Vrt
Tri praktična roštilja s genijalnim dodacima
Mnoge proljeće asocira na druženja na terasama uz mirise prirode, ali i roštilja. Njihovo vrijeme je krenulo, a mi smo istražili koji su najpraktičniji i kakve dodatke nude.
Drvena nota s natruhama dima u zraku znak je samo jednog, početka sezone roštiljanja. S prvim znakovima sunca, na terasama i u vrtovima ukazat će se oni, moderni roštilji.
Klasični roštilji
Pravi ljubitelji roštilja odabrat će klasiku, roštilj na drva sa gus rešetkom koja je puno izdržljivija od inoksa. Prije prve upotrebe potrebno ju je premazati s masnoćom da se meso ne bi lijepilo, a kod ovakvog roštilja rešetka je pomična s bočne strane pa možete dodavati ugljen bez njezinog uklanjanja.
Za održavanje čistoće oko roštilja je posuda u koju pada pepeo. A moguća je i regulacija temperature.
A za sve one nestrpljive koji ne mogu dočekati da ugljen ili drva budu spremni, pomoć stiže u vidu praktičnog dodatka. Radi se o dodatku za potpaljivanje briketa.
Ovakav roštilj ispod poklopca postiže temperaturu do 400 stupnjeva pa može imitirati i peku. A na njemu se, uz dodatak kamena, može ispeći pizza, kruh ili čak kolač. Sve što treba je zagrijati kamen za pizzu na rešetkama ispod poklopca te potom na njega staviti tijesto.
Ne treba ni zaboraviti da se na njemu može pripremiti i ukusna riba uz dodatak fleksibilne inoks rešetke.
Plinski roštilji
Poklopiti možete multifunkcionalne plinske roštilje, koji sve više dobivaju na popularnosti u stambenim zgradama.
Ovakav jedan roštilj predstavlja svojevrsnu mini kuhinju, jer se na njemu može i peći i kuhati.
Ima i dodatke koji će se svidjeti ljubiteljima drvenog ugljena. Upalite plinski štednjak koji će razgoriti brikete te ga potom isključite i vaša omiljena hrana će se peći samo na ugljenu.
Keramički roštilji
Radi se o lijepom i funkcionalnom roštilju na ugljen. Dugo zadržava temperaturu, može služiti kao peka, ali i za dimljenje mesa. Nakon uporabe treba ga pustiti da se sam ohladi.
Za manje vanjske prostore tu je i njegova manja verzija koja ima iste odlike.
Vrtni namještaj za raskošne vrtove i male balkone
Svatko bira prema uvjetima koje ima i željama, a krajnji cilj je uživanje u hrani i dobra zabava.
Bilje
Ove biljke možete uzgajati u teglama i tako uljepšati svoj zimski vrt
Ovo su neke od zimskih biljaka u teglama koje će uljepšati tmurni vrt
Vaš vrt može izgledati prilično tužno tijekom zime. Ljetne i jesenske vrste koje cvjetaju izgubile su svoje cvjetove, a mnoga stabla odbacuju lišće čim temperature počnu padati. No, i dalje možete unijeti šarm u svoj krajolik pomoću biljaka u teglama za zimu. Mnoge sorte otporne na mraz uspijevaju u teglama tijekom zimskih mjeseci, pružajući boju i teksturu kada je ostatak vašeg vrta izvan svoje sezone. U nastavku donosimo popis biljaka za zimske posude koje preporučuju stručnjaci i koje će preživjeti hladno godišnje doba.
1. Svib
Crvenograni svib (Cornus sanguinea) može preživjeti u područjima s niskim zimskim temperaturama. “Njegovi crveni listovi (ili zlatni, ako odaberete žutu sortu) pružaju upečatljiv kontrast na snježnoj pozadini,” kaže Justin Hancock, hortikulturist iz Costa Farmsa. “Zimi nije potrebno obrezivanje, ali možda ćete ga htjeti zalijevati ako se tlo u posudi osuši.” Ova biljka je izvrstan dodatak velikim teglama.
2. Puzavi plamenac
Phlox subulata je pokrovna biljka otporna na jelene koja razvija bujno, zimzeleno lišće koje ostaje živahno tijekom cijele zime, kaže Mary Phillips. U rano proljeće stvara obilje nježnih cvjetova. “Njegova otpornost na hladnoću i kompaktan način rasta čine ga idealnim izborom za zimske posude u zonama 3 do 9,” dodaje ona.
3. Srebrna pepeljuga ili pustenasti kostriš
Srebrna pepeljuga (Jacobaea maritima) ima srebrnaste, baršunaste listove koji pružaju teksturu i kontrast u zimskim posudama. Laura Walsh, direktorica marketinga za Oasis Forage Products, posebno voli kako ova biljka izgleda uz zimske maćuhice (Viola hiemalis). “Ove biljke dobro rastu na niskim temperaturama, a njihova otpornost i jedinstvene boje čine ih idealnima za uzgoj u posudama za rezano cvijeće i aranžiranje u zatvorenom prostoru, stvarajući ugodan zimski ugođaj,” kaže ona.
4. Cvjetni kelj
Cvjetni kelj otporan na mraz (Brassica oleracea) unosi boju u zimske posude tijekom cijele sezone. “Cvjetni kelj je prilično jednostavan za održavanje,” kaže Justin Hancock. “Obično ne zahtijeva obrezivanje i treba mu samo malo vode ako ne dobiva redovitu kišu ili snijeg.”
5. Čuvarkuća
Iako se smatra sukulentom, čuvarkuća (Sempervivum) može preživjeti zimu. “Čuvarkuće su izvrstan dodatak sunčanim posudama. Zahtijevaju malo pažnje i iznenade mnoge činjenicom da mogu preživjeti zimske uvjete,” kaže Roger Davis, upravitelj vanjskog krajobraza istočnog dijela u Longwood Gardensu.
6. Poljski (divlji) timijan
Dodajte miris zimskim posudama s divljim timijanom (Thymus serpyllum alba). “Divlji timijan je izvrsna zimzelena puzajuća biljka koja je prekrasna i divno miriše,” kaže Davis, dodajući da je divlji timijan odlična biljka pratilja za čuvarkuće.
7. Šumski kopitnjak
Prekrasna zimzelena pokrovna biljka, kopitnjak (Asarum europaeum), savršen je izbor za posude u sjeni. “Sjajni, okrugli listovi pružaju izražajnu teksturu koja će stvoriti kontrast s biljkom pratnjom peraste teksture,” kaže Davis.
Sorte šumskog kopitnjaka uspijevaju gdje god ima hlada i vlažnog, ali dobro dreniranog tla. Ove se biljke šire, stvarajući zeleni tepih za goli prostor u područjima koja se koriste kao pokrivač tla. Iako nisu uvijek vidljivi, mali cvjetovi cvjetaju ispod lišća, obično tamnoljubičaste do kestenjaste boje.
8. Japanska šumska trava
Hakone trava ili Japanska šumska trava (Hakonechloa spp.) dodaje teksturu zimskim posudama.
“Hakonechloa ‘All Gold’ pravi je dragulj u svijetu vrtlarenja u posudama,” kaže Chuck Pavlich, direktor razvoja novih proizvoda u Terra Nova Nurseries. Ova sorta ublažava stroge dizajne svojim gracioznim lišćem i oblikom. “Na prvi mraz, ‘All Gold’ poprima nježnu boju pšenice. Lišće izgleda prekrasno s mrazom ili snijegom na sebi i nikada ne postaje neuredno,” dodaje Pavlich. Mnoge druge sorte šumske trave jednako su lijepe, poput Hakonechloa macra ‘Aureola’ prikazane gore.
Bilje
Ovaj viralni TikTok trik održava vaše cvijeće svježim tjednima
Slijedite ova četri koraka i produžite životni vijek vašim cvijetnim aranžmanima u vazi
Ovaj TikTok trik isprobano održava vaše cvijeće u vazi svježim tjednima. Svježi buket cvijeća u vazi gotovo će instantno uljepšati vaš dom. Cvijeće – osim što uljepšava prostor, ispunjava ga predivnim mirisima i predstavlja završni detalj za uređenje interijera. Bilo da primate goste na Božić ili provodite nekoliko tjedana kod kuće tijekom praznika, cvijeće je prekrasan način da osvježite svoj prostor.
Međutim, stalna kupovina cvijeća može biti skupa, pa je izuzetno korisno učiniti da traje što dulje – osobito ako očekujete posjete tijekom blagdana.
@annatheflorist Reply to @xsophiegrant ♬ Steven Universe – L.Dre
1. Mijenjajte vodu svaki drugi dan
Prema ovom TikTok triku, kada prvi put donesete cvijeće kući, odrežete stabljike kao i obično, napunite vazu vodom i dodate žlicu šećera.
Stajaća voda u vazi brzo postaje leglo za bakterije, koje mogu začepiti kapilare u stabljikama cvijeća i onemogućiti im da upijaju vodu. Svježa voda smanjuje broj bakterija i pomaže cvijeću da dulje ostane hidratizirano. Osim dobrobiti za cvijeće, stara voda u vazi može poprimiti neugodan miris. Mijenjanje vode osigurava da vaš dom ostane mirisan.
5 sobnih biljaka koje će unijeti predivne mirise u vaš dom
2. TikTok trik savjetuje – svaki put kada mjenjate vodu, odrežite vrhove stabljike
Rezanje stabljika uklanja suhe ili oštećene krajeve koji mogu usporiti ili potpuno zaustaviti apsorpciju vode. Kosi rez omogućuje bolji protok vode kroz stabljiku.
Dobro bi bilo imati više vaza, jer svaki put kada mjenjate vodu i režete stabljike, vaš cvjetni aranžman se smanjuje. Tako da će osmi dan cvijeće svakako imati manju stabljiku nego prvi dan kada stavite cvijeće u vazu.
3. Dodajte žlicu šećera svaki put kada mjenjate vodu
Kako savjetuje ovaj TikTok trik – dodavanje žlice šećera u vodu s cvijećem pomaže produžiti vijek trajanja cvjetova jer šećer djeluje kao izvor energije za rezano cvijeće. Cvijeće nakon rezanja više ne može apsorbirati hranjive tvari iz tla. Šećer u vodi djeluje kao zamjenski izvor energije, omogućujući cvjetovima da nastave metaboličke procese i zadrže svjež izgled.
Previše šećera može izazvati brži rast bakterija, pa je važno dodati samo malu količinu (oko jedne žlice na litru vode). Također, nemojte očekivati kristalno čistu vodu ( iako je mjenjate svaki dan) jer će šećer zamutiti vodu.
4. Obavezno orezujte i svaki umirući dio biljke
Osim očiglednog estetskog razloga, umirući dijelovi biljke troše resurse koje cvijeće treba za održavanje svježih i zdravih dijelova. Uklanjanjem ovih dijelova preusmjerava se energija prema vitalnim dijelovima biljke, čime se produžava njihov vijek trajanja.
You must be logged in to post a comment Login