hranjivo čudo. Repa je vrijedan izvor vlakana, vitamina C i folne kiseline, pružajući esencijalne hranjive tvari za podršku zdravoj prehrani. “Peršun također pruža kalij, koji podržava zdravlje srca, te antioksidanse koji potencijalno smanjuju rizik od kroničnih bolesti,” kaže Kumar.






Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice