Povežimo se

Uradi sam projekti

Cvjetna rapsodija protkana tradicijom i nasljeđem

Bogat blagdanski stol u domu Marije Zdilar ove je godine inspiriran nasljeđem i obitelji. 

Marija Zdilar pozvala nas je u svoj dom i pokazala nam raskošne uskršnje dekoracije za koje je maštovito iskoristila prošlogodišnje božićne ukrase. 

Inspiracija

“Ovogodišnja inspiracija za uskršnji stol mi je bila da objedinim tri žene koje su na neki način obilježile mene kao osobu. Prva žena s kojom sam krenula je moja mama koja još kao mlada jedno vrijeme živjela u Austriji.

Jako sam odana toj austrougarskoj noti i kod interijera i kod ukrašavanja i jednostavno, osjećam da je to vrijeme kojem ja pripadam.” govori nam Marija Zdilar, stilistica interijera.

Svojim cvjetnim rapsodijama odaje počast svojoj baki. 

“Jedna od inspiracija ove godine za Uskrs bio i ovaj goblen koji ima cvjetni motiv od moje bake, a koja je inače bila ljubiteljica ruža i imala je prekrasan ružičnjak tako da sam ja ovaj goblen za ovaj Uskrs odlučila iskoristit kao poslužavnik.”, kaže Marija. 

Marija Zdilar, stilistica interijera

Treća žena kojoj Marija odaje počast je njena prabaka Ana, čija se obitelj bavila proizvodnjom kruha.

“I evo ja nakon toliko godina, nastavljam njenim koracima i također želim jednu lijepu priču sa kruhom, koji za nas kršćane ime veliku simboliku i koji je uvijek jako bitan na svakom obiteljskom stolu, tako da sam ga htjela napraviti na način da on ne samo da bude hrana jer kruh predstavlja i obitelj i zajedništvo, pa mi je ideja bila da mu dam još jednu jaču notu i da on postane stvarno jedna dominantna simbolika na svakom obiteljskom stolu. 

Blagdanski stol

Blagdanski stol za mene predstavlja posebno mjesto kada su blagdani jer tu se okupljaju naši bližnji, prijatelji i on ima posebno mjesto. Tu volim posegnuti za obiteljskim nasljeđem, a to je dobar porculan, pribor za jelo i volim da uvijek ta trpeza i hrana opet ima neke tradicijske elemente koje smo mi dobili nasljeđem koje blagujemo tih dana.” nastavlja Marija Zidlar. 

Rapsodija boja i prirode

Uz neizostavne zlatne elemente, Marija kombinira boje Uskrsa i prirodne ukrase. 

“Ja sam uvijek odana, kad su blagdani, toj zelenoj boji, budući da je Uskrs ljubičasta boja jer ona je boja korizme i tog vremena u kojem se svi na neki način pripremamo za najveći kršćanski blagdan, a to je Uskrs i na neki način, ta boja i biljke koje sam koristila su bršljan i lovor, a znamo da i jedna i druga biljka ta ima simboliku pobjede nad smrću, besmrtnost.”, kaže ona.

Obavezna dekoracija na blagdanskom stolu je girlanda koja je ove godine napravljena od bršljana. 

Dvije ideje za uskrsne dekoracije inspirirane umjetnošću

“Bršljan je biljka koja se koristila za ukrašavanje rimskih vrtova. Ona još potječe iz viktorijanskog doba. Zbog svoje ljepote, proširio se diljem svijeta i stvarno je što više uviđam, ne samo zbog svoje simbolike, da predstavlja besmrtnost, da je lijep, on cijelu godinu raste i onda kada želite neke trenutke još više ovjekovječiti i dat im snagu i simboliku, on predstavlja vječni rast, što nam daje na neki način i napredak. A zbog svog rasta, ne samo što je lijep, on se privija oko podloge koja raste i zbog toga ima simboliku ženstvenosti.”

Carica Elizabeta i decoupage

Ideju za pisanice dala joj je kćer Elizabet donijevši iz Beča salvete s likom austrijske kraljice i ugarsko-hrvatske carice Elizabete. 

Isprobajte nešto drugačije – dekupaž i batik tehnikama ukrasite uskrsna jaja

“Kod ovih pisanica sam koristila kombiniranu tehniku. Prvo sam koristila decoupage tehniku koja se znači sastoji od apliciranja salveta putem ljepila, nakon toga, nakon što je završena decoupage tehnika, onda sam radila drugu fazu, a to je akrilnim bojama sam po motivima boja radila oslikavanje i treća faza koju sam radila, da sam ukrasnim metalnim elementima i biserima dala još dodatnu tu estetsku notu na ove pisanice.” zaključila je stilistica interijera.

 Upletanjem ruža i bršljana u zlatni kolut od šiba, Marija je prošlogodišnji božićni vijenac pretvorila u uskršnji, kojem je na kraju dodala i nekoliko pisanica. 

Gradnja doma

Evo kako spriječiti smrzavanje cijevi i što učiniti ako se to dogodi

Smrznute vodovodne cijevi ozbiljan su rizik tijekom vrlo hladnog zimskog vremena

Smrznuta cijev može biti tempirana bomba, jer curenje možda neće biti vidljivo – sve dok se smrznuta voda koja blokira cijev ne počne otapati. Ako se ostavi bez nadzora, otapanje leda u smrznutim cijevima može uzrokovati velike poplave, štetu od vode te uništenje zidova, stropova i podova, što može prouzročiti troškove od nekoliko desetaka tisuća eura, ako cijev ne pukne dok led raste.

Zašto se cijevi smrzavaju?

Cijevi su najosjetljivije na smrzavanje kad temperature padnu na -7 °C ili niže, posebno ako su temperature ispod nule više dana zaredom. Također su sklone smrzavanju ako se nalaze:

  • U vanjskom zidu izloženom hladnom vanjskom zraku.
  • U ormariću ispod sudopera (posebno blizu vanjskog zida).
  • U negrijanom podrumu ili prostoru ispod kuće.
  • Blizu vanjskih slavina (za vrtno crijevo).

Ako je vaša cijev smrznuta, ali još nije pukla, potrebno ju je odmah odmrznuti. Postoji nekoliko tehnika za odmrzavanje, ovisno o tome gdje se cijev nalazi.

Kako pronaći smrznutu cijev

Smrznuta cijev koja još nije pukla često se prepoznaje po slavinama. Ako otvorite slavinu tijekom vrlo hladnog vremena, a voda ne teče ili teče vrlo sporo, vjerojatno je cijev blokirana ledom. Odmah poduzmite sljedeće korake:

  1. Zatvorite vodu: Pronađite ventil za zatvaranje vode slavine ili glavni ventil kuće.
  2. Otvorite slavinu: Oslobodite pritisak otvaranjem slavine povezane sa smrznutom cijevi.
  3. Identificirajte smrznutu cijev: Pratite cijev od slavine prema hladnim područjima, kao što su vanjski zidovi ili negrijani prostori.
  4. Pronađite smrznuti dio: Potražite dijelove cijevi s mrazom ili ledom; možda će izgledati ispupčeno ili oštećeno.

Gdje se nalazi glavni ventil za vodu i kako ga zatvorit

Kako odmrznuti cijev unutar zida

Ako otkrijete smrznutu cijev iza zida ili stropa koja još nije pukla, odmah poduzmite korake kako biste spriječili oštećenje konstrukcije vašeg doma.

  1. Pojačajte grijanje: Pojačajte grijanje u kući i pričekajte. Ako se očekuje hladno vrijeme, održavajte toplinu u kući kako biste spriječili smrzavanje cijevi.
  2. Otvorite ormariće: Ako je cijev unutar zida kupaonice ili kuhinje, otvorite vrata ormarića kako bi toplina doprijela do zida.
  3. Otvorite zid: Ako je puknuće neizbježno, uklonite dio zida kako biste došli do smrznutog dijela cijevi i zatim ju odmrznuli kao da je izložena.

Kako odmrznuti izloženu cijev

Ako je smrznuta cijev izložena, primjerice u podrumu ili garaži, možete koristiti nekoliko tehnika. Uvijek počnite s grijanjem cijevi bliže slavini, krećući se prema smrznutom dijelu. To omogućuje vodi da izlazi dok se led topi.

Upozorenje:

Nikada nemojte koristiti plamenik ili otvoreni plamen za odmrzavanje cijevi zbog opasnosti od požara i oštećenja cijevi.

  • Sušilo za kosu: Koristite sušilo za kosu, usmjeravajući toplinu na smrznuti dio. Stavite lim za pečenje iza cijevi kako biste reflektirali toplinu.
  • Prijenosni grijač: Usmjerite grijač prema smrznutoj cijevi, posebno ispod sudopera.
  • Električna grijaća traka: Zamotajte traku oko cijevi i uključite ju u struju.
  • Grijaća podloga: Omotajte grijaću podlogu oko cijevi i polako pomičite prema smrznutom dijelu dok voda ne počne teći.
Stigla je sezona grijanja: Pet savjeta kako do uštede energije i manjih troškova

Kako spriječiti smrzavanje cijevi

  1. Ostavite slavinu da kapa: Protok vode sprječava smrzavanje.
  2. Održavajte toplinu: Grijanje u kući treba biti minimalno 13°C .
  3. Otvorite ormariće: Topli zrak iz prostorije doprijet će do cijevi.
  4. Izolirajte cijevi: Koristite izolacijske materijale za zaštitu cijevi u hladnim područjima.
  5. Zaštitite vanjske slavine: Uklonite crijeva i pokrijte slavine zaštitnim poklopcima.
  6. Zatvorite pukotine: Zatvorite sve pukotine oko cijevi kako hladan zrak ne bi ulazio.
  7. Redovito pregledavajte: Pozovite vodoinstalatera za pregled cijevi i zamjenu oštećenih dijelova.

Preventivne mjere su ključne kako biste izbjegli skupe popravke i štetu od smrzavanja.

Nastavite čitati

Bilje

Ovaj viralni TikTok trik održava vaše cvijeće svježim tjednima

Slijedite ova četri koraka i produžite životni vijek vašim cvijetnim aranžmanima u vazi

Ovaj TikTok trik isprobano održava vaše cvijeće u vazi svježim tjednima. Svježi buket cvijeća u vazi gotovo će instantno uljepšati vaš dom. Cvijeće – osim što uljepšava prostor, ispunjava ga predivnim mirisima i predstavlja završni detalj za uređenje interijera. Bilo da primate goste na Božić ili provodite nekoliko tjedana kod kuće tijekom praznika, cvijeće je prekrasan način da osvježite svoj prostor.

Međutim, stalna kupovina cvijeća može biti skupa, pa je izuzetno korisno učiniti da traje što dulje – osobito ako očekujete posjete tijekom blagdana.

@annatheflorist Reply to @xsophiegrant ♬ Steven Universe – L.Dre

1. Mijenjajte vodu svaki drugi dan

Prema ovom TikTok triku, kada prvi put donesete cvijeće kući, odrežete stabljike kao i obično, napunite vazu vodom i dodate žlicu šećera.

Stajaća voda u vazi brzo postaje leglo za bakterije, koje mogu začepiti kapilare u stabljikama cvijeća i onemogućiti im da upijaju vodu. Svježa voda smanjuje broj bakterija i pomaže cvijeću da dulje ostane hidratizirano. Osim dobrobiti za cvijeće, stara voda u vazi može poprimiti neugodan miris. Mijenjanje vode osigurava da vaš dom ostane mirisan.

5 sobnih biljaka koje će unijeti predivne mirise u vaš dom

2. TikTok trik savjetuje – svaki put kada mjenjate vodu, odrežite vrhove stabljike

Rezanje stabljika uklanja suhe ili oštećene krajeve koji mogu usporiti ili potpuno zaustaviti apsorpciju vode. Kosi rez omogućuje bolji protok vode kroz stabljiku.

Dobro bi bilo imati više vaza, jer svaki put kada mjenjate vodu i režete stabljike, vaš cvjetni aranžman se smanjuje. Tako da će osmi dan cvijeće svakako imati manju stabljiku nego prvi dan kada stavite cvijeće u vazu.

3. Dodajte žlicu šećera svaki put kada mjenjate vodu

Kako savjetuje ovaj TikTok trik – dodavanje žlice šećera u vodu s cvijećem pomaže produžiti vijek trajanja cvjetova jer šećer djeluje kao izvor energije za rezano cvijeće. Cvijeće nakon rezanja više ne može apsorbirati hranjive tvari iz tla. Šećer u vodi djeluje kao zamjenski izvor energije, omogućujući cvjetovima da nastave metaboličke procese i zadrže svjež izgled.

Previše šećera može izazvati brži rast bakterija, pa je važno dodati samo malu količinu (oko jedne žlice na litru vode). Također, nemojte očekivati kristalno čistu vodu ( iako je mjenjate svaki dan) jer će šećer zamutiti vodu.

4. Obavezno orezujte i svaki umirući dio biljke

Osim očiglednog estetskog razloga, umirući dijelovi biljke troše resurse koje cvijeće treba za održavanje svježih i zdravih dijelova. Uklanjanjem ovih dijelova preusmjerava se energija prema vitalnim dijelovima biljke, čime se produžava njihov vijek trajanja.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice