Povežimo se
dom na kvadrat bozicna cestitka

Lifestyle

Minimalizam za novi početak godine: Kako se riješiti stvari koje vam više ne trebaju?

Započnite novu godinu bez suvišnih stvari i stvorite prostor za ono što vam zaista treba

Novi početak godine savršeno je vrijeme za oslobađanje od predmeta koje ne koristite niti trebate te za reorganizaciju prostora kako bi bolje odgovarao vašim potrebama.

“Kada imate previše stvari, potrebno je mnogo više truda da ih održavate organiziranima,” ističe Katrina Teeple, profesionalna organizatorica i osnivačica tvrtke Operation Organization. “Svatko može živjeti u prostoru bez nereda, samo je potrebno dati prioritet tom procesu i predano ga provesti.”

No, dok se rješavate stvari, važno je razmišljati i o tome kako one mogu dobiti novu svrhu. Umjesto da sve završava na odlagalištima otpada, razmotrite recikliranje i upcycling kao održive alternative.

Novi početak godine: Važnost declutteringa

Mnogi domovi prepuni su stvari koje ljudi ne koriste, od starih vrećica i misterioznih ključeva do nepotrebnih ukrasa i odjeće. Novi početak godine idealno je vrijeme za promjenu. Prepoznajte što vam doista treba i budite odlučni u tome da se riješite viškova.

Stare vrećice za kupovinu

“Svaka kuća ima barem jednu vreću punu vrećica,” kaže Rhea Becker, vlasnica The Clutter Queen. “Zadržite samo nekoliko najkorisnijih i reciklirajte ostatak.”

Plastične vrećice mogu se prenamijeniti u vreće za smeće ili koristiti za druge svakodnevne potrebe, dok se papirnate vrećice mogu reciklirati i tako pridonijeti očuvanju okoliša.

Razmislite i o kupnji platnenih vrećica koje ćete nositi sa sobom na plac ili u dućan.

Staru odjeću

Organiziran ormar može smanjiti stres, uštedjeti vrijeme i olakšati svakodnevni život.

Organizirajte svoj ormar uz ovih 5 genijalnih savjeta stručnjaka

Iako se sređivanje ormara može činiti izazovnim, ne morate to raditi sami. Rješavanje nereda obično je prvi korak do uređenog ormara, što može biti teško ako se ne želite rastati s nekim stvarima. Odjeća koju ne koristite samo doprinosi neredu i otežava pronalaženje potrebnog. Novi početak godine također je i dovoljno dobar razlog za novu odjeću!

novi početak godine, nova odjeća

Riješite se mrtvih (ili umirućih) biljaka

Novi početak godine idealno je vrijeme za otpuštanje svega što ne doprinosi vašem blagostanju. Oslobađanje od mrtvih biljaka može simbolizirati otpuštanje starog i stvaranje prostora za nove mogućnosti. Uvenule biljke mogu privlačiti insekte, plijesan i druge štetnike, što može biti štetno za vaš dom i druge biljke.

Također početak godine idealno je vrijeme za otpuštanje svega što ne doprinosi vašem blagostanju. Oslobađanje od mrtvih biljaka može simbolizirati otpuštanje starog i stvaranje prostora za nove mogućnosti.

božićni kaktus
10 sobnih biljaka koje najbolje uspijevaju zimi

Pokloni koji vam se ne sviđaju ili nećete koristiti

Držanje poklona koje ne volite može izazvati nepotrebnu krivnju. Otpuštanjem takvih predmeta oslobađate se emocionalnog tereta dok zadržavate zahvalnost za gestu darivanja.

Predmeti koje ne koristite mogu pronaći bolju svrhu kod nekoga tko ih stvarno treba ili želi, čime smanjujete nepotrebno bacanje i doprinosite kruženju resursa.

Ako mislite da bi poklon bio savršen za nekog drugog, darujte ga osobi koja bi ga cijenila. Regifting je održiv način da predmet pronađe novi dom.

Predmete koje ne koristite možete donirati lokalnim dobrotvornim organizacijama, skloništima ili socijalnim programima kako bi oni koristili onima kojima su potrebni.

Misteriozni ključevi

Ako ne znate kojoj bravi pripadaju svi ključevi u vašem domu, vrijeme je da ih se riješite, predlaže Devin VonderHaar iz The Modern Minimalist.

Razmislite o mogućnostima recikliranja metala – mnogi centri za reciklažu prihvaćaju stare ključeve, a metal se može ponovno upotrijebiti za nove proizvode.

