Povežimo se

Uradi sam projekti

Kintsugi – restauracija zlatnog spoja

Kintsugi je stoljećima stara japanska umjetnost popravljanja slomljene, napuknute i oštećene keramike. Nastala je kada se japanskom šogunu u 15. stoljeću razbila najdraža šalica te je dao kineskim majstorima da je poprave, no nije mu se svidio rezultat budući da se vratila prekrivena željeznim spojnicama te zatim dao šalicama japanskim majstorima da je poprave. Oni su koristili tadašnje prirodne smole i lakove, pomiješane sa zlatnim prahom, srebrnim, platinom ili slično te su time naglasili zapravo nesavršenosti posude, njezin vijek trajanja i to se zapravo cijeni u japanskoj kulturi i umjetnosti, savršenstvo nesavršenosti, objasnila je Dora Briševac restauratorica umjetnina. 

Umjetnost i filozofija

Kintsugi nije samo oblik popravka već filozofija i način unošenja nove ljepote u oštećeni predmet, a može se primijeniti na različitim predmetima. Kintsugi metoda nije previše različita od klasične restauracije keramike, jedino su materijali različiti. Ukoliko upotrijebite materijale koji su prikladni za tu vrstu posude, vjerujem da je moguće sve popravit. Ono što je vrlo teško su porculanske posude i staklo jer spada u drugačiju kategoriju te se koriste različita, drugačija ljepila. 

Umjetnost zlatnog popravka

Vjerovali ili ne, postoji način kako se pravilno razbije posuda. Nije isto za ovu tehniku ili za bilo kakvu restauraciju keramike, da li je razbijena po dnu ili sa strane, zato što neki fragmenti će kasnije biti neupotrebljivi, posuda se u nekim slučajevima čak neće moći uopće spojiti. Kako bi dobili uzdužne pravilne linije, karakteristične za Kintsugi tehniku, postoji određeni način i razbijanja. 

Razbijanje

Da se razbijeni fragmenti ne bi izgubili, posuda se stavlja u vrećicu i postavlja na bok. Pretpostavljamo da će ovako popucat, ako udarimo po dnu, dno će se rasuti u puno malih dijelova te će kasnije biti jako teško, ono dno je temelj na kojem se gradi.

Ako se dno razbije, jako je teško kasnije zalijepit sve fragmente. Ako udaramo po boku najmanja je šansa da će se dno u više komada razbit. Možemo puknut jednom, dva put, ali baš onako na 10 komadića, to nije u redu. 

Za razbijanje se koristi gumeni čekić kako bi se izbjeglo oštećenje glazura keramike. Nakon toga, potrebno je pronaći sve dijelove i sastaviti posudu. 

Ljepljenje

Zatim slijedi priprema epoksi smole. Epoksi dvokomponentno ljepilo koristimo zato što ima brži, brže vrijeme stezanja od klasične epoksidne smole koja ima i do 24 sata vrijeme stezanja. U tu epoksivnu smolu miješamo zlatni prah te kasnije kako bi upotpunili izgled, dok epoksivna smola je završila sa stezanjem ali još uvijek onako pikava na dodir, premazujemo sa zlatom te ona kada se potpuno osuši, veže za sebe to zlato te konačno, dobiva to izgled i to zlato više se ne može obrisati. 

Spajanje

Spajanje počinje od dna posude, a oba dijela treba držati zajedno nekoliko minuta, dok ljepilo ne stegne.  

Tradicionalna kintsugi restauracija traje i do mjesec dana po posudi. Današnje smole, epoksi recimo smole, ljepila imaju različito vrijeme stezanja. One smole koje su prikladne za konzumaciju i dodiru s hranom, one stežu i do 8 sati. 

Kad je cijela posuda zalijepljena, a smola se još nije potpuno osušila, dodaje se još zlatnog praha. Dora koristi mineralni prah. 

Oni koji se planiraju baviti s tom tehnikom i restauracijom, moraju paziti na upotrebu materijala te upotrebu također zlata. Znači to mora biti prirodno zlato ili mineralni prah, kako bi bilo sigurno za konzumaciju. No, ukoliko je za to čisto dekorativne svrhe, dovoljno je i ovo. 

Posljednji korak u procesu je brisanje posude i uklanjanje viška ljepila. Umjetnost zlatnog popravka dala je ovoj posudi predivan novi izgled.

