Lifestyle
Koji je vaš jezik ljubavi? Otkrijte kako ga prepoznati
Možda vi obožavate slušati riječi potvrde, dok vaš partner više cijeni djela usluge?

Ljubav se može izražavati na mnogo načina, ali jeste li znali da postoji pet osnovnih jezika ljubavi?
Razumijevanje kako vi i vaš partner izražavate ljubav može vam pomoći u stvaranju dublje i kvalitetnije veze. A koje je bolje vrijeme za to nego Valentinovo?
Možda ste vi tip osobe koja obožava romantične poruke i komplimente, dok vaš partner više cijeni kada mu skuhate omiljeno jelo ili mu pomognete oko obaveza.
Ove razlike mogu dovesti do nesporazuma, ali i do bolje povezanosti – ako znate prepoznati jezik ljubavi!
Koji su to jezici ljubavi?
Koncept pet jezika ljubavi osmislio je dr. Gary Chapman 1992. godine.
1. Riječi potvrde – Izražavanje ljubavi riječima, bilo uživo, putem poruka ili pisama.
2. Kvalitetno vrijeme – Provođenje vremena s partnerom bez ometanja i s punom pažnjom.
3. Fizički dodir – Zagrljaji, poljupci, držanje za ruke i drugi oblici dodira.
4. Djela usluge – Pokazivanje ljubavi kroz konkretne geste i pomoć u svakodnevnim stvarima.
5. Primanje darova – Sitnice koje pokazuju pažnju i ljubav, ne nužno skupi pokloni.

Kako prepoznati svoj jezik ljubavi?
Ako još niste sigurni koji je vaš primarni jezik ljubavi, razmislite o sljedećem:
Najviše volite čuti “Volim te” i dobivati komplimente?
Vaš jezik ljubavi su riječi potvrde.
Osjećate se posebno kada vas netko sluša i provodi s vama kvalitetno vrijeme?
Vaš jezik je kvalitetno vrijeme.
Ne možete zamisliti vezu bez fizičke bliskosti i nježnosti?
Fizički dodir je vaš način izražavanja ljubavi.
Cijenite kada vam netko skuha kavu ili vam pomogne u kućanskim poslovima?
Djela usluge su vaš jezik ljubavi.
Volite kada dobijete simboličan poklon koji pokazuje da je netko mislio na vas?
Primanje darova je ono što vas ispunjava.

Kako Valentinovo učiniti posebnim prema jeziku ljubavi?
Ako znate koji jezik ljubavi preferira vaš partner, Valentinovo može biti prilika da ga iznenadite na pravi način:
1. Za ljubitelje riječi potvrde: Napišite ljubavno pismo ili snimite glasovnu poruku s lijepim riječima.
2. Za one koji cijene kvalitetno vrijeme: Isplanirajte večer bez telefona i obaveza, samo vi i oni.
3. Za one kojima je fizički dodir važan: Pripremite masažu ili im jednostavno češće pokazujte nježnost.
4. Za one koji vole djela usluge: Skuhajte im omiljeni obrok ili obavite nešto što su planirali.
5. Za one koji vole poklone: Ne mora biti skupo – čak i rukom napisana poruka ili omiljena čokolada mogu biti znak pažnje.
Simbolika cvijeća – Poklonite cvijet koji govori umjesto vas
Svi volimo osjećati se voljeno, ali način na koji primamo i dajemo ljubav može biti različit.
Lifestyle
Rapsodija Uskrsa gdje se tradicija, nasljeđe i ljepota susreću s rajskom raskoši egzotočnog voća
Uskrsni stol s porukom

Uskrs je blagdan zajedništva, obiteljske topline i duboke duhovne simbolike. Upravo zato središnje mjesto blagdanskog jutra zauzima uskrsni stol – prostor okupljanja, molitve i slavlja. Ove godine, inspiraciju za njegovo uređenje donosi Marija Zdilar, čiji pristup spaja prirodne elemente, mediteransku estetiku i osobnu priču prožetu simbolima ljubavi, zahvalnosti i novog početka.
Uskrsni stol kao produžetak duše i tradicije
„Uskršnje jutro za mene predstavlja tišinu s kojom započinje novo razdoblje. Sve počinje molitvom, a zatim slijedi objed s hranom koju smo nosili na blagoslov,“ kaže Marija. Njezin uskrsni stol ne predstavlja samo estetsku kompoziciju, već i duboku emocionalnu priču. Tradicionalne delicije poput sira, vrhnja, šunke, mladog luka i pinca isprepliću se s osobnim dodirom i duhovnim značenjem.

Cvjetna i simbolična rapsodija inspirirana Mediteranom
Ovogodišnje uređenje stola Marija je zamislila kao „cvjetnu rapsodiju s dodirima Mediterana“, gdje se plavo-bijeli porculan naslijeđen iz obiteljske ostavštine savršeno uklopio s maslinovim grančicama, palmama i cvijećem. Vizualni dojam nadopunjuje egzotično voće sa simboličkim značenjem, što stolu daje i emocionalnu dubinu.
„Ananas simbolizira dobrodošlicu i toplinu doma, banana podsjeća na jednostavnost i obilje, a zmajsko voće govori o unutarnjoj snazi i nježnosti čovjekove duše,“ pojašnjava Marija.
Kruh kao središnji element duhovne i nutritivne vrijednosti
Na etažeru, posebno mjesto zauzima domaći kruh, koji Marija sama priprema. Obogaćen sjemenkama lana, buče i suncokreta, kao i suhim voćem i orašastim plodovima, taj kruh ima višestruko značenje. Osim što donosi benefite za zdravlje, simbol je zajedništva, truda i posvećenosti.
„Za mene kruh ima dominantnu notu na stolu. On prenosi poruku rada, hranjenja tijela i duše,“ ističe.

Detalji koji stvaraju atmosferu
Estetika stola oslanja se na spoj tradicije i suvremenog izraza. Mediteranski duh naglašen je porculanom koji podsjeća na spoj mora i neba, dok prirodni elementi – masline, palma i sezonsko cvijeće – unose toplinu i autentičnost. Egzotično voće povezuje suvremeni svijet s biblijskim motivima i donosi priču o univerzalnosti simbola.

Uređenje uskrsnog stola ne traži raskoš, već pažnju i iskrenost. Kako poručuje Marija Zdilar, na stol treba staviti ono što vašim najmilijima prenosi poruku ljubavi, zahvalnosti i nade. Uskrs je, u svojoj srži, slavlje novog početka – i svaki detalj na stolu može to odražavati.
Lifestyle
Kako uštedjeti u kuhinji: Jednostavni savjeti za manju potrošnju energije
Bilo da kuhate na štednjaku ili pečete u pećnici, svaka sitnica može imati utjecaj na mjesečni račun za struju

U doba energetske krize i rasta troškova, pitanje kako uštedjeti u kuhinji postaje sve važnije. Uz male promjene u navikama korištenja štednjaka i pećnice, moguće je ostvariti znatne uštede energije – i novca. Donosimo praktične savjete koji će vam pomoći u tome.
Štednjak: mala prilagodba, velika razlika

Uvijek koristite poklopac dok kuhate – tako možete smanjiti potrošnju energije i do 20%. Grijače ploče birajte prema veličini lonca – manja posuda na velikom kolu samo rasipa energiju.
Ako pripremate malu količinu hrane, birajte i manju posudu.
Provjerite i donju površinu posuda – ravno dno bolje prianja uz ploču, a samim time i brže zagrijava sadržaj.
Pripazite da na plinskom štednjaku plamen ne kruži oko posude. Osim što to može biti potencijalno opasno, uz to i dodatno rasipa energiju.

Nakon što voda prokuha, snizite jačinu ploče za kuhanje – veća snaga neće ubrzati kuhanje, samo će povećati potrošnju.
Kako uštedjeti u kuhinji prilikom pečenja?

Pećnicu isključite 10 minuta prije no što je jelo gotovo. Pećnica će još neko vrijeme zadržati potrebnu temperaturu, a hrana će se nastaviti peći. Isto vrijedi za grijače ploče, no njih ugasite nekoliko minuta prije.
Vrata pećnice otvarajte što rjeđe – svaki put kad to učinite, izgubi se oko 20% topline. Redovito je čistite pećnicu jer naslage masti i prljavštine otežavaju zagrijavanje.
Preporučuje se i pečenje više jela odjednom ili uzastopno – na taj način koristite već zagrijani prostor bez dodatne potrošnje.

Pećnice s ventilatorom pokazale su se kao posebno učinkovite prilikom pečenja. Mogu uštedjeti 10-15% energije.
Dodatni savjeti: kako uštedjeti u kuhinji uz male trikove
- Koristite kuhalo za vodu za manju količinu tekućine – ono je energetski učinkovitije od štednjaka.
- Isključite aparate iz struje kad ih ne koristite – i na stand-by troše energiju.
- Planirajte obroke unaprijed kako biste smanjili vrijeme pripreme i uključivanja uređaja.
- Ne stavljajte tople obroke u hladnjak – pričekajte da se ohlade kako ne bi povećavali unutarnju temperaturu i opterećivali uređaj.

Ako vas zanima još konkretnih preporuka i izračuni potrošnje energije u kuhinji, posjetite službenu stranicu HEP Opskrbe – Kako uštedjeti energiju u kuhinji.
Uz malo pažnje i primjenu jednostavnih trikova, brzo ćete otkriti kako uštedjeti u kuhinji bez narušavanja kvalitete pripreme obroka. Bilo da kuhate na štednjaku ili pečete u pećnici, svaka sitnica može imati utjecaj na mjesečni račun za struju.