Zastarjele tehnološke naprave

CD-i, DVD-i, stari mobiteli i ostali uređaji zauzimaju prostor, a više vam nisu korisni. Reciklirajte ih ili ih donirajte nekome kome mogu biti od koristi. Stare uređaje možete odnijeti u specijalizirane centre za reciklažu elektronike, gdje će se dijelovi poput plastike, stakla i metala ponovno iskoristiti.

Plastične posude i stari kuhinjski alati

Plastične posude bez poklopaca i višak kuhinjskih alata samo stvaraju nered. Zadržite ono što koristite, a ostalo reciklirajte ili donirajte.

Plastične posude koje više nisu korisne mogu se prenamijeniti – primjerice, koristiti kao posude za biljke ili organizatore ladica.

Kreativnost na kvadrat – recikliranje starog namještaja

Početak godine: Novi početak uz manje stvari

Oslobađanje od viška predmeta ne znači samo reorganizaciju prostora, već i omogućava da se usredotočite na ono što vam je stvarno važno. Početak godine prilika je za svježi početak s čistijim, funkcionalnijim domom.

Zašto je recikliranje i upcycling važno?

Kada odlučite očistiti svoj prostor i riješiti se nepotrebnih stvari, razmislite o njihovom potencijalu za recikliranje i upcycling. Recikliranje smanjuje količinu otpada na odlagalištima, štedi energiju i smanjuje potrebu za proizvodnjom novih materijala.

Primjerice, papir se može ponovno preraditi do sedam puta prije nego što postane neupotrebljiv, dok se plastika, ako se pravilno reciklira, može prenamijeniti u nove proizvode.

Upcycling je još jedan koristan pristup – pretvaranje starih stvari u nešto novo i korisno. Na primjer, stare drvene ladice možete pretvoriti u police, a od starih tkanina napraviti vrećice za kupovinu. Tako ne samo da štedite novac nego i smanjujete negativan utjecaj na okoliš.

Moć recikliranja: kako funkcionira, koje su prednosti i kako pravilno reciklirati

Zaključak

Kada započinjete godinu, sjetite se da smanjenje broja stvari koje posjedujete doprinosi boljoj organizaciji i smirenijem životu. Razmišljanjem o održivim načinima odlaganja stvari, poput recikliranja i upcyclinga, činite dodatni korak prema očuvanju planeta. Početak godine savršeno je vrijeme za novi početak – s manje nereda, više prostora i boljim osjećajem odgovornosti prema okolišu!

izvor: Mydomaine

Dekoracije i detalji

Evo kako odabrati odgovarajuće čaše za vino i šampanjac te servis za novogodišnju večeru

Savjeti koji su dobrodošli!

Čekate li novu 2025. godinu kod kuće, to će sigurno biti u najboljem društvu. Za dobru atmosferu potrebna nam je dobra glazba, mrvica nostalgije, prisjećanje svih onih lijepih trenutaka iz godine na izmaku te nezaobilazni hrana i piće. A danas ćemo izabrati sve što nam je potrebno za njihovo posluživanje prema savjetima Martine Pikl, prodajne savjetnice Lesnine.

Martina, molim te, pomogni mi izabrati čaše za vino, čaše za šampanjac i jedan lijepi servis za moju novogodišnju večeru. 

Može, evo možemo krenuti od čaša, ovdje imamo u ponudi nešto malo drugačije, nešto inovativno, jedan set od Villeroy and Boch, to je iz linije Manufacure Rock, kristal staklo tako da je izuzetno kvalitetno, set vam je od 4, imate čaše za pjenušac, čaše za bijelo, čaše za crno vino. Ali isto tako i čašice za rakiju, vodu, viski, što god. 

Ovo je fenomenalna kombinacija, mrvicu je drugačija od običnih čaša, a uz njih možemo kombinirati i servis

Iz iste linije imamo tako i liniju tanjura u bijeloj, u ciglenoj boji i u crnoj. To je Manufacture linija, kombinacija je kamena škriljevca i porculana. E sad, tu imamo dosta širok izbor kombinacija, ovisno šta ćete posluživati, evo ovako od jednog plitkog tanjura, dubokog, imate tanjure za tjesteninu, gurmanske tanjure, znači dosta širok ovako izbor. Ovisno šta vam se sviđa. 

Malo posebniji tanjuri, ali ih svejedno možemo koristiti za svaki dan?

Posebno se ističe ova linija koja je nešto malo svečanija. Ovo su neke karakteristične boje koje definitivno možete tokom cijele godine koristiti. Iznimno dobra kvaliteta, dodatak kamena samu strukturu tanjura dodatno učvršćuje. Ne ostaju vam od noževa tragovi, normalno koristite perilicu, iznimno dobra kvaliteta. 

