Lifestyle
Mentalna higijena: Očisti prostor, glavu i digitalni nered
Subota je idealan dan za usporavanje, čišćenje prostora, detoks uma i tijela te vraćanje fokusa na ono što nas uistinu smiruje i ispunjava

U vremenu kada smo stalno dostupni, pod pritiskom i u pokretu, važnije je nego ikad uvesti male rituale koji čuvaju našu mentalnu higijenu.
Mentalna higijena ne počinje velikim promjenama – već sitnim, nježnim navikama. Subotnja detoks rutina pomaže ti da zastaneš, otpustiš višak i usmjeriš pažnju na sebe i svoj prostor. Uredi, otpusti, udahni. Zaslužuješ to.
Utjecaj prostora na mentalno zdravlje – opremite se pozitivom
Subota je idealan dan za usporavanje, čišćenje prostora, detoks uma i tijela te vraćanje fokusa na ono što nas uistinu smiruje i ispunjava.
1. Očisti prostor, pročisti misli
Počni dan laganim pospremanjem jednog dijela doma – možda onog kojeg najviše izbjegavaš. Samo 15 minuta svjesnog čišćenja može učiniti čuda za tvoj um. Uključi glazbu, otvori prozore i udahni novi početak. Red u prostoru često donosi red u mislima – temelj svake mentalne higijene.
Ako želiš uvesti više trajnog reda, posveti se organizaciji jedne zone – ormariću, radnom stolu ili kuhinjskoj ladici. Sistematično sortiranje i pametna pohrana mogu značajno smanjiti svakodnevni stres.
Kako urednost doma utječe na naše raspoloženje i produktivnost
2. Digitalni detoks – daruj si tišinu
Odmakni se od mobitela – isključi obavijesti, ugasi Wi-Fi ili ga jednostavno ostavi u drugoj sobi. Umjesto toga, priušti si tišinu, zvuk prirode, razgovor ili jednostavno – ništarenje.
Pet uređaja koji troše struju čak i kada ih ne koristite
Mini izazov: Očisti digitalni nered – izbriši nepotrebne aplikacije, stare poruke ili fotografije. To je mentalni prostor koji često zaboravimo održavati, a važan je dio mentalne higijene.

3. Biljke i priroda – saveznici unutarnjeg mira
Boravak u prirodi djeluje kao prirodni antistres. Ako možeš, prošetaj šumom, idi na plac pješice ili sjedi kraj prozora s pogledom na zelenilo. Biljke u domu oplemenjuju prostor – vizualno i energetski – pročišćuju zrak i umiruju misli.
Inspiraciju potraži u članku o maloj staklenoj kućici u šumi – prostoru gdje priroda nije bijeg, nego način života.
Dodatni poticaj: Uredi svoj mali kutak mira – biljke, knjiga, deka i šalica čaja. Tvoj osobni ritual za kraj tjedna.

Mentalna higijena je kao pranje zubi – odredite jedan dan u tjednu i provodite ga redovito!
Lifestyle
Rapsodija Uskrsa gdje se tradicija, nasljeđe i ljepota susreću s rajskom raskoši egzotočnog voća
Uskrsni stol s porukom

Uskrs je blagdan zajedništva, obiteljske topline i duboke duhovne simbolike. Upravo zato središnje mjesto blagdanskog jutra zauzima uskrsni stol – prostor okupljanja, molitve i slavlja. Ove godine, inspiraciju za njegovo uređenje donosi Marija Zdilar, čiji pristup spaja prirodne elemente, mediteransku estetiku i osobnu priču prožetu simbolima ljubavi, zahvalnosti i novog početka.
Uskrsni stol kao produžetak duše i tradicije
„Uskršnje jutro za mene predstavlja tišinu s kojom započinje novo razdoblje. Sve počinje molitvom, a zatim slijedi objed s hranom koju smo nosili na blagoslov,“ kaže Marija. Njezin uskrsni stol ne predstavlja samo estetsku kompoziciju, već i duboku emocionalnu priču. Tradicionalne delicije poput sira, vrhnja, šunke, mladog luka i pinca isprepliću se s osobnim dodirom i duhovnim značenjem.

Cvjetna i simbolična rapsodija inspirirana Mediteranom
Ovogodišnje uređenje stola Marija je zamislila kao „cvjetnu rapsodiju s dodirima Mediterana“, gdje se plavo-bijeli porculan naslijeđen iz obiteljske ostavštine savršeno uklopio s maslinovim grančicama, palmama i cvijećem. Vizualni dojam nadopunjuje egzotično voće sa simboličkim značenjem, što stolu daje i emocionalnu dubinu.
„Ananas simbolizira dobrodošlicu i toplinu doma, banana podsjeća na jednostavnost i obilje, a zmajsko voće govori o unutarnjoj snazi i nježnosti čovjekove duše,“ pojašnjava Marija.
Kruh kao središnji element duhovne i nutritivne vrijednosti
Na etažeru, posebno mjesto zauzima domaći kruh, koji Marija sama priprema. Obogaćen sjemenkama lana, buče i suncokreta, kao i suhim voćem i orašastim plodovima, taj kruh ima višestruko značenje. Osim što donosi benefite za zdravlje, simbol je zajedništva, truda i posvećenosti.
„Za mene kruh ima dominantnu notu na stolu. On prenosi poruku rada, hranjenja tijela i duše,“ ističe.

Detalji koji stvaraju atmosferu
Estetika stola oslanja se na spoj tradicije i suvremenog izraza. Mediteranski duh naglašen je porculanom koji podsjeća na spoj mora i neba, dok prirodni elementi – masline, palma i sezonsko cvijeće – unose toplinu i autentičnost. Egzotično voće povezuje suvremeni svijet s biblijskim motivima i donosi priču o univerzalnosti simbola.

Uređenje uskrsnog stola ne traži raskoš, već pažnju i iskrenost. Kako poručuje Marija Zdilar, na stol treba staviti ono što vašim najmilijima prenosi poruku ljubavi, zahvalnosti i nade. Uskrs je, u svojoj srži, slavlje novog početka – i svaki detalj na stolu može to odražavati.
Lifestyle
Kako uštedjeti u kuhinji: Jednostavni savjeti za manju potrošnju energije
Bilo da kuhate na štednjaku ili pečete u pećnici, svaka sitnica može imati utjecaj na mjesečni račun za struju

U doba energetske krize i rasta troškova, pitanje kako uštedjeti u kuhinji postaje sve važnije. Uz male promjene u navikama korištenja štednjaka i pećnice, moguće je ostvariti znatne uštede energije – i novca. Donosimo praktične savjete koji će vam pomoći u tome.
Štednjak: mala prilagodba, velika razlika

Uvijek koristite poklopac dok kuhate – tako možete smanjiti potrošnju energije i do 20%. Grijače ploče birajte prema veličini lonca – manja posuda na velikom kolu samo rasipa energiju.
Ako pripremate malu količinu hrane, birajte i manju posudu.
Provjerite i donju površinu posuda – ravno dno bolje prianja uz ploču, a samim time i brže zagrijava sadržaj.
Pripazite da na plinskom štednjaku plamen ne kruži oko posude. Osim što to može biti potencijalno opasno, uz to i dodatno rasipa energiju.

Nakon što voda prokuha, snizite jačinu ploče za kuhanje – veća snaga neće ubrzati kuhanje, samo će povećati potrošnju.
Kako uštedjeti u kuhinji prilikom pečenja?

Pećnicu isključite 10 minuta prije no što je jelo gotovo. Pećnica će još neko vrijeme zadržati potrebnu temperaturu, a hrana će se nastaviti peći. Isto vrijedi za grijače ploče, no njih ugasite nekoliko minuta prije.
Vrata pećnice otvarajte što rjeđe – svaki put kad to učinite, izgubi se oko 20% topline. Redovito je čistite pećnicu jer naslage masti i prljavštine otežavaju zagrijavanje.
Preporučuje se i pečenje više jela odjednom ili uzastopno – na taj način koristite već zagrijani prostor bez dodatne potrošnje.

Pećnice s ventilatorom pokazale su se kao posebno učinkovite prilikom pečenja. Mogu uštedjeti 10-15% energije.
Dodatni savjeti: kako uštedjeti u kuhinji uz male trikove
- Koristite kuhalo za vodu za manju količinu tekućine – ono je energetski učinkovitije od štednjaka.
- Isključite aparate iz struje kad ih ne koristite – i na stand-by troše energiju.
- Planirajte obroke unaprijed kako biste smanjili vrijeme pripreme i uključivanja uređaja.
- Ne stavljajte tople obroke u hladnjak – pričekajte da se ohlade kako ne bi povećavali unutarnju temperaturu i opterećivali uređaj.

Ako vas zanima još konkretnih preporuka i izračuni potrošnje energije u kuhinji, posjetite službenu stranicu HEP Opskrbe – Kako uštedjeti energiju u kuhinji.
Uz malo pažnje i primjenu jednostavnih trikova, brzo ćete otkriti kako uštedjeti u kuhinji bez narušavanja kvalitete pripreme obroka. Bilo da kuhate na štednjaku ili pečete u pećnici, svaka sitnica može imati utjecaj na mjesečni račun za struju.