Povežimo se

Uradi sam projekti

Maslačak – zanimljiva ljekovita biljka

Pod nazivom ljekovito bilje ne podrazumijevamo samo biljke koje se koriste u raznim preparatima kao pomoćna ljekovita sredstva, već bi se u tu skupinu biljaka mogle uvrstiti i sve biljke koje su zbog nekih svojih svojstava korisne organizmu.

 

MASLAČAK (Taraxacum officinale)

OSTALI NAZIVI: radič, mljekača, salatuša, žučnik, gorko zelje.

STANIŠTE: široko rasprostranjena biljka.

IZGLED: trajna zeljasta biljka koja može narasti do 30 cm. Javlja se u mnogo različitih vrsta i podvrsta. Ima jak, vretanast korijen s malo izdanka. Izravno iz korijena rastu listovi koji su duguljasti i nazubljeni, polegnuti na zemlju. Cvjetne drške su šuplje, na prelomu puštaju mliječnobijeli sok, a na svom vrhu nose žuti cvijet. Nakon cvjetanja pojavljuje se sjeme koje je poput padobrana.

UPOTREBLJIVI DIJELOVI: najupotrebljiviji dio je korijen maslačka (Radix Taraxaci) koji se prikuplja u jesen i suši. Nema mirisa, ali je gorkasto-slatkog okusa. Korisni su i ostali dijelovi maslačka pokupljeni u rano proljeće, prije cvatnje.

DJELOVANJE: maslačak je jedna od biljaka koje imaju višestruku primjenu. Dobar je kao sredstvo za pročišćvanje krvi, koristi se i kao diuretik kod insufijencije bubrega, atonije žučnih putova, pa i kod dišnih organa. Dobar je za dijabetičare. Kao i ostale biljke i maslačak je najbolje uzimati u svježem stanju. Možete ga pripremiti na salatu: očistite dobro listove i korijen maslačka i sitno ih nasjeckajte. Dodajte maslinovo ulje, zakiselite limunom i ostavite stajati 3 do 4 sata. Za jesenske i zimske dane osušite korijen maslačka. Možete ga ispeći i dodati kavi ili od njega skuhati čaj:

– 50 grama korijena maslačka
– 1 l vode

Ovaj čaj kuhajte dvije minute, a zatim ga skinite s vatre i ostavite stajati desetak minuta, pa procijedite. Čaj treba piti nezaslađen ili zaslađen žlicom meda i to po jednu šalicu prije svakog jela. Dobar je za poboljšanje stanja jetre.

Često se maslačak koristi kao vino ili sirup.

Vino od maslačka:
– 2 l po suhom vremenu branih glavica maslačka (stisnute)
– 2 l svježe vode
– sok cijelog limuna i kora od pola limuna
– sok cijele naranče i kora od pola naranče
– 1,5 kg šećera
– svježi kvasac

Glavice maslačka kuhajte s vodom i dodajte kore od limuna i naranče. Kuhajte dvadesetak minuta, pa procijedite kroz lanenu krpu. Dodajte šećer i sok od limuna i naranče. Pomiješajte i ostavite da se ohladi. U međuvremenu pripremite pola decilitra vode i svježi kvasac (onoliko koliko je potrebno da s tom količinom vode dobijete kašastu smjesu). Otopinu kvasca ulijte u ohlađeni sok i ostavite stajati pet dana na toplom mjestu. Kad dobro prokuha, još jednom procijedite kroz lanenu krpu i punite boce. Dobro ih začepite i stavite na hladno mjesto. Moraju odstajati dva mjeseca i onda je vino (pjenušavo!) spremno za upotrebu.

Sirup od maslačka:
– 3-4 šake cvjetnih glavica maslačka
– 2 l vode
– 1,5 kg šećera
– 2 limuna

Glavice maslačka prokuhajte u vodi, procijedite i dodajte šećer i sok od dva limuna. Kuhajte sve dok smjesa ne postane gusta poput sirupa, pa zatim njome napunite staklenke. Taj je sirup gust poput meda i ukusan. Dobar je za jačanje organizma i za čišćenje krvi, a istodobno poboljšava probavu.

 

Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gradnja doma

Evo kako spriječiti smrzavanje cijevi i što učiniti ako se to dogodi

Smrznute vodovodne cijevi ozbiljan su rizik tijekom vrlo hladnog zimskog vremena

Smrznuta cijev može biti tempirana bomba, jer curenje možda neće biti vidljivo – sve dok se smrznuta voda koja blokira cijev ne počne otapati. Ako se ostavi bez nadzora, otapanje leda u smrznutim cijevima može uzrokovati velike poplave, štetu od vode te uništenje zidova, stropova i podova, što može prouzročiti troškove od nekoliko desetaka tisuća eura, ako cijev ne pukne dok led raste.

Zašto se cijevi smrzavaju?

Cijevi su najosjetljivije na smrzavanje kad temperature padnu na -7 °C ili niže, posebno ako su temperature ispod nule više dana zaredom. Također su sklone smrzavanju ako se nalaze:

  • U vanjskom zidu izloženom hladnom vanjskom zraku.
  • U ormariću ispod sudopera (posebno blizu vanjskog zida).
  • U negrijanom podrumu ili prostoru ispod kuće.
  • Blizu vanjskih slavina (za vrtno crijevo).

Ako je vaša cijev smrznuta, ali još nije pukla, potrebno ju je odmah odmrznuti. Postoji nekoliko tehnika za odmrzavanje, ovisno o tome gdje se cijev nalazi.

Kako pronaći smrznutu cijev

Smrznuta cijev koja još nije pukla često se prepoznaje po slavinama. Ako otvorite slavinu tijekom vrlo hladnog vremena, a voda ne teče ili teče vrlo sporo, vjerojatno je cijev blokirana ledom. Odmah poduzmite sljedeće korake:

  1. Zatvorite vodu: Pronađite ventil za zatvaranje vode slavine ili glavni ventil kuće.
  2. Otvorite slavinu: Oslobodite pritisak otvaranjem slavine povezane sa smrznutom cijevi.
  3. Identificirajte smrznutu cijev: Pratite cijev od slavine prema hladnim područjima, kao što su vanjski zidovi ili negrijani prostori.
  4. Pronađite smrznuti dio: Potražite dijelove cijevi s mrazom ili ledom; možda će izgledati ispupčeno ili oštećeno.

Gdje se nalazi glavni ventil za vodu i kako ga zatvorit

Kako odmrznuti cijev unutar zida

Ako otkrijete smrznutu cijev iza zida ili stropa koja još nije pukla, odmah poduzmite korake kako biste spriječili oštećenje konstrukcije vašeg doma.

  1. Pojačajte grijanje: Pojačajte grijanje u kući i pričekajte. Ako se očekuje hladno vrijeme, održavajte toplinu u kući kako biste spriječili smrzavanje cijevi.
  2. Otvorite ormariće: Ako je cijev unutar zida kupaonice ili kuhinje, otvorite vrata ormarića kako bi toplina doprijela do zida.
  3. Otvorite zid: Ako je puknuće neizbježno, uklonite dio zida kako biste došli do smrznutog dijela cijevi i zatim ju odmrznuli kao da je izložena.

Kako odmrznuti izloženu cijev

Ako je smrznuta cijev izložena, primjerice u podrumu ili garaži, možete koristiti nekoliko tehnika. Uvijek počnite s grijanjem cijevi bliže slavini, krećući se prema smrznutom dijelu. To omogućuje vodi da izlazi dok se led topi.

Upozorenje:

Nikada nemojte koristiti plamenik ili otvoreni plamen za odmrzavanje cijevi zbog opasnosti od požara i oštećenja cijevi.

  • Sušilo za kosu: Koristite sušilo za kosu, usmjeravajući toplinu na smrznuti dio. Stavite lim za pečenje iza cijevi kako biste reflektirali toplinu.
  • Prijenosni grijač: Usmjerite grijač prema smrznutoj cijevi, posebno ispod sudopera.
  • Električna grijaća traka: Zamotajte traku oko cijevi i uključite ju u struju.
  • Grijaća podloga: Omotajte grijaću podlogu oko cijevi i polako pomičite prema smrznutom dijelu dok voda ne počne teći.
Stigla je sezona grijanja: Pet savjeta kako do uštede energije i manjih troškova

Kako spriječiti smrzavanje cijevi

  1. Ostavite slavinu da kapa: Protok vode sprječava smrzavanje.
  2. Održavajte toplinu: Grijanje u kući treba biti minimalno 13°C .
  3. Otvorite ormariće: Topli zrak iz prostorije doprijet će do cijevi.
  4. Izolirajte cijevi: Koristite izolacijske materijale za zaštitu cijevi u hladnim područjima.
  5. Zaštitite vanjske slavine: Uklonite crijeva i pokrijte slavine zaštitnim poklopcima.
  6. Zatvorite pukotine: Zatvorite sve pukotine oko cijevi kako hladan zrak ne bi ulazio.
  7. Redovito pregledavajte: Pozovite vodoinstalatera za pregled cijevi i zamjenu oštećenih dijelova.

Preventivne mjere su ključne kako biste izbjegli skupe popravke i štetu od smrzavanja.

Nastavite čitati

Bilje

Ovaj viralni TikTok trik održava vaše cvijeće svježim tjednima

Slijedite ova četri koraka i produžite životni vijek vašim cvijetnim aranžmanima u vazi

Ovaj TikTok trik isprobano održava vaše cvijeće u vazi svježim tjednima. Svježi buket cvijeća u vazi gotovo će instantno uljepšati vaš dom. Cvijeće – osim što uljepšava prostor, ispunjava ga predivnim mirisima i predstavlja završni detalj za uređenje interijera. Bilo da primate goste na Božić ili provodite nekoliko tjedana kod kuće tijekom praznika, cvijeće je prekrasan način da osvježite svoj prostor.

Međutim, stalna kupovina cvijeća može biti skupa, pa je izuzetno korisno učiniti da traje što dulje – osobito ako očekujete posjete tijekom blagdana.

@annatheflorist Reply to @xsophiegrant ♬ Steven Universe – L.Dre

1. Mijenjajte vodu svaki drugi dan

Prema ovom TikTok triku, kada prvi put donesete cvijeće kući, odrežete stabljike kao i obično, napunite vazu vodom i dodate žlicu šećera.

Stajaća voda u vazi brzo postaje leglo za bakterije, koje mogu začepiti kapilare u stabljikama cvijeća i onemogućiti im da upijaju vodu. Svježa voda smanjuje broj bakterija i pomaže cvijeću da dulje ostane hidratizirano. Osim dobrobiti za cvijeće, stara voda u vazi može poprimiti neugodan miris. Mijenjanje vode osigurava da vaš dom ostane mirisan.

5 sobnih biljaka koje će unijeti predivne mirise u vaš dom

2. TikTok trik savjetuje – svaki put kada mjenjate vodu, odrežite vrhove stabljike

Rezanje stabljika uklanja suhe ili oštećene krajeve koji mogu usporiti ili potpuno zaustaviti apsorpciju vode. Kosi rez omogućuje bolji protok vode kroz stabljiku.

Dobro bi bilo imati više vaza, jer svaki put kada mjenjate vodu i režete stabljike, vaš cvjetni aranžman se smanjuje. Tako da će osmi dan cvijeće svakako imati manju stabljiku nego prvi dan kada stavite cvijeće u vazu.

3. Dodajte žlicu šećera svaki put kada mjenjate vodu

Kako savjetuje ovaj TikTok trik – dodavanje žlice šećera u vodu s cvijećem pomaže produžiti vijek trajanja cvjetova jer šećer djeluje kao izvor energije za rezano cvijeće. Cvijeće nakon rezanja više ne može apsorbirati hranjive tvari iz tla. Šećer u vodi djeluje kao zamjenski izvor energije, omogućujući cvjetovima da nastave metaboličke procese i zadrže svjež izgled.

Previše šećera može izazvati brži rast bakterija, pa je važno dodati samo malu količinu (oko jedne žlice na litru vode). Također, nemojte očekivati kristalno čistu vodu ( iako je mjenjate svaki dan) jer će šećer zamutiti vodu.

4. Obavezno orezujte i svaki umirući dio biljke

Osim očiglednog estetskog razloga, umirući dijelovi biljke troše resurse koje cvijeće treba za održavanje svježih i zdravih dijelova. Uklanjanjem ovih dijelova preusmjerava se energija prema vitalnim dijelovima biljke, čime se produžava njihov vijek trajanja.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice