Vrt
Ovo je najbolje začinsko bilje za uzgoj u domu
Napravite malo mjesta u blizini najsunčanijeg prozora kako bi najbolje začinsko bilje raslo u kući i dodajte svježe ubrani okus svojoj kuhinji!
Bile to pizze, umaci, kokteli ili čajevi domaće začinsko bilje osvježiti će svaki vaš kuhinjski uradak.
Bosiljak
Jedno od najboljih začinskih biljaka koje možete imati pri ruci – dodajte ga caprese salatama i pizzama ili ga upotrijebite za pripremu sjajnog pesta. Uzgajajte bosiljak iz sjemena ili starter biljke iz vrtnog centra.
Posadite ga u dobro drenirano tlo na svijetlom, toplom mjestu i stisnite sve cvijeće. Za berbu odrežite nekoliko stabljika točno iznad mjesta na kojem se spajaju dva lista.
Menta
Metvica je prirodan izbor za uzgoj u kontejnerima jer može podivljati kad se posadi na otvorenom. Dajte svojoj sobnoj metvici bogato tlo i često zalijevanje. Postoji dosta vrsta mente—i mnogo više načina za njihovu upotrebu: zelena metvica je izvrsna u slanim receptima i mojitoima, dok su čokoladna metvica i menta od jabuke izvrsne u desertima.
Zalijevate li biljke pravilno?
Paprena metvica je osvježavajuća u slatkišima i sladoledu—i od nje se pravi divan čaj!
Ružmarin
Ružmarin je čvrsta biljka nalik grmu koja vrlo dobro raste u zatvorenom prostoru. Najbolje uspijeva u istim uvjetima uzgoja kao i bosiljak, tako da ih čak možete posaditi zajedno. Odrežite nekoliko stabljika u bilo kojem trenutku kako biste receptima dodali bogat okus bora.
Ružmarin se također lako suši, tako da više nikada nećete morati kupovati unaprijed zapakirane stvari.
Vlasac
Nemojte preplaćivati u trgovini za maleno pakiranje narezanog vlasca – on je jedno od najboljih biljaka za uzgoj u zatvorenom prostoru! Posijte sjeme izravno u posudu postavljenu na najsunčanijem mjestu u vašoj kući.
Držite posudu sa kamenčićima i vodom ispod posude kako biste biljci dali dodatnu vlažnost.
Peršin
Budući da peršin raste u zatvorenom prostoru—u lagano navlaženom tlu blizu sunčanog prozora—i dostupan je u bilo kojem trenutku, naći ćete se dodajući ga svim vrstama jela: napravite maslac od peršina koji ćete dodati mesu s roštilja, usitnite i umiješajte lišće u kuhanu rižu ili pripremite seriju ljutog chimichurri umaka!
Origano
Origano je iznenađujuće laka i otporna biljka za uzgoj, a svježi listovi imaju prekrasan miris. Može se saditi zajedno s kaduljom jer vole iste uvjete rasta. Zatim upotrijebite svježe listove origana u receptima za piletinu s češnjakom ili u seriji domaćeg umaka za špagete ili pizzu.
Kadulja
Lijep dodatak unutarnjem biljnom vrtu te se od nje radi vrlo zdrav čaj. Kadulji je potrebno puno sunčeve svjetlosti (6 do 8 sati dnevno), ali ako imate to sunčano mjesto, ovo je biljka koja se nevjerojatno lako uzgaja.
Sobno bilje koje podnosi nedostatak svjetla
Timijan
Osim što je lijepa sobna biljka, svježa majčina dušica puno je mirisnija i snažnija od osušene. Dajte mu sunčano mjesto i dobro drenirano tlo koje možete pustiti da se osuši između zalijevanja.
Možete uzgajati uobičajenu vrstu majčine dušice ili majčine dušice za svijetli, citrusni okus koji je prijatan uz pečenu piletinu.
Limunska trava
Možda vam ovo nije prva pomisao na sobno bilje, ali ako imate malo prostora i veliku posudu, mirisna limunska trava je odličan izbor. Možete ga čak i uzgojiti koristeći stabljike kupljene u trgovini! Držite ga dobro dreniranim i na sunčanom mjestu. Kad vam zatreba, odrežite stabljiku blizu tla.
To je jedna od najboljih proljetnih biljaka za kuhanje, a može se koristiti u jelima od piletine i marinadama.
Bilje
Ove biljke možete uzgajati u teglama i tako uljepšati svoj zimski vrt
Ovo su neke od zimskih biljaka u teglama koje će uljepšati tmurni vrt
Vaš vrt može izgledati prilično tužno tijekom zime. Ljetne i jesenske vrste koje cvjetaju izgubile su svoje cvjetove, a mnoga stabla odbacuju lišće čim temperature počnu padati. No, i dalje možete unijeti šarm u svoj krajolik pomoću biljaka u teglama za zimu. Mnoge sorte otporne na mraz uspijevaju u teglama tijekom zimskih mjeseci, pružajući boju i teksturu kada je ostatak vašeg vrta izvan svoje sezone. U nastavku donosimo popis biljaka za zimske posude koje preporučuju stručnjaci i koje će preživjeti hladno godišnje doba.
1. Svib
Crvenograni svib (Cornus sanguinea) može preživjeti u područjima s niskim zimskim temperaturama. “Njegovi crveni listovi (ili zlatni, ako odaberete žutu sortu) pružaju upečatljiv kontrast na snježnoj pozadini,” kaže Justin Hancock, hortikulturist iz Costa Farmsa. “Zimi nije potrebno obrezivanje, ali možda ćete ga htjeti zalijevati ako se tlo u posudi osuši.” Ova biljka je izvrstan dodatak velikim teglama.
2. Puzavi plamenac
Phlox subulata je pokrovna biljka otporna na jelene koja razvija bujno, zimzeleno lišće koje ostaje živahno tijekom cijele zime, kaže Mary Phillips. U rano proljeće stvara obilje nježnih cvjetova. “Njegova otpornost na hladnoću i kompaktan način rasta čine ga idealnim izborom za zimske posude u zonama 3 do 9,” dodaje ona.
3. Srebrna pepeljuga ili pustenasti kostriš
Srebrna pepeljuga (Jacobaea maritima) ima srebrnaste, baršunaste listove koji pružaju teksturu i kontrast u zimskim posudama. Laura Walsh, direktorica marketinga za Oasis Forage Products, posebno voli kako ova biljka izgleda uz zimske maćuhice (Viola hiemalis). “Ove biljke dobro rastu na niskim temperaturama, a njihova otpornost i jedinstvene boje čine ih idealnima za uzgoj u posudama za rezano cvijeće i aranžiranje u zatvorenom prostoru, stvarajući ugodan zimski ugođaj,” kaže ona.
4. Cvjetni kelj
Cvjetni kelj otporan na mraz (Brassica oleracea) unosi boju u zimske posude tijekom cijele sezone. “Cvjetni kelj je prilično jednostavan za održavanje,” kaže Justin Hancock. “Obično ne zahtijeva obrezivanje i treba mu samo malo vode ako ne dobiva redovitu kišu ili snijeg.”
5. Čuvarkuća
Iako se smatra sukulentom, čuvarkuća (Sempervivum) može preživjeti zimu. “Čuvarkuće su izvrstan dodatak sunčanim posudama. Zahtijevaju malo pažnje i iznenade mnoge činjenicom da mogu preživjeti zimske uvjete,” kaže Roger Davis, upravitelj vanjskog krajobraza istočnog dijela u Longwood Gardensu.
6. Poljski (divlji) timijan
Dodajte miris zimskim posudama s divljim timijanom (Thymus serpyllum alba). “Divlji timijan je izvrsna zimzelena puzajuća biljka koja je prekrasna i divno miriše,” kaže Davis, dodajući da je divlji timijan odlična biljka pratilja za čuvarkuće.
7. Šumski kopitnjak
Prekrasna zimzelena pokrovna biljka, kopitnjak (Asarum europaeum), savršen je izbor za posude u sjeni. “Sjajni, okrugli listovi pružaju izražajnu teksturu koja će stvoriti kontrast s biljkom pratnjom peraste teksture,” kaže Davis.
Sorte šumskog kopitnjaka uspijevaju gdje god ima hlada i vlažnog, ali dobro dreniranog tla. Ove se biljke šire, stvarajući zeleni tepih za goli prostor u područjima koja se koriste kao pokrivač tla. Iako nisu uvijek vidljivi, mali cvjetovi cvjetaju ispod lišća, obično tamnoljubičaste do kestenjaste boje.
8. Japanska šumska trava
Hakone trava ili Japanska šumska trava (Hakonechloa spp.) dodaje teksturu zimskim posudama.
“Hakonechloa ‘All Gold’ pravi je dragulj u svijetu vrtlarenja u posudama,” kaže Chuck Pavlich, direktor razvoja novih proizvoda u Terra Nova Nurseries. Ova sorta ublažava stroge dizajne svojim gracioznim lišćem i oblikom. “Na prvi mraz, ‘All Gold’ poprima nježnu boju pšenice. Lišće izgleda prekrasno s mrazom ili snijegom na sebi i nikada ne postaje neuredno,” dodaje Pavlich. Mnoge druge sorte šumske trave jednako su lijepe, poput Hakonechloa macra ‘Aureola’ prikazane gore.
Bilje
Ovaj viralni TikTok trik održava vaše cvijeće svježim tjednima
Slijedite ova četri koraka i produžite životni vijek vašim cvijetnim aranžmanima u vazi
Ovaj TikTok trik isprobano održava vaše cvijeće u vazi svježim tjednima. Svježi buket cvijeća u vazi gotovo će instantno uljepšati vaš dom. Cvijeće – osim što uljepšava prostor, ispunjava ga predivnim mirisima i predstavlja završni detalj za uređenje interijera. Bilo da primate goste na Božić ili provodite nekoliko tjedana kod kuće tijekom praznika, cvijeće je prekrasan način da osvježite svoj prostor.
Međutim, stalna kupovina cvijeća može biti skupa, pa je izuzetno korisno učiniti da traje što dulje – osobito ako očekujete posjete tijekom blagdana.
@annatheflorist Reply to @xsophiegrant ♬ Steven Universe – L.Dre
1. Mijenjajte vodu svaki drugi dan
Prema ovom TikTok triku, kada prvi put donesete cvijeće kući, odrežete stabljike kao i obično, napunite vazu vodom i dodate žlicu šećera.
Stajaća voda u vazi brzo postaje leglo za bakterije, koje mogu začepiti kapilare u stabljikama cvijeća i onemogućiti im da upijaju vodu. Svježa voda smanjuje broj bakterija i pomaže cvijeću da dulje ostane hidratizirano. Osim dobrobiti za cvijeće, stara voda u vazi može poprimiti neugodan miris. Mijenjanje vode osigurava da vaš dom ostane mirisan.
5 sobnih biljaka koje će unijeti predivne mirise u vaš dom
2. TikTok trik savjetuje – svaki put kada mjenjate vodu, odrežite vrhove stabljike
Rezanje stabljika uklanja suhe ili oštećene krajeve koji mogu usporiti ili potpuno zaustaviti apsorpciju vode. Kosi rez omogućuje bolji protok vode kroz stabljiku.
Dobro bi bilo imati više vaza, jer svaki put kada mjenjate vodu i režete stabljike, vaš cvjetni aranžman se smanjuje. Tako da će osmi dan cvijeće svakako imati manju stabljiku nego prvi dan kada stavite cvijeće u vazu.
3. Dodajte žlicu šećera svaki put kada mjenjate vodu
Kako savjetuje ovaj TikTok trik – dodavanje žlice šećera u vodu s cvijećem pomaže produžiti vijek trajanja cvjetova jer šećer djeluje kao izvor energije za rezano cvijeće. Cvijeće nakon rezanja više ne može apsorbirati hranjive tvari iz tla. Šećer u vodi djeluje kao zamjenski izvor energije, omogućujući cvjetovima da nastave metaboličke procese i zadrže svjež izgled.
Previše šećera može izazvati brži rast bakterija, pa je važno dodati samo malu količinu (oko jedne žlice na litru vode). Također, nemojte očekivati kristalno čistu vodu ( iako je mjenjate svaki dan) jer će šećer zamutiti vodu.
4. Obavezno orezujte i svaki umirući dio biljke
Osim očiglednog estetskog razloga, umirući dijelovi biljke troše resurse koje cvijeće treba za održavanje svježih i zdravih dijelova. Uklanjanjem ovih dijelova preusmjerava se energija prema vitalnim dijelovima biljke, čime se produžava njihov vijek trajanja.