Bilje

Kako uzgojiti začinsko bilje kod kuće? 3 greške koje morate izbjeći!

Kako uzgojiti začinsko bilje

Pitate se kako uzgojiti začinsko bilje kod kuće? Uzgoj začinskog bilja kod kuće sve je popularniji jer omogućava jednostavan pristup svježim začinima tijekom cijele godine.

Bosiljak, menta, ružmarin, timijan i korijander među najlakšim su začinima za uzgoj, ali mnogi početnici rade ključne pogreške koje mogu spriječiti njihov pravilan rast.

Razgovarali smo s Antom Jurićem, vlasnikom OPG-a, koji nam je otkrio tri najčešće greške koje treba izbjeći kako bi začinsko bilje u kućnim uvjetima uspješno raslo i razvijalo se.

Kako uzgojiti začinsko bilje kod kuće – osnovni uvjeti

Prije nego što se upoznamo s najčešćim greškama, važno je razumjeti osnovne uvjete koje biljke trebaju za rast.

  • Odabir pravog začina – Najbolje opcije za početnike su bosiljak, ružmarin, majčina dušica, menta i korijander.
  • Pravilna sadnja – Sjeme se sije u hranjiv supstrat uz dovoljno vlage.
  • Optimalna temperatura – Većina začinskog bilja najbolje raste na temperaturi od 22-24°C.
  • Vrijeme rasta – Prvi listovi mogu se koristiti već 3 do 6 tjedana nakon sijanja.

Bez obzira na to koliko pažnje posvetite uzgoju, ako napravite nekoliko ključnih grešaka, biljke mogu brzo propasti.

Greška #1: Prekomjerno zalijevanje

Jedna od najčešćih grešaka kod uzgoja začinskog bilja kod kuće je pretjerano zalijevanje začinskog bilja.

10 najvažnijih savjeta za pravilno zalijevanje biljaka

“Najčešći problem s uzgojem bosiljka je upravo višak vlage. Ljudi često zalijevaju previše misleći da pomažu biljci, ali zapravo potiču truljenje korijena,” objašnjava Jurić.

Kako izbjeći ovu grešku?

  • Zalijevajte biljke tek kada je površinski sloj zemlje potpuno suh.
  • Koristite posude s rupicama za drenažu kako biste spriječili nakupljanje vode.
  • Ružmarin i majčina dušica vole suhu zemlju i rijetko zalijevanje, dok peršin treba nešto više vlage.

Greška #2: Nedostatak svjetlosti

Ako začinsko bilje ne dobiva dovoljno svjetlosti, listovi postaju blijedi, a stabljike se nepravilno izdužuju.

“Ako biljka ne dobije dovoljno prirodnog svjetla, počet će rasti usko i visoko umjesto da razvije čvrste stabljike i zdrave listove,” upozorava Jurić.

Kako osigurati dovoljno svjetla?

  • Postavite biljke na prozorsku dasku okrenutu prema jugu ili istoku.
  • Osigurajte najmanje 6 sati prirodnog svjetla dnevno.
  • Ako prirodnog svjetla nema dovoljno, koristite LED svjetla za biljke.

Greška #3: Mala tegla i nedostatak presađivanja

Mnogi početnici ostavljaju začinske biljke u premalim teglama, što može ograničiti njihov rast.

“Biljke trebaju prostor za razvoj korijena. Ako ostanu u istoj teglici predugo, prestat će rasti, a listovi će početi žutjeti,” objašnjava Jurić.

Kako pravilno presađivati začinsko bilje?

  • Kada primijetite da korijenje izlazi kroz rupice na dnu tegle, biljku je potrebno presaditi.
  • Koristite veću posudu s hranjivom zemljom i dodajte organsko gnojivo.
  • Peršin i bosiljak posebno brzo rastu i zahtijevaju redovito presađivanje.

Kako uzgojiti začinsko bilje za dugotrajnu upotrebu?

Kad biljke dostignu punu zrelost, možete ih osušiti ili zamrznuti kako biste ih koristili i izvan sezone.

  • Sušenje – Idealno za ružmarin i majčinu dušicu, jer zadržavaju svoja eterična ulja.
  • Zamrzavanje – Najbolje za bosiljak i peršin, jer im aroma ostaje jača nego kod sušenja.

“Svježe začinsko bilje može obogatiti svako jelo, a uzgoj kod kuće jamči da uvijek imate zdrave, netretirane biljke pri ruci,” zaključuje Jurić.

Kako uzgojiti začinsko bilje kod kuće bez greške!

Za uspješan uzgoj začinskog bilja kod kuće važno je pridržavati se nekoliko ključnih pravila:

Osigurajte dovoljno svjetla – biljke trebaju najmanje 6 sati dnevno.
Pazite na zalijevanje – zalijevajte umjereno kako biste spriječili truljenje korijena.
Ne zaboravite presađivanje – biljkama treba dovoljno prostora za rast.

Uz pravilnu njegu, začinsko bilje može rasti tijekom cijele godine, pružajući svježe arome i dodatnu estetsku vrijednost vašem domu.

Nastavite čitati

Uradi sam projekti

Ovim jednostavnim trikom proširite ili suzite prostor u vašem domu

Naučite kako boje mijenjaju percepciju unutarnjih prostora i iskoristite ih u svoju korist

Naučite kako boje mijenjaju percepciju unutarnjih prostora i iskoristite ih u svoju korist, npr. kako vizualno povećati prostor. Pravilnim odabirom nijansi i rasporedom boja, možete učiniti prostor svjetlijim, prostranijim i ugodnijim za boravak.

Ugodni ambijenti pozitivno utječu na raspoloženje i dobrobit svojih stanovnika, dok loše osvijetljena, neudobna mjesta mogu učiniti život nepodnošljivim. Kako bi se postiglo željeno prostorno iskustvo, pametno bojanje zidova izdužiti će ili proširiti prostoriju. Svjetlije i hladnije boje čine da prostor izgleda veće. Tamnije boje čine da prostor izgleda zatvorenije i manje oku.

Raspored boja ili tekstura u okruženju mijenja perspektivu, čineći prostoriju višom, dužom, širom ili ističući određeni element. Osim estetike i funkcionalnosti, boje koje odaberete za svoj dom imaju dublji utjecaj na vaše emocionalno stanje i općenito dobrobit.

Boje emocija: Psihologija boja u vašem domu

Proširite prostor

Kako biste stvorili osjećaj prostranosti u prostoru, najbolja metoda je korištenje svijetlih boja koje će reflektirati prirodno svjetlo i učiniti da naoko površine izgledaju veće.

Učinite da prostor izgleda kompaktnije

S druge strane, kada je cilj da prostorija izgleda kompaktnije, manje i ugodnije, odabir jačih boja na zidnim površinama može biti dobar izbor. One će apsorbirati većinu prirodnog svjetla, pružajući osjećaj zatvorenosti što može biti korisno za određene funkcije.

Vizualno spustite strop

Ponekad snižavanje visine stropa može učiniti prostor ugodnijim i pružiti osjećaj dobrodošlice. Kada ga obojite tamnijom bojom od zidova, ova karakteristika će stvoriti dojam da je strop niži.

Psihologija boja

Vizualno povisite strop

U drugim situacijama, suprotno je. Postoje stanovi čiji niži stropovi daju klaustrofobičan osjećaj prostoru. Bojanjem zidova tamnijom bojom i ostavljanjem stropa bijelim stvara se dojam višeg stropa.

Proširite prostor

Bojanjem stražnjeg zida i stropa istim tamnijim bojama, te ostavljanjem bočnih zidova svjetlijima, prostor će izgledati šire i prostranije. Ovo je tehnika često korištena u hodnicima ili uskim prostorijama.

Suzite prostor

Farbanjem dva suprotstavljena bočna zida tamnim bojama, te ostavljanjem pozadine i stropa u svijetlim bojama, prostor će vizualno izgledati uži, poboljšavajući proporcije prostorija s neuravnoteženim dimenzijama.

Vizualno skratite prostor

Ako imate vrlo veliki prostor u svom domu i želite da djeluje intimnije, uložite u tamne tonove na stražnjem zidu u kontrastu s svjetlijim bojama drugdje.

Istaknite zid

Kako biste istaknuli zid, preporučuje se da ga zadržite u svjetlijoj boji dok drugi imaju tamniju nijansu. To privlači oko prema njemu.

Neočekivana crvena: Teorija koja tvrdi da će ta boja svaki prostor učini savršenim

Skratite zidove

Ako želite skratiti zidove, jednostavno nanesite tamniju nijansu boje na donji dio zida.

Uradi sam – kako obojiti zidove

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice