Vrt
Choncha – pametna tegla ne zaboravlja zaliti biljke
Istraživanja pokazuju da je svaki milenijalac ubio sedam kućnih biljaka. 67 posto njih za sebe kažu da su ubojice biljaka, a više od pola ispitanika nije znalo koliko svjetlosti i vode biljkama treba. Ako se i vi pronalazite u ovome, najbolje da brigu prepustite Chonchi.
Hvalevrijedan StartUp projekt
Frano je nekoć bio biljko ubojica, kako sam za sebe kaže, sve dok nije odlučio svoja informatička znanja primijeniti na biljkama.
“Ja to pamtim kao veliki masakr biljki 2018. Imao sam prijateljicu koja mi je kupila par biljki i apsolutno nijedna nije preživjela više od tri mjeseca, a ono što je mene živciralo nije to, nego to što nisam znao zašto su umrle i onda kao pravi inženjer sam proveo nekih deset mjeseci automatizirajući nešto što bi mi uzelo pola sata tjedno”, prisjeća se Frano, začetnik i pokretač ovog startup projekta.
Choncha je pametna posuda temeljena na tehonologiji Internet stvari
“Mislim da je ovo baš udžbenički primjer IoT tehnologije, Internet of things. To su hardverske stvari povezane na mrežu. Choncha je bazirana na nekoj osnovnoj “widely available” tehnologiji kao Arduino i senzori koji se mogu kupiti, jedino je pumpica “custom” što smo radili od 3D printa. U planu je za vrijeme masovne proizvodnje da pređemo na brizganu plastiku umjesto 3D printane plastike i na “custom” PCV pločice i senzore”, govori Frano.
Pametna posuda proizvod je studenata varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike, a nakon prijavljenog StartUpa, stupili su i u program podrške Startup@FOI.
“Za uspjeh je zaslužan fantastičan tim ljudi, njih pet – djevojke koje su završile hortikulturu, strojar, developer tima i djevojka zadužena za marketing, a ja sam samo “ljepilo” za te ljude”, skromni govori.
A što Choncha zapravo radi?
Choncha je dosta jednostavan proizvod. Postoji Choncha kao hardver, kao posuda za biljke i postoji aplikacija koja je povezana sa Chonchom. Ako nemate biljku, a želite je i ne znate ništa o tome, skinete Choncha aplikaciju i kliknete “Choncha skenira uvjete”. Choncha će kroz nekih tri do pet dana procijeniti uvjete u vašoj prostoriji.
Vjerojatno ne bi bila dobra ideja da uzmete Papračicu iz Nikaragve u vašem hodniku jer uvjeti nisu idealni, ali dobra ideja je Monstera ili recimo ako već imate Monsteru, samo je stavite u Chonchu, kliknete u aplikaciji da je unutra Monstera, a Choncha sve zna da se brine o njoj. Ona je sama zalijeva, autonomna je do nekih šest do osam tjedana, ovisi o biljci, a za sve ostalo što ne može kontrolirati sama vas upozori. Dobit ćete obavijest na mobitel da biljka npr. nema dovoljno svjetla.
Choncha je trenutno s aplikacijom povezana Bluetooth tehnologijom, no u masovnoj proizvodnji koristiti će Cloud, što će dodatno olakšati praćenje biljke bez obzira na to gdje se nalazite. Aplikacija nudi veliku bazu podataka o biljkama i njihovim idealnim uvjetima.
Svaka biljka ima određeni spektar optimalnog svjetla kojeg može primati kroz dan, optimalno vode kroz tjedan i sve dok je vaša biljka unutar tog spektra bi trebala biti ok.
Zašto baš ovo ime?
Iako se razmišljalo o drugim imenima, radni naziv se ipak zadržao kao simpatičan i lako pamtljiv.
Dok su ideje još bile na papiru, morao je sve to nekako nazvati i sjetio se čonče – u Hercegovini čonča znači posuda, a Frano je od tamo, na kraju su svi prihvatili upravo ovo ime.
Program Startup@FOI svoje je štićenike smjestio u Tehnološki park te pruža financijsku i operativnu podršku svojim studentima te pomaže u plasiranju proizvoda na tržište. Choncha će svoj put do korisnika i sufinanciranja pokušati pronaći i putem Kickstarter kampanje.
Bilje
Ove biljke možete uzgajati u teglama i tako uljepšati svoj zimski vrt
Ovo su neke od zimskih biljaka u teglama koje će uljepšati tmurni vrt
Vaš vrt može izgledati prilično tužno tijekom zime. Ljetne i jesenske vrste koje cvjetaju izgubile su svoje cvjetove, a mnoga stabla odbacuju lišće čim temperature počnu padati. No, i dalje možete unijeti šarm u svoj krajolik pomoću biljaka u teglama za zimu. Mnoge sorte otporne na mraz uspijevaju u teglama tijekom zimskih mjeseci, pružajući boju i teksturu kada je ostatak vašeg vrta izvan svoje sezone. U nastavku donosimo popis biljaka za zimske posude koje preporučuju stručnjaci i koje će preživjeti hladno godišnje doba.
1. Svib
Crvenograni svib (Cornus sanguinea) može preživjeti u područjima s niskim zimskim temperaturama. “Njegovi crveni listovi (ili zlatni, ako odaberete žutu sortu) pružaju upečatljiv kontrast na snježnoj pozadini,” kaže Justin Hancock, hortikulturist iz Costa Farmsa. “Zimi nije potrebno obrezivanje, ali možda ćete ga htjeti zalijevati ako se tlo u posudi osuši.” Ova biljka je izvrstan dodatak velikim teglama.
2. Puzavi plamenac
Phlox subulata je pokrovna biljka otporna na jelene koja razvija bujno, zimzeleno lišće koje ostaje živahno tijekom cijele zime, kaže Mary Phillips. U rano proljeće stvara obilje nježnih cvjetova. “Njegova otpornost na hladnoću i kompaktan način rasta čine ga idealnim izborom za zimske posude u zonama 3 do 9,” dodaje ona.
3. Srebrna pepeljuga ili pustenasti kostriš
Srebrna pepeljuga (Jacobaea maritima) ima srebrnaste, baršunaste listove koji pružaju teksturu i kontrast u zimskim posudama. Laura Walsh, direktorica marketinga za Oasis Forage Products, posebno voli kako ova biljka izgleda uz zimske maćuhice (Viola hiemalis). “Ove biljke dobro rastu na niskim temperaturama, a njihova otpornost i jedinstvene boje čine ih idealnima za uzgoj u posudama za rezano cvijeće i aranžiranje u zatvorenom prostoru, stvarajući ugodan zimski ugođaj,” kaže ona.
4. Cvjetni kelj
Cvjetni kelj otporan na mraz (Brassica oleracea) unosi boju u zimske posude tijekom cijele sezone. “Cvjetni kelj je prilično jednostavan za održavanje,” kaže Justin Hancock. “Obično ne zahtijeva obrezivanje i treba mu samo malo vode ako ne dobiva redovitu kišu ili snijeg.”
5. Čuvarkuća
Iako se smatra sukulentom, čuvarkuća (Sempervivum) može preživjeti zimu. “Čuvarkuće su izvrstan dodatak sunčanim posudama. Zahtijevaju malo pažnje i iznenade mnoge činjenicom da mogu preživjeti zimske uvjete,” kaže Roger Davis, upravitelj vanjskog krajobraza istočnog dijela u Longwood Gardensu.
6. Poljski (divlji) timijan
Dodajte miris zimskim posudama s divljim timijanom (Thymus serpyllum alba). “Divlji timijan je izvrsna zimzelena puzajuća biljka koja je prekrasna i divno miriše,” kaže Davis, dodajući da je divlji timijan odlična biljka pratilja za čuvarkuće.
7. Šumski kopitnjak
Prekrasna zimzelena pokrovna biljka, kopitnjak (Asarum europaeum), savršen je izbor za posude u sjeni. “Sjajni, okrugli listovi pružaju izražajnu teksturu koja će stvoriti kontrast s biljkom pratnjom peraste teksture,” kaže Davis.
Sorte šumskog kopitnjaka uspijevaju gdje god ima hlada i vlažnog, ali dobro dreniranog tla. Ove se biljke šire, stvarajući zeleni tepih za goli prostor u područjima koja se koriste kao pokrivač tla. Iako nisu uvijek vidljivi, mali cvjetovi cvjetaju ispod lišća, obično tamnoljubičaste do kestenjaste boje.
