Vrt
Jesenska gnojidba za bolji urod
Na sjeveru istarskog poluotoka nalazi se mjesto Kostanjica čijim pejzažom dominiraju maslinici. A tu se nalaze i maslinici tvrtke Zigante. Prostiru se na 4 hektara sa otprilike 1300 stabala četiri različite sorte koje se korite za preradu mono sortnih i proizvodnju bledniranih ulja.
Zigante masline
Giancarlo Zigante rekao nam je da je prve masline posadio još devedesetih godina, a odlučio se za autohtone istarske vrste Leccino, Frantojo, Biancera, Buza i Pendulino.
Za Istru je specifično da mi imamo jako kvalitetno ulje što možemo zahvaliti našem geografskom položaju, a naša kvaliteta osigurala nam je brojne međunarodne nagrade, izjavio je Zigante.
Tlo za uzgajanje maslina
Agronom u Ziganteu, Toni Batel objasnio nam je da Istra ima četiri različita tla. Kostanjica ima bijelo tlo na flišu, koje je dosta zahtjevno po pitanju obrade zbog svog vodnog režima. Isto tako da bi pravilno ishranili maslinu, moramo pristupat organskim gnojivima, naročito gnojivima koji su iz prirodnog oblika, ne mineralnim zato i primjenjujemo organska gnojiva kako bi poboljšali strukturu tla i kako bi biljci dali potrebne nutrijente čim prije.
Na ovakvim tlima kao što je ovo bijelo tlo u Istri, jako je važno dodavanje organske tvari i tu imamo i maslinike i vinograde. U maslinicima koristimo Plantella organic za masline dok u vinogradima koristimo Plantellu organic. Pravi učinak je gnojidbe i to organske gnojidbe u jesen zato šta u tom trenutku nahranimo korijen same biljke koji tokom zime se snabdijeva svim onim što nam je potrebno za sljedeću sezonu i u principu mi na taj način radimo na urodu za sljedeću godinu, rekla je Plantellina savjetnica, Milica Sekulić.
Kako bi iskoristili još uvijek povoljno vrijeme za obradu tla, nakon berbe, radi se jesenska gnojidba.
Organska gnojidba maslina
Organska gnojidba se radi u periodu od kasne jeseni do početka proljeća u tom periodu ovisno o vrsti masline, ovisno o podneblju, a ostale vrste primjene gnoja odnosno gnojidbe se rade na početku ljeta i tijekom ljeta ovisno o tome što nedostaje u tlu u tim fazama rasta, rekao je Toni Batel.
Sa organskim gnojivima obogaćujemo sastav tla, dodajemo i osim hranjiva dušika, fosfora, kalija, kalcija i svih elemenata, dodajemo i fulvinske i humijske kiseline koje povećavaju postotak humusa, a na taj način stvaramo bolje uvjete za usvajanje hranjiva kroz putem korijena, a time osiguravamo i bolji urod. Samim tim stvara se više humusa, zbog čega u ljetnim mjesecima takvo tlo puno bolje podnosi stresne uvjete kao što su suša i visoke temperature, a isto tako ocjeditost tla je puno bolja nego u tlima koja nemaju organske tvari, nadovezala se Milica Sekulić.
Izbor pravog gnojiva
Zigante za svoje maslinike i vinograde koristi Plantella organska gnojiva i to zbog sastava koji je sadržan u njihovom proizvodu kao gnojivu koji je sukladno našim potrebama u ovom tlu prihvatljiv i dokazano je da na bijelu tlu ta vrsta gnojidbe pospješuje biljci rast brže nego da primjenjujemo neka organska gnojiva koja nisu u ovakvom obliku odnosno ovako obrađena, izjavio je Batel za Dom na kvadrat.
Milica Sekulić objasnila je da je Plantella organic za masline ima dodane elemente koji utječu na stvaranje ulja u plodovima masline dok kod primjene u vinogradima imamo osnovno gnojivo Plantella organic koje utječe na stvaranje veće koncentracije humusa i bolje usvajanje korijena koje su, kroz korijen elemenata koji su potrebni vinovoj lozi.
Zigante maslinova ulja od autohtonih istarskih sorti svrstavaju se u ekstra djevičanska ulja čija je kvaliteta prepoznata na domaćem i svjetskom tržištu.
Bilje
Ove biljke možete uzgajati u teglama i tako uljepšati svoj zimski vrt
Ovo su neke od zimskih biljaka u teglama koje će uljepšati tmurni vrt
Vaš vrt može izgledati prilično tužno tijekom zime. Ljetne i jesenske vrste koje cvjetaju izgubile su svoje cvjetove, a mnoga stabla odbacuju lišće čim temperature počnu padati. No, i dalje možete unijeti šarm u svoj krajolik pomoću biljaka u teglama za zimu. Mnoge sorte otporne na mraz uspijevaju u teglama tijekom zimskih mjeseci, pružajući boju i teksturu kada je ostatak vašeg vrta izvan svoje sezone. U nastavku donosimo popis biljaka za zimske posude koje preporučuju stručnjaci i koje će preživjeti hladno godišnje doba.
1. Svib
Crvenograni svib (Cornus sanguinea) može preživjeti u područjima s niskim zimskim temperaturama. “Njegovi crveni listovi (ili zlatni, ako odaberete žutu sortu) pružaju upečatljiv kontrast na snježnoj pozadini,” kaže Justin Hancock, hortikulturist iz Costa Farmsa. “Zimi nije potrebno obrezivanje, ali možda ćete ga htjeti zalijevati ako se tlo u posudi osuši.” Ova biljka je izvrstan dodatak velikim teglama.
2. Puzavi plamenac
Phlox subulata je pokrovna biljka otporna na jelene koja razvija bujno, zimzeleno lišće koje ostaje živahno tijekom cijele zime, kaže Mary Phillips. U rano proljeće stvara obilje nježnih cvjetova. “Njegova otpornost na hladnoću i kompaktan način rasta čine ga idealnim izborom za zimske posude u zonama 3 do 9,” dodaje ona.
3. Srebrna pepeljuga ili pustenasti kostriš
Srebrna pepeljuga (Jacobaea maritima) ima srebrnaste, baršunaste listove koji pružaju teksturu i kontrast u zimskim posudama. Laura Walsh, direktorica marketinga za Oasis Forage Products, posebno voli kako ova biljka izgleda uz zimske maćuhice (Viola hiemalis). “Ove biljke dobro rastu na niskim temperaturama, a njihova otpornost i jedinstvene boje čine ih idealnima za uzgoj u posudama za rezano cvijeće i aranžiranje u zatvorenom prostoru, stvarajući ugodan zimski ugođaj,” kaže ona.
4. Cvjetni kelj
Cvjetni kelj otporan na mraz (Brassica oleracea) unosi boju u zimske posude tijekom cijele sezone. “Cvjetni kelj je prilično jednostavan za održavanje,” kaže Justin Hancock. “Obično ne zahtijeva obrezivanje i treba mu samo malo vode ako ne dobiva redovitu kišu ili snijeg.”
5. Čuvarkuća
Iako se smatra sukulentom, čuvarkuća (Sempervivum) može preživjeti zimu. “Čuvarkuće su izvrstan dodatak sunčanim posudama. Zahtijevaju malo pažnje i iznenade mnoge činjenicom da mogu preživjeti zimske uvjete,” kaže Roger Davis, upravitelj vanjskog krajobraza istočnog dijela u Longwood Gardensu.
6. Poljski (divlji) timijan
Dodajte miris zimskim posudama s divljim timijanom (Thymus serpyllum alba). “Divlji timijan je izvrsna zimzelena puzajuća biljka koja je prekrasna i divno miriše,” kaže Davis, dodajući da je divlji timijan odlična biljka pratilja za čuvarkuće.
7. Šumski kopitnjak
Prekrasna zimzelena pokrovna biljka, kopitnjak (Asarum europaeum), savršen je izbor za posude u sjeni. “Sjajni, okrugli listovi pružaju izražajnu teksturu koja će stvoriti kontrast s biljkom pratnjom peraste teksture,” kaže Davis.
Sorte šumskog kopitnjaka uspijevaju gdje god ima hlada i vlažnog, ali dobro dreniranog tla. Ove se biljke šire, stvarajući zeleni tepih za goli prostor u područjima koja se koriste kao pokrivač tla. Iako nisu uvijek vidljivi, mali cvjetovi cvjetaju ispod lišća, obično tamnoljubičaste do kestenjaste boje.
8. Japanska šumska trava
Hakone trava ili Japanska šumska trava (Hakonechloa spp.) dodaje teksturu zimskim posudama.
“Hakonechloa ‘All Gold’ pravi je dragulj u svijetu vrtlarenja u posudama,” kaže Chuck Pavlich, direktor razvoja novih proizvoda u Terra Nova Nurseries. Ova sorta ublažava stroge dizajne svojim gracioznim lišćem i oblikom. “Na prvi mraz, ‘All Gold’ poprima nježnu boju pšenice. Lišće izgleda prekrasno s mrazom ili snijegom na sebi i nikada ne postaje neuredno,” dodaje Pavlich. Mnoge druge sorte šumske trave jednako su lijepe, poput Hakonechloa macra ‘Aureola’ prikazane gore.
Bilje
Ovaj viralni TikTok trik održava vaše cvijeće svježim tjednima
Slijedite ova četri koraka i produžite životni vijek vašim cvijetnim aranžmanima u vazi
Ovaj TikTok trik isprobano održava vaše cvijeće u vazi svježim tjednima. Svježi buket cvijeća u vazi gotovo će instantno uljepšati vaš dom. Cvijeće – osim što uljepšava prostor, ispunjava ga predivnim mirisima i predstavlja završni detalj za uređenje interijera. Bilo da primate goste na Božić ili provodite nekoliko tjedana kod kuće tijekom praznika, cvijeće je prekrasan način da osvježite svoj prostor.
Međutim, stalna kupovina cvijeća može biti skupa, pa je izuzetno korisno učiniti da traje što dulje – osobito ako očekujete posjete tijekom blagdana.
@annatheflorist Reply to @xsophiegrant ♬ Steven Universe – L.Dre
1. Mijenjajte vodu svaki drugi dan
Prema ovom TikTok triku, kada prvi put donesete cvijeće kući, odrežete stabljike kao i obično, napunite vazu vodom i dodate žlicu šećera.
Stajaća voda u vazi brzo postaje leglo za bakterije, koje mogu začepiti kapilare u stabljikama cvijeća i onemogućiti im da upijaju vodu. Svježa voda smanjuje broj bakterija i pomaže cvijeću da dulje ostane hidratizirano. Osim dobrobiti za cvijeće, stara voda u vazi može poprimiti neugodan miris. Mijenjanje vode osigurava da vaš dom ostane mirisan.
5 sobnih biljaka koje će unijeti predivne mirise u vaš dom
2. TikTok trik savjetuje – svaki put kada mjenjate vodu, odrežite vrhove stabljike
Rezanje stabljika uklanja suhe ili oštećene krajeve koji mogu usporiti ili potpuno zaustaviti apsorpciju vode. Kosi rez omogućuje bolji protok vode kroz stabljiku.
Dobro bi bilo imati više vaza, jer svaki put kada mjenjate vodu i režete stabljike, vaš cvjetni aranžman se smanjuje. Tako da će osmi dan cvijeće svakako imati manju stabljiku nego prvi dan kada stavite cvijeće u vazu.
3. Dodajte žlicu šećera svaki put kada mjenjate vodu
Kako savjetuje ovaj TikTok trik – dodavanje žlice šećera u vodu s cvijećem pomaže produžiti vijek trajanja cvjetova jer šećer djeluje kao izvor energije za rezano cvijeće. Cvijeće nakon rezanja više ne može apsorbirati hranjive tvari iz tla. Šećer u vodi djeluje kao zamjenski izvor energije, omogućujući cvjetovima da nastave metaboličke procese i zadrže svjež izgled.
Previše šećera može izazvati brži rast bakterija, pa je važno dodati samo malu količinu (oko jedne žlice na litru vode). Također, nemojte očekivati kristalno čistu vodu ( iako je mjenjate svaki dan) jer će šećer zamutiti vodu.
4. Obavezno orezujte i svaki umirući dio biljke
Osim očiglednog estetskog razloga, umirući dijelovi biljke troše resurse koje cvijeće treba za održavanje svježih i zdravih dijelova. Uklanjanjem ovih dijelova preusmjerava se energija prema vitalnim dijelovima biljke, čime se produžava njihov vijek trajanja.