Povežimo se

Bilje

Ovaj viralni TikTok trik održava vaše cvijeće svježim tjednima

Slijedite ova četri koraka i produžite životni vijek vašim cvijetnim aranžmanima u vazi

Ovaj TikTok trik isprobano održava vaše cvijeće u vazi svježim tjednima. Svježi buket cvijeća u vazi gotovo će instantno uljepšati vaš dom. Cvijeće – osim što uljepšava prostor, ispunjava ga predivnim mirisima i predstavlja završni detalj za uređenje interijera. Bilo da primate goste na Božić ili provodite nekoliko tjedana kod kuće tijekom praznika, cvijeće je prekrasan način da osvježite svoj prostor.

Međutim, stalna kupovina cvijeća može biti skupa, pa je izuzetno korisno učiniti da traje što dulje – osobito ako očekujete posjete tijekom blagdana.

@annatheflorist Reply to @xsophiegrant ♬ Steven Universe – L.Dre

1. Mijenjajte vodu svaki drugi dan

Prema ovom TikTok triku, kada prvi put donesete cvijeće kući, odrežete stabljike kao i obično, napunite vazu vodom i dodate žlicu šećera.

Stajaća voda u vazi brzo postaje leglo za bakterije, koje mogu začepiti kapilare u stabljikama cvijeća i onemogućiti im da upijaju vodu. Svježa voda smanjuje broj bakterija i pomaže cvijeću da dulje ostane hidratizirano. Osim dobrobiti za cvijeće, stara voda u vazi može poprimiti neugodan miris. Mijenjanje vode osigurava da vaš dom ostane mirisan.

5 sobnih biljaka koje će unijeti predivne mirise u vaš dom

2. TikTok trik savjetuje – svaki put kada mjenjate vodu, odrežite vrhove stabljike

Rezanje stabljika uklanja suhe ili oštećene krajeve koji mogu usporiti ili potpuno zaustaviti apsorpciju vode. Kosi rez omogućuje bolji protok vode kroz stabljiku.

Dobro bi bilo imati više vaza, jer svaki put kada mjenjate vodu i režete stabljike, vaš cvjetni aranžman se smanjuje. Tako da će osmi dan cvijeće svakako imati manju stabljiku nego prvi dan kada stavite cvijeće u vazu.

3. Dodajte žlicu šećera svaki put kada mjenjate vodu

Kako savjetuje ovaj TikTok trik – dodavanje žlice šećera u vodu s cvijećem pomaže produžiti vijek trajanja cvjetova jer šećer djeluje kao izvor energije za rezano cvijeće. Cvijeće nakon rezanja više ne može apsorbirati hranjive tvari iz tla. Šećer u vodi djeluje kao zamjenski izvor energije, omogućujući cvjetovima da nastave metaboličke procese i zadrže svjež izgled.

Previše šećera može izazvati brži rast bakterija, pa je važno dodati samo malu količinu (oko jedne žlice na litru vode). Također, nemojte očekivati kristalno čistu vodu ( iako je mjenjate svaki dan) jer će šećer zamutiti vodu.

4. Obavezno orezujte i svaki umirući dio biljke

Osim očiglednog estetskog razloga, umirući dijelovi biljke troše resurse koje cvijeće treba za održavanje svježih i zdravih dijelova. Uklanjanjem ovih dijelova preusmjerava se energija prema vitalnim dijelovima biljke, čime se produžava njihov vijek trajanja.

Bilje

Kako uzgojiti začinsko bilje kod kuće? 3 greške koje morate izbjeći!

Kako uzgojiti začinsko bilje

Pitate se kako uzgojiti začinsko bilje kod kuće? Uzgoj začinskog bilja kod kuće sve je popularniji jer omogućava jednostavan pristup svježim začinima tijekom cijele godine.

Bosiljak, menta, ružmarin, timijan i korijander među najlakšim su začinima za uzgoj, ali mnogi početnici rade ključne pogreške koje mogu spriječiti njihov pravilan rast.

Razgovarali smo s Antom Jurićem, vlasnikom OPG-a, koji nam je otkrio tri najčešće greške koje treba izbjeći kako bi začinsko bilje u kućnim uvjetima uspješno raslo i razvijalo se.

Kako uzgojiti začinsko bilje kod kuće – osnovni uvjeti

Prije nego što se upoznamo s najčešćim greškama, važno je razumjeti osnovne uvjete koje biljke trebaju za rast.

  • Odabir pravog začina – Najbolje opcije za početnike su bosiljak, ružmarin, majčina dušica, menta i korijander.
  • Pravilna sadnja – Sjeme se sije u hranjiv supstrat uz dovoljno vlage.
  • Optimalna temperatura – Većina začinskog bilja najbolje raste na temperaturi od 22-24°C.
  • Vrijeme rasta – Prvi listovi mogu se koristiti već 3 do 6 tjedana nakon sijanja.

Bez obzira na to koliko pažnje posvetite uzgoju, ako napravite nekoliko ključnih grešaka, biljke mogu brzo propasti.

Greška #1: Prekomjerno zalijevanje

Jedna od najčešćih grešaka kod uzgoja začinskog bilja kod kuće je pretjerano zalijevanje začinskog bilja.

10 najvažnijih savjeta za pravilno zalijevanje biljaka

“Najčešći problem s uzgojem bosiljka je upravo višak vlage. Ljudi često zalijevaju previše misleći da pomažu biljci, ali zapravo potiču truljenje korijena,” objašnjava Jurić.

Kako izbjeći ovu grešku?

  • Zalijevajte biljke tek kada je površinski sloj zemlje potpuno suh.
  • Koristite posude s rupicama za drenažu kako biste spriječili nakupljanje vode.
  • Ružmarin i majčina dušica vole suhu zemlju i rijetko zalijevanje, dok peršin treba nešto više vlage.

Greška #2: Nedostatak svjetlosti

Ako začinsko bilje ne dobiva dovoljno svjetlosti, listovi postaju blijedi, a stabljike se nepravilno izdužuju.

“Ako biljka ne dobije dovoljno prirodnog svjetla, počet će rasti usko i visoko umjesto da razvije čvrste stabljike i zdrave listove,” upozorava Jurić.

Kako osigurati dovoljno svjetla?

  • Postavite biljke na prozorsku dasku okrenutu prema jugu ili istoku.
  • Osigurajte najmanje 6 sati prirodnog svjetla dnevno.
  • Ako prirodnog svjetla nema dovoljno, koristite LED svjetla za biljke.

Greška #3: Mala tegla i nedostatak presađivanja

Mnogi početnici ostavljaju začinske biljke u premalim teglama, što može ograničiti njihov rast.

“Biljke trebaju prostor za razvoj korijena. Ako ostanu u istoj teglici predugo, prestat će rasti, a listovi će početi žutjeti,” objašnjava Jurić.

Kako pravilno presađivati začinsko bilje?

  • Kada primijetite da korijenje izlazi kroz rupice na dnu tegle, biljku je potrebno presaditi.
  • Koristite veću posudu s hranjivom zemljom i dodajte organsko gnojivo.
  • Peršin i bosiljak posebno brzo rastu i zahtijevaju redovito presađivanje.

Kako uzgojiti začinsko bilje za dugotrajnu upotrebu?

Kad biljke dostignu punu zrelost, možete ih osušiti ili zamrznuti kako biste ih koristili i izvan sezone.

  • Sušenje – Idealno za ružmarin i majčinu dušicu, jer zadržavaju svoja eterična ulja.
  • Zamrzavanje – Najbolje za bosiljak i peršin, jer im aroma ostaje jača nego kod sušenja.

“Svježe začinsko bilje može obogatiti svako jelo, a uzgoj kod kuće jamči da uvijek imate zdrave, netretirane biljke pri ruci,” zaključuje Jurić.

Kako uzgojiti začinsko bilje kod kuće bez greške!

Za uspješan uzgoj začinskog bilja kod kuće važno je pridržavati se nekoliko ključnih pravila:

Osigurajte dovoljno svjetla – biljke trebaju najmanje 6 sati dnevno.
Pazite na zalijevanje – zalijevajte umjereno kako biste spriječili truljenje korijena.
Ne zaboravite presađivanje – biljkama treba dovoljno prostora za rast.

Uz pravilnu njegu, začinsko bilje može rasti tijekom cijele godine, pružajući svježe arome i dodatnu estetsku vrijednost vašem domu.

Nastavite čitati

Bilje

Ove je biljke potrebno orezati zimi kako bi uživali u njihovoj ljepoti u proljeće

Hladniji mjeseci mogu biti sporije razdoblje u vrtu, ali orezivanje je i dalje važno

Kada zima stigne, prirodno je odustati od poslova u vrtu zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Međutim, ako razmislite kako će vaš vrt predivno izgledati u proljeće kada se priroda budi, možda ipak ne bi bila loša ideja zasukati rukave kako biste napravili sve što možete da vaše biljke pripremite za cvat i dodatno zaštitite njihovo zdravlje.  

Orezivanje biljaka je zadatak kojeg biste trebali obaviti, čak i kad je vani loše vrijeme. Pa obucite tople rukavice i uzmite škare, jer sezona radova u vrtu izgleda ipak nije gotova.

Jabuke – zimsko orezivanje za bogatiji urod

Voćna stabla imaju koristi od obrezivanja, a najbolje je obaviti to tijekom zime kada stablo nije aktivno. “Zimsko orezivanje maksimalno iskorištava godišnji ciklus energije, potičući zdrav rast izdanaka u proljeće”, kaže arborist Doug Still.

Orezivanje ljeti uklanja hranjive tvari i ugljikohidrate prije nego što ih stablo može iskoristiti, a one su važne za produktivna stabla voćaka.” Napominje da je stabla jabuka koje se beru u jesen najbolje obrezivati zimi. “Na kraju, većina insekata i patogena zimi je uspavana, pa je manja vjerojatnost da će novi rezovi privući štetnike”, dodaje.

Ruže

Iako će ovisiti o specifičnoj sorti ruže, mnogi članovi te obitelji najbolje podnose orezivanje u kasnoj zimi – neposredno prije početka sezone rasta. To je odličan trenutak da usmjerite grm u veličinu i oblik koji odgovara vašem uređenju vrta, a također možete potražiti i ukloniti bilo koje oboljele ili oštećene stabljike.

Borovnice

Grmovi borovnica ne samo da donose ukusne plodove, već su i atraktivan dodatak vrtu. Kako biste osigurali obilnu berbu, ove je biljke potrebno orezati zimi jer se tada najbolje potiče rast i obnavljanje izdanaka.

5 ukrasnih stabala koji će uljepšati svaki vrt i okućnicu

Time ne samo da ih održavate u pravilnom obliku, već potičete i snažan novi rast. Zima ili rano proljeće, kada je grm još uspavan, idealno je vrijeme za obrezivanje.

Crveni drijen

To je mali grm s lijepim cvjetovima, a crvena kora čini ovu biljku posebnom. Možete ove predivne biljke ostaviti netaknutima većinu zime kako bi dodale boju vašem vrtu, ali u oba slučaja kasna zima je najbolje vrijeme za orezivanje, posebno u veljači.

Ovaj trenutak je idealan jer njihov sok tada ne teče, a poznato je da ispuštaju puno soka kada se orezuju. Osim u ljepoti drijena, možete uživati i u plodovima od kojih se često priprema pekmez, sok ili vino.

Hrast

Ako taj impozantni hrast koji krasi vaše dvorište i previše raste i širi svoje grane,  a njegovi nisko visići izdanci postaju neuredni, zima je pravo vrijeme za orezivanje. Ako to radite prvi puta, vjerujte da je puno lakše obaviti zadatak kada nema lišća na hrastu.

10 sobnih biljaka koje najbolje uspijevaju zimi

“Jedna mala prednost orezivanja javora i hrasta zimi je to što je njihova struktura lako vidljiva oku i isto tako dobro razumljiva”, kaže Still. “Međutim, većina obučenih arborista može procijeniti strukturalne probleme stabla bez obzira na sezonu.”

Pravilno orezivanje u zimskoj sezoni osigurava zdrav i bujan vrt u proljeće. Ove je biljke potrebno orezati zimi kako biste im osigurali vitalnost, otpornost na bolesti i optimalan rast. Stoga, ne odgađajte ovaj važan posao – sada je pravo vrijeme za njegu vaših biljaka!

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice