Vrt
Plinski i keramički roštilji – izaberite po vašem stilu života
Počinje nova sezona druženja na otvorenom, naravno, uz roštilj. Birate li novi, prvo odlučite koja je vrsta goriva najprikladnija za vaš stil života.
Imamo roštilje na drveni ugljen i roštilje na plin koji ujedno mogu biti i kao na drveni ugljen. Lesnina ima veliki asortiman Nepoleon plinskih roštilja, od klasične Rog linije do freestyle ili Fontom koji su najnovije i najopremljenije vrste roštilja s infracrvenim zrakama i dodatnim plinskim plamenicima.
Plinski roštilj
Svaki Napoleonov plinski roštilj je kao kuhinja na otvorenom jer sa strane možete kuhati bilo koju drugu namirnicu dok pečete roštilj, a s druge strane roštilj se može koristiti kao peka za kruh, peka za pizzu ili bilo koju drugu namirnicu, rekla je Ika Jurić, prodajna savjetnica iz Lesnine.

Ako je spontanost vaš stil, tada roštilj koji se sporo zagrijava neće biti vaš prvi izbor. Plinski roštilji su vrlo brzo spremni za upotrebu, a na raspolaganju imaju i brojne dodatne opcije poput infracrvenih zraka.
Savršen balans interijera i eksterijera
S njima se postiže jača temperatura. Kad bi pripremali steak ili bilo koje meso na ražnju, to je dodatna temperatura koja usmjerava na namirnicu i postiže visoku temperaturu do 980 stupnjeva. I u vrlo kratkom vremenskom roku, to se postiže u 3 sekunde, pojasnila je Jurić.
Plinski roštilj može imati dva do osam plamenika, a za obiteljska druženja optimalan je onaj s četiri plamenika. Svaki roštilj ima poklopac koji zadržava okus i održava konstantu temperaturu, a na njemu se nalazi i termometar.

Termometar na roštiljima nije sto posto točan kao na pećnicama. Zato što uvijek postoji mala doza gubitka topline i malo odstupanje od točne vrijednosti, rekla je Jurić.
Keramički roštilj
Keramički roštilji smatraju se sofisticiranijom verzijom roštilja na drveni ugljen i vrlo su popularnih zadnjih desetak godina. Oni se oslanjaju na protok zraka za regulaciju topline. Više zraka koji struji preko ugljena omogućava vatri da gori, a ograničavanje protoka održava ugljen upaljenim za sporo pečenje. Što je hrana bliže ugljenu, brže će se peći, ali je sklona zagorijevanju. Zato potražite roštilj čija se rešetka može podići, a obratite pažnju i vrstu rešetke.

Imamo roštilje koji imaju rešetke od inoksa, koje su vrlo praktične i jednostavno se održavaju, međutim one se i brzo hlade, dok se rešetke od lijevanog željeza dobro i brzo zagriju i dosta dugo drže tu temperaturu, dodala je Jurić.
Kad ste odabrali vrstu goriva, veličinu roštilja birajte prema prostoru kojim raspolažete.
Najvažnije su vaše zapravo potrebe koje vi imate, trebate li roštilj za terasu, za balkon u stambenoj zgradi, ili za veliko dvorište. Najčešće se biraju sa tri ili četiri plamenika s kuhalom jer su najpraktičniji i najzastupljeniji za obiteljske potrebe, izjavila je Jurić za Dom na kvadrat.

Za savršeno iskustvo pripreme hrane na roštilju, u Lesnini potražite dodatni pribor kao i sredstva za čišćenje.
Vrtni alat
Najvažniji vrtni alat za proljeće u vrtu – provjerite imate li svih 5!
Bilo da ste iskusni vrtlar ili početnik, pravi alat uvelike će vam olakšati proljetne radove u vrtu

Proljeće je vrijeme kada priroda ponovno oživljava, a vrtlari s veseljem izlaze u svoje vrtove. No, uspješno vrtlarenje ne ovisi samo o ljubavi prema biljkama, već i o pravilnom odabiru i održavanju vrtnog alata.
Bilo da ste iskusni vrtlar ili početnik, poznavanje osnovnog, ali i suvremenog električnog alata može uvelike olakšati proljetne radove u vrtu.