8. Japanska šumska trava
Hakone trava ili Japanska šumska trava (Hakonechloa spp.) dodaje teksturu zimskim posudama.
“Hakonechloa ‘All Gold’ pravi je dragulj u svijetu vrtlarenja u posudama,” kaže Chuck Pavlich, direktor razvoja novih proizvoda u Terra Nova Nurseries. Ova sorta ublažava stroge dizajne svojim gracioznim lišćem i oblikom. “Na prvi mraz, ‘All Gold’ poprima nježnu boju pšenice. Lišće izgleda prekrasno s mrazom ili snijegom na sebi i nikada ne postaje neuredno,” dodaje Pavlich. Mnoge druge sorte šumske trave jednako su lijepe, poput Hakonechloa macra ‘Aureola’ prikazane gore.
Bilje
Ovaj viralni TikTok trik održava vaše cvijeće svježim tjednima
Slijedite ova četri koraka i produžite životni vijek vašim cvijetnim aranžmanima u vazi
Ovaj TikTok trik isprobano održava vaše cvijeće u vazi svježim tjednima. Svježi buket cvijeća u vazi gotovo će instantno uljepšati vaš dom. Cvijeće – osim što uljepšava prostor, ispunjava ga predivnim mirisima i predstavlja završni detalj za uređenje interijera. Bilo da primate goste na Božić ili provodite nekoliko tjedana kod kuće tijekom praznika, cvijeće je prekrasan način da osvježite svoj prostor.
Međutim, stalna kupovina cvijeća može biti skupa, pa je izuzetno korisno učiniti da traje što dulje – osobito ako očekujete posjete tijekom blagdana.
@annatheflorist Reply to @xsophiegrant ♬ Steven Universe – L.Dre
1. Mijenjajte vodu svaki drugi dan
Prema ovom TikTok triku, kada prvi put donesete cvijeće kući, odrežete stabljike kao i obično, napunite vazu vodom i dodate žlicu šećera.
Stajaća voda u vazi brzo postaje leglo za bakterije, koje mogu začepiti kapilare u stabljikama cvijeća i onemogućiti im da upijaju vodu. Svježa voda smanjuje broj bakterija i pomaže cvijeću da dulje ostane hidratizirano. Osim dobrobiti za cvijeće, stara voda u vazi može poprimiti neugodan miris. Mijenjanje vode osigurava da vaš dom ostane mirisan.
5 sobnih biljaka koje će unijeti predivne mirise u vaš dom
2. TikTok trik savjetuje – svaki put kada mjenjate vodu, odrežite vrhove stabljike
Rezanje stabljika uklanja suhe ili oštećene krajeve koji mogu usporiti ili potpuno zaustaviti apsorpciju vode. Kosi rez omogućuje bolji protok vode kroz stabljiku.
Dobro bi bilo imati više vaza, jer svaki put kada mjenjate vodu i režete stabljike, vaš cvjetni aranžman se smanjuje. Tako da će osmi dan cvijeće svakako imati manju stabljiku nego prvi dan kada stavite cvijeće u vazu.
3. Dodajte žlicu šećera svaki put kada mjenjate vodu
Kako savjetuje ovaj TikTok trik – dodavanje žlice šećera u vodu s cvijećem pomaže produžiti vijek trajanja cvjetova jer šećer djeluje kao izvor energije za rezano cvijeće. Cvijeće nakon rezanja više ne može apsorbirati hranjive tvari iz tla. Šećer u vodi djeluje kao zamjenski izvor energije, omogućujući cvjetovima da nastave metaboličke procese i zadrže svjež izgled.
Previše šećera može izazvati brži rast bakterija, pa je važno dodati samo malu količinu (oko jedne žlice na litru vode). Također, nemojte očekivati kristalno čistu vodu ( iako je mjenjate svaki dan) jer će šećer zamutiti vodu.
4. Obavezno orezujte i svaki umirući dio biljke
Osim očiglednog estetskog razloga, umirući dijelovi biljke troše resurse koje cvijeće treba za održavanje svježih i zdravih dijelova. Uklanjanjem ovih dijelova preusmjerava se energija prema vitalnim dijelovima biljke, čime se produžava njihov vijek trajanja.