Lifestyle
Utjecaj prostora na mentalno zdravlje – opremite se pozitivom
Prostor u kojem boravimo može značajno utjecati na naše raspoloženje, a pravilno uređenje doma može smanjiti stres, anksioznost i poboljšati mentalno zdravlje
Tin Pongrac, predsjednik Hrvatskog saveza udruga za mentalno zdravlje, gostovao je u emisiji Dom na kvadrat i pojasnio kako prostor u kojem boravimo može značajno utjecati na naše raspoloženje.
„Jako je bitno da interijer uredite baš onako kako vama odgovara. Ipak su to naša utočišta gdje tražimo sigurnost od vanjskih stresova, a ako nam u vlastitom domu nije ugodno, to može pojačati stres i anksioznost te posljedično uzrokovati depresiju,“ istaknuo je Pongrac.
Boje i njihov utjecaj na emocije
Jedan od ključnih elemenata u uređenju interijera su boje. Njih treba birati prema vlastitoj osobnosti kako bi se stvorio prostor koji pruža ugodu. Utjecaj prostora na mentalno zdravlje ogleda se u odabiru boja koje mogu stvoriti osjećaj smirenosti, sreće ili energije u vašem domu.
Izbor boja i materijala: Ključ uspješnog uređenja interijera
„Iako je plava, po svojoj definiciji, hladna boja, ako vas podsjeća na more, to će za vas imati oporavljajući učinak. U psihoanalizi to se zove transfer, odnosno povezivanje prošlih pozitivnih iskustava s trenutnim okruženjem. Tako, primjerice, plava boja može evocirati sjećanja iz djetinjstva i potaknuti pozitivne emocije,“ objasnio je Pongrac.

Utjecaj prostora na mentalno zdravlje: Svjetlost kao ključni faktor
Na depresiju velik utjecaj ima i svjetlost. Nedostatak dnevne svjetlosti može dovesti do sezonske depresije, što je posebno izraženo u skandinavskim zemljama tijekom zimskih mjeseci.
„Depresija je ozbiljna bolest, ali se danas uspješno liječi kombinacijom lijekova i psihoterapije. Ipak, ugodno okruženje može značajno pridonijeti boljem stanju. Savjetovao bih da u svom domu osigurate dovoljno dnevne svjetlosti i prilagodite rasvjetu prema svojim preferencijama,“ rekao je Pongrac.
Blue Monday: Kako se boriti protiv najdepresivnijeg dana u godini
Treći ponedjeljak u siječnju poznat je kao Blue Monday, koji se često naziva najdepresivnijim danom u godini. Razlozi su kombinacija hladnog vremena, manjka dnevne svjetlosti, postblagdanske letargije i neispunjenih novogodišnjih odluka.
Kako se boriti protiv Blue Mondaya?
Pongrac savjetuje da fokus stavite na male stvari koje donose radost.
„Osigurajte dovoljno svjetlosti u prostoru, okružite se bojama koje vas smiruju i sjetite se važnosti kretanja na otvorenom, čak i tijekom hladnih dana. Glazba, mirisi i stvaranje osobnog kutka za opuštanje također mogu pomoći u prevladavanju osjećaja tuge,“ istaknuo je.

Glazba i mirisi kao saveznici mentalnog zdravlja
Glazba također može imati snažan emocionalni učinak. Pongrac naglašava kako je ključno birati ono što vas opušta i čini sretnima.
„Ugodan psihički transfer može pružiti glazba. Važno je slušati ono što vam odgovara, bilo da je to heavy metal, LO FI ili klasična glazba. Nema pravila, bitno je da vas opušta i donosi pozitivne emocije,“ dodao je.
Mirisi, koji evociraju sjećanja i povezuju nas s ugodnim iskustvima iz prošlosti, također mogu igrati važnu ulogu u smanjenju anksioznosti i depresije.
Stvorite svoj kutak za opuštanje
Ako se svi ukućani ne slažu s odabranim stilom uređenja, Pongrac predlaže kreiranje osobnog prostora:
„Najbolje je urediti jedan kutak za sebe i tamo pronaći svoje utočište tijekom teških zimskih dana. To može biti vaša oaza mira u domu,“ zaključio je Pongrac.
Lifestyle
Rapsodija Uskrsa gdje se tradicija, nasljeđe i ljepota susreću s rajskom raskoši egzotočnog voća
Uskrsni stol s porukom

Uskrs je blagdan zajedništva, obiteljske topline i duboke duhovne simbolike. Upravo zato središnje mjesto blagdanskog jutra zauzima uskrsni stol – prostor okupljanja, molitve i slavlja. Ove godine, inspiraciju za njegovo uređenje donosi Marija Zdilar, čiji pristup spaja prirodne elemente, mediteransku estetiku i osobnu priču prožetu simbolima ljubavi, zahvalnosti i novog početka.
Uskrsni stol kao produžetak duše i tradicije
„Uskršnje jutro za mene predstavlja tišinu s kojom započinje novo razdoblje. Sve počinje molitvom, a zatim slijedi objed s hranom koju smo nosili na blagoslov,“ kaže Marija. Njezin uskrsni stol ne predstavlja samo estetsku kompoziciju, već i duboku emocionalnu priču. Tradicionalne delicije poput sira, vrhnja, šunke, mladog luka i pinca isprepliću se s osobnim dodirom i duhovnim značenjem.

Cvjetna i simbolična rapsodija inspirirana Mediteranom
Ovogodišnje uređenje stola Marija je zamislila kao „cvjetnu rapsodiju s dodirima Mediterana“, gdje se plavo-bijeli porculan naslijeđen iz obiteljske ostavštine savršeno uklopio s maslinovim grančicama, palmama i cvijećem. Vizualni dojam nadopunjuje egzotično voće sa simboličkim značenjem, što stolu daje i emocionalnu dubinu.
„Ananas simbolizira dobrodošlicu i toplinu doma, banana podsjeća na jednostavnost i obilje, a zmajsko voće govori o unutarnjoj snazi i nježnosti čovjekove duše,“ pojašnjava Marija.
Kruh kao središnji element duhovne i nutritivne vrijednosti
Na etažeru, posebno mjesto zauzima domaći kruh, koji Marija sama priprema. Obogaćen sjemenkama lana, buče i suncokreta, kao i suhim voćem i orašastim plodovima, taj kruh ima višestruko značenje. Osim što donosi benefite za zdravlje, simbol je zajedništva, truda i posvećenosti.
„Za mene kruh ima dominantnu notu na stolu. On prenosi poruku rada, hranjenja tijela i duše,“ ističe.

Detalji koji stvaraju atmosferu
Estetika stola oslanja se na spoj tradicije i suvremenog izraza. Mediteranski duh naglašen je porculanom koji podsjeća na spoj mora i neba, dok prirodni elementi – masline, palma i sezonsko cvijeće – unose toplinu i autentičnost. Egzotično voće povezuje suvremeni svijet s biblijskim motivima i donosi priču o univerzalnosti simbola.

Uređenje uskrsnog stola ne traži raskoš, već pažnju i iskrenost. Kako poručuje Marija Zdilar, na stol treba staviti ono što vašim najmilijima prenosi poruku ljubavi, zahvalnosti i nade. Uskrs je, u svojoj srži, slavlje novog početka – i svaki detalj na stolu može to odražavati.
Lifestyle
Kako uštedjeti u kuhinji: Jednostavni savjeti za manju potrošnju energije
Bilo da kuhate na štednjaku ili pečete u pećnici, svaka sitnica može imati utjecaj na mjesečni račun za struju

U doba energetske krize i rasta troškova, pitanje kako uštedjeti u kuhinji postaje sve važnije. Uz male promjene u navikama korištenja štednjaka i pećnice, moguće je ostvariti znatne uštede energije – i novca. Donosimo praktične savjete koji će vam pomoći u tome.
Štednjak: mala prilagodba, velika razlika

Uvijek koristite poklopac dok kuhate – tako možete smanjiti potrošnju energije i do 20%. Grijače ploče birajte prema veličini lonca – manja posuda na velikom kolu samo rasipa energiju.
Ako pripremate malu količinu hrane, birajte i manju posudu.
Provjerite i donju površinu posuda – ravno dno bolje prianja uz ploču, a samim time i brže zagrijava sadržaj.
Pripazite da na plinskom štednjaku plamen ne kruži oko posude. Osim što to može biti potencijalno opasno, uz to i dodatno rasipa energiju.

Nakon što voda prokuha, snizite jačinu ploče za kuhanje – veća snaga neće ubrzati kuhanje, samo će povećati potrošnju.
Kako uštedjeti u kuhinji prilikom pečenja?

Pećnicu isključite 10 minuta prije no što je jelo gotovo. Pećnica će još neko vrijeme zadržati potrebnu temperaturu, a hrana će se nastaviti peći. Isto vrijedi za grijače ploče, no njih ugasite nekoliko minuta prije.
Vrata pećnice otvarajte što rjeđe – svaki put kad to učinite, izgubi se oko 20% topline. Redovito je čistite pećnicu jer naslage masti i prljavštine otežavaju zagrijavanje.
Preporučuje se i pečenje više jela odjednom ili uzastopno – na taj način koristite već zagrijani prostor bez dodatne potrošnje.

Pećnice s ventilatorom pokazale su se kao posebno učinkovite prilikom pečenja. Mogu uštedjeti 10-15% energije.
Dodatni savjeti: kako uštedjeti u kuhinji uz male trikove
- Koristite kuhalo za vodu za manju količinu tekućine – ono je energetski učinkovitije od štednjaka.
- Isključite aparate iz struje kad ih ne koristite – i na stand-by troše energiju.
- Planirajte obroke unaprijed kako biste smanjili vrijeme pripreme i uključivanja uređaja.
- Ne stavljajte tople obroke u hladnjak – pričekajte da se ohlade kako ne bi povećavali unutarnju temperaturu i opterećivali uređaj.

Ako vas zanima još konkretnih preporuka i izračuni potrošnje energije u kuhinji, posjetite službenu stranicu HEP Opskrbe – Kako uštedjeti energiju u kuhinji.
Uz malo pažnje i primjenu jednostavnih trikova, brzo ćete otkriti kako uštedjeti u kuhinji bez narušavanja kvalitete pripreme obroka. Bilo da kuhate na štednjaku ili pečete u pećnici, svaka sitnica može imati utjecaj na mjesečni račun za struju.