Ključni alati za proljetne radove u vrtu
Proljetno uređenje vrta obuhvaća niz zadataka: uklanjanje suhog bilja, obrada tla, sadnja novih biljaka i obrezivanje. Evo osnovnog alata koji bi svaki vrtlar trebao imati:
1. Motika – nezamjenjiva za rahljenje tla, uklanjanje korova i pripremu gredica za sadnju.

2. Grabljice (metalne i lepezaste) – pomažu pri čišćenju lišća, ravnanju tla i raspodjeli komposta.

3. Škare za rezidbu – koristite ih za oblikovanje grmlja, orezivanje ruža i uklanjanje suhih grana.

4. Lopata i sadilica – idealne za premještanje zemlje i preciznu sadnju biljaka.

5. Kanta za zalijevanje ili crijevo s prskalicom – omogućuju kontrolirano i ravnomjerno zalijevanje mladih biljaka.

Prilikom izbora alata važno je obratiti pažnju na ergonomiju – alat treba dobro ležati u ruci kako bi rad bio što udobniji i sigurniji.
Koji alat treba imati svaki vrtlar?
Kako pravilno održavati i pohraniti vrtni alat
Vrtni alat često je izložen vlagi, zemlji i raznim mehaničkim opterećenjima, pa redovito održavanje čini veliku razliku. Evo nekoliko osnovnih pravila:
- Nakon svakog korištenja, alat operite i osušite.
- Metalne dijelove povremeno premažite lanenim ili strojnim uljem kako biste spriječili koroziju.
- Drvene drške povremeno izbrusite i premažite zaštitnim lakom ili voskom.
- Oštrice škara i noževa redovito naoštrite kako biste olakšali rad i spriječili oštećenja biljaka.
- Pohranite alat na suho mjesto – idealno obješene na zid ili u zatvorenom ormariću.
Ovakvim pristupom ne samo da produljujete vijek trajanja alata, već i čuvate svoju sigurnost tijekom rada.
Električni alati za jednostavnije vrtlarenje
Za veće vrtove ili intenzivnije radove, električni alati su prava pomoć. Sve više vrtlara danas koristi moderne uređaje koji štede vrijeme i štite leđa. Neki od najkorisnijih uključuju:
- Električne škare za živicu – omogućuju brzo i precizno podrezivanje većih površina.
- Kosilice i trimeri – nezaobilazni za održavanje travnjaka, uz mogućnosti za prilagodbu visine i širine rezanja.
- Lančane pile – pomažu u uklanjanju debljih grana ili pripremi drva.
- Električni kultivatori – olakšavaju obradu zemlje, pogotovo u većim vrtovima.
Kod odabira električnih alata važno je voditi računa o snazi motora, težini, sigurnosnim značajkama i dostupnosti zamjenskih dijelova. Redovito ih čistite nakon upotrebe i čuvajte u skladu s uputama proizvođača.

Uz pravilan odabir, održavanje i pametno korištenje vrtnog alata, proljetni radovi mogu postati pravo zadovoljstvo. Bilo da se oslanjate na klasične ručne alate ili moderne električne uređaje, cilj je isti – uredan, zdrav i bujan vrt koji će vas nagraditi svojom ljepotom kroz cijelu sezonu.
Vrt
Sve što trebate znati o travnjacima: kako ih održavati zdravima i lijepima
Redovito košenje, zalijevanje i prozračivanje tla ključni su za savršen travnjak

Travnjak je srce svakog vrta i okućnice – prostor gdje se opuštamo, igramo i uživamo u prirodi. Bilo da služi kao zelena oaza mira ili mjesto za druženje s obitelji i prijateljima, njegov izgled i zdravlje uvelike ovise o pravilnoj njezi. Redovito košenje, zalijevanje i prozračivanje tla ključni su za njegovu ljepotu tijekom cijele godine.
U nastavku donosimo korisne savjete koji će vam pomoći da vaša travnata površina ostane gusta, zdrava i savršeno uređena.
Kako brzo raste travnjak?
Brzina rasta trave ovisi o mnogim čimbenicima, a pravilan odabir vremena sjetve ključan je za uspješan travnjak. Najbolje vrijeme za sijanje je u proljeće (ožujka – svibanj) ili u ranu jesen (rujan – listopad), kada su temperature optimalne za klijanje ali svakako obratite pozornost na upute koje se nalaze na ambalaži proizvođača sjemena.
Nakon sjetve, sjeme obično proklija unutar 7 do 14 dana, ovisno o vrsti trave i uvjetima. Potpuno formiran travnjak zahtijeva nekoliko tjedana, uz redovito zalijevanje i zaštitu od prejakog gaženja. Prva košnja preporučuje se kada trava naraste na oko 7 d 10 cm, što se obično događa otprilike 4 tjedna nakon sjetve.
Na rast trave utječu vrsta trave, kvaliteta tla, vremenske prilike i njega. Plodno i dobro drenirano tlo omogućuje brži razvoj, dok su toplina, vlaga i sunčeva svjetlost ključni za zdrav rast. Redovito zalijevanje, prihrana i prozračivanje tla osiguravaju optimalne uvjete za razvoj gustog travnjaka.

Priprema tla za sadnju trave
Kvalitetna priprema tla ključna je za zdrav travnjak. Prvi korak je prorahljivanje tla kako bi se poboljšala prozračnost i omogućio lakši rast korijena. Potrebno je ukloniti kamenčiće, korov i ostatke biljaka, a zatim površinu izravnati grabljama i valjkom kako bi se spriječilo nakupljanje vode u udubinama.
Nakon sjetve preporučuje se lagano proći površinu valjkom kako bi se sjeme utisnulo u tlo i zaštitilo od ispiranja kišom ili vjetrom.

Što je važno za zdrav i bujan travnjak?
Kako bi travnjak bio gust, zelen i otporan na vanjske uvjete, ključno je osigurati pravilne uvjete rasta i redovitu njegu. Kvalitetno tlo, umjerena vlaga i dovoljno sunčeve svjetlosti osnova su za pravilan razvoj.
Prozračivanje tla sprječava njegovo zbijanje i omogućuje bolju apsorpciju vode i hranjivih tvari, dok dosijavanje osigurava gustoću travnjaka. Zalijevanje je najbolje obavljati ujutro ili navečer kako bi se smanjio gubitak vode.
Gnojidba u proljeće i jesen potiče rast, a redovito košenje održava travnjak urednim i sprječava razvoj korova. Idealna visina trave je 4 do 5 cm, dok se ljeti preporučuje nešto duža trava radi zadržavanja vlage.
Kako obnoviti oštećeni travnjak?
Svi travnjaci s vremenom mogu razviti prorijeđene ili oštećene dijelove. Da biste ih popravili, potrebno je ukloniti osušene vlati trave, izravnati tlo i posijati novo sjeme kada su uvjeti za klijanje najpovoljniji.
Košenje trave: koliko često i kako?
Košnja trave trebala bi biti redovita, ovisno o sezoni. Idealna visina trave prije košnje je 6 do 8 cm, a preporučuje se skraćivanje za trećinu visine. U proljeće i ljeto trava raste brže, pa je potrebno češće košenje, dok je u jesen i zimu rjeđe. Košnja se uvijek obavlja kada je trava suha kako bi se spriječila oštećenja i začepljenje kosilice.

Vrste kosilica na tržištu
Izbor kosilice ovisi o veličini travnjaka i načinu održavanja.
Obične kosilice koriste se za manje i veće površine – električne i akumulatorske prikladne su za manje travnjake, dok su motorne idealne za veće terene.
Traktorske kosilice su odličan izbor za velike površine jer omogućuju brzo i učinkovito košenje. Robotske kosilice rade samostalno i štede vrijeme, dok su trimeri korisni za precizno šišanje rubova i teško dostupnih mjesta. Strižne kosilice koriste se za specifične zadatke na neravnim terenima.
Pametne kosilice; rješenje za sve probleme oko travnjaka
Održavanje zdravog i lijepog travnjaka zahtijeva pravilnu njegu, od pripreme tla i sjetve do redovitog zalijevanja, gnojidbe i košnje. Pravilnim odabirom opreme i metodama njege, travnjak može ostati gust, zelen i otporan na vremenske uvjete. Bez obzira na veličinu površine, redovita briga osigurava dugotrajan i uredan izgleda, pretvarajući vaš vrt u savršen prostor za opuštanje i uživanje u prirodi.
Izvor: www.rasendoktor.at; www.eurogarden.eu; www.compo.hr