Baš sam te to htjela pitati, kako zapravo održavati takav servis koji zaista izgleda posebno?

Potpuno isto kao i normalan tanjur od porculana. Mislim dosta su ljudi uvijek skeptični zbog ove grublje teksture, da će ostati trgovi, recimo od rajčica ili nečeg tako možda intenzivnijeg, ali pranjem u perilici je on kao nov, svaki put. 

Moja obitelj jako voli kavu i kavu pijemo u apsolutno svako doba dana, pa vidim da zapravo uz Manufacture Rock možemo imati i iste takve šalice

Možete, s tim da u principu njihova linija prvenstveno donosi šalice koje su od borosilikatnog duplog stakla, veće i manje. Ovo je jedan od noviteta, ova veličina, isto tako postoji u crnoj i u bijeloj, ali prvenstveno su vam šalice iz te linije ovakve. Fenomenalne šalice. Tanjurići su sa duplim dnom tako da što god stavite neće vas peći.

Uglavnom, jedino tanjuriće sad iz te linije imate jednim dijelom u boji cigle ili bijeli i crni. Evo, to je po želji kako god kome odgovara. Čaše osim što postoje u crnoj boji, postoji i varijanta u bijeloj. Isto tako i za pjenušac, bijelo, crno vino, viski, male za rakijicu i za vodu.  

Ja ću se onda odlučiti za crnu varijantu čaša za vino, čaše za šampanjac i ipak mi se nekako najviše sviđaju ti crni tanjuri u kombinaciji sa ovim bakrenim za novu godinu. Najbolja varijanta koja postoji.

Nastavite čitati

Lifestyle

Koliko hrane kupiti i polužiti gostima? Izračunajte pomoću ove genijalne formule

Otkrijte kako izračunati idealnu količinu hrane za goste uz savjete Ine Garten

Blagdansko razdoblje često donosi stres, posebno kada ste domaćin obiteljskog okupljanja ili zabave za prijatelje. No, Ina Garten američka televizijska kuharica i autorica, poznata i kao “Barefoot Contessa,” donosi praktične savjete kako organizirati obrok bez previše komplikacija. Osim što su njezina jela savršena za svaku prigodu, ona je podijelila i korisnu formulu koja će vam pomoći odrediti koliko hrane pripremiti za vaše goste.

Formula za savršenu količinu hrane

Na Instagramu, Garten je otkrila pravilo koje koristi za izračun količine hrane potrebne za veće grupe. “Općenito, za glavno jelo računam pola kilograma po osobi, a za priloge četvrt kilograma po osobi,” podijelila je. Ova je formula nastala iz njezina iskustva kao ugostiteljice, kada je pripremala obroke za 20, 100 ili čak 200 osoba.

Primjerice, ako pripremate obrok za 10 osoba, potrebno vam je oko 5 kilograma glavnog jela (poput puretine, odreska, ribe ili pečenja) te oko 2.5 kilograma priloga (kao što su pire krumpir ili pečeno povrće).

Savjet više: Izbjegnite bacanje hrane

Kako biste izbjegli nepotrebno bacanje hrane, važno je prilagoditi količine broju gostiju. Planirajte unaprijed i radije pripremite nekoliko različitih manjih jela, umjesto prevelikih količina jednog. Ako ipak ostane viška, iskoristite ga za ukusne ostatke koje možete poslužiti sljedećeg dana.

3 ideje kako od ostataka hrane napraviti ukusna jela

Još jedan koristan trik je upotreba manjih tanjura. Gosti će birati manje porcije, što može pomoći u smanjenju ostataka hrane. Također, unaprijed razmislite o dijelovima obroka koji se lako mogu zamrznuti za kasniju upotrebu.

Omiljeni obroci za veće skupine

Kada priprema jela za veće grupe, Garten preporučuje jednostavan, ali ukusan jelovnik koji je uvijek pun pogodak. Jedan od njenih omiljenih je “Getting to Know You Menu,” koje uključuje janjeći kotlet, orzo s pečenim povrćem i svježu salatu. “Ovaj jelovnik mogu pripremiti gotovo napamet, uvijek je ukusan i ne zahtijeva kompliciranu pripremu,” kaže Garten.

Dodajte malo dodatne hrane za svaki slučaj

Ako vas brine da hrane neće biti dovoljno, dodajte još jedno jednostavno jelo, poput salate ili kruha. Na taj način osiguravate dovoljno hrane za sve, a u najgorem slučaju uživat ćete u ostacima.

Uz ovakve savjete za uređenje obroka, vaša će blagdanska okupljanja proteći bez stresa, a gosti će biti oduševljeni ukusnim i promišljenim jelovnikom.

Izvor: RealSimple

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice