Lifestyle
Raščišćavanje doma počinje malim stvarima, a završava uspomenama
Kako pravilno započeti raščišćavanje doma?

Raščišćavanje doma i ćišćenje nisu ista stvar.
Raščišćavanje doma je proces donošenja odluka o stvarima koje nas okružuju – što zaista koristimo, što volimo i što nas veseli. No, kako započeti i kako se riješiti viška bez stresa?
Marija Budija Bingula, certificirana KonMari konzultantica, otkriva kako se nositi s neredima u domu – od prvih malih koraka do emotivnog dijela uspomena.

1. Prvi korak: Počnite s vizijom
Prije nego što krenete slagati i odvajati stvari, postavite si pitanje: što želim postići raščišćavanjem svog doma?
“Kada imate jasnu sliku svog idealnog prostora, proces raščišćavanja postaje lakši, a motivacija jača,” savjetuje Marija.
U trenucima kad osjetite da zapinjete, vratite se toj viziji – podsjetnik zašto ste uopće započeli proces može vam pomoći da nastavite.
2. Krenite s jednostavnim stvarima
Najveća greška je odmah se baciti na emotivno zahtjevne predmete poput uspomena. Umjesto toga, počnite s nečim što je lako – odjećom, kuhinjskim priborom ili papirima.
“Odabirom lakše kategorije dobit ćete osjećaj postignuća i dodatnu motivaciju za nastavak,” kaže Marija.

3. Kako odlučiti što zadržati?
Svaki predmet primite u ruke i zapitajte se – koristim li ovo? Donosi li mi radost?
“Odjeća nam je blizu srca i često odmah osjećamo pripada li nam ili ne. Isto vrijedi i za druge stvari u domu,” objašnjava Marija.
Ako predmet ne izaziva pozitivne emocije i rijetko ga koristite, možda je vrijeme da ga proslijedite dalje.
4. Knjige – zadržati ili ne?
Knjige su posebna kategorija jer su često emocionalno važne. Ako ih volite i one vam pružaju zadovoljstvo, zadržite ih – ali ih organizirajte tako da ih zaista koristite.
“Ako vas vaša kolekcija knjiga ispunjava, ne morate ih se rješavati. Samo ih posložite tako da vas pozivaju na čitanje,” savjetuje Marija.

Ako želite savršeno uređene police za knjige, izbjegavajte ove česte greške
5. Uspomene ostavite za kraj
Uspomene su najteži dio procesa jer ih često vežemo uz važne trenutke u životu.
“Ostavite ih za kraj – tek kada ste prošli kroz druge kategorije, imat ćete jasniji osjećaj što doista želite zadržati,” preporučuje Marija.
Neke uspomene čuvamo iako nam izazivaju tugu ili negativne emocije – tada je korisno zapitati se imaju li još uvijek mjesto u našem domu i životu.
6. Kako spriječiti ponovno gomilanje stvari?
Nakon što ste raščistili dom, ključno je spriječiti da se stvari ponovno nagomilaju.
“Stvari će stalno ulaziti u naš dom – pokloni, papiri, računi, odjeća… Važno je odlučivati u trenutku kada nešto dođe u dom, umjesto da kasnije rješavamo hrpe,” savjetuje Marija.
7. Što ako ponestane motivacije?
Raščišćavanje može biti emocionalno iscrpljujuće, ali uz podršku je lakše.
“Bilo da je uz vas profesionalni organizator ili netko od bližnjih, prisutnost druge osobe daje dodatnu motivaciju i pomaže kad zapnete,” kaže Marija.
Ako osjetite da gubite energiju, sjetite se svoje početne vizije i svega što ste do sada postigli.
Raščišćavanje nije samo oslobađanje prostora – ono donosi red, organizaciju i osjećaj lakoće u svakodnevici. Počnite s malim koracima, osvijestite što vam zaista treba i stvorite dom u kojem se osjećate najbolje!
Lifestyle
Rapsodija Uskrsa gdje se tradicija, nasljeđe i ljepota susreću s rajskom raskoši egzotočnog voća
Uskrsni stol s porukom

Uskrs je blagdan zajedništva, obiteljske topline i duboke duhovne simbolike. Upravo zato središnje mjesto blagdanskog jutra zauzima uskrsni stol – prostor okupljanja, molitve i slavlja. Ove godine, inspiraciju za njegovo uređenje donosi Marija Zdilar, čiji pristup spaja prirodne elemente, mediteransku estetiku i osobnu priču prožetu simbolima ljubavi, zahvalnosti i novog početka.
Uskrsni stol kao produžetak duše i tradicije
„Uskršnje jutro za mene predstavlja tišinu s kojom započinje novo razdoblje. Sve počinje molitvom, a zatim slijedi objed s hranom koju smo nosili na blagoslov,“ kaže Marija. Njezin uskrsni stol ne predstavlja samo estetsku kompoziciju, već i duboku emocionalnu priču. Tradicionalne delicije poput sira, vrhnja, šunke, mladog luka i pinca isprepliću se s osobnim dodirom i duhovnim značenjem.

Cvjetna i simbolična rapsodija inspirirana Mediteranom
Ovogodišnje uređenje stola Marija je zamislila kao „cvjetnu rapsodiju s dodirima Mediterana“, gdje se plavo-bijeli porculan naslijeđen iz obiteljske ostavštine savršeno uklopio s maslinovim grančicama, palmama i cvijećem. Vizualni dojam nadopunjuje egzotično voće sa simboličkim značenjem, što stolu daje i emocionalnu dubinu.
„Ananas simbolizira dobrodošlicu i toplinu doma, banana podsjeća na jednostavnost i obilje, a zmajsko voće govori o unutarnjoj snazi i nježnosti čovjekove duše,“ pojašnjava Marija.
Kruh kao središnji element duhovne i nutritivne vrijednosti
Na etažeru, posebno mjesto zauzima domaći kruh, koji Marija sama priprema. Obogaćen sjemenkama lana, buče i suncokreta, kao i suhim voćem i orašastim plodovima, taj kruh ima višestruko značenje. Osim što donosi benefite za zdravlje, simbol je zajedništva, truda i posvećenosti.
„Za mene kruh ima dominantnu notu na stolu. On prenosi poruku rada, hranjenja tijela i duše,“ ističe.

Detalji koji stvaraju atmosferu
Estetika stola oslanja se na spoj tradicije i suvremenog izraza. Mediteranski duh naglašen je porculanom koji podsjeća na spoj mora i neba, dok prirodni elementi – masline, palma i sezonsko cvijeće – unose toplinu i autentičnost. Egzotično voće povezuje suvremeni svijet s biblijskim motivima i donosi priču o univerzalnosti simbola.

Uređenje uskrsnog stola ne traži raskoš, već pažnju i iskrenost. Kako poručuje Marija Zdilar, na stol treba staviti ono što vašim najmilijima prenosi poruku ljubavi, zahvalnosti i nade. Uskrs je, u svojoj srži, slavlje novog početka – i svaki detalj na stolu može to odražavati.
Lifestyle
Kako uštedjeti u kuhinji: Jednostavni savjeti za manju potrošnju energije
Bilo da kuhate na štednjaku ili pečete u pećnici, svaka sitnica može imati utjecaj na mjesečni račun za struju

U doba energetske krize i rasta troškova, pitanje kako uštedjeti u kuhinji postaje sve važnije. Uz male promjene u navikama korištenja štednjaka i pećnice, moguće je ostvariti znatne uštede energije – i novca. Donosimo praktične savjete koji će vam pomoći u tome.
Štednjak: mala prilagodba, velika razlika

Uvijek koristite poklopac dok kuhate – tako možete smanjiti potrošnju energije i do 20%. Grijače ploče birajte prema veličini lonca – manja posuda na velikom kolu samo rasipa energiju.
Ako pripremate malu količinu hrane, birajte i manju posudu.
Provjerite i donju površinu posuda – ravno dno bolje prianja uz ploču, a samim time i brže zagrijava sadržaj.
Pripazite da na plinskom štednjaku plamen ne kruži oko posude. Osim što to može biti potencijalno opasno, uz to i dodatno rasipa energiju.

Nakon što voda prokuha, snizite jačinu ploče za kuhanje – veća snaga neće ubrzati kuhanje, samo će povećati potrošnju.
Kako uštedjeti u kuhinji prilikom pečenja?

Pećnicu isključite 10 minuta prije no što je jelo gotovo. Pećnica će još neko vrijeme zadržati potrebnu temperaturu, a hrana će se nastaviti peći. Isto vrijedi za grijače ploče, no njih ugasite nekoliko minuta prije.
Vrata pećnice otvarajte što rjeđe – svaki put kad to učinite, izgubi se oko 20% topline. Redovito je čistite pećnicu jer naslage masti i prljavštine otežavaju zagrijavanje.
Preporučuje se i pečenje više jela odjednom ili uzastopno – na taj način koristite već zagrijani prostor bez dodatne potrošnje.

Pećnice s ventilatorom pokazale su se kao posebno učinkovite prilikom pečenja. Mogu uštedjeti 10-15% energije.
Dodatni savjeti: kako uštedjeti u kuhinji uz male trikove
- Koristite kuhalo za vodu za manju količinu tekućine – ono je energetski učinkovitije od štednjaka.
- Isključite aparate iz struje kad ih ne koristite – i na stand-by troše energiju.
- Planirajte obroke unaprijed kako biste smanjili vrijeme pripreme i uključivanja uređaja.
- Ne stavljajte tople obroke u hladnjak – pričekajte da se ohlade kako ne bi povećavali unutarnju temperaturu i opterećivali uređaj.

Ako vas zanima još konkretnih preporuka i izračuni potrošnje energije u kuhinji, posjetite službenu stranicu HEP Opskrbe – Kako uštedjeti energiju u kuhinji.
Uz malo pažnje i primjenu jednostavnih trikova, brzo ćete otkriti kako uštedjeti u kuhinji bez narušavanja kvalitete pripreme obroka. Bilo da kuhate na štednjaku ili pečete u pećnici, svaka sitnica može imati utjecaj na mjesečni račun za struju.