Povežimo se

Dekoracije i detalji

Sjajni setovi lonaca za kuharske majstore, ali i početnike

Mnogi od nas vole uživati u dobro pripremljenoj hrani, ali neki posebno uživaju i u pripremi. Vrsni kuhari će vam odati tajni recept – sve je u količini ljubavi koju ulažete u kuhanje. Ali ima nešto i u kvalitetnom setu lonaca.

Svaki vrsni kuhar ili kuharica znaju da za pripremu vrhunskih jela trebaju kvalitetan alat. Zato smo vam pripremili vodič kako odabrati idealan set lonaca za cijeli život.

Klasični lonci za tradicionalne kuhare

Osim što su vrhunske kvalitete, najbitnije kod ovih lonaca je da imaju indikatore za zaustavljanje topline kako se ručke ne bi grijale. To je ono što je kuharima, vrhunskim ili početnim često najbitnije. Također, znanje da je to set posuđa koji će vam zaista trajati četrdesetak godina, rekla je Ika Jurić iz Lesnine.

Kod odabira seta lonaca važno je da imate nekoliko različitih veličina, a uvijek dobro dođe i tava. Treba istaknuti da su lonci izrađeni od visokomedicinskog inoxa 18/10 koji je čvrst i otporan na udarce i ogrebotine.

I idući je set izrađen od istog materijala, ali ima i dodatne pogodnosti.

Inoks lonci za kreativne kuhare

Ovaj set lonaca rađen je od cromargana što je ujedno i njihov zaštitni znak. To znači da je to posuđe rađeno 72% od visokokvalitetnog nehrđajućeg čelika, 18% kroma i 10% nikla. Nikal se ubacuje zbog toga što čuva lonce od kiselina koje ga mogu oštetiti. Uz to, poklopci imaju i silikonski dodatak koji ublažava zvuk kod poklapanja.

U određenom položaju iz lonca možete ispustiti paru bez otvaranja, ali i procijediti tjesteninu. U današnje nam je vrijeme zdravlje izuzetno važno i iz kvalitetnih namirnica bitno je izvući najbolje.

Ovo je jedan od najboljih setova u zdravstvenom smislu. Razlog tome je način na koji se proizvodi, zvanom silargan. To je posebna tehnika proizvodnje posuđa koja kombinira željezo i utaljeno staklo-keramiku tako da je to jedno od najzdravijih opcija za ovakvu vrstu posuđa.

U ovakvom posuđu hrana ne mijenja okus, odnosno ostaje 100% intenzivna i aromatična. Svi su ovi lonci prilagođeni kuhanju na indukcijskoj ploči gdje se svako polje indukcije može koristiti.

I za kraj smo ostavili kuhanje na brzinu.

Ekspres lonci za brze kuhare

Ono što je bitno za ekspres lonce je da sve što smo dosad kuhali u dužoj varijanti, ovdje ćemo skuhati puno brže. Juhu koju kuhamo nekakvih dva sata, ovdje ćemo skuhati za 15 – 20 minuta.

Tako da sve ovisi od namirnice koju spremamo, ali u biti smo si olakšali i ubrzali kuhanje, a na kraju krajeva najbitnije nam je da su nutritivne vrijednosti u tome zadržale sve svoje bitne sastojke, objasnila je gospođa Jurić.

Na njemu postoje dvije razine temperature, a za sve skeptike koji su u djetinjstvu gledali leteće ventile po kuhinji, imamo novosti. Lonac neće eksplodirati, može vam se jedino dogoditi da vam alarm signalizira da smanjite vatru. Jedina stvar na koju trebate pripaziti je da njegov poklopac ne perete u perilici posuđa.

Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Dekoracije i detalji

Bojanje jaja ovim tehnikama podići će vaše pisanice na novi nivo

Donosimo 5 tehnika za bojanje jaja koje će vaše pisanice pretvoriti u mala remek-djela

bojanje jaja

Uskrs je vrijeme kada se tradicija, kreativnost i priroda susreću u najljepšim bojama – doslovno. Ako želite da ove godine vaše pisanice zablistaju na uskrsnom stolu, isprobajte ove tri različite tehnike za bojanje jaja. Svaka od njih ima svoj poseban šarm, a rezultat su unikatne pisanice koje plijene pažnju.

Cvijeće, tradicija i boje: Uskrsni stol Boške Bahtijarević

1. Prirodne boje: rustikalna elegancija iz kuhinje

Umjesto kupovnih boja, iskoristite ono što već imate u kuhinji – crveni kupus, kurkumu, ciklu ili kavu.
Prirodno bojanje jaja daje nježne tonove i ekološki je prihvatljivo, a poseban efekt možete postići ako jaja prethodno izbijelite.

Kako izbijeliti jaja i obojati ih prirodnim bojama

2. Dekupaž i batik tehnika: umjetnost na ljusci

Ako želite da se vaša jaja ističu, okušajte se u dekupažu s papirnatim salvetama ili batik tehnici s voskom. Obje metode traže malo više vremena i pažnje, ali rezultat su prava mala umjetnička djela.

Bojanje jaja
Bojanje jaja

Radost izrade: dekupaž i batik za savršeno uskrsno jaje

3. Soda bikarbona i boja: eksperiment s efektom mramora

Za neobičan mramorni efekt, kombinirajte prehrambene boje sa sodom bikarbonom. Ova tehnika bojanja jaja posebno je zanimljiva ako radite s djecom – brza je, zabavna i svaki put drugačija.

Kako obojati pisanice sodom

4. Pisanice u vinu i ubrusima

Tajne pisanica u vinu i ubrusima otkrio nam je hobi slastičar Marko Strižak koji nas već godinama oduševljava slasticama.

Većina nas voli kada su pisanice pripremljene na prirodan način.  Osim na neke klasične načine kao što su one u luku, možete ih pripremiti i u vinu te ubrusima.

Pisanice u vinu i ubrusima

5. Bojanje jaja predivnim nijansama plave boje

Zašto ne bismo obojili jaja u predivne nijanse plave koje će sigurno uljepšati uskrsni stol?
Royal Copenhagen plava donosi nekoliko nijansi ove boje, a vi ih možete kombinirati kako vama odgovara, pa ih i ukrasiti bojama za privremene tetovaže ali i sjajnim ukrasima.

Ukrasite uskršnja jaja predivnim nijansama plave boje

Bez obzira jeste li ljubitelj tradicije ili eksperimentiranja, ove tehnike za bojanje jaja pružaju savršenu priliku da dodate osobni pečat blagdanskom stolu. Od prirodnih tonova do kreativnih uzoraka – neka ove pisanice pričaju vašu uskrsnu priču.

Nastavite čitati

Dekoracije i detalji

Cvijeće, tradicija i boje: Uskrsni stol Boške Bahtijarević

Proljetnice kao glavne zvijezde uskrsnog stola unose boje, mirise i osjećaj buđenja – posebno kada ih s ljubavlju aranžira Boška Bahtijarević

Cvijeće, mirisi proljeća i obiteljska tradicija neraskidivo su povezani s Uskrsom – barem ako pitate Bošku Bahtijarević, vlasnicu Tvoje.hr, koja već godinama s puno pažnje i stila uređuje uskrsni stol pod Plešivičkim brdima.

„Svakako biram proljetnice – bilo rezano cvijeće, bilo ono iz lukovica“, otkriva Boška. Među favoritima su zumbuli, narcise, muscari i tulipani, a posebno ističe cvjetne grane koje unose dodatnu dinamiku u aranžman.

Sva lica raskošnih magnolija

„Za mene svaki cvijet koji izlazi iz zemlje u proljeće simbolizira novo rođenje – donosi život, boje, mirise“, dodaje.

Na njezinom uskrsnom stolu nezaobilazan je klasični uskršnji doručak: šunka u kruhu, punjena jaja, rotkvice, mladi luk, sir i vrhnje. Za ručak slijedi tradicionalna janjetina, artičoke s bobom i graškom, a sve se zaokružuje slatkim – pavlovom s bobičastim voćem.

Estetika stola također je važna. „Uvijek koristimo Zwiebeltopf posuđe i starinske vezene stolnjake. Cvijeće dolazi iz maminog vrta, a posebno volimo bojana jaja po starinski“, priča Boška. Na zid paralelan sa stolom postavila je veliku granu na koju obitelj vješa uskrsna jaja – čime prostor dobiva dodatnu simboliku i toplinu.

Stolnjaci inspirirani hrvatskom baštinom hit su u uređenju interijera

U središtu stola uvijek je poseban cvjetni aranžman koji radi prema kolekciji te godine. „Cvijeće automatski privlači pogled, daje stolu točku fokusa, unosi svježinu i povezuje sve elemente“, zaključuje Boška.

Uskršnji aranžman a la Boška Bahtijarević: Obogatite svoj uskrsni stol!


Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice