Uradi sam projekti
Heklanje za početnike: Za izradu tabletića je potrebna kukica, konac i puno strpljenja
U svakom ovom tabletiću nekoliko je sati rada, puno strpljenja i ljubavi prema tradiciji
Nakon što je Baby Lasagna popularizirao heklane tabletiće, odlučili smo potražili stručnjakinju koja će nas naučiti kako heklati. Adrianu je baka naučila heklati kad je imala samo 5 godina i otad njene ruke vrijedno rade, a napravila je čak i tabletić sa Stipom.
Da bi naheklali jedan tabletić potrebna je kukica, nešto tanji pamučni konac i puno strpljenja.
Tabletići mogu biti rađeni “u redovima”, a tada se s radom kreće odozdo prema gore, ali najčešće se rade ono okrugli, kod kojih se s radom kreće iz sredine te se zrakasto širi u krugovima, navodi Adriana Meglaj, certificirana instruktorica pletenja i kukičanja. Tabletići mogu biti mali ili veliki, ovisno o željama.
“Da bi započeli s izradom ravnog tabletića koji se radi u redovima, potrebno sve raditi po redu kako bi se stvorili ti redovi, a ako želimo izraditi jedan uobičajeniji tabletić onda ćemo početi iz sredine bilo kojom debljinom i bojom konca. To će odrediti i veličinu rupica i čipke, a prema čemu se kasnije i mjeri filigranija tog cijelog rada”, navodi Meglaj.
Kako započeti s izradom tabletića?
Za početak je potrebno odabrati pređu i paziti da je debljina kukice u skladu s tom pređom – kod deblje pređe koriste se deblje kukice. Pređu možete odabrati u raznim bojama, iako je uvriježeno mišljenje da tabletić mora biti bijele boje, odnosno da su heklani od bijelog konca, to ne mora uvijek biti tako – tu su pastelne nijanse, žuta, crvena i slično…
“Ovdje bismo počeli s lančićem kojeg se oblikuje u prsten pa je za to potrebno izraditi prvo jednu omčicu koju stavimo na kukicu i započnemo heklati – nešto što se zove lančić. On je bazni element kod većine heklanih predmeta i ovdje da bi se izradio tabletić uglavnom se žene služe shemama. Izradila sam nisku od deset lančića koju ću povezati u prsten i za prvi krug i izraditi, prebrojali smo 16 visokih štapića između kojih su lančići. Sad njima krenemo raditi u krug.”, navodi stručnjakinja.
Vježbom i iskustvom ćete steći određenu vještinu i sigurnost pri heklanju.
“Kad malo duže pauziram između dva rada, onda ruke malo i zaborave pa su vam tromije ali to je sa svakom vještinom tako, pa je važno prakticirati rad što češće da biste stekli brzinu. Kad gledamo one stare bake koje izrađuju nekakve heklane predmete, na primjer u našim gradovima uz obalu, one prilično brzo i bez gledanja u principu to rade jer često prakticiraju heklanje i jako puno elemenata naprave dnevno.”, dodaje sugovornica te dodaje da nakon prvog kružnog dijela izrade tabletića, dolazi drugi krug s određenim elementima, i tako se nastavlja te se krug širi i nastaje sve veća ploha.
Adriana je autorica heklanog tabletića posvećenog Baby Lasagne, a više od heklanja voli plesti tabletiće.
“Ovo je pletena čipka i za nju je ipak potrebna malo bolja vještina nego možda za heklanje gdje sama kukica olakšava rad. Kod pletenja kukice nema i onda je to malo teže i radi se s puno debljim iglama nego što ga pređa traži. Kad imate tabletić, on se ne pegla, on bi se trebao vlažan razvući na nekakvu čvrstu plohu tipa stiropora s pribadačama i ostavit ga da se eventualno poprskan štirkom osuši. Takav se onda stavlja na stol. Ne bi se smjelo peglati jer se tako uništava pamuk, skraćuje vijek trajanja, a još uz to sve skupa se zaglađuju profilni elementi koji su potrebi da bi dobila čipka i postigla dodatna ljepota”, zaključila je Adriana.
U svakom ovom tabletiću nekoliko je sati rada, puno strpljenja i ljubavi prema tradiciji.
Gradnja doma
Evo kako spriječiti smrzavanje cijevi i što učiniti ako se to dogodi
Smrznute vodovodne cijevi ozbiljan su rizik tijekom vrlo hladnog zimskog vremena
Smrznuta cijev može biti tempirana bomba, jer curenje možda neće biti vidljivo – sve dok se smrznuta voda koja blokira cijev ne počne otapati. Ako se ostavi bez nadzora, otapanje leda u smrznutim cijevima može uzrokovati velike poplave, štetu od vode te uništenje zidova, stropova i podova, što može prouzročiti troškove od nekoliko desetaka tisuća eura, ako cijev ne pukne dok led raste.
Zašto se cijevi smrzavaju?
Cijevi su najosjetljivije na smrzavanje kad temperature padnu na -7 °C ili niže, posebno ako su temperature ispod nule više dana zaredom. Također su sklone smrzavanju ako se nalaze:
- U vanjskom zidu izloženom hladnom vanjskom zraku.
- U ormariću ispod sudopera (posebno blizu vanjskog zida).
- U negrijanom podrumu ili prostoru ispod kuće.
- Blizu vanjskih slavina (za vrtno crijevo).
Ako je vaša cijev smrznuta, ali još nije pukla, potrebno ju je odmah odmrznuti. Postoji nekoliko tehnika za odmrzavanje, ovisno o tome gdje se cijev nalazi.
Kako pronaći smrznutu cijev
Smrznuta cijev koja još nije pukla često se prepoznaje po slavinama. Ako otvorite slavinu tijekom vrlo hladnog vremena, a voda ne teče ili teče vrlo sporo, vjerojatno je cijev blokirana ledom. Odmah poduzmite sljedeće korake:
- Zatvorite vodu: Pronađite ventil za zatvaranje vode slavine ili glavni ventil kuće.
- Otvorite slavinu: Oslobodite pritisak otvaranjem slavine povezane sa smrznutom cijevi.
- Identificirajte smrznutu cijev: Pratite cijev od slavine prema hladnim područjima, kao što su vanjski zidovi ili negrijani prostori.
- Pronađite smrznuti dio: Potražite dijelove cijevi s mrazom ili ledom; možda će izgledati ispupčeno ili oštećeno.
Gdje se nalazi glavni ventil za vodu i kako ga zatvorit
Kako odmrznuti cijev unutar zida
Ako otkrijete smrznutu cijev iza zida ili stropa koja još nije pukla, odmah poduzmite korake kako biste spriječili oštećenje konstrukcije vašeg doma.
- Pojačajte grijanje: Pojačajte grijanje u kući i pričekajte. Ako se očekuje hladno vrijeme, održavajte toplinu u kući kako biste spriječili smrzavanje cijevi.
- Otvorite ormariće: Ako je cijev unutar zida kupaonice ili kuhinje, otvorite vrata ormarića kako bi toplina doprijela do zida.
- Otvorite zid: Ako je puknuće neizbježno, uklonite dio zida kako biste došli do smrznutog dijela cijevi i zatim ju odmrznuli kao da je izložena.
Kako odmrznuti izloženu cijev
Ako je smrznuta cijev izložena, primjerice u podrumu ili garaži, možete koristiti nekoliko tehnika. Uvijek počnite s grijanjem cijevi bliže slavini, krećući se prema smrznutom dijelu. To omogućuje vodi da izlazi dok se led topi.
Upozorenje:
Nikada nemojte koristiti plamenik ili otvoreni plamen za odmrzavanje cijevi zbog opasnosti od požara i oštećenja cijevi.
- Sušilo za kosu: Koristite sušilo za kosu, usmjeravajući toplinu na smrznuti dio. Stavite lim za pečenje iza cijevi kako biste reflektirali toplinu.
- Prijenosni grijač: Usmjerite grijač prema smrznutoj cijevi, posebno ispod sudopera.
- Električna grijaća traka: Zamotajte traku oko cijevi i uključite ju u struju.
- Grijaća podloga: Omotajte grijaću podlogu oko cijevi i polako pomičite prema smrznutom dijelu dok voda ne počne teći.
Kako spriječiti smrzavanje cijevi
- Ostavite slavinu da kapa: Protok vode sprječava smrzavanje.
- Održavajte toplinu: Grijanje u kući treba biti minimalno 13°C .
- Otvorite ormariće: Topli zrak iz prostorije doprijet će do cijevi.
- Izolirajte cijevi: Koristite izolacijske materijale za zaštitu cijevi u hladnim područjima.
- Zaštitite vanjske slavine: Uklonite crijeva i pokrijte slavine zaštitnim poklopcima.
- Zatvorite pukotine: Zatvorite sve pukotine oko cijevi kako hladan zrak ne bi ulazio.
- Redovito pregledavajte: Pozovite vodoinstalatera za pregled cijevi i zamjenu oštećenih dijelova.
Preventivne mjere su ključne kako biste izbjegli skupe popravke i štetu od smrzavanja.
Bilje
Ovaj viralni TikTok trik održava vaše cvijeće svježim tjednima
Slijedite ova četri koraka i produžite životni vijek vašim cvijetnim aranžmanima u vazi
Ovaj TikTok trik isprobano održava vaše cvijeće u vazi svježim tjednima. Svježi buket cvijeća u vazi gotovo će instantno uljepšati vaš dom. Cvijeće – osim što uljepšava prostor, ispunjava ga predivnim mirisima i predstavlja završni detalj za uređenje interijera. Bilo da primate goste na Božić ili provodite nekoliko tjedana kod kuće tijekom praznika, cvijeće je prekrasan način da osvježite svoj prostor.
Međutim, stalna kupovina cvijeća može biti skupa, pa je izuzetno korisno učiniti da traje što dulje – osobito ako očekujete posjete tijekom blagdana.
@annatheflorist Reply to @xsophiegrant ♬ Steven Universe – L.Dre
1. Mijenjajte vodu svaki drugi dan
Prema ovom TikTok triku, kada prvi put donesete cvijeće kući, odrežete stabljike kao i obično, napunite vazu vodom i dodate žlicu šećera.
Stajaća voda u vazi brzo postaje leglo za bakterije, koje mogu začepiti kapilare u stabljikama cvijeća i onemogućiti im da upijaju vodu. Svježa voda smanjuje broj bakterija i pomaže cvijeću da dulje ostane hidratizirano. Osim dobrobiti za cvijeće, stara voda u vazi može poprimiti neugodan miris. Mijenjanje vode osigurava da vaš dom ostane mirisan.
5 sobnih biljaka koje će unijeti predivne mirise u vaš dom
2. TikTok trik savjetuje – svaki put kada mjenjate vodu, odrežite vrhove stabljike
Rezanje stabljika uklanja suhe ili oštećene krajeve koji mogu usporiti ili potpuno zaustaviti apsorpciju vode. Kosi rez omogućuje bolji protok vode kroz stabljiku.
Dobro bi bilo imati više vaza, jer svaki put kada mjenjate vodu i režete stabljike, vaš cvjetni aranžman se smanjuje. Tako da će osmi dan cvijeće svakako imati manju stabljiku nego prvi dan kada stavite cvijeće u vazu.
3. Dodajte žlicu šećera svaki put kada mjenjate vodu
Kako savjetuje ovaj TikTok trik – dodavanje žlice šećera u vodu s cvijećem pomaže produžiti vijek trajanja cvjetova jer šećer djeluje kao izvor energije za rezano cvijeće. Cvijeće nakon rezanja više ne može apsorbirati hranjive tvari iz tla. Šećer u vodi djeluje kao zamjenski izvor energije, omogućujući cvjetovima da nastave metaboličke procese i zadrže svjež izgled.
Previše šećera može izazvati brži rast bakterija, pa je važno dodati samo malu količinu (oko jedne žlice na litru vode). Također, nemojte očekivati kristalno čistu vodu ( iako je mjenjate svaki dan) jer će šećer zamutiti vodu.
4. Obavezno orezujte i svaki umirući dio biljke
Osim očiglednog estetskog razloga, umirući dijelovi biljke troše resurse koje cvijeće treba za održavanje svježih i zdravih dijelova. Uklanjanjem ovih dijelova preusmjerava se energija prema vitalnim dijelovima biljke, čime se produžava njihov vijek trajanja.