Povežimo se

Gradnja doma

Partas niskoenergetske CLT montažne kuće

Drvo je oduvijek bio vrlo cijenjeni materijal u građevinskoj industriji, a danas prednjači u montažnoj gradnji. Inovativni materijal CLT ili cross laminated timber donio je pravu revoluciju na tržište. CLT su drveni blokovi lijepljeni pod visokim pritiskom koji daju dovoljnu čvrstoću i stabilnost za gradnju kuća i visokih zgrada. Iako se u zapadnoj Europi ovakav način gradnje koristi zadnjih 15ak godina, domaće tržište tek je u začetku, a predvodi ga Partas iz Jastrebarskog.

Montažne kuće Partas

Specijalnost nam je izrada montažnih kuća od lameliranog lijepljenog drveta. U konstrukciji koristimo isključivo prirodne materijale, kao što su celuloza, paneli od drvenih vlakana. Svi sistemi koje radimo su ekološki. Kuće su rezane na CNC stroju, svaka greda ima svoj muško ženski utor, takozvani lastavičji rep, rekao je Josip Dodik direktor tvrtke Partas.

Gradnja križno lijepljenim drvenim pločama posljednjih je godina potisnula sve ostale klasične gradnje, posebice betonsku.

CLT – beton budućnosti

Ograničenja u izgradnji po pitanju CLT-a ili lameliranog lijepljenog drveta ne postoji. Može se napraviti sve ono što se može isprojektirati. Inače, taj CLT u zadnje vrijeme nazivaju sve češće beton budućnosti.

Sa CLT-om se može raditi i višekatnice. U Parizu su dosta prisutne i katnice sa 7, 8, 10, katova, a s lameliranim drvetom se može napraviti ono što u klasičnom drvetu se ne može. Lamelirano drvo omogućava to da se mogu premostiti različite udaljenosti od stupa do stupa. Isto tako, tu nam je CLT dosta bitan faktor, posebno u međukatnim konstrukcijama gdje smo ograničeni sa ukupnom visinom samog objekta, s njime to rješavamo u međukatnoj konstrukciji, dodao je Dodik.

Križno lamelirano drvo proizvodi se u strogo kontroliranim uvjetima. Zbog načina proizvodnje te ploče zadržavaju statičku čvrstoću čak i na visokim temperaturama.

Prednosti gradnje CLT pločama

Prvo što dobivamo dosta na jačini same konstrukcije, drugo brzina izgradnje, energetski efikasnije. Osim toga taj CLT kao detalj u unutrašnjosti samog objekta je jedan onako dosta lijep detalj koji se može i ostaviti bez dodatne izolacije, rekao je Dodik.

Niskoenergetske montažne kuće

Ove niskoenergetske montažne kuće imaju energetski certifikat A+. To znači da troše do pet puta manje energije za grijanje i hlađenje. Odnosno, režije će biti čak i do 90 posto manje nego u kućama od opeke. Osobito kada se koriste i obnovljivi izvori energije.


Koje su razlike između montažne i modularne gradnje?

Kod montažne i modularne gradnje razlika je samo u stupnju pripremljenosti objekta prije nego sam objekt dođe na gradilište. Modularna tako ima više…


Jedna od prednosti koje su zastupljene kod nas u Partas firmi uspjeli smo zaokružiti cijelu priču. Uz naše niskoenergetske montažne kuće, u mogućnosti smo ponuditi i dizalice topline, razvode podnog grijanja, rekuperacije solarne elektrane. Dakle možemo ponuditi jedan cjelokupni paket da bi ta kuća na koncu bila niskoenergetska, rekao je Dodik.

Korištenjem drva kao glavnog građevinskog materijala utječe se na smanjenje emisija ugljičnog dioksida, što drvo svrstava u održive materijal, a korisnicima osigurava ugodniju klimu u interijeru.

Partas – prvi izbor stanovanja

Za Partas niti jedan projekt nije nemoguć za izvedbu, što pokazuje i mnoštvo završnih objekata diljem Hrvatske. 

Projekti koje smo radili u Hrvatskoj, pretežno su to nekakvi projekti koji su vezani za turizam u Istri, to su vrtići, tu su kuće za najam, od 300, 400, 600 i više kvadrata. Sad smo trenutno u izradi jednog projekta hotel od nekakvih 1800 kvadrata. Pretežno su veći objekti vezani za turizam, a oni manji su obiteljske kuće diljem Hrvatske i Austrije, dodao je Dodik.

Montažne kuće od križno lameliranog drva moderan je način izgradnje objekata za stanovanje koji ima snažan utjecaj na očuvanje resursa, nudeći korisnicima atraktivan dizajn, brzu izgradnju i energetsku učinkovitost. Tražite li niskoenergetsku montažnu, Partas nudi visoko kvalitetna rješenja, a vlastite projekte prilagođava željama i potrebama klijenata.

Arhitekti i arhitektonski projekti

Uz nekoliko svjetskih nagrada, Vinarija Tomac odraz je načela prirodne proizvodnje vina

Arhitektova zaljubljenost u prirodna vina pridonijela je stvaranju ove impresivne građevine

Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić dizajnirali su vinariju koja svojom arhitekturom odražava biodinamički način proizvodnje vina, a za taj su projekt dobili i nekoliko svjetskih nagradi.

Gradnja vinarije u mjestu Donja Reka pored Jastrebarskog počela je iz potrebe za povećanjem prostornih kapaciteta. 

“Bavimo se proizvodnjom pjenušaca, a to zahtjeva dosta velike prostore za odležavanje tih boca jer svaka boca odleži godinu, dvije, tri pa se nakupe i dvije- tri berbe. Uvijek smo znali da želimo da to ovoga izgleda, rekli bi mi “kak spada”, da ima estetsku i funkcionalnu vrijednost.”, navodi vlasnik vinarije, Tomislav Tomac.

Vinarija kao omaž gospodarskim štagljevima

Inspiraciju arhitekti nisu trebali tražiti daleko. Priroda koja okružuju parcelu bila je sasvim dovoljna. 

“To je omaž ovim gospodarskim štagljevima koje možete naći na ovom lokalitetu pa čak i nekoliko kilometara udaljeno od ove vinarije i malo dalje, i ta atmosfera, ali ne samo atmosfera u smislu vizualnosti nego i taj miris. Ta nekakva sinestezija koja vas okružuje kada dođete u taj prostor, je bila nama izuzetno važna i ja se nadam da smo uspjeli to postići. Naravno, napraviti neku našu interpretaciju nekog tog starog štaglja. “, dodaje dipl. ing. arh. Tomislav Ćurković.

Prirodni materijali dio održivog razvoja

Nije slučajnost da su na gotovom objektu vidljivi svi korišteni materijali već je to odraz filozofije proizvodnje prirodnih vina. 

“Željeli smo da svi materijali koje koristimo budu što prirodniji, upravo radi toga da ova naša vinarija sudjeluje u održivom razvoju, da se ona integrira u taj biljni i životinjski svijet koji ju okružuje i tako djeluje pozitivno na biodiverzitet, a hvala Bogu imamo i potok i livadu, imamo i šumu…

A što se tiče same organizacije prostora, ona je napravljena po vertikali i zapravo vi kada se krećete kroz kuću od podruma pa do krovne terase, vi imate niz različitih senzacija upravo zbog promijene materijala koji se događaju kad krećemo odozdola, od betona pa preko jednog kubusa kojeg smo obukli u potpunosti u opeku da bi došla nakon toga jedna drvena kapa i konstrukcija i na kraju najprirodniji materijal koji imamo na kući, a to je slama.”, dodaje.

Opeka korištena na inovativan način

Na prvi pogled, za vinariju biste mogli pomisliti da je drvena građevina, iako je veći dio napravljen od opeke. 

“Ta opeka možda se iz daljine ne doživljava zbog kojih kanelura i nije to onaj doživljaj klasični opeke kakvu mi zapravo koristimo. Mi smo je koristili, ja si to umišljam malo, na jedan inovativan način. Opeku koja je inače skrivena, na koju se obično stavljaju neki slojevi drugi, najčešće žbuka, mi smo ogolili i pokazali u njenom izvornom, industrijskom obliku. “, dodaje Ćurković.

Investitor prati načela biodinamičke poljoprivrede zbog čega nije imao posebne strojarske zahtjeve za svoj podrum. 

“Zahtjevi su bili najviše za manipulaciju kako ćemo se kretat u tom podrumu, gdje će biti bačve, gdje će biti boce na odležavanju i svi drugi dijelovi podruma. Tako da smo to uspjeli posloži na način da nismo nigdje fulali i da naš podrum jako dobro funkcionira i mi smo mogu reći, prezadovoljni.”, ističe Tomac.  

Podrum je povezan sa starim dijelom koji više nije bio dostatan, a otprilike na pola puta između njih nalazi se arhiva kružnog tlocrta i posebne atmosfere, čija vrata odaju dojam ulaska u dobro čuvanu kriptu. 

“Pa to jest kripta, ja bi bio sretan da ljudi kada ulaze u taj prostor osjećaju neku atmosferu tišine, mira, da ima možda nekih sakralnih elemenata od rituala pa nadalje. Ja sam si nekako tako zamišljao, odnosno ne samo ja nego cijeli moj tim, mi koji smo radili na tom projektu smo tako zamišljali taj prostor. “, pojašnjava Ćurković.

Ispod drvene kape ispunjene slamom nalazi se kušaonica, a izlaskom na veliku terasu, dobije se jasan dojam da je građevina u potpunosti uklopljena u svoj okoliš. Iako relativno male površine, oko 600 četvornih metara, mnoge su se struke morale udružiti za savršenu izvedbu. 

“Ovo je mala kuća, znači to je mali projekt, ali zapravo bez vrlo, vrlo jasne i organizirane sheme od projektiranja pa do izvođenja, ne bi to ovo moglo nikad zaživjet. Tako da su svi sudionici od nas projektanata do nadzornih inženjera i na kraju izvođača, bili jako važi i investitora posebno spominjem.”, ističe Ćurković.

Arhitektova zaljubljenost u prirodna vina pridonijela je stvaranju ove impresivne građevine

“Da Tomo nije u svijetu vina i da ne poznaje srž proizvodnje vina, ne bi nikad naš podrum ovako izgledao.

On je pretpostavio da bi filozofija arhitekture ovog podruma trebala biti jednaka kao i filozofija našeg pristupa vinima, to znači da se vina ne zamaskiravaju sa nekim nepotrebnim stvarima, nego se pušta prirodi da iznese tu svoju energiju koju mi onda iz grožđa pretvorimo u tekućinu koju punimo u bocu.

Stvarno je ispalo da je podrum refleksija onoga što mi razmišljamo o vinima. “, zaključio je Tomac.

A bez dobrog investitora, ništa od ovoga ne bi bilo moguće. 

Nastavite čitati

Gradnja doma

Evo kako spriječiti smrzavanje cijevi i što učiniti ako se to dogodi

Smrznute vodovodne cijevi ozbiljan su rizik tijekom vrlo hladnog zimskog vremena

Smrznuta cijev može biti tempirana bomba, jer curenje možda neće biti vidljivo – sve dok se smrznuta voda koja blokira cijev ne počne otapati. Ako se ostavi bez nadzora, otapanje leda u smrznutim cijevima može uzrokovati velike poplave, štetu od vode te uništenje zidova, stropova i podova, što može prouzročiti troškove od nekoliko desetaka tisuća eura, ako cijev ne pukne dok led raste.

Zašto se cijevi smrzavaju?

Cijevi su najosjetljivije na smrzavanje kad temperature padnu na -7 °C ili niže, posebno ako su temperature ispod nule više dana zaredom. Također su sklone smrzavanju ako se nalaze:

  • U vanjskom zidu izloženom hladnom vanjskom zraku.
  • U ormariću ispod sudopera (posebno blizu vanjskog zida).
  • U negrijanom podrumu ili prostoru ispod kuće.
  • Blizu vanjskih slavina (za vrtno crijevo).

Ako je vaša cijev smrznuta, ali još nije pukla, potrebno ju je odmah odmrznuti. Postoji nekoliko tehnika za odmrzavanje, ovisno o tome gdje se cijev nalazi.

Kako pronaći smrznutu cijev

Smrznuta cijev koja još nije pukla često se prepoznaje po slavinama. Ako otvorite slavinu tijekom vrlo hladnog vremena, a voda ne teče ili teče vrlo sporo, vjerojatno je cijev blokirana ledom. Odmah poduzmite sljedeće korake:

  1. Zatvorite vodu: Pronađite ventil za zatvaranje vode slavine ili glavni ventil kuće.
  2. Otvorite slavinu: Oslobodite pritisak otvaranjem slavine povezane sa smrznutom cijevi.
  3. Identificirajte smrznutu cijev: Pratite cijev od slavine prema hladnim područjima, kao što su vanjski zidovi ili negrijani prostori.
  4. Pronađite smrznuti dio: Potražite dijelove cijevi s mrazom ili ledom; možda će izgledati ispupčeno ili oštećeno.

Gdje se nalazi glavni ventil za vodu i kako ga zatvorit

Kako odmrznuti cijev unutar zida

Ako otkrijete smrznutu cijev iza zida ili stropa koja još nije pukla, odmah poduzmite korake kako biste spriječili oštećenje konstrukcije vašeg doma.

  1. Pojačajte grijanje: Pojačajte grijanje u kući i pričekajte. Ako se očekuje hladno vrijeme, održavajte toplinu u kući kako biste spriječili smrzavanje cijevi.
  2. Otvorite ormariće: Ako je cijev unutar zida kupaonice ili kuhinje, otvorite vrata ormarića kako bi toplina doprijela do zida.
  3. Otvorite zid: Ako je puknuće neizbježno, uklonite dio zida kako biste došli do smrznutog dijela cijevi i zatim ju odmrznuli kao da je izložena.

Kako odmrznuti izloženu cijev

Ako je smrznuta cijev izložena, primjerice u podrumu ili garaži, možete koristiti nekoliko tehnika. Uvijek počnite s grijanjem cijevi bliže slavini, krećući se prema smrznutom dijelu. To omogućuje vodi da izlazi dok se led topi.

Upozorenje:

Nikada nemojte koristiti plamenik ili otvoreni plamen za odmrzavanje cijevi zbog opasnosti od požara i oštećenja cijevi.

  • Sušilo za kosu: Koristite sušilo za kosu, usmjeravajući toplinu na smrznuti dio. Stavite lim za pečenje iza cijevi kako biste reflektirali toplinu.
  • Prijenosni grijač: Usmjerite grijač prema smrznutoj cijevi, posebno ispod sudopera.
  • Električna grijaća traka: Zamotajte traku oko cijevi i uključite ju u struju.
  • Grijaća podloga: Omotajte grijaću podlogu oko cijevi i polako pomičite prema smrznutom dijelu dok voda ne počne teći.
Stigla je sezona grijanja: Pet savjeta kako do uštede energije i manjih troškova

Kako spriječiti smrzavanje cijevi

  1. Ostavite slavinu da kapa: Protok vode sprječava smrzavanje.
  2. Održavajte toplinu: Grijanje u kući treba biti minimalno 13°C .
  3. Otvorite ormariće: Topli zrak iz prostorije doprijet će do cijevi.
  4. Izolirajte cijevi: Koristite izolacijske materijale za zaštitu cijevi u hladnim područjima.
  5. Zaštitite vanjske slavine: Uklonite crijeva i pokrijte slavine zaštitnim poklopcima.
  6. Zatvorite pukotine: Zatvorite sve pukotine oko cijevi kako hladan zrak ne bi ulazio.
  7. Redovito pregledavajte: Pozovite vodoinstalatera za pregled cijevi i zamjenu oštećenih dijelova.

Preventivne mjere su ključne kako biste izbjegli skupe popravke i štetu od smrzavanja.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice