Vrt
Što je potrebno za uzgoj avokada iz koštice? Nije težak zadatak, ali na neke stvari treba paziti
Smatra se da postoji oko 80 sorti avokada, a svaka od njih zahtijeva uglavnom iste uvjete
Avokado je poznato tropsko voće koje se izvorno uzgaja u Južnoj i Sjevernoj Americi, točnije, centralnom Meksiku. Plod se izvorno naziva i aligatorskom kruškom. Ovo je vrlo ljekovito voće koje se može koristiti za izradu ulja u kozmetici, ali i za brojna jela u kulinarstvu.
Što je potrebno za uzgoj avokada?
Smatra se da postoji oko 80 sorti avokada, a svaka od njih zahtijeva uglavnom iste uvjete. Uzgojiti avokado iz koštice ili već gotove biljke nije nimalo težak zadatak. Ovo voće je poznato po svojoj velikoj koštici u sredini iz koje u vlastitom domu možete uzgojiti avokado.
Uzgoj avokada iz koštice
Prije nego se odlučite za sadnju, postoji par stvari na koje trebate pripaziti. Prvo, prilikom čišćenja avokada nemojte oštetiti smeđu kožicu koja prekriva košticu. Izvadite je i odredite koji je gornji, a koji donji dio koštice jer će se iz donjeg dijela razvijati korijenje. Gornji dio često je više šiljast nego donji što ćete lako prepoznati.
Probušite košticu s tri čačkalice tako da je možete postaviti na čašu na način da je jedna polovica koštice u vodi. Najbolje bi bilo da koristite prozirnu čašu da biste mogli vidjeti napredak. Ostavite je u vodi i uz sunčevu svjetlost sve dok ne počne klijati i stvarati korijenje i listiće. Listići će se pojaviti na mjestima na kojima se koštica raspuknula, što se najčešće dogodi nakon par tjedana boravka u vodi. Klijanje i pojavljivanje listića se događa nakon mjesec do dva mjeseca. Vodu promijenite svakih tjedan dana kako ne bi došlo do nakupljanja bakterija.
Artičoka u vašem vrtu ili na terasi – saznajte kako se sadi i njeguje ova ukusna biljka
Ostavite košticu u takvim uvjetima dok ne počne klijati i stvarati korijenje. Ono izlazi nakon dva do četiri tjedna. Nakon što stvori stabalce od 15-ak centimetara, možete je posaditi u zemlju. No, i nakon što ste se pobrinuli oko koštice, postoji nekoliko stvari na koje morate posebno paziti kod uzgoja avokada.
Temperatura
S obzirom na to da se radi o tropskoj biljci, klima za uzgoj avokada treba biti topla i bez mraza. Ova voćka jako voli sunce i toplinu pa bi bilo pametno izbjegavati temperature koje bi mogle izazvati smrzavanje. Teško će podnijeti temperature niže od 7°C. Sađenje je zato najbolje odraditi u kasno proljeće ili rano ljeto.
Ako biljci avokada neće odgovarati toplina počet će joj padati listovi, a ako ima premalo sunca, počet će gubiti boju.
Tlo
Tlo za sađenje avokada mora biti propusno pa nije loše u zemlju dodati kamenčiće. Prilikom sađenja avokada iz sjemenke, sadite je tako da korijen bude pod zemljom, ali da koštica ostaje iznad površine zemlje. Ako ga sadite na vrtu, a ne u posudu, bilo bi dobro da se nalazi u blizini drugih stabala kako bi se lakše oprašivalo i bolje razvijalo plodove.
Također, pazite da ga posadite na mjesto zaštićeno od vjetra. Gnojenje nije potrebno u velikim količinama, ali može pomoći rastu biljke. Avokado treba dušik i malo cinka pa možete koristiti gnojivo za stabla citrusa. Dobra opcija je da takav kompost sami napravite, ako imate mogućnost.
Voda
Zalijevanje avokada mora biti često, no biljka ne smije biti natopljena. Najbolji pokazatelj količine vlažnosti su listovi biljke. Ako poprime žutu boju, znači da je biljka previše natopljena vodom. Dok avokado raste, mijenjanje vode bi trebalo biti svakih nekoliko dana, oko dva do tri puta dnevno. Pravilo kod zalijevanja avokada je da dopustite da se zemlja osuši prije nego je ponovno zalijete.
Avokado zbilja voli vlažnu zemlju i to toliko da odrasla stabla zahtijevaju oko 75 litara vode dnevno.
Održavanje
Ako sadite avokado iz koštice, ona će se s vremenom osušiti i stvoriti drvce od 15-ak centimetara, što je znak da je vrijeme da je presadite u vrt ili u veću teglu. Prije toga ćete je trebati skratiti za pola, na oko 7 centimetara visine. Sađenje iz sjemenke donosi plodove tek nakon nekoliko godina, to može biti pet godina, ali i u 15, a kroz to vrijeme ćete morati biljku orezivati.
Jednostavne i predivne… Uzgojite ivančice u vrtu ili na balkonu
Savjeti u vezi orezivanja avokada:ako želite postići grmoliki rast, prvo obrezivanje trebalo bi biti već kada biljka naraste oko 30 cm (nakon prvog orezivanja na 15 cm)orezivanje avokada se radi tako da biljku režete na pola njene visinepotrebno je odstraniti i vrhove, to su najčešće dva zadnja lista na granama, nemojte se brinuti što biljku režete na pola, to će pomoći da nema tanke grane već da se zdravo razvija.
Biljne uši na avokadu čest su neprijatelj koji dolazi uz niske temperature. Kako biste se riješili uši na ovoj biljci, za početak ih možete isprati vodom, a nakon toga koristite prirodne preparate kako bi zaštitili biljku. Potrebno je često provjeravanje jer se štetočine vrlo brzo mogu vratiti.
Avokado u Hrvatskoj
Uzgoj avokada u Hrvatskoj nije česta pojava iako Hrvatska ima ugodnu klimu s toplim ljetima i može biti pogodna za uzgajanje ovog tropskog voća, posebno na nekim mikrolokacijama po otocima i samom jugu.
Ipak, prva veća plantaža ove voćke u Hrvatskoj otvorena je tek 2019. godine. U Hrvatskoj će tako najlakše uspjeti u uvjetima suptropske klime – južnoj Dalmaciji, Korčuli, Hvaru i u Dubrovniku gdje postoji nekoliko velikih primjeraka ovog stabla. Zabilježen je i primjer stabla avokada kod Zadra koje daje plodove, što pokazuje da mu ne smeta niti malo sjevernija strana Dalmacije.
Izvor: ekovrtlar.me
Bilje
Ove biljke možete uzgajati u teglama i tako uljepšati svoj zimski vrt
Ovo su neke od zimskih biljaka u teglama koje će uljepšati tmurni vrt
Vaš vrt može izgledati prilično tužno tijekom zime. Ljetne i jesenske vrste koje cvjetaju izgubile su svoje cvjetove, a mnoga stabla odbacuju lišće čim temperature počnu padati. No, i dalje možete unijeti šarm u svoj krajolik pomoću biljaka u teglama za zimu. Mnoge sorte otporne na mraz uspijevaju u teglama tijekom zimskih mjeseci, pružajući boju i teksturu kada je ostatak vašeg vrta izvan svoje sezone. U nastavku donosimo popis biljaka za zimske posude koje preporučuju stručnjaci i koje će preživjeti hladno godišnje doba.
1. Svib
Crvenograni svib (Cornus sanguinea) može preživjeti u područjima s niskim zimskim temperaturama. “Njegovi crveni listovi (ili zlatni, ako odaberete žutu sortu) pružaju upečatljiv kontrast na snježnoj pozadini,” kaže Justin Hancock, hortikulturist iz Costa Farmsa. “Zimi nije potrebno obrezivanje, ali možda ćete ga htjeti zalijevati ako se tlo u posudi osuši.” Ova biljka je izvrstan dodatak velikim teglama.
2. Puzavi plamenac
Phlox subulata je pokrovna biljka otporna na jelene koja razvija bujno, zimzeleno lišće koje ostaje živahno tijekom cijele zime, kaže Mary Phillips. U rano proljeće stvara obilje nježnih cvjetova. “Njegova otpornost na hladnoću i kompaktan način rasta čine ga idealnim izborom za zimske posude u zonama 3 do 9,” dodaje ona.
3. Srebrna pepeljuga ili pustenasti kostriš
Srebrna pepeljuga (Jacobaea maritima) ima srebrnaste, baršunaste listove koji pružaju teksturu i kontrast u zimskim posudama. Laura Walsh, direktorica marketinga za Oasis Forage Products, posebno voli kako ova biljka izgleda uz zimske maćuhice (Viola hiemalis). “Ove biljke dobro rastu na niskim temperaturama, a njihova otpornost i jedinstvene boje čine ih idealnima za uzgoj u posudama za rezano cvijeće i aranžiranje u zatvorenom prostoru, stvarajući ugodan zimski ugođaj,” kaže ona.
4. Cvjetni kelj
Cvjetni kelj otporan na mraz (Brassica oleracea) unosi boju u zimske posude tijekom cijele sezone. “Cvjetni kelj je prilično jednostavan za održavanje,” kaže Justin Hancock. “Obično ne zahtijeva obrezivanje i treba mu samo malo vode ako ne dobiva redovitu kišu ili snijeg.”
5. Čuvarkuća
Iako se smatra sukulentom, čuvarkuća (Sempervivum) može preživjeti zimu. “Čuvarkuće su izvrstan dodatak sunčanim posudama. Zahtijevaju malo pažnje i iznenade mnoge činjenicom da mogu preživjeti zimske uvjete,” kaže Roger Davis, upravitelj vanjskog krajobraza istočnog dijela u Longwood Gardensu.
6. Poljski (divlji) timijan
Dodajte miris zimskim posudama s divljim timijanom (Thymus serpyllum alba). “Divlji timijan je izvrsna zimzelena puzajuća biljka koja je prekrasna i divno miriše,” kaže Davis, dodajući da je divlji timijan odlična biljka pratilja za čuvarkuće.
7. Šumski kopitnjak
Prekrasna zimzelena pokrovna biljka, kopitnjak (Asarum europaeum), savršen je izbor za posude u sjeni. “Sjajni, okrugli listovi pružaju izražajnu teksturu koja će stvoriti kontrast s biljkom pratnjom peraste teksture,” kaže Davis.
Sorte šumskog kopitnjaka uspijevaju gdje god ima hlada i vlažnog, ali dobro dreniranog tla. Ove se biljke šire, stvarajući zeleni tepih za goli prostor u područjima koja se koriste kao pokrivač tla. Iako nisu uvijek vidljivi, mali cvjetovi cvjetaju ispod lišća, obično tamnoljubičaste do kestenjaste boje.
8. Japanska šumska trava
Hakone trava ili Japanska šumska trava (Hakonechloa spp.) dodaje teksturu zimskim posudama.
“Hakonechloa ‘All Gold’ pravi je dragulj u svijetu vrtlarenja u posudama,” kaže Chuck Pavlich, direktor razvoja novih proizvoda u Terra Nova Nurseries. Ova sorta ublažava stroge dizajne svojim gracioznim lišćem i oblikom. “Na prvi mraz, ‘All Gold’ poprima nježnu boju pšenice. Lišće izgleda prekrasno s mrazom ili snijegom na sebi i nikada ne postaje neuredno,” dodaje Pavlich. Mnoge druge sorte šumske trave jednako su lijepe, poput Hakonechloa macra ‘Aureola’ prikazane gore.
Bilje
Ovaj viralni TikTok trik održava vaše cvijeće svježim tjednima
Slijedite ova četri koraka i produžite životni vijek vašim cvijetnim aranžmanima u vazi
Ovaj TikTok trik isprobano održava vaše cvijeće u vazi svježim tjednima. Svježi buket cvijeća u vazi gotovo će instantno uljepšati vaš dom. Cvijeće – osim što uljepšava prostor, ispunjava ga predivnim mirisima i predstavlja završni detalj za uređenje interijera. Bilo da primate goste na Božić ili provodite nekoliko tjedana kod kuće tijekom praznika, cvijeće je prekrasan način da osvježite svoj prostor.
Međutim, stalna kupovina cvijeća može biti skupa, pa je izuzetno korisno učiniti da traje što dulje – osobito ako očekujete posjete tijekom blagdana.
@annatheflorist Reply to @xsophiegrant ♬ Steven Universe – L.Dre
1. Mijenjajte vodu svaki drugi dan
Prema ovom TikTok triku, kada prvi put donesete cvijeće kući, odrežete stabljike kao i obično, napunite vazu vodom i dodate žlicu šećera.
Stajaća voda u vazi brzo postaje leglo za bakterije, koje mogu začepiti kapilare u stabljikama cvijeća i onemogućiti im da upijaju vodu. Svježa voda smanjuje broj bakterija i pomaže cvijeću da dulje ostane hidratizirano. Osim dobrobiti za cvijeće, stara voda u vazi može poprimiti neugodan miris. Mijenjanje vode osigurava da vaš dom ostane mirisan.
5 sobnih biljaka koje će unijeti predivne mirise u vaš dom
2. TikTok trik savjetuje – svaki put kada mjenjate vodu, odrežite vrhove stabljike
Rezanje stabljika uklanja suhe ili oštećene krajeve koji mogu usporiti ili potpuno zaustaviti apsorpciju vode. Kosi rez omogućuje bolji protok vode kroz stabljiku.
Dobro bi bilo imati više vaza, jer svaki put kada mjenjate vodu i režete stabljike, vaš cvjetni aranžman se smanjuje. Tako da će osmi dan cvijeće svakako imati manju stabljiku nego prvi dan kada stavite cvijeće u vazu.
3. Dodajte žlicu šećera svaki put kada mjenjate vodu
Kako savjetuje ovaj TikTok trik – dodavanje žlice šećera u vodu s cvijećem pomaže produžiti vijek trajanja cvjetova jer šećer djeluje kao izvor energije za rezano cvijeće. Cvijeće nakon rezanja više ne može apsorbirati hranjive tvari iz tla. Šećer u vodi djeluje kao zamjenski izvor energije, omogućujući cvjetovima da nastave metaboličke procese i zadrže svjež izgled.
Previše šećera može izazvati brži rast bakterija, pa je važno dodati samo malu količinu (oko jedne žlice na litru vode). Također, nemojte očekivati kristalno čistu vodu ( iako je mjenjate svaki dan) jer će šećer zamutiti vodu.
4. Obavezno orezujte i svaki umirući dio biljke
Osim očiglednog estetskog razloga, umirući dijelovi biljke troše resurse koje cvijeće treba za održavanje svježih i zdravih dijelova. Uklanjanjem ovih dijelova preusmjerava se energija prema vitalnim dijelovima biljke, čime se produžava njihov vijek trajanja.